0
0
Subtotal:  0,00
Geen producten in je winkelwagen.

In dit artikel

Mijn Beste Spirulina | 5x Test en Ervaringen!

Mijn Beste Spirulina | 5x Test en Ervaringen!

In dit artikel

Wil je spirulina kopen? Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van poeder of een tablet. Maar wat is nu beter; als spirulina biologisch is of niet? En waar moet je verder op letten? Ik ga 5x supplementen vergelijken: van chlorella tot algen en andere soorten spirulinapoeder. En na afloop van deze test weet jij wat mijn beste keuze is. Laten we daarom snel beginnen!

Kort samengevat:

Mijn beste spirulina van 2024 is Vitals Spirulina Biologisch. Dit merk heeft een veganistische formule waar geen onnodige ingrediënten aan toegevoegd zijn. Daardoor is spirulina gebruiken van dit merk heel effectief én veilig.

Spirulina vergelijken; hoe doen we dat? 

Om mijn beste supplementen te bepalen, kijk ik o.a. naar de ingrediënten, het gebruiksgemak en de kwaliteit van het extract. En is het product biologisch of niet? Ook let ik op de gemiddelde reviews van klanten en de prijs telt natuurlijk ook mee, evenals of je verzendkosten moet betalen voor het product. Kortom: genoeg factoren om in gedachten te houden bij het vergelijken van deze supplementen. 

Beste Spirulina keuzehulp

ProductAdviesprijsPer dagVeganVorm
1. Vitals Spirulina€12,95€0,29 – €0,59JaTablet
2. Vitals True Superfood€59,95€0,91 – €1,82JaPoeder
3. Mattisson€8,95€0,11JaPoeder
4. Orthovitaal€9,95€0,50JaTablet
5. Chi€24,49€0,52 – €0,79JaTablet

1. Vitals Spirulina Biologisch

Op nummer 1 staat spirulina van Vitals. Vitals Spirulina Biologisch zijn biologische tabletten met een fijne dosering. Ben je een vegetariër of veganist? Ook dan mag je gebruikmaken van dit supplement. De spirulina tabletten worden ontwikkeld onder ideale kweekomstandigheden en vormen daardoor de meest voedzame greenfood ter wereld. Bovendien worden er geen hulpstoffen aan toegevoegd.

Beste Spirulina  Review

Vitals Spirulina Biologisch is niet alleen een goede keuze voor mensen, maar ook voor het milieu. Dat komt doordat dit merk duurzame en milieuvriendelijke verpakkingen gebruikt. Zo krijg jij je essentiële voedingsstoffen binnen, maar heeft het milieu er geen last van. Het is bovendien een supplement dat je immuunsysteem ondersteunt en je lichaam beschermt tegen zware metalen en vrije radicalen.

Het advies is om één tot twee keer per dag 2 tabletten Vitals Spirulina Biologisch in te nemen. Dat kan je gewoon met water doen. Er zitten 90 tabletjes in een verpakking. Bovendien zijn de kleine tabletjes heel makkelijk om door te slikken, heb ik zelf ervaren. En gebruik je de kortingscode ‘GROEI’, dan krijg je 20% korting op je bestelling!

Voordelen Vitals

✅ Geen poeder maar gemakkelijk in te nemen tabletten (klein);

✅ Ze hebben een fijne dosering voor een goede werking;

✅ Je krijgt 20% korting met kortingscode ‘GROEI’;

✅ Biologisch poeder in tabletvorm;

✅ Zonder hulpstoffen;

✅ Chlorella die ook geschikt is voor vegetariërs en veganisten.

Nadelen Vitals

❌ Je moet 1 tot 2 keer per dag 2 tabletten innemen, wat vrij veel is;

❌ Mag niet voor het slapengaan worden ingenomen.


Bekijk meer productinformatie

2. Vitals True Superfood Biologisch

Op nummer 2 staat Vitals True Superfood Biologisch. Dit is het beste spirulina poeder dat biologisch is. Dit houdt in dat alle ingrediënten in dit supplement van biologische oorsprong zijn. Ze worden dus niet in fabrieken gemaakt, maar zijn van natuurlijke oorsprong. Daardoor is Vitals True Superfood Biologisch een gezonde keuze voor mens, dier en milieu. Er worden geen goedkope vulmaterialen of gentechnieken gebruikt bij de productie en er zijn ook geen suikers of andere smaakstoffen aan toegevoegd. Bovendien is dit populaire alg supplement geschikt voor zowel vegetariërs als veganisten.

Beste Spirulina  Review

Van de verschillende spirulina supplementen is Vitals True Superfood Biologisch een extra goede keuze. Het is namelijk heel effectief en daardoor optimaal werkzaam in het lichaam. Maar er is meer; Vitals is als merk een stuk milder voor het milieu. Dat komt doordat de verpakking is gemaakt van 100% gerecycled plastic, waardoor geen nieuw plastic geproduceerd hoeft te worden.

Je kunt Vitals True Superfood Biologisch gemakkelijk innemen door dit spirulinapoeder door een smoothie te mengen. Als je zoals ik niet graag suppletie doorslikt, dan begrijp je dat dit soort producten de ideale manier van innemen betreft. Je koopt een pot van 400 gram, maar je hebt maar 6 tot 12 gram (1-2 maatschepjes) per dag nodig. Daardoor doe je er 1 tot 2 maanden mee. En met de kortingscode ‘GROEI’ krijg je 15% korting op je bestelling en betaal jij dus niet de hoofdprijs!

Voordelen Vitals

✅ Biologisch poeder vol vitamines en mineralen;

✅ Geschikte omega 3 voor vegetariërs en veganisten;

✅ Bevat geen hulpstoffen voor een verantwoorde chlorella ervaring;

✅ Goed voor mens, dier en milieu vanwege de duurzame verpakkingsmethoden;

✅ Je krijgt 15% korting met de kortingscode ‘GROEI’;

✅ Makkelijk in te nemen, ook door een smoothie te mengen.

Nadelen Vitals

❌ Niet per se heel hoog gedoseerd, waardoor de werking pas optimaal is bij de inname van meer poeder;

❌ Het is een vrij prijzig poeder.


Bekijk meer productinformatie

3. Mattisson Healthstyle Biologische Spirulina Poeder 

Wil je spirulina kopen die gemakkelijk te doseren is? Spirulina tabletten zijn dat niet, maar Mattisson Healthstyle Biologische Spirulina Poeder is dat wel! Je kunt dit chlorella poeder door water, een smoothie of sapje mengen. Dankzij de handige poedervorm neem je de nodige vitamines en mineralen dus zonder moeite in. Het bevat 100% spirulina (arthrospira platensis), maar ook vitamine B12, ijzer, jodium en chlorofyl.

Beste Spirulina  Review

Mattisson Healthstyle Biologische Spirulina Poeder is biologisch en ondersteunt je energieniveau. Het kan moeheid en vermoeidheid verminderen, waardoor je je al snel weer fitter kan gaan voelen. Dit product behoort tot de meest hoogwaardige en natuurlijke vitamine-, mineraal- en eiwitbronnen ter wereld. Daardoor is dit type voedingssupplementen extra effectief.

Wil je Mattisson Healthstyle Biologische Spirulina Poeder kopen? In een verpakking zit 500mg inhoud. Het advies is om twee keer per dag 3 gram van dit poeder in te nemen. Zo blijf je dankzij dit supplement gezond! Als je veel thuis bent zoals ik, dan is dat geen probleem. Ben je dat niet, dan moet je het wel even plannen. Anders bestaat de kans dat je het de tweede keer misschien vergeet. De smaak valt overigens niet zo op als je het door een smoothie mengt. Alleen gemengd door water vind ik het persoonlijk niet zo lekker. Nu tijdelijk met 20% korting met kortingscode ‘GROEI‘.

Voordelen Mattisson Healthstyle

✅ 100% biologische chlorella met eiwitten, vitamine B12, ijzer en meer;

✅ Voordelig geprijsde poeder;

✅ Je krijgt 20% korting op dit type voedingssupplementen met kortingscode ‘GROEI’;

✅ Handige poedervorm om alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen;

✅ Gemakkelijk te mengen door water, smoothies of vruchtensappen.

Nadelen Mattisson Healthstyle

❌ Je betaalt verzendkosten tot een bestelwaarde van €20 op dit supplement;

❌ Je moet twee keer per dag 3 gram nemen, wat vrij veel (en onhandig) is.


Bekijk meer productinformatie

4. Orthovitaal Spirulina Platensis 400 mg tabletten 

En ik bespreek graag nog een variant op spirulina tabletten. Het gaat hier over Orthovitaal Spirulina Platensis 400 mg tabletten. Deze worden gekweekt in een zuivere omgeving, waardoor deze gezond is voor iedereen. Ook geschikt voor vegetariërs en veganisten, overigens! Wil je een product met een fijne dosering in tabletvorm? Dan is dit het supplement dat je zoekt. Er zit namelijk 400mg in een tablet, waardoor je de gezondheidsvoordelen goed zal opmerken.

Beste Spirulina  Review

Zo zorgt de spirulina platensis als zout water alg voor een belangrijke bron van mineralen, vitaminen, eiwitten en andere essentiële voedingsstoffen. Ze worden bovendien gemakkelijk opgenomen in het lichaam door de gebroken celwand. De vertering wordt hierdoor bespoedigd. Orthovitaal Spirulina Platensis 400 mg tabletten is zo de ideale aanvulling op een gezond dieet!

Er zitten 120 tabletten in een verpakking van Orthovitaal Spirulina Platensis 400 mg tabletten. Het advies is om twee keer per dag 3 tabletten in te nemen. Het is wel jammer dat je daardoor slechts 20 dagen met een verpakking doet. Mijn advies is dan ook om meteen twee of drie verpakkingen te bestellen als je voor dit supplement wilt gaan. Of neem er nog meer, zodat je geen verzendkosten hoeft te betalen! Je krijgt tijdelijk 20% korting met kortingscode ‘GROEI‘.

Voordelen Orthovitaal

✅ Chlorella met een fijne dosering in tabletvorm;

✅ Ook geschikt voor vegetariërs en veganisten;

✅ Een van de voordeligste supplementen uit deze selectie;

✅ Je krijgt 20% korting met mijn kortingscode ‘GROEI’;

✅ Deze producten worden gekweekt in een zuivere omgeving.

Nadelen Orthovitaal

❌ Je betaalt nog verzendkosten als je dit supplement bestelt;

❌ Je moet twee keer per dag 3 tabletten innemen, wat vrij veel is.


Bekijk jouw korting met kortingscode ‘GROEI

5. Chi Spirulina 500mg tabletten

Dan gaan we door naar Chi Spirulina 500mg tabletten. Het is een natuurlijk voedingssupplement waar o.a. complete eiwitten, enzymen, vitamines en mineralen in zitten. In totaal bevat het meer dan 80 voedingsstoffen. Het betreft 100% spirulina in arthrospira platensis vorm.

Beste Spirulina  Review

Weet dat de dosering van Chi Spirulina 500mg tabletten niet per se heel hoog is. Je moet dus meerdere tabletten per keer innemen om de gewenste werking te ervaren. Wel is dit een biologisch product dat daardoor een goede keuze is. Niet alleen voor jou, maar ook voor het milieu en de dieren.

Je kunt Chi Spirulina 500mg tabletten kopen in een verpakking met 190 tabletten. Het advies is om per dag 4 tot 6 tabletten in te nemen. Gelukkig zijn het kleine tabletjes. Het voordeel van deze tabletten is dat je ze gemakkelijker onderweg inneemt; je hebt alleen een beetje water nodig. Heb je echter moeite met suppletie doorslikken, zoals ik? Dan is dit niet de beste keuze voor jou. Je kunt dan beter voor een poedervorm kiezen.

Voordelen Chi

✅ Kleine tabletten die je gemakkelijk onderweg inneemt met alleen water;

✅ Biologische spirulina;

✅ Bevat meer dan 80 voedingsstoffen.

Nadelen Chi

❌ Je betaalt verzendkosten op dit chlorella supplement;

❌ Als je niet graag tabletten doorslikt, dan is poeder een betere keuze.


Bekijk meer productinformatie

Mijn beste spirulina supplementen 2024 

Nu we alle pillen en poeders onderzocht hebben, wordt het tijd om een winnaar aan te wijzen. Ondanks dat dit allemaal goede supplementen zijn, kan er maar één als beste uit de test komen. Dus welke spirulina is mijn beste? Dat is Vitals Spirulina Biologisch!

Beste Spirulina  Review

Deze tabletten zijn volgens ervaringen heel fijn, omdat ze zo klein van formaat zijn. Daardoor zijn ze gemakkelijk in te nemen. Bovendien betreft het chlorella zonder hulpstoffen, van biologische oorsprong. Vitals Spirulina Biologisch is daardoor niet alleen een goede keuze voor jou, maar ook voor dier en milieu. Dit supplement is bovendien geschikt voor vegetariërs en veganisten. En als je de kortingscode ‘GROEI’ gebruikt, dan krijg je 20% korting op je aankoop. Zo hoef je niet de hoofdprijs te betalen om gezond te blijven!


Spirulina ervaringen en reviews 

Ben je ook benieuwd naar de ervaringen van andere mensen? Het antwoord op de vraag ‘welke is de beste’ wordt immers het best beantwoord door klanten die de pillen en poeders zelf gebruiken. Daarom heb ik van elk supplement een nuttige review verzameld. Lees maar mee.

Vitals Spirulina Biologisch review 

“Ik zocht naar een spirulina supplement dat zo gezond mogelijk was en daarom heb ik toen besloten Vitals Spirulina Biologisch te kopen. Geen hulpstoffen en helemaal biologisch dus goed voor de natuur ook. Mijn zus is vegetarisch en die neemt ze ook want dat is veilig voor haar. Deze tabletjes kan ik makkelijk doorslikken want het zijn niet van die joekels. Ik ben er daarom blij mee en mijn zus ook”, schrijft Dientje.

Vitals True Superfood Biologisch review

Over Vitals True Superfood Biologisch schrijft Stacey: “Vitals is mijn favoriet van supplementen. Ik vind het heel goed hoe zij aandacht besteden aan mensen en aan de natuur. De verpakking is altijd recyclebaar van de supplementen en deze spirulina is biologisch. Zoals ik van ze gewend ben! Ik doe dit poeder gewoon door een smoothie die ik elke ochtend drink, zodat ik alle gezonde stoffen binnenkrijg die ik nodig heb.”

Beste Spirulina  Review

Mattisson Healthstyle Biologische Spirulina Poeder review

Kelly vindt Mattisson Healthstyle Biologische Spiriulina Poeder handig voor in haar smoothies. “Ik nam al een tijdje spirulina en chlorella maar nu doe ik het sinds kort door mijn smoothies als poeder. Pas wel op dat je niet te veel erin doet want de smaak is wel overheersend. Ik vind deze van Mattisson fijn omdat hij organic is. Ik heb er ook hennepzaad, poeder en chiazaad van en daar ben ik ook heel tevreden over. Dus ik blijf lekker bij dit merk!”

Ook Sylvia maakt er groene smoothies mee. Zij schrijft: “Ik moest wel even wennen aan de smaak hoor maar het is prima te doen. Ik doe het meestal door een groene smoothie en dan wat fruit erbij voor de zoete smaak. Ik vind het wel een beetje prijzig, maar het merk is goed en je doet lang met zo’n verpakking dus je haalt het er wel uit.”

Orthovitaal Spirulina Platensis 400 mg tabletten ervaring

Mike gebruikt Orthovitaal Spirulina Platensis 400 mg tabletten sinds een paar maanden. “Ik vind het goed dat het zuiver en vegan is en dat er veel vitaminen en mineralen in zitten. Dat merk ik ook wel aan hoe ik me de afgelopen tijd voel. Veel fitter en meer energie. Alsof mijn lichaam dit echt nodig had om optimaal te functioneren. Ben er dus erg blij mee en ook met de prijs. Lekker goedkoop!”

Chi Spirulina 500mg tabletten ervaring 

Eric heeft ervaring met Chi Spirulina 500mg tabletten. Hij vertelt in zijn review: “Ik ken dit product nog van vroeger en toen beviel het mij ook al goed. Ik heb het toen veel gebruikt en was er een tijdje mee gestopt, maar mijn gezondheid kon wel weer wat hulp gebruiken. Het werd tijd om mijn lichaam weer die nodige vitamines te geven en ik gebruik daarvoor graag een natuurlijk bio supplement. Ik voel mij er goed en vitaal door dus ik blijf het weer gebruiken hoor!”

Charlotte Anne - Orthomoleculair Therapeut - Stel je vraag

Spirulina kopen checklist

Wil je graag aan de slag met een van de verschillende soorten supplementen, maar heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze? Gebruik dan onderstaande checklist voordat je een aankoop doet.

1. Weet welke toevoegingen het spirulina supplement bevat

Spirulina helpt het lichaam op verschillende manieren, maar het kan nog effectiever zijn als er zo min mogelijk onnodige toevoegingen in zitten. Dit is namelijk voordelig voor jouw gezondheid. Kies daarom een supplement zonder zware metalen, toegevoegde suikers en conserveringsmiddelen.

Beste Spirulina  Review

2. Kijk naar de voedingswaarde/dosering

Is er sprake van een hoge voedingswaarde in het supplement dat jij op het oog hebt? Of moet je vrij veel tabletten innemen om tot de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te komen? Je kunt beter een hoog, maar veilig gedoseerd voedingssupplement kiezen zodat je zoveel mogelijk gebruiksgemak én effectiviteit ervaart.

3. Bepaal vooraf je budget

De verschillende soorten supplementen in deze test hebben verschillende prijzen. Bedenk van tevoren hoeveel je maximaal wilt en kunt uitgeven, zodat je geen uitgaven doet die je eigenlijk niet kunt bekostigen. Zoals je inmiddels hebt kunnen zien, is er in elke prijsklasse een interessant voedingssupplement te vinden.

YouTube video

Laat je helpen door Lotte!

Ik ben Charlotte Anne, ook wel Lotte genoemd. En ik help jou graag met je gezondheid. Tijdens mijn werk als orthomoleculair therapeut begeleid ik mensen om de beste versie van zichzelf te worden en een gelukkig leven te gaan leven. Het is namelijk belangrijk dat je je gelukkig, fit en klachtenvrij gaat voelen. En dat kan! Als je maar leert voelen wat je echt nodig hebt. Hoe je dat doet? Door je lichaam beter te leren begrijpen. 

Charlotte-Anne-Orthomoleculair-Therapeut-1

Zelf had ik ook jaren last van allerlei klachten die ik niet kon plaatsen. Ik was vaak moe, had huidklachten waaronder psoriasis en ik had vaak buikpijn. Toen ik mij ging verdiepen in orthomoleculaire geneeskunde, heb ik het roer omgegooid. Ik kwam erachter waar mijn lichaam echt behoefte aan had en ging daar naar handelen. Sindsdien voel ik mij fit en energiek. En dat gun ik jou ook!

Ben je benieuwd hoe dit ook voor jou kan werken? Door een intakegesprek te doorlopen met mij. Ik kijk dan mee naar je leefstijl, voeding en de lichamelijke klachten die je hebt. En ik kan een labtest inzetten om je waardes in kaart te brengen. Het is namelijk belangrijk dat we kijken naar welke aanpak voor jou als persoon passend is. Iedereen is namelijk uniek! Je kunt daarom bij mij terecht voor verschillende trajecten/consulten. Kijk welke het beste bij jou past! 

Of neem contact met mij op om het samen te bespreken. Bekijk hier mijn aanbod voor meer informatie. Wil je eerst even kennismaken? Dit kan! Plan hier een kennismakingsgesprek in.


Klik hier voor persoonlijk advies

Beste Spirulina  Review

Meest gestelde vragen over spirulina supplementen

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over spirulina poeder kopen? Wil je weten wat spirulina capsules in het lichaam doen en waarom het spirulina extract zo populair is? Dan raad ik je aan om nog even verder te lezen en de meest gestelde vragen hieronder te bekijken.

Wat is mijn beste spirulina?

Mijn beste spirulina uit deze test, is in mijn ogen Vitals Spirulina Biologisch. Deze tabletjes zijn klein van formaat en daarom gemakkelijk in te nemen. Ze zijn biologisch en bevatten geen hulpstoffen. Daardoor zijn ze ook geschikt voor vegetariërs en veganisten. Dankzij de fijne dosering van dit superfood hebben ze een effectieve werking. Bovendien kun je korting krijgen op deze beste spirulina door de kortingscode uit dit artikel te gebruiken. Daardoor betaal je maar liefst 20% minder op de verkoopprijs!

Wat doet spirulina in je lichaam?

Wil je weten wat dit superfood in je lichaam doet, dan is het handig om te weten wat de voordelen zijn. Het extract kan bijvoorbeeld vermoeidheid tegengaan, helpt bij het afvoeren van gifstoffen en vrije radicalen uit het lichaam en stabiliseert mogelijk de bloedsuikerspiegel. Maar wist je dat de inname van een capsule ook bijdraagt aan het behoud van een goede vitaliteit en dat je lichaam zo beschermd wordt tegen stralingen? Verder is het o.a. goed voor het afremmen van ontstekingen en het behandelen van allergieën, zoals hooikoorts. Green juice kan ook een mooie aanvulling zijn omdat het rijk is aan vitamines en mineralen, wat de algehele werking van spirulina versterkt. Daardoor heb je er dus veel profijt van als je dit supplement neemt.

Zijn er spirulina bijwerkingen bekend?

Er zijn enkele bijwerkingen bekend, vooral wanneer mensen net met dit supplement beginnen. Zo kan er aan het begin misselijkheid, buikpijn, hoofdpijn en wat vermoeidheid optreden. Dat komt doordat spirulina zorgt voor het vrijkomen van gifstoffen in het lichaam. En die gifstoffen veroorzaken die klachten, niet het supplement zelf. Gelukkig verdwijnen zulke bijwerkingen met een paar dagen al en zal je je daarna juist beter, energieker en gezonder gaan voelen. De essentiële aminozuren in de beste supplementen zorgen op de lange termijn namelijk juist enkel voor voordelen.

Is het gebruik van spirulina gevaarlijk?

Nee, het gebruik van deze supplementen is niet gevaarlijk. Deze superfood wordt bestempeld als veilig door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid. Dat houdt in dat je als gezond mens geen negatieve gevolgen ondervindt door dit supplement. De bijwerkingen die eventueel optreden verdwijnen met een paar dagen alweer. Verder zou je er geen bijwerkingen of klachten van moeten krijgen, omdat spirulina veilig is. De voorwaarde is wel dat je je houdt aan de aanbevolen hoeveelheid die op het etiket van een supplement staat. En voel je je toch niet goed door het gebruik? Stop dan direct en raadpleeg een arts.

» Referenties


1. Karkos, P. D., Leong, S. C., Karkos, C. D., Sivaji, N., & Assimakopoulos, D. A. (2011). Spirulina in Clinical Practice: Evidence-Based Human Applications. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3136577/

2. Mao, T. K., Van de Water, J., & Gershwin, M. E. (2005). Effects of a Spirulina-based dietary supplement on cytokine production from allergic rhinitis patients. Journal of Medicinal Food.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15857205/

3. Hirahashi, T., Matsumoto, M., Hazeki, K., Saeki, Y., Ui, M., & Seya, T. (2002). Activation of the human innate immune system by Spirulina: augmentation of interferon production and NK cytotoxicity by oral administration of hot water extract of Spirulina platensis. International Immunopharmacology.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11962722/

» Referenties

Picture of Charlotte Anne (Lotte) de Vries (Orthomoleculair Therapeut)

Charlotte Anne (Lotte) de Vries (Orthomoleculair Therapeut)

Charlotte Anne de Vries (1998), een toegewijde orthomoleculair therapeut, staat beter bekend als Lotte. In haar eigen praktijk helpt zij cliënten met uiteenlopende gezondheidsklachten, waaronder huidproblemen (zoals acne, psoriasis en eczeem), hormonale problemen, burn-out, overgewicht, darmklachten (PBD, leakygut, spijsverteringsklachten) en vermoeidheid. Haar aanpak combineert labtesten, voedingsadviezen, leefstijltips en een positieve mindset.Als je meer wilt weten of als je hulp nodig hebt, kun je haar bereiken via lotte@jouwpersoonlijkegroei.nl of bellen naar 033-2022144 tijdens kantooruren. Blijf op de hoogte van haar inzichten en tips door Lotte te volgen op LinkedIn en Instagram.Meer advies van Charlotte Anne (Lotte) de Vries