In dit artikel

Beste Mineralen en Spoorelementen Review

Beste Mineralen en Spoorelementen | Review (2023)

In dit artikel

Zoals je weet hebben we vitamines en mineralen nodig om ons lichaam gezond te houden. Een mineralen tekort kan – net zo goed als een vitaminentekort – leiden tot verschillende kwalen. Hoewel mineralen voeding volop verkrijgbaar is, krijgt niet iedereen er genoeg van binnen. Dat geldt ook voor spoorelementen. Daarom biedt een spoorelement of mineralen supplement een uitkomst. Ben je benieuwd naar de beste mineralen en spoorelementen? Dan raad ik je aan om snel verder te lezen. Ik heb het allemaal uitgezocht en voor je opgesomd, om je er een zo goed mogelijk beeld van te geven. Daar gaan we!

Beste mineralen en spoorelementen van 2023: mijn selectie

 1. Beste ijzer – Flinndal
 2. Beste koper – Vitals
 3. Beste calcium – Nutribites
 4. Beste magnesium bisglycinaat – Nutribites
 5. Beste magnesium citraat – Nutribites
 6. Beste jodium – Flinndal
 7. Beste selenium – SuperFoodies
 8. Beste zink – Flinndal

Wat zijn mineralen en spoorelementen?

Laten we eerst even duidelijk maken wat mineralen en spoorelementen zijn, zodat je gericht op zoek kunt naar het meest geschikte supplement of mineralen poeder op dit gebied. Mineralen kopen doe je natuurlijk niet zomaar; je kiest ze op basis van je lichamelijke behoeften. 

Dus wat zijn mineralen of wat is de betekenis mineralen? Het zijn (net als vitamines) stofjes die in eten en drinken voorkomen en die je nodig hebt voor een goede gezondheid. Aan die mineralen betekenis moet wel worden toegevoegd, dat ze geen energie leveren en dat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Ook wordt er onderscheid gemaakt in essentiële mineralen (en spoorelementen) en niet-essentiële. Dan komen we direct bij de spoorelementen betekenis: een subgroep mineralen waarvan het lichaam maar weinig nodig heeft. 

Welke zijn essentieel?

Er zijn dus zowel essentiële als niet-essentiële mineralen en spoorelementen, oftewel: mineralen die je lichaam echt nodig hebt en mineralen die eventueel onmisbaar zijn. Degene die je nodig hebt zijn calcium, magnesium, fosfor, kalium, natrium, chloor (mineralen) en ijzer, jodium, koper, zink, selenium, mangaan, molybdeen, chroom en fluoride (spoorelementen). Laten we daarom vooral op die mineralen en spoorelementen focussen in dit artikel.

Waarom heb je mineralen en spoorelementen nodig?

En waarom hebben we vitamines en mineralen, maar dus ook spoorelementen nodig? Eigenlijk voor veel verschillende processen. Zo helpt calcium bij de opbouw en het onderhoud van een gezond gebit en sterke botten, maar ook bij een goede werking van de zenuwen en spieren. En dankzij fosfor als mineralen supplement (of gewoon uit mineralen voeding), zorgt je lichaam voor een goede energiestofwisseling. Bovendien versterkt dit mineraal de werking van calcium, waardoor de botstevigheid toeneemt. Je begrijpt dus wel dat een mineralen tekort niet wenselijk is en dat het belangrijk is om je lichaam hierin goed te ondersteunen.

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Mineralen

Ik vertel je graag wat de beste mineralen zijn en wat je aan bepaalde vitaminen en mineralen hebt. Daardoor kun je beter voor jezelf overwegen of je mineralen supplementen nodig hebt. De volgende vitamine mineralen zijn in elk geval heel belangrijk voor je lichaam. Lees maar mee.

Calcium

De eerste in het rijtje vitamines mineralen die ik wil bespreken, is calcium. Dit is een mineraal dat vooral voorkomt in melkproducten en groene groenten. Het is verantwoordelijk voor een goed werkend spier- en zenuwstelsel en helpt je botten en gebit sterk te houden. Haal je niet voldoende calcium uit voeding? Dan kan het handig zijn om calcium tabletten te slikken.

Magnesium bisglycinaat

Magnesium is goed voor o.a. de overdacht van zenuwprikkes, maar ook voor de vorming van botten en spieren. En wist je dat je spieren dankzij magnesium ook beter kunnen ontspannen? Daardoor krijg je bijvoorbeeld minder last van spierkramp of slapeloosheid. Hoewel je magnesium uit volkorenproducten, melkproducten, noten, groenten en vlees kunt halen, is een aanvullend supplement soms nuttig. Magnesium zit in veel multivitamines en mineralen, maar kan ook als een los supplement gekocht worden. Magnesium bisglycinaat is hierin de best opneembare vorm van magnesium mineralen.

Beste Mineralen en Spoorelementen Review

Magnesium citraat

Een andere vorm van magnesium die interessant is, is magnesium citraat. Het is in beide gevallen magnesium, maar de stof waaraan die magnesium gebonden is, is anders. We hebben het hier over nano mineralen, want deze verbindingen zijn met het blote oog niet zichtbaar. Citraat is een organisch gebonden vorm die goed opneembaar is, vooral voor het behoud van gezonde en soepele spieren.

Kalium

Kalium vind je in vrijwel alle (gezonde) voedingsproducten. Het zit onder andere in vlees, vis, noten, brood, melkproducten en aardappelen. En ook in groenten en fruit. Het zorgt er samen met chloride en natrium voor dat de vochtbalans in het lichaam goed op peil blijft. Een tekort aan kalium komt niet zo snel voor, maar mocht je er toch extra behoefte aan hebben dan wil je natuurlijk alleen het beste kalium supplement slikken. Ik heb voor je uitgezocht welke dat is!

Fosfor

Fosfor vind je ook in vrij veel voedingsproducten. Zo komt het voor in volkoren producten, melkproducten, peulvruchten, vis en vlees. Het zorgt er samen met calcium voor dat botten stevig blijven. Ook draagt het bij aan een goede energiestofwisseling in het lichaam. Blijkt dat je te weinig fosfor binnenkrijgt, dan kun je een fosfor supplement nemen ter aanvulling.

Natrium

Natrium zit in producten waaraan zout is toegevoegd. Dat zijn dus niet alleen kaas, brood en bewerkt vlees, maar ook allerlei kant-en-klare producten. Hoewel die laatste categorie niet per se gezond te noemen is, heb je natrium wel nodig. Het zorgt namelijk voor een goede vochtbalans, gezonde bloeddruk en een goede werking van je zenuwcellen en spiercellen.

Beste Mineralen en Spoorelementen Review

Chloor 

Chloor kennen we van het zwembad, maar wist je dat het ook in voeding voorkomt? Vooral in zoute prodycten, zoals bewerkt vlees, kaas, brood en kant-en-klare producten, (net zoals natrium, dus). Chloor werkt goed samen met natrium en ook met kalium. Samen zorgen deze drie ervoor dat de vochtbalans in het lichaam goed geregeld wordt. Het beste chloor supplement heb ik alvast voor je uitgezocht!

Multi mineralen

Omdat er zoveel soorten mineralen bestaan, vinden sommige mensen het handig om multivitaminen en mineralen te combineren. Zoals er multivitamines bestaan, kun je dus ook multi mineralen kopen. Zo’n multivitamine en mineralen combi voorziet je lichaam gemakkelijk en snel van de juiste voedingsstoffen. Ben je benieuwd naar wat de beste keuze is op dit gebied? Klik dan op de link om het bijbehorende artikel te lezen.

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Spoorelementen

Door naar de spoorelementen. Je weet nu wat een spoorelement is, maar laten we eens inzoomen op de verschillende soorten en hun werking. Ook vertel ik je waar elk spoorelement in voorkomt. Zo kun je bewust meer voeding eten waar het in zit of – als dat niet lukt – een aanvullend supplement slikken.

Ijzer

IJzer zit vooral in vlees, maar ook in eieren, brood, volkorenproducten en groene bladgroenten. Het is o.a. nodig voor de vorming van hemoglobine, voor een goed werkend immuunsysteem en om lichaamscellen energie te laten produceren. Eet je geen vlees, omdat je bijvoorbeeld vegetariër of veganist bent? Dan kan een ijzer supplement een fijne aanvulling zijn op je eetpatroon.

Beste Mineralen en Spoorelementen Review

Koper

Koper heb je nodig voor een goed functionerend immuunsysteem en voor de vorming van botten en bindweefsel. Je haalt het onder andere uit vlees, groenten, fruit en volkoren graanproducten. Een extra koper supplement kopen wil je natuurlijk alleen doen als je weet dat de kwaliteit goed is. Ontdek daarom het beste koper supplement van dit moment.

Jodium

Een van de mineralen die ons lichaam ook hard nodig heeft, is jodium. Het is vooral belangrijk bij de productie van het schildklierhormoon. Je kunt jodium gelukkig via veel voedingssoorten binnenkrijgen. Bijvoorbeeld door het eten van brood, zeevis, zeewier, eieren en melkproducten. Lukt dat om de een of andere reden niet? Dan bestaan er jodium supplementen die je kunt nemen om toch voldoende van dit mineraal binnen te krijgen.

Zink

Een van de meer bekende mineralen voorbeelden is zink. Zink mineralen dragen bij aan de opbouw van eiwitten, een goed werkend immuunsysteem en de groei en ontwikkeling van weefsels in het lichaam. Het komt in verschillende soorten voeding voor: van vlees en kaas tot aan graanproducten en van noten tot aan schelp- en schaaldieren. Als vegetariër of veganist krijg je er misschien niet altijd voldoende van binnen. Een zink supplement biedt dan de oplossing.

Beste Mineralen en Spoorelementen Review

Selenium

Ben je ook bekend met de werking van selenium? Het is een van de mineralen die je lichaam becshermt tegen beschadigingen, vooral op celniveau. En het is belangrijk voor een gezonde, goed werkende schildklier. Je krijgt het binnen door vis en vlees te eten, maar ook door zuivel, volkoren graanproducten en bepaalde notensoorten. Kom je daar tekort van door jouw eetpatroon, dan is een

selenium supplement een handige aanvulling.

Mangaan

Mangaan zit in volkoren graanproducten, in brood, noten en peulvruchten en in groenten en fruit. Als je gevarieerd en gezond eet, dan krijg je er waarschijnlijk al genoeg van binnen. Mangaan is betrokken bij de energiestofwisseling in het lichaam én zorgt ervoor dat je botten sterk zijn en blijven. In mijn artikel over het beste mangaan supplement lees je er meer over en ontdek je welk supplement je eventueel ter aanvulling kunt slikken.

Molybdeen

Molybdeen is een minder bekende term, maar is wel heel essentieel. Je hebt het namelijk nodig voor een goede stofwisseling. Eet je voldoende volkoren graanproducten, brood, noten en peulvruchten? Dan is er weinig kans op een tekort hiervan. Mocht je wel extra behoefte hebben, dan kun je een molybdeen supplement slikken.

Chroom 

Chroom komt je vast weer wat bekender voor. Het zit vooral in volkoren graan producten (brood, crackers, rijst, etc) en in groenten en fruit. Waarom chroom belangrijk is voor het menselijk lichaam? Het helpt bij het normaal houden van het bloedsuikergehalte en het speelt een rol bij de energiestofwisseling. Eet je om welke reden dan ook weinig volkoren graanproducten, groenten en/of fruit? Probeer dit dan alsnog te doen en – indien dat niet kan – eventueel een chloor supplemen te nemen.

Beste Mineralen en Spoorelementen Review

Fluoride

Fluoride zit vooral in tandpasta. Sommige mensen zijn er voorstanders van, anderen vermijden het liever. Hoewel fluoride je gebit beschermt en tandbederf tegengaat, kan een teveel ervan schadelijk zijn. Dit zou bijvoorbeeld kunnen leiden tot aantasting van de spieren, zenuwen, botten en nieren. Krijg je er echter een normale hoeveelheid van binnen (en tandpasta slik je als het goed is toch niet door), dan is er niet zoveel aan de hand, gelukkig.

Borium 

Borium komt op de laatste plaats, omdat dit een niet-essentieel mineraal is. Samen met bijvoorbeeld look en nikkel, valt borium in de categorie die onmisbaar is. Er bestaan ook geen aanbevelingen voor de nodige hoeveelheid per dag. Neem je borium (of een ander niet-essentieel mineraal/spoorelement) in grotere hoeveelheden dan je gewoon uit je voeding haalt? Dan kan het zelfs giftig zijn. Wil je er meer over weten, lees dan mijn artikel over borium.

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Meer voor je gezondheid

Als jij een goede gezondheid belangrijk vindt, dan weet ik zeker dat je je uren kunt vermaken op mijn website. Ik heb allerlei artikelen geschreven in deze categorie, tal van producten getest en heel veel reviews geschreven. Van de beste vitamines, mineralen en andere voedingssupplementen tot aan eiwitten en superfoods: op Jouwpersoonlijkegroei vind je alles wat je wilt weten. 

Voedingssupplementen

Zoals je misschien weet, zijn er naast mineralen en spoorelementen nog veel meer voedingssupplementen. Daarmee kun je je gezondheid in het algemeen ondersteunen, maar ook bepaalde tekorten aanvullen. Het is tegenwoordig steeds lastiger om alle goede voedingsstoffen uit voeding te halen. Er zit immers veel minder in dan vroeger. De juiste voedingssupplementen zorgen ervoor dat je lichaam toch optimaal kan functioneren en dat jij je zowel fysiek als mentaal goed voelt. 

Beste Mineralen en Spoorelementen Review

Beste vitamines 

Ben je op zoek naar de beste vitamines? Dan ben je hier ook aan het juiste adres. Van alle vitaminesoorten die er zijn, zijn lang niet alle producten en aanbieders even goed. Ik doe regelmatig onderzoek om erachter te komen wat de beste keuzes zijn op dit gebied. Ben je op zoek naar vitamine A, B, C, D, E, of K? Of wil je van een specifieke B-vitamine weten welke aanbieder de hoogste kwaliteit levert? Lees dan de artikelen die ik erover schreef en dompel je helemaal onder in de wereld van de beste vitamines!

Omega 3-Vetzuren EPA/DHA

Volgens het Voedingscentrum is het nodig om minstens één keer per week vette vis te eten. Doe je dit niet, omdat je bijvoorbeeld geen vis wilt eten of het niet lekker vindt? Dan is de kans groot dat je lichaam niet voldoende omega 3 heeft. Dit is namelijk niet iets wat zij zelf kan aanmaken. Daarom is het belangrijk dat je het uit voedingsmiddelen haalt. Als alternatief voor het eten van vette vis kun je een omega 3 supplement slikken. Ook daarvoor heb ik uitgezocht welk product het beste is. Doe er je voordeel mee.

Eiwitten

Waar sommige mensen denken dat alleen sporters eiwitten nodig hebben, is niets minder waar. Iedereen heeft voldoende eiwitten nodig voor een goede gezondheid. Dankzij eiwitten kunnen je spieren namelijk goed functioneren. En wist je dat ze een belangrijke energiebron vormen voor het menselijk lichaam? Nu heb je er wel extra veel van nodig als je fanatiek sport, maar het is dus in alle gevallen belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Haal jij niet genoeg eiwitten uit voeding? Dan kun je op andere manieren je eiwitten aanvullen.

Beste Mineralen en Spoorelementen Review

Fytonutriënten (Planten, kruiden en specerijen)

De natuur biedt echter nog veel meer waar wij met onze gezondheid van kunnen profiteren. Zo zijn er planten met een heilzame werking en die je goed kunt inzetten als alternatieve geneesmiddelen. Veel mensen vinden het fijn om eerst op zo’n natuurlijke manier naar een oplossing te zoeken en niet direct naar medicijnen te grijpen, als er iets mis blijkt. In het artikel over fytonutriënten ga ik dieper in op de verschillende soorten planten, kruiden en specerijen die hierbij van pas kunnen komen. 

Hint: sommige heb je waarschijnlijk gewoon in je keukenkastje staan. En zo niet, dan kun je ze gemakkelijk (en vaak voor weinig geld) kopen bij een supermarkt, op de markt of bij een natuurvoedingswinkel bij jou in de buurt.

Superfoods

Wil je genoeg gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen, maar zie je het niet per se zitten om hiervoor supplementen te gebruiken? Dan kun je er ook voor kiezen om meer superfoods aan je eetpatroon toe te voegen! Superfoods zijn voedingsmiddelen die een hoog gehalte aan vitamines, mineralen en antioxidanten bevatten. Ze zijn onbewerkt en komen vaak rechtstreeks uit de natuur. Voorbeelden van superfoods zijn bessen, knoflook, vette vis, cacaobonen, bepaalde noten en bijvoorbeeld olijfolie. Wil je er meer over weten? Ik schreef er eerder een uitgebreid artikel over.

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Meest gestelde vragen over mineralen en spoorelementen

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over vitaminen mineralen en spoorelementen? Ben je benieuwd naar de functies die mineralen hebben of wil je weten welke jij nodig hebt voor een goede gezondheid? Bij de meest gestelde vragen hieronder vind je de antwoorden!

Wat zijn de beste mineralen?

De beste mineralen zijn nog altijd de essentiële mineralen. Je lichaam heeft deze hard nodig om goed te functioneren, voornamelijk omdat zij ze niet zelf kan aanmaken. Ze is daarom afhankelijk van de voeding die jij tot je neemt. Weet dat op het gebied van mineralen vooral calcium, magnesium, fosfor, kalium, natrium en chloor heel  belangrijk zijn. Wat per mineraalsoort de beste aanbieder of het beste product is? Dat kun je ontdekken door op de bijbehorende linkjes in dit artikel te klikken. Ik heb er namelijk uitgebreid onderzoek naar gedaan!

Wat zijn de beste spoorelementen voor je gezondheid?

De beste spoorelementen voor je gezondheid zijn de spoorelementen die we essentieel noemen. Dat zijn onder andere ijzer, jodium, koper, zink, selenium, mangaan, molybdeen, chroom en fluoride. Spoorelementen zijn minideeltjes van mineralen en komen in onze voeding voor. In dit artikel kun je lezen in welke voedingsproducten de verschillende spoorelementen voorkomen. Zo kun je je eetpatroon bewust aanpassen en er meer van binnenkrijgen, als dat nodig blijkt. Lukt het om de een of andere reden niet om extra van die voeding te nuttigen, dan kun je ook kiezen voor een kwalitatief hoogwaardig supplement. Zo vul je eventuele tekorten aan en blijf je gezond en vitaal. (1)

Hoe weet ik welke mineralen ik nodig heb?

Hoe je weet welke mineralen je nodig hebt, is niet altijd even gemakkelijk te zeggen. De vraag ‘welke vitaminen en mineralen heb ik nodig’ kan nog het beste beantwoord worden door een vitamine en mineralen test te doen. Dit kun je online doen door middel van een vragenlijst, maar nog beter is het om een fysieke test af te nemen. Bijvoorbeeld door je bloed te laten onderzoeken. Aan de hand daarvan kan worden vastgesteld of er tekorten in je lichaam aanwezig zijn en welke multi mineralen je kunt gebruiken om die aan te vullen. Je zal merken dat – hoe beter de waarden in je bloed zijn – hoe beter jij je voelt.

Waar kan ik een mineralen en spoorelementen test doen?

Wil je weten waar je zo’n mineralen en spoorelementen test kunt doen? In principe kun je ervoor naar je huisarts gaan. Wij werken via Jouwpersoonlijkegroei nauw samen met Lotte. Zij is orthomoleculair therapeut en helpt mensen graag om hun gezondheid inzichtelijk te maken. Dit doet zij onder andere door een labtest in te zetten en de bloedwaarden te meten. Aan de hand van het resultaat geeft zij gericht en persoonlijk advies en denkt zij mee met hoe je je gezondheid zo optimaal mogelijk maakt. Wil je meer weten over Lotte’s aanpak en in contact komen met haar, dan raad ik je dat zeker aan!

Conclusie beste mineralen en spoorelementen van 2023

 • Beste ijzer – Flinndal
 • Beste koper – Vitals
 • Beste calcium – Nutribites
 • Beste magnesium citraat – Nutribites
 • Beste jodium – Flinndal
 • Beste magnesium bisglycinaat – Nutribites
 • Beste selenium – SuperFoodies
 • Beste zink – Flinndal
 • Beste kalium – 
 • Beste borium – 
 • Beste fosfor – 
 • Beste natrium – 
 • Beste chloor – 
 • Beste mangaan – 
 • Beste Molybdeen – 
 • Bese chroom – 
 • Beste fluoride –
 • Beste multi mineralen –
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Beste Mineralen en Spoorelementen | Review (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips