In dit artikel

Relax & Meditatie App | 10 Beste Relax & Meditatie Apps

Beste Meditatie App | Review | 11x Mediteer Apps Test!

In dit artikel

Meditatie wint aan steeds meer populariteit in het Westen, en dat is ook niet verwonderlijk. Door middel van meditatie kan je je stressniveau verminderen, je lichaam en geest tot rust laten komen en meer geluk en voldoening ervaren. Meditatie vormt een essentieel onderdeel van de Yoga, de Oosterse wetenschap die gebaseerd is op de zoektocht naar eenheid en balans. Wie mediteert, ervaart meer mentale rust, een gezonder lichaam en een gebalanceerde geest.

Mediteren is op zich niet zo ingewikkeld. Eigenlijk kan je het overal doen, en het centrale concept omvat vooral dat je je bewust bent van je gedachten en je eigen lichaam. Toch kan het handig zijn om een hulpmiddel te gebruiken bij je meditatie, zoals bijvoorbeeld een meditatie app.

Wat zijn meditatie apps nu precies en wat zijn de beste meditatie apps van dit moment? Vragen die hieronder uitvoerig worden beantwoord!

Beste meditatie apps 2023: Mijn selectie

 1. Beste meditatie app: 365 Meditatie Programma
 2. Beste Mindspa: Synctuition
 3. Beste Meditatie App Nederlands: 365 Meditatie Programma
 4. Beste Meditatie App beginners: Headspace
 5. Beste Mediatie App gratis: 365 Meditatie Programma

Wat zijn Meditatie apps en Relax apps?

Meditatie apps worden ook wel relax apps genoemd, en het zijn eigenlijk digitale apps die dienen als begeleiding tijdens het mediteren. Bij bepaalde apps wordt er gebruik gemaakt van muziek of een stem die spreekt, bij nog andere zijn er enkel affirmaties en bijvoorbeeld mantra’s hoorbaar. Hoe dan ook kan zo’n meditatie of relax app je helpen om in de juiste sfeer te komen, zodat je tijdens het mediteren nog meer tot rust komt.

Ben je op zoek naar de beste meditatie apps van dit moment? Dan kan het onderstaande overzicht met 10 meditatie apps je zeker op weg helpen!

1. Synctuition App Review: ’s Werelds Nr. 1 relax app

Synctuition is één van de populairste meditatie/relax apps tegenwoordig, en dat is niet verwonderlijk. Door middel van 3D geluiden, binaural beats en begeleide meditatie worden zowel lichaam als geest helemaal tot rust gebracht. Naast het feit dat meditatie met deze app ervoor kan zorgen dat je meer concentratie hebt, helpt het je ook beter slapen. Met name de hoeveelheid REM-slaap kan ermee verhoogd worden, waardoor je je ’s morgens en gedurende de hele dag veel uitgeruste voelt. Je vind hier meer info over Synctuition en je kan het gratis uitproberen!

Synctuition App Review: 's Werelds Nr. 1 relax app

Top: Vooral de 3D-geluiden maken meditatie met Synctuition een unieke ervaring, die veel verder gaat dan met de meeste andere meditatie apps.

Kan beter: De prijs om in de hogere niveaus van meditatie te ligt boven gemiddeld, waardoor je dus een relatief grotere investering moet doen.


2. 365 Meditatie Programma

Wil jij dagelijks gaan mediteren en kan je daar wel wat ondersteuning bij gebruiken? Dan is de 365 Meditatie app misschien wel de perfecte oplossing. Met elke dag live meditaties en een goedgevulde en groeiende bibliotheek met meer dan 50 meditaties. Daarnaast krijg je toegang tot de 365 Meditatie Community om samen te chatten en in gesprek te gaan en toegang tot de 365 Academy met o.a. 12 live Q&A’s met David, Arjan en anderen.

Beste meditatie app 365 Meditatie Programma

Een van de voordelen van deze meditatie app is dat je jou eigen meditatie voortgang kan bijhouden wat voor een extra stimulans zorgt. Je kan de 365 Meditatie app nu gratis proberen en dan krijg je onbeperkt toegang tot de 5 beginners meditaties. Wil je het gelijk goed aanpakken kies dan voor het 365 premium Meditatie Programma.


3. Meditation Moments App Review: dé Nederlandse Meditatie app

Vervolgens is er Meditation Moments van Michael Pilarczyk, een unieke meditatie app die vooral bekend staat bij het Nederlandstalige publiek (de app is immers helemaal in het Nederlands). Het grote voordeel van deze app is dat je voor elke situatie en moment een apart soort meditatie hebt, van Ontspanning tot Inspiratie en Start Je Dag. Op die manier kom je voor elke taak of moment in de beste mindset terecht. Er wordt gebruik gemaakt van binaural beats om je in de juiste sfeer te brengen.

Beste Meditatie App Review (2023) 11x Mediteer Apps Test!

Top: De app is helemaal in het Nederlands, waardoor navigatie door het menu en het gebruik een stuk gemakkelijker zijn.

Mag beter: De app neemt redelijk wat ruimte in beslag, tot wel 1 GB.

4. Headspace App Meditation & Sleep Review: de all-in meditatie app

De Headspace meditatie app is ontwikkeld door de Brit Andy Puddicombe, en staat vooral bekend vanwege zijn brede toepassingsmogelijkheden. Of je nu een beginner bent in de wereld van de meditatie of al jaren affirmaties en meditatie achter de rug hebt, deze app is perfect. Je kan losse meditatielessen volgen, maar ook hele reeksen in een bepaald thema, waardoor je voor elke situatie de beste track, sfeer en muziek kunt gebruiken.

Headspace Meditation & Sleep Review: de all-in meditatie app

Top: Het is mogelijk om een groepsabonnement te kiezen, waarmee je iets goedkoper uit bent.

Mag beter: Buiten de gratis proefperiode ligt de prijs van Headspace relatief hoog.

5. Calm App Review: ervaar innerlijke rust

Ook Calm app behoort tot de beste meditatie apps die er zijn. Uniek aan deze app is dat er specifieke verhalen voorgelezen kunnen worden voor het slapengaan. Op die manier kan je beter tot rust komen. Ook kan je gebruik maken van verschillende lessen, waaronder How To Meditate, om beter te leren ontspannen en mediteren. Kortom, een app die heel wat mogelijkheden biedt voor beginners en gevorderden!

Calm App Review: ervaar innerlijke rust

Top: Een breed spectrum aan mogelijkheden, van informatieve lessen tot muziek om te ontspannen.

Kan beter: Als je na de trial periode van 7 dagen niet zelf afmeldt, word je abonnement omgezet naar een langere betaalde periode.

6. Waking Up Daily Meditation App Review: meditatie holistisch benaderd

Waking Up Daily Meditation is een goede meditatie app aangezien er niet enkel wordt gefocust op het mediteren en tot rust komen zelf, maar ook op de theorie en de wetenschap die achter meditatie ligt. De app werd ontwikkeld door een neuroloog en omvat twee schijnbaar tegenovergestelde benaderingen: meditatie aan de ene kant en praktische kennis, ethische inzichten en rationele begrippen in verband met mediteren aan de andere kant.

Waking Up Daily Meditation Review: meditatie holistisch benaderd

Top: Het plaatje is compleet met deze app, die meditatie vanuit een holistisch perspectief benadert.

Kan beter: Zoals bij veel meditatie apps ligt de prijs van Waking Up Daily Meditation nogal hoog, aan bijna 100 euro per jaar.

7. Insight Timer Meditatie App Review: leer van de beste

Ook Insight Timer Meditatie neemt het iets verder dan alleen meditatie en bied je de mogelijkheid om bij te leren van de beste mindfulness teachers ter wereld. Daarbij kan je je meditatie nog een niveau hoger tillen dankzij unieke soundtracks, die gratis beschikbaar zijn. Deze app is deels in het Nederlands en je kan ook deelnemen aan LIVE optredens van coaches over de hele wereld!

Insight Timer Meditatie App Review: leer van de beste

Top: De app biedt wel 55.000 gratis meditatie soundtracks voor gebruikers.

Kan beter: Bepaalde gebruikers melden dat de app bij updates crasht en niet meer opgestart kan worden.

8. Let’s Meditate App, Relax and Sleep Review: de eenvoud van mediteren

Voor wie op zoek is naar een meditatie en relax app die gemakkelijk te gebruiken is en niet al te veel extra opties of functies heeft, is Let’s Meditate perfect. Het design van deze app is erg uitnodigend, en je moet gewoon op een meditatietrack klikken om te beginnen. Toch kan je heel wat verschillende soorten meditatietracks vinden voor uiteenlopende situaties!

Top: Let’s Meditate is erg eenvoudig te gebruiken

Kan beter: Deze app is minder geschikt voor als je graag wat meer functies en mogelijkheden hebt op je meditatie app.

9. Pause App Daily Mindfulness Review: touch your inner self

Pause Daily Mindfulness hanteert een unieke technologie om je lichaam en geest tot rust te brengen. Door middel van het touchscreen en je vinger, die je instinctief over het scherm beweegt, kom je helemaal tot rust. Hierbij wordt het zogenaamde ‘rest and digest’ systeem van je lichaam geactiveerd, waardoor je je helemaal ontspannen voelt en sneller herstelt. De audiovisuele feedback zorgt ervoor dat je aandacht op het nu blijft, waardoor je ontspant en toch gefocust bent.

Pause App Daily Mindfulness Review: touch your inner self

Top: De combi van visuele en auditieve interactie maakt deze app erg goed voor wie meer focus wil krijgen.

Mag beter: Vaak werkt het geluid niet, en moet je nogal hard op het touchscreen duwen om het gewenste effect te krijgen.

10. Smiling Mind App Review: minder is vaak meer!

Smiling Mind is vooral interessant vanwege de mogelijkheid om ook korte meditatietracks te volgen. Slechts 5 minuten kan al meer dan genoeg zijn om meer rust en focus te ervaren tijdens de dag, en je kan dus altijd tijd vrijmaken om deze app te gebruiken. Deze Australische app wordt door meer dan 5 miljoen mensen gebruikt en is geschikt voor alle leeftijden.

Smiling Mind App Review: minder is vaak meer!

Top: Er zijn zowel hele korte als lange meditatielessen, van 5 tot 45 minuten.

Kan beter: Er zijn niet heel erg veel meditatielessen beschikbaar in deze app.

11. Buddhify App Mindfulness onderweg Review: meditatietracks voor iedereen

Ten slotte is er Buddhify, een meditatie en relax app die heel wat in petto heeft. Naast ruim 200 meditatietracks voor alle leeftijden en unieke mindfulness oefeningen voor elk aspect in je leven; zijn er ook specifieke categorieën voor zowel beginners als gevorderden. Ten slotte kan je het nog een stapje verder nemen met een Membership, waardoor je enkele extra functies en mogelijkheden krijgt.

Top: Zowel de layout als het gebruik en de vele mogelijkheden maken deze app de moeite waard.

Kan beter: Er wordt tijdens de meditatietracks nogal veel gesproken, waardoor het in bepaalde gevallen moeilijker is om tot rust te komen. Een microdosing experiment kan hier zeker bij helpen.

Buddhify App Mindfulness onderweg Review: meditatietracks voor iedereen

De beste app voor jouw meditatie vinden

De zoektocht naar de beste (Nederlandse) meditatie en relax app is niet gemakkelijk, juist doordat het aanbod tegenwoordig zo uitgebreid is. Bovenstaand overzicht met 10 van de populairste apps kan je echter al op weg helpen om een goede keuze te maken! Elke app heeft voordelen en nadelen, en uiteindelijk gaat het erom zelf uit te zoeken waar je je het beste bij voelt.

Of je nu meer rust wilt ervaren tijdens de dag, beter wilt slapen of op zoek bent naar manieren om je beter te focussen, een meditatie app of relax app met muziek en gesproken tekst is altijd een goed hulpmiddel. Probeer enkele van deze apps uit om je persoonlijke groei een boost te geven!

Meer spiritualiteit voor jouw persoonlijke groei

Wil jij de volgende stap maken in jouw persoonlijke groei? Focus je dan naast persoonlijke ontwikkeling ook op je gezondheid en verdiep je in geldzaken.

Lees bijvoorbeeld boeken over persoonlijke ontwikkeling of over spiritualiteit en volg de beste trainingen voor persoonlijke ontwikkeling. Mooie voorbeelden hiervan zijn de breathwork opleiding of het Antivirus van Tibor.

Een aantal jaar geleden hoorde ik voor het eerst over meditatie. Beginnen met meditatie kan een uitdaging zijn maar gelukkig zijn er tegenwoordig meditatie apps. Een mooi voorbeeld hiervan is Synctuition en de 365 meditatie app. Wil je echt next level gaan kan je altijd kiezen voor de beste meditatie cursus. Je kan dan meer ontdekken over onderwerpen zoals healing, transcendentie en misschien wel contact maken met jouw spirituele gids. Ascension Healer en de Higher Spirit Academy sluiten hier overigens mooi bij aan.

Je kan er ook voor kiezen om je leven te verrijken met mindfulness oefeningen. De beste mindfulness apps helpen je ontdekken wat mindfulness is. Heb je trouwens al documentaires over meditatie en mindfulness gezien? Mijn absolute nummer #1 is de documentaire Heal waarin ook osteopathie aan bod komt.

De wereld van spiritualiteit is super interessant als het gaat om aura’s, non dualiteit, chakra’s, energetisch en zelfs je horoscoop kan om de hoek komen kijken. Je ontdekt de kracht van volle maan en waarom spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling hand in hand gaan. Een spirituele inspiratiebron voor mij is Jan Geurtz.

Wil je meer weten over de mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je ontwikkeling en gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart aan de slag. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke keuze jij gaat maken!

Conclusie beste meditatie apps 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

2 Reacties on Beste Meditatie App | Review | 11x Mediteer Apps Test!

  Harry
  11/09/2023

  Hele rare top 3. Hoe is het mogelijk dat 365medition boven die van Mediation Moments staat. Ik heb beide apps en ze zijn even duur, alleen bij Michael krijg je heel wat meer dan bij David. Bij 365 wordt ook helemaal niks toegevoegd, heb deze app al een half jaar en ze hebben alleen de naam veranderd, In programma's is zelfs ibooica eruit en zit alleen nog tot eind deze maand Robert er nog in.

  Als ik kijk wat Mediation Moments aan content heeft en elke 3 weken wel wat aangevuld wordt vind ik het een hele rare top3. Die mag zeker aangepast worden, want 365 meditionTribe kan gerust ergens in de top 6-10 staan

   Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)
   26/10/2023

   Hoi Harry, bedankt voor je bericht. Wij optimaliseren de blogs met enige regelmaat. Wat nu in onze top 3 staat, is wat toen vanuit ons perspectief prettige apps zijn. Dit kan na een tijd veranderen. We nemen je feedback mee tijdens de optimalisatie.

Laat een reactie achter