In dit artikel

Hoe Bewaar je Probiotica op de Juiste Manier?

Hoe Bewaar je Probiotica op de Juiste Manier? (2023)

In dit artikel

Bewaart u het probiotica supplement dat u zojuist heeft gekocht in de koelkast of temperatuur-kast? U bent niet de enige die hiermee worstelt, want zelfs ik raakte ooit verdwaald in de wereld van probiotica-opslag.

Gelukkig staan we vandaag gewapend met feiten – zoals bijvoorbeeld dat niet alle probiotica in de koelkast bewaard hoeft te worden – klaar om deze verwarring te ontrafelen en na mijn grondige onderzoek wil ik u helpen dit voedingssupplement op de juiste manier te bewaren.

Lees verder, en ontdek hoe u uw kostbare probiotica kunt beschermen tegen snelle afbraak en hun potentie kunt behouden.

Key Takeaway

De beste probiotica van 2023 is Nutribites Probiotica. Dit merk heeft 13 bacteriële stammen in haar probiotica supplement zitten die levend de darmen bereiken en 13,1 miljard KVE. Vitamine C en zink is toegevoegd voor je weerstand. Een mooie dosering voor een eerlijke prijs.

Samenvatting

 • Niet alle probiotica hoeven in de koelkast bewaard te worden, maar sommige bacteriestammen zijn gevoelig voor hitte en moeten gekoeld bewaard worden.
 • Het vochtgehalte en zuurstof kunnen de kwaliteit van probiotica beïnvloeden, dus bewaar ze op een droge plaats en vermijd blootstelling aan zuurstof.
 • Bewaar probiotica altijd in hun originele verpakking, volg de aanbevolen doseringen en controleer de houdbaarheidsdatum voor optimaal resultaat.

Moet u probiotica in de koelkast bewaren?

Ja, het bewaren van probiotica in de koelkast kan de kwaliteit en potentie van de bacteriën behouden.

Invloed van temperatuur op probiotica

Temperatuur speelt een cruciale rol bij het bewaren van probiotica. Het is een feit dat bepaalde bacteriestammen in probiotica gevoelig zijn voor hitte. Bij blootstelling aan hoge temperaturen kunnen deze bacteriën hun levensvatbaarheid verliezen, wat de kwaliteit en effectiviteit van je probiotica supplement kan verminderen.

Aan de andere kant hoeven niet alle probiotica in de koelkast bewaard te worden. Sommige soorten zijn speciaal ontwikkeld om bestand te zijn tegen warmere temperaturen. Echter, voor de zekerheid is het beter om probiotica op een koele, donkere en droge plaats te bewaren.

Hierdoor kunnen ze hun potentie behouden en jou de maximale voordelen bieden.

Welke probiotica moeten gekoeld bewaard worden?

Sommige probiotica moeten gekoeld bewaard worden om hun kwaliteit te behouden. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Lactobacillus acidophilus: Deze bacteriestam komt veel voor in probiotische supplementen en wordt vaak aanbevolen voor het verbeteren van de darmgezondheid. Het is belangrijk om producten met deze stam in de koelkast te bewaren.
 2. Bifidobacterium longum: Deze bifidobacteriestam wordt vaak gebruikt als probioticum vanwege zijn gunstige effecten op de spijsvertering en immuunsysteem. Het is raadzaam om producten met deze stam in de koelkast te bewaren.
 3. Streptococcus thermophilus: Deze bacteriestam wordt vaak gebruikt in zuivelproducten zoals yoghurt en kan helpen bij de vertering van lactose. Producten met deze stam moeten gekoeld worden bewaard om hun levensvatbaarheid te behouden.
 4. Lactobacillus casei: Deze bacteriestam komt voornamelijk voor in gefermenteerde melkproducten zoals kefir en yoghurt en kan helpen bij het bevorderen van een gezonde darmflora. Bewaar producten met deze stam in de koelkast.

De invloed van dehydratie op probiotica

Tijdens de bewaring is het belangrijk om rekening te houden met het vochtgehalte, aangezien uitdroging de kwaliteit van probiotica kan beïnvloeden.

Belang van vochtgehalte tijdens bewaring

Tijdens het bewaren van probiotica is het vochtgehalte een belangrijke factor om rekening mee te houden. Probiotica zijn levende micro-organismen die gevoelig zijn voor vocht. Een te hoge luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat de bacteriën in de probiotica afsterven, waardoor hun effectiviteit verloren gaat.

Het is daarom cruciaal om probiotica op een droge plaats te bewaren, weg van vochtige omgevingen zoals de badkamer. Het gebruik van een luchtdichte container kan ook helpen bij het verminderen van vochtigheidsniveaus en het behouden van de kwaliteit van de probiotica.

Door ervoor te zorgen dat de probiotica goed bewaard worden, kunnen we ervoor zorgen dat ze hun potentie behouden en effectief blijven in het bevorderen van een gezonde darmflora.

Risico’s van zuurstof tijdens bewaring

Wanneer probiotica worden blootgesteld aan zuurstof tijdens de bewaring, kan dit de kwaliteit en effectiviteit van de bacteriën beïnvloeden. Zuurstof kan namelijk oxidatieve stress veroorzaken, wat schadelijk kan zijn voor de probiotica.

Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat probiotica goed worden afgesloten in luchtdichte verpakkingen om blootstelling aan zuurstof te minimaliseren. Daarnaast kan het handig zijn om te kiezen voor probiotica in blisterverpakkingen, omdat deze individueel verpakt zijn en zo blootstelling aan zuurstof verminderd wordt.

Het vermijden van zuurstof tijdens de bewaring zorgt ervoor dat de probiotica hun potentie behouden en hun gunstige effecten op onze darmgezondheid kunnen uitoefenen.

Tips voor het juist bewaren van probiotica

– Bewaar probiotica altijd in hun originele verpakking om de kwaliteit te behouden.

– Vermijd blootstelling aan warmte en vocht, omdat dit de effectiviteit van probiotica kan verminderen.

– Controleer de houdbaarheidsdatum en gebruik probiotica vóór deze datum voor optimale resultaten.

– Volg de aanbevolen doseringen van probiotica om ervoor te zorgen dat u de juiste hoeveelheid inneemt.

Originele verpakking gebruiken

Ik bewaar probiotica altijd in hun originele verpakking, omdat dit de beste manier is om hun kwaliteit zo lang mogelijk te behouden. De originele verpakking is speciaal ontworpen om de probiotica te beschermen tegen licht, lucht en vocht, die allemaal de kwaliteit van de bacteriën kunnen aantasten.

Door de probiotica in hun originele verpakking te bewaren, blijven ze beschermd en blijven ze hun potentie behouden. Het is belangrijk om de aanbevolen doseringen van probiotica te volgen en de instructies op de verpakking te lezen voor de beste resultaten.

Vermijd blootstelling aan warmte en vocht

Het is belangrijk om probiotica te beschermen tegen blootstelling aan warmte en vocht om de potentie van de bacteriën te behouden. Hier zijn enkele tips om dit te doen:

 • Bewaar probiotica op een koele en droge plaats, weg van direct zonlicht.
 • Zorg ervoor dat de verpakking goed gesloten is om vocht buiten te houden.
 • Vermijd het bewaren van probiotica in de badkamer, waar de luchtvochtigheid hoog kan zijn.
 • Plaats probiotische supplementen niet in de buurt van hete apparaten of warmtebronnen zoals fornuizen of radiatoren.
 • Als je probiotica meeneemt op reis, zorg er dan voor dat ze beschermd zijn tegen hitte en vocht door ze in een koeltas of luchtdichte container te bewaren.

Conclusie

Het correct bewaren van probiotica is essentieel om hun kwaliteit en effectiviteit te behouden. Het is belangrijk om te weten welke probiotica gekoeld moeten worden bewaard en hoe lang ze houdbaar blijven.

Door het originele verpakkingsmateriaal te gebruiken en blootstelling aan warmte, vocht en zuurstof te vermijden, kun je ervoor zorgen dat je probiotica optimaal blijven werken. Volg altijd de aanbevolen doseringen en bewaaromstandigheden om een gezonde darmflora te ondersteunen.

Meer over probiotica

We hebben veel informatie over voedingssupplementen, met name probiotica. Deze wonderlijke micro-organismen kunnen een enorme invloed hebben op ons welzijn, van onze darmen tot ons brein, en zelfs onze huid. Begin je reis door te lezen over ‘Probiotica bij Huidaandoeningen‘ en ontdek hoe probiotica kan helpen bij het behouden van een gezonde en stralende huid.

Wist je dat probiotica niet alleen voor mensen gunstig kan zijn? Duik in het artikel ‘Probiotica voor Huisdieren‘ om te leren hoe je trouwe viervoeter ook kan profiteren van deze nuttige bacteriën. Zet je reis voort naar de toekomst met ‘De Toekomst van Probiotica‘. Dit artikel belicht de spannende nieuwe onderzoeksrichtingen en de mogelijke toepassingen die op ons wachten. We gaan nog dieper in op de wetenschap met ‘Probiotica en het Microbioom‘, waarin we de complexe wereld van onze interne micro-organismen verkennen.

Probiotica kan een rol spelen bij de behandeling van specifieke gezondheidsproblemen, zoals ‘Probiotica bij Urineweginfecties‘, ‘Probiotica en Mentale Gezondheid‘, ‘Probiotica bij Allergieën en Intoleranties‘, ‘Effect van Probiotica op Slaap‘, ‘Probiotica en Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)‘, en zelfs ‘Probiotica en Voedselvergiftiging‘. Bovendien zijn er specifieke richtlijnen voor verschillende bevolkingsgroepen, zoals ‘Probiotica voor Sporters‘, ‘Probiotica tijdens de Zwangerschap‘, en ‘Probiotica voor de Baby‘. Maar hoe zit het met de praktische kanten van het gebruik van probiotica?

Ontdek ‘Bewaren van Probiotica‘ voor tips over hoe je je probiotica supplementen het beste kunt opslaan. Benieuwd of je probiotica met zuivel kunt combineren? Ontdek het in ‘Probiotica en Zuivel‘. Wil je je eigen probiotica maken? Dan is ‘Zelfgemaakte Probiotica‘ het artikel voor jou. Ten slotte hebben we enkele zeer specifieke onderwerpen die je misschien interessant vindt, zoals ‘Probiotica in Tandheelkundige Gezondheid‘, ‘Probiotica en Ouder worden‘, ‘Probiotica en Reizigersdiarree‘ en ‘Probiotica in Huidverzorging‘.

Veelgestelde Vragen

1. Hoe bewaar ik probiotica op de juiste manier?

Om probiotica op de juiste manier te bewaren, is het belangrijk om ze in de koelkast te bewaren. Zorg ervoor dat de temperatuur tussen 2-8 graden Celsius ligt en vermijd blootstelling aan direct zonlicht of warmtebronnen.

2. Kan ik probiotica bevriezen om ze langer vers te houden?

Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om probiotica in te vriezen, omdat dit de levende bacteriën kan beschadigen. Het is het beste om ze in de koelkast te bewaren volgens de aanwijzingen op de verpakking.

3. Wat gebeurt er als ik probiotica niet op de juiste manier bewaar?

Als probiotica niet op de juiste manier worden bewaard, kunnen de levende bacteriën afsterven en hun effectiviteit verliezen. Dit kan leiden tot verminderde voordelen voor de gezondheid wanneer u ze gebruikt.

4. Hoe lang blijven probiotica goed na opening?

De houdbaarheid van probiotica na opening varieert per product en fabrikant. Raadpleeg de verpakking voor specifieke instructies en bewaar ze idealiter volgens de aanbevolen richtlijnen, meestal binnen 1-2 weken na opening.

» Referenties

1. ‘Probiotics: What You Need To Know’ – Yisong Wang, Ph.D., and David Shurtleff, Ph.D., August 2019.
https://www.nccih.nih.gov/health/probiotics-what-you-need-to-know

2. ‘Probiotics – Fact Sheet for Health Professionals’ – June 2, 2022.
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Probiotics-HealthProfessional/

3. ‘Current status of probiotic and related health benefits’ – Tridip K. Das, Shrabani Pradhan, Sudipta Chakrabarti, Keshab Chandra Mondal, Kuntal Ghosh, December 2022.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772502222001457

4. ‘Understanding the health benefits of taking probiotics’ – August 8, 2022.
https://www.health.harvard.edu/nutrition/understanding-the-health-benefits-of-taking-probiotics

5. ‘Maag Lever Darm Stichting. (n.d.). Probiotica.’
https://www.mlds.nl/gezonde-buik/probiotica/

» Referenties

Conclusie beste probiotica supplementen 2023 

 • Beste probiotica – Nutribites
 • Beste probiotica supplement – Vitakruid 20% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste capsules probiotica – Nutribites
 • Beste forte probiotica – Sea Moss Mountain 5% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste probiotica poeder – Vitakruid 20% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste prikkelbare darm probiotica – Vitals 20% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste probioticum vrouw – Vitakruid 20% korting met kortingscode ‘GROEI
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hoe Bewaar je Probiotica op de Juiste Manier? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips