In dit artikel

Mangaan | Review (2023)

In dit artikel

Mangaan is een mineraal dat vaak wordt over het hoofd gezien, maar dat eigenlijk onmisbaar is voor onze gezondheid. In dit blog bespreken we wat mangaan precies is, waar het voor wordt gebruikt, en welke gezondheidsvoordelen het met zich meebrengt. We bespreken ook de mogelijke bijwerkingen van mangaan en geven enkele interessante feiten over dit mineraal. Ten slotte beantwoorden we de vijf meest gestelde vragen over mangaan.

Wat is Mangaan?

Mangaan is een mineraal dat in kleine hoeveelheden in ons lichaam voorkomt. Het is essentieel voor het verminderen van ontstekingen, het reguleren van insuline, en het ondersteunen van gezonde botten en weefsels. Mangaan is ook betrokken bij de productie van enzymen die ons helpen bij de vertering van eiwitten, koolhydraten en vetten.

Waar wordt Mangaan voor gebruikt?

Mangaan wordt vaak gebruikt als supplement voor mensen die een tekort aan mangaan hebben. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij mensen met een glutenintolerantie of coeliakie, omdat hun lichaam moeilijk mangaan kan absorberen uit voedsel. Het wordt ook vaak gebruikt als ondersteuning voor gezonde botten, weefsels en kraakbeen.

Feiten over Mangaan

 • Mangaan is een van de negen essentiële mineralen die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren.
 • Ons lichaam bevat gemiddeld ongeveer 20 milligram mangaan.
 • Mangaan is een cofactor voor diverse enzymen die betrokken zijn bij de stofwisseling.
 • Mangaan wordt opgenomen in de darmen en vervoerd naar de lever, waar het wordt opgeslagen voor latere gebruik.
 • Te veel mangaan kan leiden tot problemen zoals misselijkheid, diarree, en zelfs neurologische problemen.

Gezondheidsvoordelen van Mangaan

 • Ondersteunt gezonde botten: Mangaan speelt een belangrijke rol bij de opbouw en onderhoud van gezonde botten.
 • Vermindert ontstekingen: Mangaan helpt bij de productie van enzymen die ontstekingen tegengaan.
 • Reguleert insuline: Mangaan helpt bij de productie van enzymen die betrokken zijn bij de regulatie van insuline.
 • Ondersteunt gezonde weefsels: Mangaan helpt bij de opbouw en het onderhoud van gezonde weefsels, waaronder kraakbeen en kraakbeendichtheid.
 • Helpt bij vertering: Mangaan speelt een belangrijke rol bij de productie van enzymen die nodig zijn voor de vertering van eiwitten, koolhydraten en vetten.

Mogelijke bijwerkingen van Mangaan

Hoewel mangaan in kleine hoeveelheden veilig is, kunnen te hoge doses leiden tot bijwerkingen zoals misselijkheid, diarree, en zelfs neurologische problemen. Het is daarom belangrijk om niet meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te gebruiken. Ook mensen met nierproblemen of een overactieve schildklier dienen voorzichtig te zijn met het gebruik van mangaan supplementen.

Overige interessante informatie over Mangaan

 • Mangaan kan worden gevonden in voedingsmiddelen zoals volle granen, noten, peulvruchten, groene bladgroenten en bessen.
 • Hoewel mangaan in kleine hoeveelheden in ons lichaam voorkomt, komen tekorten vaak voor bij mensen met coeliakie of een glutenintolerantie, omdat hun lichaam moeilijk mangaan kan absorberen uit voedsel.
 • Sommige onderzoeken suggereren dat mangaan supplementen kunnen helpen bij de behandeling van osteoporose en diabetes.

Meer mineralen en spoorelementen voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Minerealen en spoorelementen zijn er tegenwoordig in heel veel varianten. Denk bijvoorbeeld aan ijzer, koper, calcium, zink, kalium en borium. Persoonlijk ben ik groot fan van magnesium citraat en magnesium bisglycinaat. Ben je daar al bekent mee?

Ook jodium, selenium, fosfor, natrium, chloor, mangaan, molybdeen, chroom, multi mineralen en fluoride behoren tot de familie der mineralen en spoorelementen.

Wil je meer weten over al deze mineralen en spoorelementen? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

5 meest gestelde vragen over Mangaan:

Wat is mangaan?

Mangaan is een mineraal dat in kleine hoeveelheden in ons lichaam voorkomt. Het is essentieel voor het verminderen van ontstekingen, het reguleren van insuline, en het ondersteunen van gezonde botten en weefsels.

Waarom hebben we mangaan nodig?

We hebben mangaan nodig om gezonde botten, weefsels en kraakbeen te ondersteunen, ontstekingen te verminderen, en insuline te reguleren. Het speelt ook een belangrijke rol in de vertering van eiwitten, koolhydraten en vetten.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan mangaan?

Een tekort aan mangaan kan leiden tot problemen met de groei en ontwikkeling, verminderde eetlust, vermoeidheid, en problemen met de botten en weefsels.

Wat zijn de bijwerkingen van te veel mangaan?

Te veel mangaan kan leiden tot problemen zoals misselijkheid, diarree, en zelfs neurologische problemen. Het is daarom belangrijk om niet meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te gebruiken. Ook mensen met nierproblemen of een overactieve schildklier dienen voorzichtig te zijn met het gebruik van mangaan supplementen.

Waar kan ik mangaan vinden in voedingsmiddelen?

Mangaan kan worden gevonden in voedingsmiddelen zoals volle granen, noten, peulvruchten, groene bladgroenten en bessen.

In conclusie is mangaan een mineraal dat vaak wordt over het hoofd gezien, maar dat eigenlijk onmisbaar is voor onze gezondheid. Het is belangrijk om voldoende mangaan binnen te krijgen via een gezonde en gevarieerde voeding of supplementen, maar tegelijkertijd is het ook belangrijk om niet te veel mangaan te gebruiken. Als u twijfelt over de hoeveelheid mangaan die u binnenkrijgt, raadpleeg dan uw arts of een voedingsdeskundige.

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Mangaan | Review (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips