In dit artikel

Psylliumvezels | Review (2023)

In dit artikel

Psylliumvezels zijn een soort vezels die afkomstig zijn van de schil van de zaden van de plant Plantago ovata. Deze vezels zijn wateroplosbaar, wat betekent dat ze in contact met water een gel-achtige consistentie krijgen. Dit maakt psylliumvezels een populaire toevoeging aan supplementen en voedingsmiddelen voor mensen die hun vezelinname willen verhogen.

Waar worden psylliumvezels voor gebruikt?

Psylliumvezels worden vaak gebruikt als een natuurlijk middel om de stoelgang te verbeteren. Ze zorgen voor een grotere hoeveelheid bulk in de darmen, wat kan helpen bij constipatie. Psylliumvezels kunnen ook helpen bij het verminderen van het cholesterolgehalte in het bloed. Er zijn ook aanwijzingen dat psylliumvezels kunnen helpen bij het behandelen van diarree en het verminderen van het risico op het ontwikkelen van bepaalde darmkankers.

Feiten over psylliumvezels

 • Psylliumvezels zijn rijk aan mucilages, een soort vezels die een gel-achtige consistentie krijgen wanneer ze in contact komen met water.
 • Psylliumvezels zijn glutenvrij en hypoallergeen.
 • Deze vezels komen voor in supplementen zoals Metamucil en Konsyl, en worden vaak toegevoegd aan ontbijtgranen, yoghurt en bakproducten.

Gezondheidsvoordelen van psylliumvezels

 • Psylliumvezels kunnen helpen bij de regulatie van de darmfunctie en verminderen constipatie.
 • Ze kunnen bijdragen aan een gezonde bloedsuikerspiegel en helpen bij gewichtsbeheersing.
 • Psylliumvezels kunnen ook helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed.

Ervaringen met psylliumvezels

Veel mensen die psylliumvezels gebruiken, ervaren een verbetering van de darmfunctie en een vermindering van constipatie. Sommigen rapporteren een vermindering van het cholesterolgehalte in het bloed en anderen ervaren een vermindering van hun bloedsuikerspiegel. Er zijn echter ook mensen die geen verbetering ervaren en soms zelfs bijwerkingen hebben.

Mogelijke bijwerkingen van psylliumvezels

 • Gasvorming
 • Opgeblazen gevoel
 • Verstopping
 • Diarree
 • Allergische reacties

Overige interessante informatie over psylliumvezels

 • Psylliumvezels kunnen worden gebruikt als een vervanging voor gluten in bakproducten, zoals brood en koekjes.
 • Ze kunnen ook worden gebruikt als een dikmiddel in sauzen en dressings.
 • Het is belangrijk om voldoende water te drinken wanneer je psylliumvezels gebruikt, omdat ze het water in de darmen opnemen en de ontlasting kunnen uitdrogen als er onvoldoende vocht aanwezig is.

Meer voedingssupplementen voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Persoonlijk ben ik fan van ayurvedische supplementen, energetische supplementen en homeopathische supplementen. Daarnaast hebben probiotica en postbiotica supplementen ook een bewezen positief effect op je gezondheid.

Door de jaren heen hebben concentratie pillen en nootropics van bijvoorbeeld Mindscopic ook veel meer bekendheid verkregen. Vegan supplementen van Orangefit zijn al jarenlang niet meer weg te denken uit het supplementenlandschap.

De meeste voedingssupplementen zijn tegenwoordig verkrijgbaar als supplementen abonnement of vitamine abonnement bij Vitaily, Viteezy, Atida Pure, DailyVita en Specialized Vitamins en vind je terug op onze website. Kwalitatieve supplementen koop je ook bij Vitals, Bonusan, Vitakruid, Orthica, AOV, Consiouz Supplements of Flinndal.

Voedingssupplementen gaan verder dan enkel vitamines en mineralen. Denk namelijk ook eens aan glucosamine, guarboonvezels, Lactobacillus rhamnosus GG, luteïne supplementen, psylliumvezels, pterostilbeen supplementen en quercetine supplementen. De mooie en krachtige merken bieden ook resveratrol supplementen, zeaxanthine supplementen, relax supplementen, supplementen voor rust en ontspanning, prostaat supplementen, oog supplementen en cholesterolverlagende supplementen. Al jarenlang zijn populair sportsupplementen, beauty supplementen, anti-aging supplementen en afslankpillen.

Zit je juist wat minder lekker in je vel dan zijn supplementen somber gevoel, supplementen prikkelbaar gevoel, supplementen neerslachtig of supplementen depressie wellicht een oplossing. Ook rustgevende supplementen en Q10 supplementen kunnen een waardevolle toevoeging zijn.

Wil je meer weten over al deze voedingssupplementen? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

10 meest gestelde vragen over psylliumvezels

Wat zijn psylliumvezels precies?

Psylliumvezels zijn een soort vezels die afkomstig zijn van de schil van de zaden van de plant Plantago ovata. Ze zijn wateroplosbaar en hebben een gel-achtige consistentie wanneer ze in contact komen met water.

Waarom zou ik psylliumvezels gebruiken?

Psylliumvezels worden vaak gebruikt als een natuurlijk middel om de stoelgang te verbeteren en constipatie te verminderen. Ze kunnen ook helpen bij het verminderen van het cholesterolgehalte in het bloed en het verminderen van het risico op bepaalde darmkankers.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van psylliumvezels?

Psylliumvezels kunnen helpen bij de regulatie van de darmfunctie, verminderen constipatie, bijdragen aan een gezonde bloedsuikerspiegel en helpen bij gewichtsbeheersing.

Wat zijn mogelijke bijwerkingen van psylliumvezels?

Mogelijke bijwerkingen van psylliumvezels zijn onder andere gasvorming, opgeblazen gevoel, verstopping, diarree en allergische reacties.

Hoeveel psylliumvezels moet ik per dag innemen?

Er is geen vastgestelde hoeveelheid psylliumvezels die je per dag zou moeten innemen. Overleg met een arts of diëtist voor advies op maat.

Kan ik psylliumvezels gebruiken als ik glutenintolerant ben?

Ja, psylliumvezels zijn glutenvrij en hypoallergeen.

Wat is het verschil tussen psylliumvezels en andere vezels?

Andere vezels, zoals cellulose en lignine, zijn onoplosbaar in water en geven geen gel-achtige consistentie. Psylliumvezels daarentegen, zijn wateroplosbaar en krijgen een gel-achtige consistentie wanneer ze in contact komen met water.

Kan ik psylliumvezels gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Het is belangrijk om met een arts of verloskundige te overleggen voordat u psylliumvezels gebruikt als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Er zijn geen specifieke studies naar de veiligheid van psylliumvezels voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Kan ik psylliumvezels gebruiken als ik medicijnen neem?

Het is belangrijk om met een arts te overleggen voordat u psylliumvezels gebruikt als u medicijnen neemt, omdat psylliumvezels kunnen interfereren met de absorptie van sommige medicijnen.

Kan ik psylliumvezels gebruiken als ik een darmziekte heb?

Het is belangrijk om met een arts te overleggen voordat u psylliumvezels gebruikt als u een darmziekte heeft, omdat psylliumvezels kunnen verergeren symptomen van bepaalde darmziekten.

In samenvatting, psylliumvezels zijn een soort vezels afkomstig van de schil van de zaden van de plant Plantago ovata, die wateroplosbaar zijn en een gel-achtige consistentie krijgen wanneer ze in contact komen met water. Ze worden vaak gebruikt als een natuurlijk middel om de stoelgang te verbeteren en constipatie te verminderen. Psylliumvezels kunnen ook helpen bij het verminderen van het cholesterolgehalte in het bloed en het verminderen van het risico op bepaalde darmkankers. Er zijn echter ook mogelijke bijwerkingen en het is belangrijk om met een arts te overleggen voordat u psylliumvezels gebruikt, vooral als u medicijnen neemt of een darmziekte heeft.

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Psylliumvezels | Review (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips