Beste training persoonlijke ontwikkeling (2021) | Profiteer van veel korting!
14 september 2021 
30 min. leestijd

Beste training persoonlijke ontwikkeling (2021) | Profiteer van veel korting!

Wil jij jezelf continu ontwikkelen? Sluit je dan aan bij een community gericht op persoonlijke ontwikkeling! Eén ding is zeker: er zijn behoorlijk veel verschillende communities waar je uit kunt kiezen. 

Het onderwerp ‘persoonlijke ontwikkeling’ is in de afgelopen jaren een hot item geworden. Doordat het tegenwoordig zo’n populair onderwerp is, zijn er hiervoor veel communities ontwikkeld. Zo zien we diverse BN’ers die aan de slag zijn gegaan met het ontwikkelen van hun eigen community. Denk hierbij aan mensen als Monica Geuze, Ali B, Kaj Gorgels, en Sander Aarts. 

De beste training persoonlijke ontwikkeling 2021: Onze selectie

Training persoonlijke ontwikkeling vergelijken: hoe doe ik dat? 

De keuze is reuze. Hierdoor kan het moeilijk zijn om te beslissen welke community het beste bij je past. Voor welke community moet je kiezen? Die vraag heb ik mezelf ook gesteld.  

Om hier antwoord op te krijgen, heb ik besloten om diverse communities uit te proberen. Uiteindelijk heb ik op basis van mijn eigen bevindingen de beste online communities op het gebied van persoonlijke ontwikkeling geselecteerd. 

Natuurlijk is elke training persoonlijke ontwikkeling anders, maar in de basis gaat het erom dat je erdoor leert om jezelf te ontwikkelen. Tijdens het vergelijken van de verschillende online cursussen zelfontwikkeling heb ik vooral gekeken naar de kwaliteit, de inhoud en de prijs. Deze factoren zijn bepalend geweest voor het kiezen van de beste training persoonlijke ontwikkeling. Ik heb de cursussen zelf gevolgd, om er een zo compleet mogelijk beeld van te kunnen geven. Daardoor kan ik stellen dat deze vergelijkingstest betrouwbaar is. 

Lees het artikel rustig door en ontdek hoe je de eerste stap zet naar een succesvolle persoonlijke ontwikkeling voor jezelf, dankzij een geschikte zelfontwikkeling cursus! 

1. Brein TV – Beste persoonlijke ontwikkeling platform

Bij Brein TV gelooft men in groeien door te doen. Wanneer je actief aan jezelf werkt, zal je veel meer bereiken dan wanneer je passief kijkt en luistert. Kies je voor Brein TV als persoonlijke ontwikkeling training, dan ga je actief aan de slag met een werkboek. Bij elk programma hoort een eigen werkboek dat je kunt downloaden en uitprinten. Er staan allerlei oefeningen en weetjes in die jou verder zullen helpen op jouw pad van persoonlijke groei. Verder krijg je inzicht in je eigen gedachten, gedrag en belemmerende overtuigingen.  

Brein TV is een alles-in-één platform dat is opgericht door Albert Sonnevelt. Hij is psycholoog en heeft zich gedurende 30 jaar van zijn leven verdiept in mentale gezondheid en een goede levensbalans. Nadat hij eerder vijf boeken, allerlei opleidingen en online trainingen uitbracht, helpt hij tegenwoordig mensen om wakker te worden en meer uit hun leven te halen. Albert is ervan overtuigd dat mensen zo een mooiere versie van zichzelf kunnen worden. 

Het Brein TV platform is altijd en overal toegankelijk, wanneer je er lid van bent geworden. Er zijn meer dan 500 video's te vinden over geluk, vitaliteit, stress en zelfvertrouwen. Door deze video's te bekijken en de opdrachten uit het werkboek uit te voeren, zal je je passie vinden, meer zelfvertrouwen krijgen, uitstel- en piekergedrag stoppen, betere keuzes leren maken, beter kunnen slapen, je vitaler en gelukkiger voelen en gevoelens van stress, depressie of burn-out leren overwinnen. Het is daardoor een ontzettend waardevolle cursus persoonlijke ontwikkeling. 

Wil je alvast aan de slag met een minicursus van Brein TV? Dan heb je mazzel! Er is namelijk een gratis minicursus ‘Leven zonder stress’ beschikbaar. Zo kun je alvast kennismaken met persoonlijke ontwikkeling en met het platform van Brein TV. Geeft de minicursus je een goed gevoel, dan weet je wat je te doen staat! Lees ook mijn review over Brein TV, om een duidelijker beeld te krijgen van wat je van deze training persoonlijke ontwikkeling kunt verwachten. 

Voordelen Brein TV

✅ Groot aanbod;

✅ Elke maand een inspirerende spreker;

✅ Gratis minicursus persoonlijke ontwikkeling cursus beschikbaar;

✅ Altijd en overal toegang tot de persoonlijke ontwikkeling cursus.

Nadelen Brein TV

❌ Alleen in abonnementsvorm (maandelijks of jaarlijks) mogelijk; 

❌ Geen toegang meer tot de persoonlijke ontwikkeling cursus zodra het abonnement stopt.

BreinTV Review + Gratis Cursus Leven Zonder Stress

Klik hier voor de beste deal voor Brein TV

2. Ik Wil Groeien - Beste persoonlijke ontwikkeling community 

Rampeneren, Leipe Mocro Flavour en Ik ben je zat. Dit zijn enkele hits die Ali B met zijn vocale kunsten wist te behalen. In de afgelopen jaren deed Ali B echter meer dan alleen rappen. Zo is hij jurylid bij The Voice Of Holland, succesvol ondernemer én heeft hij zijn eigen community ontwikkeld, genaamd ‘Ik wil groeien’. 

Laten we samen groeien, want samen groei je sneller. Deze woorden zie je direct tevoorschijn komen wanneer je de website van de community bekijkt. Uit deze woorden blijkt direct waar het bij dit platform om draait: samenwerken en elkaar helpen. Ali B gelooft zelf heilig in de kracht van samenwerking. 

Ik Wil Groeien is een online platform waar je op een interactieve manier leert en groeit. Dit doe je samen met andere groeiers. Het is daarom ook een fijne manier om met elkaar te sparren, vragen te stellen en ideeën te delen. Deze persoonlijke groei training richt zich op onderwerpen zoals relaties, emoties, spiritualiteit, carrière en gezondheid. 

Deze community leert je hoe je de leiding neemt over jouw leven, hoe je waarde toevoegt aan je leven én hoe je in actie komt om je doelen te bereiken. Dankzij de community kom je in contact met verschillende mensen, waardoor je een waardevol netwerk kunt uitbreiden. Wil je meer weten over mijn persoonlijke bevindingen? Check dan mijn Ik wil groeien review

Voordelen Ik wil groeien - Ali B

✅ Mogelijkheid tot een gratis 'verkenner' lidmaatschap;

✅ Relatief voordelige abonnementen; 

✅ Live Q&A's; 

✅ Elke maand nieuwe lessen in de persoonlijke ontwikkeling cursus;

✅ Motiverend dashboard om je persoonlijke groei bij te houden. 

Nadelen Ik wil groeien - Ali B

❌ Elite lidmaatschap is prijzig;

❌ Alleen in abonnementsvorm mogelijk om de persoonlijke ontwikkeling cursus te volgen. 

3. Unbreakable Academy - Beste Training Persoonlijke Ontwikkeling Weerbaarheid

Weerbaarheid en vrijheid. Dat is waar het om draait bij de Unbreakable AcademyDeze interessante community is opgericht door Sander Aarts, een voormalige Special Force van het Korps Mariniers. Hij was daar 16 jaar lang actief en heeft veel kennis opgedaan over samenwerken, persoonlijke ontwikkeling en over de voordelen van een hechte community. 

Deze kennis deelt hij nu graag met anderen. Volgens Sander Aarts gaat het hierbij met name om kennis over weerbaarheid, presteren onder druk en persoonlijke ontwikkeling. Hij deelt zijn kennis in de vorm van informatieve presentaties, workshops, trainingen en cursussen. 

Wat deze cursus persoonlijke groei je zal opleveren? Onder andere meer zelfvertrouwen, minder stress, meer kracht, meer focus en een productiever bestaan. Ook leer je over mentale vaardigheden, presteren onder druk en beter samenwerken met de mensen in je omgeving en op het werk. 

Wil je graag meer over deze veelbelovende community weten? Daarvoor verwijs ik je graag naar mijn Unbreakable Academy review. Wil je je direct aanmelden voor deze community? Gebruik dan de kortingscode persoonlijkegroei002 en ontvang direct 20% korting! 

Voordelen Unbreakable Academy

✅ Korting beschikbaar voor de persoonlijke ontwikkeling cursus;

✅ Proefperiode mogelijk: 14 dagen proberen voor €1;

✅ Begeleiding door online coaches;

✅ Iedere maandag een masterclass over (persoonlijk) leiderschap;

✅ Iedere dinsdag een yoga sessie. 

Nadelen Unbreakable Academy

❌ Training zelfontwikkeling vindt in het echt plaats (minder gemakkelijk te realiseren dan online, maar als je graag in real life afspreekt is dit juist een voordeel);

❌ Alleen in abonnementsvorm mogelijk om de persoonlijke ontwikkeling cursus te volgen. 

Unbreakable Academy Korting Review (2021) + Kortingscode Sander Aarts

Klik hier voor korting bij Unbreakable Academy met kortingscode: “persoonlijkegroei002”

4. In 7 dagen gelukkiger - Beste Cursus Persoonlijke Ontwikkeling Geluk 

De cursus ‘In 7 dagen gelukkiger’ is ontwikkeld door Merijn Ruis. Tot een paar jaar terug had Merijn weinig energie en volgde hij zijn dromen niet. Hij deed wat er van hem verwacht werd, maar kwam niet vooruit in het leven. Toen kwam hij in aanraking met positieve psychologie en ontdekte hij dat er veel meer uit het leven te halen viel dan hij toen deed. Geluk is iets wat je kunt leren, dus dat deed Merijn. Hij is alle kennis gaan toepassen en voelt zich sindsdien stukken beter. Hij heeft nu meer energie, een betere focus, is gelukkiger dan ooit en haalt meer voldoening uit zijn leven. 

Merijn is geluk expert, helpt miljoenen mensen wereldwijd en maakt allerlei video's en geeft workshops over geluk. Ook op basisscholen leert hij kinderen het belang van geluk. Met groot succes! 

Nu wil hij alle kennis en tips graag delen met anderen, zodat zij ook hun mooiste leven kunnen gaan leven. In zijn cursus In 7 dagen gelukkiger deelt hij de belangrijkste lessen die hij geleerd heeft. De cursus bestaat uit wetenschappelijke tips, oefeningen, toegang tot een inspirerende community en een gratis live Q&A om al je vragen over geluk te stellen. Dankzij deze cursus ontdek je niet alleen hoe je meer geluk aantrekt in je leven, maar ook meer energie, zelfvertrouwen en voldoening. Bovendien zal je nieuwe gewoontes leren maken en deze behouden én kun je je relaties verbeteren! 

Voordelen In 7 dagen gelukkiger

✅ Korting beschikbaar voor de persoonlijke ontwikkeling training;

✅ Begeleiding door geluksexpert Merijn Ruis;

✅ Tijdelijke bonus: live groep; 

✅ Niet goed = geld terug; 

✅ Toegang tot de community. 

Nadelen In 7 dagen gelukkiger

❌ Erg fundamentele persoonlijke ontwikkeling training, maar wil je meer diepgang op een bepaald onderdeel, dan past wellicht een andere cursus beter bij je

In 7 Dagen Gelukkiger Cursus Review (2021) Niet gelukkig Geld terug! - Merijn Ruis

Klik hier voor meer geluk met de cursus: In 7 dagen gelukkiger

5. Senang Masterclass - Beste Cursus Zelfontwikkeling Spiritueel 

Ben je geïnteresseerd in spiritualiteit, dan kan de Senang Masterclass weleens de beste training persoonlijke ontwikkeling voor jou zijn. Eerder schreef ik al een uitgebreide review over de Senang Masterclass. Door deze cursus persoonlijke ontwikkeling te volgen, word je meester(es) van je eigen energie, kun je je intuïtie ontwikkelen en leer je jezelf en anderen te genezen. Je leert hierbij hoe je energetische blokkades opheft en hoe je ervoor zorgt dat je meer geluk, succes, rust, blijdschap en liefde in je leven aantrekt. 

Leer de helende kracht van Senang in te zetten in jouw eigen leven en ontdek welke spirituele gaven je hebt. Ook ontdek je hoe je heilig licht en kleur kunt inzetten om te genezen en te helen, hoe je chakra's werken en hoe je deze opent en hoe je je eigen aura en energetisch veld kunt zuiveren. Waar andere cursussen zelfontwikkeling vrij ‘nuchter’ ingedeeld zijn, ga je met de Senang Masterclass naar het volgende niveau. Als jij weet dat er meer is tussen hemel en aarde, dan is dit dé persoonlijke groei training voor jou.  

Ga je met de Senang Masterclass aan de gang, dan krijg je tijdelijk €400 korting! Dat is een enorme aanbieding die je niet aan je neus voorbij kunt laten gaan. 

Voordelen Senang Masterclass

✅ Unieke training, gericht op persoonlijke ontwikkeling én spiritualiteit;

✅ Enorme korting beschikbaar voor de persoonlijke ontwikkeling training;

✅ 7 dagen de persoonlijke groei cursus gratis uitproberen. 

Nadelen Senang Masterclass

❌ Zonder korting vrij prijzige persoonlijke groei cursus

Senang Masterclass Review (2021) + Gratis Online Workshop!

Klik hier voor de gratis Senang Masterclass Workshop

6. Het NLP College - Beste Training Persoonlijke Ontwikkeling NLP 

Ben jij klaar voor dé alles-in-één opleiding persoonlijke ontwikkeling? Het NLP College is gespecialiseerd in NLP: neuro linguïstisch programmeren. In Het NLP College leer je alles over hoe jouw brein werkt en hoe je het op een andere – meer gezonde manier – kunt her programmeren. Door NLP word je je bewust van onbewuste patronen in je hoofd en leer je deze te veranderen. 

Probeer eerst de 5 gratis audiolessen uit om een beter beeld te krijgen van wat NLP voor jou kan betekenen. Wil je je nog meer verdiepen? Ik schreef ook over het NLP College een review. 

Ben je geïnteresseerd in NLP, bestel dan de Praktijk Doe-Toolkit. Deze bevat een digitale cursus, een werkboek en allerlei interessante bonussen. Zo leer je in 52 weken de weg naar meesterschap in NLP. Nu met extra veel korting!  

Of wil je direct met het Grote Audiopakket van NLP aan de slag? Er geldt momenteel een enorme korting, waardoor je nog maar een derde van de originele prijs betaalt. Grijp die kans! 

Voordelen NLP College

✅ Niet tevreden = geld terug;

✅ Veel aanbod; 

✅ Gratis audiolessen beschikbaar;

✅ Zowel online als op locatie mogelijk om de persoonlijke ontwikkeling training te volgen;

✅ Eenmalige betaling voor de persoonlijke ontwikkeling training.

Nadelen NLP College 

❌ Zonder korting vrij prijzige persoonlijke ontwikkeling training

Het NLP College Review + Gratis 5 Audio Lessen en NLP Tools!

Klik hier voor 5 Gratis Audio-lessen en wekelijks gratis NLP-tools

7. Levensbazen - Beste Zelfontwikkeling Community voor Studenten 

Ik wil je ook graag kennis laten maken met de Levensbazen community. Via deze community leer je hoe je op de juiste manier investeert in jezelf, ontmoet je nieuwe mensen en zet je effectieve stappen naar een leven zonder zorgen. 

De naam zegt het eigenlijk al: de Levensbazen community leert je hoe je baas wordt over jouw eigen leven. Als levensbaas geniet je immers meer van het leven en profiteer je van meer plezier, geluk en succes. Klinkt dat jou als muziek in de oren? Meld je dan direct aan voor de community. Gebruik hierbij de tijdelijke kortingscode ‘GROEI’ en ontvang 35% korting op je aanmelding. Wil je liever wat meer weten over Levensbazen? Lees dan mijn Levensbazen review

Voordelen Levensbazen

✅ Live sessies en meetings; 

✅ Videocursus over persoonlijke ontwikkeling; 

✅ Meerdere workshops om je voor aan te melden;

✅ Stimulerende challenges om aan mee te doen; 

✅ Laag geprijsde cursus zelfontwikkeling.

Nadelen Levensbazen

❌ Vooral gericht op studenten en young professionals; 

❌ Alleen in abonnementsvorm mogelijk om de cursus zelfontwikkeling te volgen.

8. Cursus persoonlijke ontwikkeling: Leren Loslaten  

“Elke dag iets leren, is kennis. Elke dag iets loslaten, is wijsheid” is de quote die direct verschijnt wanneer je de website van de Leren Loslaten bezoekt. Dankzij de online cursus ‘De kunst van het loslaten’ leert Jan Bommerez hoe je leert loslaten. Dankzij het duidelijke beeldmateriaal en de praktische oefeningen kun je eenvoudig zelf aan de slag gaan. De oefeningen kun je bovendien niet alleen op jezelf toepassen, maar ook op anderen. Met de kortingscode 'korting15' krijg je bovendien €15 extra korting op de cursus. Volg eerst drie gratis lessen om in de stemming te komen en te ontdekken wat je ervan vindt. Eerder schreef ik al een review over Leren Loslaten van Jan Bommerez. 

Voordelen Leren Loslaten  

✅ Met kortingscode;

✅ Mogelijkheid om 3 gratis lessen te volgen;

✅ Een jaar onbeperkt toegang tot de lesstof;

✅ Eenmalige betaling of als abonnement mogelijk.

Nadelen Leren Loslaten

❌ Geen proefperiode of niet goed = geld terug garantie

Review Cursus Leren Loslaten van Jan Bommerez + Kortingscode

Klik hier voor €15 extra korting op de cursus Leren Loslaten met Kortingscode: ‘KORTING15’

9. Cursus persoonlijke ontwikkeling: Mentali 

Heb jij liever een interactief werkboek om meer te leren over persoonlijke ontwikkeling? Dan is Mentali wellicht de juiste keuze voor jou. Hiermee leer je in 21 dagen wat je precies wilt en stel je doelen op voor jezelf om naar toe te werken. Het is de ideale manier om bewuster door het leven te gaan en patronen en overtuigingen te doorbreken die jou belemmeren. Het werkboek bestaat uit 48 pagina's. Voldoende leesvoer om mee aan de slag te gaan, dus! Lees ook mijn Mentali review om meer te weten te komen. 

Voordelen Mentalli 

✅ Duurt slechts 21 dagen;

✅ Fysiek boek of online exemplaar beschikbaar;

✅ Leest makkelijk weg;

✅ Voordelig.

Nadelen Mentalli

❌ Werkboek, geen cursus

Mentali 21 dagen Interactief Werkboek Review + Ervaringen

Klik hier voor de beste deal voor het Mentali Interactief Werkboek

10. Cursus persoonlijke ontwikkeling: Het Antivirus 

Voel je dat het tijd wordt om je leven terug te krijgen? Het Antivirus is een korte online training die je helpt om offline beter te leven. Het is een simpel programma met vier pijlers en drie gewoonten. Die leiden samen tot één gewenst resultaat en dat is een beter leven. Deze training persoonlijke groei heb ik eerder al eens uitgelicht in een uitgebreide review

Voordelen Het Antivirus 

✅ Korte, online training;

✅ Simpel en concreet;

✅ Met 3 gratis bonussen;

✅ 30 dagen niet goed = geld terug garantie;

✅ Het kost je slechts 15 minuten per dag.

Nadelen Het Antivirus

❌ Lesstof is beperkt, duurt maar 1 of 2 weken

Het Antivirus Review + 80% Korting Ervaring Tibor Olgers

Klik hier voor 80% korting op Het Antivirus van Tibor

11. Cursus persoonlijke ontwikkeling: Mind over Madness 

Kijk je wel eens naar programma’s als Temptation Island? Dan weet je ongetwijfeld dat Monica Geuze en Kaj Gorgels het prima met elkaar kunnen vinden. Deze BN’ers hebben dan ook de handen ineengeslagen bij het oprichten van de Mind over Madness community. 

Binnen deze community staan enkele termen centraal: verdieping, spiritualiteit, persoonlijke groei en zelfkennis. Aan de hand van meerdere webinars ondersteunen Kaj en Monica je om jezelf te ontwikkelen op het gebied van deze thema’s. Om dat voor elkaar te krijgen, delen Kaj en Monica diverse handige tips en interessante informatie. Door lid te worden van deze community doe je veel inspiratie op en zet je de eerste stappen naar succes en geluk in je leven! 

Voordelen Mind over Madness

✅ Je betaalt per webinar en bepaalt dus zelf welke je volgt;

✅ Voordelige prijs;

✅ Leuk om naar te kijken omdat het door BN’ers gepresenteerd wordt.

Nadelen Mind over Madness 

❌ Behalve de webinars is er geen verdere training/praktijk.

Persoonlijke ontwikkeling cursus ervaringen en reviews 

Misschien twijfel je nog over een bepaalde persoonlijke ontwikkeling opleiding en heb je niet genoeg aan alleen mijn mening. Gelukkig voor jou zijn er online tal van persoonlijke ontwikkeling cursus ervaringen te vinden.  

Zo schreef Edgar een mooie training persoonlijke ontwikkeling review over Brein TV: “De training Beter Slapen heeft mij eindelijk van mijn slapeloze nachten afgeholpen. Ik was al maanden uitgeput, had wallen onder mijn ogen en kon me niet meer concentreren. De tips heb ik direct met succes toegepast!” 

Ervaring cursus persoonlijke ontwikkeling: Senang Masterclass

"Heb een hoop inzichten gekregen over mijn eigen leven en merk nu al dat dit hele belangrijke informatie is. De eerste les van module 2 is echt heel vet! Wat een wake up call om te zien hoe veel effect frequenties en vibraties hebben op iedereen en de wereld! Heel interessant!” - Mats 

Ervaring cursus persoonlijke ontwikkeling: Unbreakable Academy

“Unbreakable Academy heeft met zijn product iets enorms krachtig in handen! Door middel van fysiek de grens opzoeken als vanzelf op je eigen mentale belemmeringen stuiten.”- Aline. 

Ervaring cursus persoonlijke ontwikkeling: Het NLP College

“Wat ik het aller tofste vind aan de opleiding, is dat je zo onwijs veel over jezelf leert. En ook over anderen. Dat kan ik weer toepassen in mijn praktijk en dagelijkse leven. Er zit ook veel humor in de training.” - Maartje 

Ervaring cursus persoonlijke ontwikkeling: In 7 dagen gelukkiger

“De geluksworkshop bij Merijn was super waardevol! Verdiepend in hoe je naar geluk kan kijken en hoe je dat in je eigen leven kunt implementeren. Tegelijk is het een super lichte, sprankelende workshop vol humor en creativiteit. Dat maakt het zo krachtig!”- Nora 

Cursus persoonlijke ontwikkeling: Wat is de beste online community voor persoonlijke ontwikkeling?

Voor welke community je het beste kunt kiezen, is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren. Ook je budget speelt een rol bij het kiezen van een geschikte community. Elk community rekent immers een ander tarief.  

Om erachter te komen welke community het beste bij je past, volg je de onderstaande stappen: 

 • Zet je wensen en doelen op een rijtje;
 • Vergelijk de verschillende communities;
 • Meld je direct aan bij een persoonlijke ontwikkeling cursus.

Vooral het eerste punt is erg belangrijk. Elk mens is anders, dus je moet vooral kijken naar wat JOUW wensen en doelen zijn en wat je wilt bereiken. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, brengt elke community unieke voordelen met zich mee. Neem daarom de tijd om de verschillende communities met elkaar te vergelijken en meld je aan voor de persoonlijke ontwikkeling training die het beste bij jou past. De aanmelding voor een community voor persoonlijke ontwikkeling kan je leven aanzienlijk veranderen! 

Meest gestelde vragen over cursussen zelfontwikkeling 

Misschien is persoonlijke ontwikkeling niet iets waar jij je tot nu toe (bewust) mee bezig hebt gehouden. Daarom licht ik graag toe wat het precies is en wat je eraan hebt. Ik heb de meest gestelde vragen over cursussen zelfontwikkeling op een rijtje gezet en zo goed mogelijk beantwoord. 

Wat is een persoonlijke ontwikkeling training precies?

Persoonlijke ontwikkeling is een algemene term voor het verbeteren van jezelf als persoon. Je kunt jezelf op verschillende gebieden ontwikkelen, om zo sterker in je schoenen te staan, meer uit het leven te halen en gelukkiger te worden. Het gaat erom dat je alles uit jezelf haalt wat er in je zit en dat je jezelf op een positieve en gezonde manier blijft uitdagen. Waar persoonlijke ontwikkeling aan de ene kant heel erg gaat over jezelf ontwikkelen, beter worden en nieuwe doelen nastreven, betekent het anderzijds dat je jezelf leert accepteren om wie je bent. Je bent als mens namelijk al goed genoeg. Het stukje zelfliefde wat daarbij komt kijken is ook een onderdeel van persoonlijke groei. Vervolgens gebruik je die liefde voor jezelf om jezelf het beste te gunnen en op zoek te gaan naar wat jou echt gelukkig maakt. 

Naast zelfliefde en je talenten benutten, gaat persoonlijke groei ook over zelfbewustzijn, de omgang met anderen en fysieke gezondheid. Die combinatie zorgt ervoor dat je leven een stuk soepeler zal verlopen en fijner zal aanvoelen. 

Waar bestaat een persoonlijke ontwikkeling training uit? 

Persoonlijke ontwikkeling gaat vooral om inzicht krijgen in wie jij bent, wat je wilt en hoe je dat voor elkaar krijgt. Hierdoor zal je je leven leuker en mooier gaan vinden. Ook helpt het om voldoening te halen uit wat je doet en zal je energieker zijn.  

Een aantal onderdelen waar je aan zou kunnen werken wanneer je jezelf wilt ontwikkelen: 

 • Zelfbewustwording: ontdek welke standaard reacties of gedragspatronen jij hebt aangeleerd en of je het daarmee eens bent. Zo niet, dan kun je hieraan werken en een nieuwe richting inslaan. Dit helpt ook om meer discipline en doorzettingsvermogen te krijgen;
 • Talent ontwikkelen: waar ben je goed in? Probeer daar meer aandacht aan te besteden. Het zal je namelijk een voldaan en gelukkig gevoel geven;
 • Omgang met anderen: kom jij voor jezelf op wanneer je het ergens niet mee eens bent? En lukt het je al goed om je emoties te uiten tegenover de mensen om je heen? Hoe opener je wordt, des te beter je relaties zullen worden;
 • Gezondheid: persoonlijke groei draait niet alleen om mentale gezondheid (minder negativiteit, minder piekeren, enzovoort), maar ook om fysieke gezondheid. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, zodat je fit bent en alles uit het leven kunt halen; 
 • Financiën: hoeveel geld geef jij iedere maand uit en waaraan besteed je het? Zet je ook geld op je spaarrekening of zou je in het geval van een financiële tegenvaller in nood zitten? Door je hier bewust van te worden kun je iets veranderen. 

Waarom een online cursus persoonlijke ontwikkeling volgen? 

Een training persoonlijke ontwikkeling volgen wordt steeds populairder. Meer dan ooit zijn mensen aan het beseffen dat verandering begint bij henzelf. Wanneer je zorgt dat jij – de basis van jouw bestaan – goed is, dan kun je iets betekenen voor de wereld in haar geheel. Zie het als de bouwstenen van een huis. Als de fundering niet goed is, zal het vroeg of laat instorten. Leg je daarentegen wel een goede fundering, dan kun je daarop verder bouwen. Zo maken we het individueel mogelijk dat er een mooier en gelukkiger collectief ontstaat.  

Een zelfontwikkeling cursus of cursus persoonlijke ontwikkeling helpt je om inzicht te krijgen in jouw huidige leven, in die basis. Het kan heel lastig zijn om op eigen houtje ver te komen met persoonlijke ontwikkeling. Je hebt daar nu eenmaal hulp bij nodig. Zo helpt het enorm om af en toe met iemand te sparren. Een ander ziet vaak dingen bij jou waar jij je zelf helemaal niet bewust van bent. Dus ondanks dat een training persoonlijke ontwikkeling erop gericht is om jou persoonlijk te helpen, is dit wel een proces dat je gezamenlijk uitvoert. 

Wat zijn de voordelen van persoonlijke ontwikkeling training? 

Persoonlijke ontwikkeling brengt veel voordelen met zich mee. Het is niet altijd even gemakkelijk, maar het levert veel meer op dan je je nu kunt voorstellen. Allereerst ga je meer over jezelf leren. Misschien denk je dat je jezelf al heel goed kent, maar er zijn nog veel meer lagen te ontdekken. Het menselijk brein en het ego zijn erop gericht om ons af te leiden en te beschermen. Daardoor zien we zelf alleen het topje van de ijsberg als het aankomt op het gedrag waar wij ons bewust van zijn. Veel vaker doen of zeggen we dingen onbewust. We zijn zo gewend geraakt aan bepaalde patronen, dat we er niet meer over nadenken. We staan er niet meer bij stil. Wanneer je hier bewust op gaat letten, zal je zien dat er nog heel veel laagjes zijn die je bij jezelf kunt ontdekken. En dat zorgt ervoor dat je jezelf veel beter leert kennen als persoon. Dit is heel belangrijk, omdat jij altijd de belangrijkste persoon in je eigen leven zal zijn. Alles begint bij jezelf, dus een goede band met jezelf hebben is ontzettend waardevol. 

Ook zal je merken dat je bepaalde onderdelen van je leven mooier en sterker kunt maken. Wanneer jij goed in je vel zit en een gezonde relatie met jezelf hebt, kun je ook gezonde relaties met andere mensen aangaan. Het zal ook helpen om productiever en gelukkiger te zijn op het werk. Wanneer jij echt weet wat je leuk vindt, dan kun je daar hopelijk je werk van maken. Dan wordt werken geen straf van 5 dagen per week, maar iets om naar uit te kijken. 

Iemand die zichzelf op persoonlijk niveau ontwikkelt, kan zijn of haar zwakke punten overwinnen. Dat begint bij acceptatie van die zwakke punten. We zijn vaak geneigd om ons af te zetten tegen delen van onszelf die we niet leuk of mooi vinden, maar dat werkt averechts. Wanneer je jezelf accepteert om wie je bent en onder ogen kunt komen wat jouw mindere kanten zijn, dan kun je daar vervolgens iets aan doen. Onthoud hierbij dat niemand perfect is. Je hoeft daarom niet te streven naar perfectie. Streef liever naar een leven dat zo goed mogelijk aanvoelt voor jou. En als je daarbij bepaalde dingen of gedragingen wilt aanpassen, dan ben je daar helemaal vrij in. 

Hoelang duurt een persoonlijke ontwikkeling training ongeveer? 

Persoonlijke ontwikkeling is niet iets wat je even één keer uitvoert en daarna nooit meer hoeft te doen. Het is een levenslang proces. Je blijft er dus altijd mee bezig, als je dat wilt. Laat dit je niet afschrikken, want dit ‘nadeel’ weegt niet op tegen de voordelen van persoonlijke ontwikkeling. Ondanks dat je er je hele leven mee bezig zal zijn, zal het ook je hele leven interessant en uitdagend blijven. Je kunt jezelf namelijk altijd blijven verbeteren, ongeacht je leeftijd of leefsituatie.  

Door aan persoonlijke ontwikkeling te doen, word je de best mogelijke versie van jezelf die je op dat moment kunt zijn. Het is bovendien een leerzame reis voor je ziel. Aangezien veel mensen geloven dat de ziel na dit leven verdergaat, is persoonlijke ontwikkeling een investering in jezelf. Niet alleen in dit leven, maar in al je toekomstige levens. 

Is een persoonlijke ontwikkeling training makkelijk? 

Nee. Daar kan ik heel kort over zijn. Ondanks dat het ontzettend veel voordelen oplevert wanneer je ermee aan de slag gaat, is het geen gemakkelijke reis. Je zal onderweg namelijk allerlei hobbels en kuilen tegenkomen. Daardoor kan je even van slag zijn. Je zal die dingen namelijk moeten uitpluizen en moeten verwerken voordat je weer verder kunt gaan. Maar het is wel heel waardevol om deze reis aan te gaan. Een cursus zelfontwikkeling en zelfbeeld is hierbij heel nuttig. Het helpt je namelijk om buiten je comfortzone te stappen en nieuwe mensen, situaties en wegen te ontdekken. Wie niet buiten zijn of haar comfortzone stapt, zal nooit groeien. In elk geval niet zoveel als je zou doen wanneer je wel bereid bent om jezelf uit te dagen. Weet wel dat het voor iedereen mogelijk is om met persoonlijke groei aan de slag te gaan. Zolang je doelgericht bent en weet waarom je iets wilt bereiken (meer geluk, minder verdriet, minder eenzaamheid, je beter voelen over jezelf, een betere vriend(in) zijn voor de mensen om je heen, enzovoort), kun je daaraan werken en zal je groeien als persoon. 

Is een persoonlijke ontwikkeling training geschikt voor iedereen? 

Ja, ook hier kan ik heel kort over zijn! :) Iedereen die meer uit zichzelf wil halen en die streeft naar meer geluk, zal baat hebben bij een cursus zelfontwikkeling. Cursussen zelfontwikkeling helpen je namelijk op weg en geven je dat duwtje in de goede richting. Ze zorgen ervoor dat je ogen geopend worden en dat je meer inzicht krijgt. Je zou het ook wel ‘ontwaken’ kunnen noemen.  

Een cursus of opleiding persoonlijke ontwikkeling is daarom heel geschikt voor iedereen die zichzelf het beste gunt in dit leven! Ga jij er ook mee aan de slag? Ik ben heel benieuwd naar welke cursus zelfontwikkeling jij gaat kiezen. Laat je het mij weten in een reactie?  

Conclusie beste cursussen zelfontwikkeling 2021

Over de schrijver
Martijn is oprichter van het platform Jouw persoonlijke groei, heeft een relatie met Anouk en vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In zijn gratis E-book deelt Martijn de beste 50 Praktische Tips om groei te ervaren . >>Download Gratis<<
Reactie plaatsen

50 Praktische Groei Tips 

Op welk onderdeel zou jij willen groeien?


 • Meer energie?
 • Regelmatiger bewegen?
 • Uitgeruster wakker worden?
 • Bewuster worden van je mindset?
 • De voordelen van meditatie ervaren?
 • Meer geluk ervaren?

Je kan niet op alle gebieden tegelijk groeien.


Door te focussen op één onderdeel maak je de volgende stap in jouw persoonlijke groei.


Download nu het  GRATIS E-book.  

50%
Het E-book: De volgende stap in jouw persoonlijke groei
GRATIS in je mailbox
Ja, ik wil het E-book
50 praktische groei tips download