In dit artikel

Beste Kalktabletten Review

Beste Kalktabletten | Review (2023) | 5x Test!

In dit artikel

Heb jij te weinig calcium in je lichaam? Bij een tekort is het verstandig om kalktabletten te slikken of het op een andere manier in te nemen. Maar wat zijn nu de beste kalktabletten? Ik deed een kalk tabletten test om jou hierbij te helpen. Laten we beginnen met dit artikel over verschillende kalk tabletten en ontdek de beste kalktabletten voor jou!

Kort samengevat:

De beste kalktabletten van 2023 zijn Nutribites Calcium+. Dit merk heeft een vegetarische formule, een goede opneembaarheid en is o.a. verrijkt met vitamine D en K.

Kalktabletten vergelijken; hoe doen we dat?

Om te bepalen wat de beste kalktabletten zijn, heb ik, Charlotte (orthomoleculair therapeut), verschillende calcium tabletten vergeleken. Ik lette onder andere op de ingrediënten, kwaliteit en werking van een product bij laag calcium en ook op de prijs en eventuele verzendkosten. Verder keek ik naar hoe effectief bepaalde kalktabletten zijn op basis van kalktabletten ervaringen en reviews. En welk product geeft het meeste gebruiksgemak bij een tekort? Dat heb ik allemaal voor je uitgezocht.

Beste Kalk Tabletten keuzehulp

ProductAdviesprijsPer dagToevoeging(en)
1. Nutribites€22,95€0,77Vitamine D, K, magnesium , zink
2. Vitals€29,95€1Vitamine D3 & K2
3. Vitakruid€24,95€0,25 – €0,76Vitamine D3 & rode alg
4. Orthica€13,95€0,47Magnesium & zink
5. AOV€30,50€0,34Magnesium & zink

1. Nutribites Calcium+

Nutribites Calcium+ is een kalk product in de vorm van kalktabletten. Het zijn vegetarische kalk tabletten die helpen tegen een tekort aan dit belangrijke mineraal. Het bevat ook Biocell® collageen type II. Dat is een natuurlijke, gepatenteerde vorm van collageen die hyaluronzuur bevat en een synergetische werking heeft. Het gaat hier om een zuivere formule die de juiste mix aan co-factoren bevat voor een goede opname in het lichaam. Denk hierbij aan vitamine D3 en K2 in combinatie met de juiste hoeveelheid calcium. Het bevat geen onnodige toevoegingen.

Beste Kalktabletten   Review

Of jij te weinig calcium in je lichaam hebt, kun je aan verschillende symptomen merken. Bij een lage calcium heb je bijvoorbeeld tintelingen of een doof gevoel in je vingers, tenen en mond. Ook een droge en jeukende huid of extreme vermoeidheid kunnen aantonen dat je laag calcium hebt. Met Nutribites Calcium+ voorkom je een calciumtekort. Wat doet calcium in een product als dit? Het zorgt voor sterke botten en tanden, soepele spieren en gewrichten en het heeft een gunstige invloed op de hartspier. Ook is het goed voor je energieniveau, ter ondersteuning van de bloedstolling en voor de aanmaak van nieuwe cellen en weefsels.

Hoeveel kalktabletten per dag nemen? Het advies van Nutribites is als volgt: neem elke dag 2 goed opneembare kalktabletten. Je kunt Nutribites calcium kopen in een verpakking met 60 tabletten. Hier doe je 30 dagen mee. Persoonlijk vind ik zo’n kalk tablet goed door te slikken en de hoeveelheid mg calcium is effectief voor mijn lichaam. Om genoeg binnen te krijgen van zo’n belangrijk mineraal, vind ik Nutribites vooral heel fijn vanwege de goed opneembare vorm. Ik slik het graag voor sterke botten en tanden, maar ik merk ook dat ik er meer energie van krijg.

Voordelen Nutribites Calcium+

✅ Vegetarische kalk vitaminen;

✅ Nutribites Calcium+ is een natuurlijke formule;

✅ Verrijkt met magnesium, zink, vitamine D en vitamine K en Biocell® collageen type II hyaluronzuur;

✅ Dit kalk tablet is goed opneembaar in het lichaam;

✅ Relatief voordelige kalktabletten;

✅ Je hebt 60 dagen bedenktijd en garantie.

Nadelen Nutribites Calcium+

❌ Je moet twee tabletten per dag innemen;

❌ Tot een bestelwaarde van €40 betaal je verzendkosten.


Bekijk meer productinformatie

2. Vitals Botformule Pro

Op nummer 2 staan de vitaminen van Vitals Botformule Pro. Dit is speciaal ontwikkeld voor sterke botten en bevat naast calcium ook magnesium, vitamine D3 en vitamine K2. Dankzij aminozuurgebonden mineralen en stabiele vitaminen, is dit een effectieve bijdrage aan een goede gezondheid. Vitals is vrij van gluten, lactose, soja, conserveringsmiddelen en synthetische kleur-, geur- en smaakstoffen. Het is wel geschikt voor vegetariërs, niet voor veganisten en het is vrij van gentechniek.

Beste Kalktabletten   Review

Vitals Botformule Pro en een hoogwaardige vitamine die goed opneembaar is. Naast het feit dat het goed is voor de mens, is het ook goed voor het milieu. De milieuvriendelijke en duurzame verpakkingsmethoden van Vitals zorgen ervoor dat er minder nieuw plastic geproduceerd hoeft te worden. Daardoor ontstaat een circulaire economie.

Het advies is om 2 tabletten Vitals Botformule Pro per dag met water in te nemen. Er zitten 60 tabletten in een verpakking, dus je doet er precies een maand mee. Ondanks dat de tabletten wat groter zijn, ervaar ik met slikken geen problemen. En omdat ik graag plantaardig eet en leef, vind ik dit vegetarische product heel fijn in gebruik. Wil je bestellen? Vergeet dan niet om mijn kortingscode GROEI te gebruiken tijdens het afrekenen. Daarmee krijg je 20% korting!

Voordelen Vitals

✅ Bevat de ideale verhouding (2:1);

✅ Je krijgt 20% korting met mijn kortingscode GROEI‘;

✅ Met aminozuurgebonden mineralen en stabiele vitaminen;

✅ Duurzame verpakking die beter is voor het milieu;

✅ Geschikte kalktabletten met magnesium voor vegetariërs.

Nadelen Vitals

❌ Niet geschikt voor veganisten;

❌ Als je moeite hebt met suppletie doorslikken, dan vind je 2 tabletten per dag misschien wat veel;

❌ Je betaalt verzendkosten tot een bestelwaarde van €50.


Bekijk jouw korting met kortingscode ‘GROEI’

3. Vitakruid Calcium 400 D3 uit rode alg

Door naar Vitakruid Calcium 400 D3 uit rode alg. Met deze vitamine kun je profiteren van een unieke formule die vrij is van allergenen en GMO. Het zijn kauw tabletten die je lichaam op verschillende manieren ondersteunen. Zo hebben je zenuwen er profijt van, maar ook je skelet en je spieren. En uniek is dat er 1.250mg natuurlijk calcium uit rode alg in zit, bovenop de 400mg standaard calcium en de 5mcg vitamine D3.

Beste Kalktabletten   Review

Vitakruid Calcium 400 D3 uit rode alg is geschikt voor het hele gezin. Jong en oud geniet van de voordelen die het te bieden heeft. Zelfs zwangere vrouwen mogen het gebruiken. Vitakruid staat erom bekend geen onnodige toevoegingen te bevatten. Daardoor is dit niet alleen een effectieve keuze, maar ook een verantwoorde. De combinatie met D3 zorgt ervoor dat de calcium extra goed wordt opgenomen in het lichaam.

Het advies is om 1 tot 3 kauwtabletten Vitakruid Calcium 400 D3 uit rode alg per dag in te nemen. Je hebt hiervoor geen water nodig; gewoon kauwen en doorslikken. De tabletten hebben een lekkere sinaasappelsmaak en ik merk dat ik het helemaal niet vervelend vind om ze dagelijks te nemen. Voor mij werkt dit veel beter dan (grote) tabletten doorslikken. Bovendien weet ik dat Vitakruid een goede samenstelling en ingrediëntenlijst hanteert, dus dat voelt ook als een hele veilige keuze voor mij. Gebruik je mijn kortingscode GROEI tijdens het afrekenen? Verstandig, want daarmee krijg je 20% korting op je bestelling.

Voordelen Vitakruid

✅ Bevat 1.250mg calcium uit rode alg naast de 400mg ‘gewone’ variant;

✅ Er zit ook vitamine D3 in voor een goede opneembaarheid in het lichaam;

✅ Je krijgt 20% korting met mijn kortingscode GROEI‘;

✅ De kauwtabletten zijn voor het hele gezin;

✅ Ook geschikt voor vegetariërs en zwangere vrouwen;

✅ Ze hebben een lekkere sinaasappelsmaak en zijn gemakkelijk in te nemen.

Nadelen Vitakruid

❌ Niet geschikt voor veganisten;

❌ Aan kauw tabletten zijn vaak wat meer hulpstoffen toegevoegd;

❌ Je betaalt verzendkosten tot een bestelwaarde van €50.


Bekijk jouw korting met kortingscode ‘GROEI’

4. Orthica Calcium Magnesium Zink

De volgende in dit rijtje kalk vitamines is Orthica Calcium Magnesium Zink. Deze mineralenformule voor het behoud van een sterk skelet en een normale spierwerking, bevat ook magnesium en zink. En dankzij de vitamine D toevoeging is het erg goed opneembaar. De tabletten bevatten geen gluten, lactose, soja-eiwit, gist, sacharose, synthetische conserveermiddelen en synthetische kleur-, geur- en smaakstoffen. Kortom: geen onnodige toevoegingen, dus!

Beste Kalktabletten   Review

Eet je weinig zuivel, dan is dit een ideale aanvulling op je eetpatroon. Orthica Calcium Magnesium Zink wordt daarom vooral graag door vegetariërs gebruikt. De verpakkingen van dit merk zijn gemaakt van 100% gerecycled plastic, zodat de impact op het milieu minimaal is. Het is daardoor ideaal voor wie lang actief wil blijven en daarbij graag goed voor het milieu zorgt.

Het advies is om 3 tabletjes Orthica Calcium Magnesium Zink per dag in te nemen met water. Omdat ze wat groot van formaat zijn, vind ik dat persoonlijk niet ideaal. Het is dan nogal veel, waardoor ik er tegenop ga zien om dit in te nemen. Eenmaal gedaan, merk ik er zeker de voordelen van. Al na een paar weken voel ik mij fitter, energieker en lijkt mijn weerstand hoger. Heb jij dus geen moeite met suppletie slikken, dan is dit een hele fijne keuze! En met mijn kortingscode GROEI krijg je 20% korting.

Voordelen Orthica

✅ Bevat ook een magnesiumvorm en zink;

✅ Je krijgt 20% korting als je mijn vitamine kortingscode GROEI gebruikt;

✅ Goede opname door de toevoeging van vitamine D;

✅ Bevat geen onnodige ingrediënten;

✅ Geschikte vitamine voor vegetariërs.

Nadelen Orthica

❌ Deze formule is niet geschikt voor veganisten;

❌ Drie tabletten per dag innemen is vrij veel als je daar moeite mee hebt;

❌ Tot een bestelwaarde van €50 betaal je nog verzendkosten.


Bekijk jouw korting met kortingscode ‘GROEI’

5. AOV 551 Calcium Magnesium Zink Pidolaat

En tot slot wil ik het graag hebben over AOV 551 Calcium Magnesium Zink Pidolaat. de mineralen die erin zitten zijn op een organische, natuurlijke manier gebonden. Daardoor neemt je lichaam ze gmeakkelijk op. De effectiviteit is maar liefst 90% en omdat deze mineralen essentieel zijn voor een goede groei en instandhouding van weefsels, heb je daar veel baat bij. De capsules zijn glad en bevatten alleen plantaardige ingrediënten. Dat maakt dat ze ook geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten. Er zitten overigens geen allergenen en hulpstoffen in.

Beste Kalktabletten   Review

Dankzij de goed opneembare kalktabletten, is AOV 551 Calcium Magnesium Zink Pidolaat een effectief supplement. Heb je extra calcium nodig, dan is dit ook nog eens een veilige keuze omdat er geen onnodige ingrediënten in zitten. De calciumcarbonaat kan daardoor op een gerichte manier aan de slag in je lichaam en zal haar niet vervuilen. Bovendien maak je met AOV de keuze voor een duurzame verpakkingsmethode van 100% gerecycled plastic. Dat is ook een goede keuze voor het milieu!

Het advies is om 1 gladde capsule per dag in te slikken. Daardoor is het gebruiksgemak van AOV 551 Calcium Magnesium Zink Pidolaat groot. De capsules zijn gemakkelijk door te slikken met water, zelfs voor iemand die normaal gesproken niet graag suppletie doorslikt (zoals ik!). En ondanks dat de prijs hiervan wat hoger ligt dan bij de andere merken, krijg je weer 20% korting als je mijn vitamine kortingscode GROEI gebruikt.

Voordelen AOV

✅ Geschikt voor vegetariërs én veganisten;

✅ Je hoeft maar 1 gladde capsule per dag in te nemen;

✅ Je krijgt 20% korting als je mijn vitamine kortingscode GROEI gebruikt;

✅ Het bevat geen allergenen en hulpstoffen.

Nadelen AOV

❌ Tot een bestelwaarde van €50 betaal je nog verzendkosten;

❌ Qua dosering valt het op dat hierin niet super veel calcium zit.


Bekijk jouw korting met kortingscode ‘GROEI’

Mijn beste kalktabletten 2023

Nu ik alle kalktabletten suppletie besproken heb, wordt het tijd om een winnaar te kiezen. Wat zijn de beste kalktabletten voor mij? Onder andere gebaseerd op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kalktabletten per product (ADH calcium) en de kalktabletten ervaringen van mensen die deze producten ook gebruiken, heb ik een winnaar gekozen. En dat is Nutribites Calcium +.

Beste Kalktabletten   Review

Nutribites Calcium+ kalk tabletten werken heel goed tegen een calciumtekort. Bovendien zijn ze vegetarisch, natuurlijk en goed opneembaar in het lichaam. Waar zijn kalktabletten goed voor van Nutribites? In principe voor heel veel lichaamsfuncties en -processen, omdat de tabletten ook verrijkt zijn met vitamine D en K, zink, magnesium en hyaluronzuur. Bovendien zijn het goedkope kalktabletten en heb je 60 dagen de tijd om ze te testen. 


Bekijk meer productinformatie

Kalktabletten ervaringen en reviews

Ben je benieuwd naar de kalktabletten ervaringen van andere mensen? Ik zocht van alle kalktabletten reviews op. Mensen met een tekort die een van de merken testten, hebben hier namelijk over geschreven. Zo kun je beter ontdekken welke kalktabletten (bijvoorbeeld kalk vegan tabletten) bij jou passen. 

Nutribites Calcium+ review

Vera zegt: “Ik gokte dat ik een calciumtekort zou hebben, want qua calcium in voeding eet ik niet altijd genoeg. Ik ben vegetariër en sowieso een moeilijke eter. Dankzij Nutribites Calcium+ voel ik mij veel sterker en fitter. Ik heb dus het idee dat ze goed hun werk doen dankzij de goed opneembare vorm!”

Vitals Botformule Pro review

Dave schrijft in zijn Vitals Botformule Pro review het volgende. “Dit biedt een ideale ondersteuning voor sterke botten dankzij de combi van calcium en magnesium. Er zijn ook vitamine D3 en K2 aan toegevoegd. De duurzame verpakking maakt dit een verantwoorde keuze voor zowel mezelf als het milieu. Ik gebruik het daarom graag.”

Beste Kalktabletten   Review

Vitakruid Calcium 400 D3 uit rode alg ervaring

“Als vegetariër ben ik altijd op zoek naar supplementen die geschikt zijn voor mij. Vitakruid Calcium 400 & D3 uit Rode Alg Kauwtabletten zijn 100% natuurlijk. Bovendien zitten er alleen duurzaam gewonnen ingrediënten in. De sinaasappelsmaak maakt het innemen ook nog eens een stuk lekkerder dan andere merken. Ik heb al na een paar weken een fijn gevoel bij het gebruik ervan ik heb het idee dat mijn spieren minder snel vermoeid raken. Een aanrader!”, schrijft Lisa.

Orthica Calcium Magnesium Zink review

Melissa is enthousiast over het gebruik van Orthica Calcium Magnesium Zink. “Sinds ik dit gebruik, voel ik mij veel sterker en gezonder. Dat verbaaste me, want ik had niet gedacht dat deze mineralenformule zoveel zou bijdragen aan mijn algehele welzijn. Ik heb tegenwoordig minder last van spierkrampen en spiervermoeidheid. Dit heeft me echt geholpen en ik zou het aan iedereen aanbevelen die zijn of haar lichaam gezond wil houden.”

AOV 551 Calcium Magnesium Zink Pidolaat

Kevin gebruikt sinds een paar manden AOV 551 Calcium Magnesium Zink Pidolaat. “Ik ben zeer tevreden met dit product. De mineralen zijn op een hele natuurlijke en organische manier gebonden, waardoor er een goede opname plaatsvindt in mijn lichaam. Bovendien draagt het bij aan de botaanmaak en -instandhouding van sterke botten. Ik heb dan ook echt het gevoel dat mijn botten sterker zijn geworden. Het feit dat de verpakking duurzaam en gemaakt is van 100% gerecycled plastic is ook een groot pluspunt voor mij. Ik ben altijd op zoek naar manieren om mijn impact op het milieu te verminderen, en dit supplement helpt daar enorm bij. Ik ben dus fan!”

Charlotte Anne - Orthomoleculair Therapeut - Stel je vraag

Kalktabletten kopen checklist: hier moet je op letten!

Ga je kalktabletten kopen of kalk kauwtabletten bestellen? Hoewel het eenvoudig klinkt, is het iets meer dan alleen een kalktabletten product in je (online) winkelmandje doen en afrekenen. Wil je op een verantwoorde manier kalktabletten of kalk kauwtabletten nemen, dan heb ik nog wat tips voor je. Let in elk geval op de volgende punten, zodat je gegarandeerd een goede keuze maakt.

Tip 1: Bedenk of je kalktabletten of kauwtabletten wilt

Als je moeite hebt met voldoende calcium via voeding binnenkrijgen en je zoekt een supplement, denk dan na over of je die wilt doorslikken. Dat hoeft namelijk niet. Je kunt ook een kalk kauwtablet bestellen als je moeite hebt met kalktabletten slikken. Voor de opname van kalktabletten en het calciumgehalte maakt het niet uit. Let wel altijd op de verschillende hoeveelheden calciumcarbonaat. Beide producten zijn zonder recept verkrijgbaar.

Beste Kalktabletten   Review

Tip 2: Heb je echt een calcium of vitamine D tekort? Check dat eerst

Hoeveel kalktabletten je per dag nodig hebt, hangt af van hoe groot het calciumtekort in jouw lichaam is. Als jij elke dag zuivel- en graanproducten nuttigt en gezond en gevarieerd eet, is het wellicht niet nodig. Dan is er misschien helemaal geen sprake van laag calcium of calciumtekort en is calcium corrigeren niet per se nodig. Twijfel je hierover? Raadpleeg dan een arts of diëtist. Er kan altijd een bepaalde calcium test gedaan worden om te meten hoe het in jouw situatie is. Dit voorkomt dat je te weinig calcium of te veel calcium in je lichaam krijgt.

Tip 3: Vraag jezelf af: welke soort kalktabletten wil je nemen?

Heb je te weinig calcium in je lichaam, dan kun je verschillende vormen van kalktabletten nemen. Denk hierbij aan standaard kalktabletten, maar je kunt ook voor calcium citraat kiezen. Dat is beter opneembaar in het lichaam. Ben je op zoek naar vegetarische kalktabletten of naar calcium vegan? Er zijn allerlei mogelijkheden tegenwoordig. Kies vooral het kalktabletten product dat voor jou goed voelt om je lage calcium te corrigeren. Er is niet per se een goede of foute keuze op dit gebied.

Tip 4: Bekijk wanneer je kalktabletten moet innemen

De vraag ‘kalk tabletten, wanneer innemen?’, lijkt misschien niet zo relevant, maar dat is hij wel. Want wat doet het als je op de verkeerde tijden calcium inneemt? Vrij weinig. En dat is zonde! Je wilt namelijk wel van alle extra calcium voordelen profiteren. En dat werkt vaak het beste wanneer een supplement net voor of vlak na een maaltijd genuttigd wordt. Dan wordt het beter opgenomen door het lichaam. Lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing of het etiket om te ontdekken wanneer en hoeveel calcium je moet innemen van bepaalde kalktabletten suppletie. Dit kan soms verschillen per merk of product.

Je bent welkom om geholpen te worden. Wie is Lotte?

Mijn naam is Charlotte Anne, maar iedereen noemt mij Lotte. Ik ben werkzaam als orthomoleculair therapeut om mensen te begeleiden naar de beste versie van zichzelf en een gezond leven. Eén waarin ze zich fit, gelukkig en vrij van klachten voelen. Dat kan iedereen naar mijn mening bereiken door te leren voelen wat die nodig heeft om zo te kunnen leven vanuit hun ware kern. 

Charlotte-Anne-Orthomoleculair-Therapeut

Na een jarenlange zoektocht en last te hebben gehad van “vage” buikklachten, vermoeidheids- en huidklachten (psoriasis), ben ik me gaan verdiepen in de orthomoleculaire geneeskunde. Nu ik mezelf fit en energiek voel en heb geleerd wat ik kan eten zonder last van klachten te krijgen, wil ik jou ook hierbij helpen! 

Tijdens een intakegesprek kijk ik naar je leefstijl, voeding en lichamelijke klachten. Ook zet ik als nodig een labtest in om inzicht te krijgen in jouw waardes. Ik vind het belangrijk om te kijken naar wat voor jou als persoon het meest optimaal is, want ieder mens is uniek. Je kunt bij mij terecht voor verschillende trajecten/consulten. Kijk welke bij jou past! Of neem contact op om het samen te bespreken. 

Bekijk hier mijn aanbod! Wil je eerst even kennismaken? Dit kan! Plan hier een kennismakingsgesprek in.


Klik hier voor persoonlijk advies

Meer mineralen en spoorelementen voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Denk hierbij aan calciumtabletten of kalktabletten. Ook Kruidvat Calcium kan interessant zijn om te lezen.

Wil je meer weten over al deze mineralen en spoorelementen? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

Beste Kalktabletten   Review

Meest gestelde vragen over kalktabletten

Heb je nog vragen over kalktabletten? Bijvoorbeeld over de werking van kalk tabletten of wat de beste kalktabletten zijn? Of vraag je jezelf af wat er gebeurt wanneer je een calciumtekort hebt? Lees dan nog even verder. Hieronder vind je de meest gestelde vragen.

Wat zijn de beste kalktabletten?

De beste kalktabletten van dit moment zijn zonder twijfel Nutribites Calcium+. Deze vegetarische kalk tabletten zijn goed opneembaar in het lichaam en ondersteunen de gezondheid. Verder bevatten ze niet alleen calcium, maar ook magnesium, hyaluronzuur, zink, vitamine K en D. Ze zijn overigens ook goed voor je portemonnee, want deze klaktabletten pillen zijn voordelig geprijsd. Je hebt 60 dagen om ze te testen, dus je loopt geen enkel risico bij het bestellen van de beste kalktabletjes.

Waarom kalktabletten slikken?

Hoe ouder je wordt, hoe minder goed je lichaam calcium kan opnemen uit voeding. Daarom zijn er bepaalde groepen mensen die een verhoogd risico lopen op een calciumtekort. Denk hierbij aan vrouwen boven de 50 jaar, mannen boven de 70 jaar, maar ook mensen die vegetarisch of veganistisch eten of mensen die niet genoeg groente eten. En wat dacht je van kinderen in de groei, waarvan de botten nog in ontwikkeling zijn? Een supplement kalktablet helpt dan om toch de juiste hoeveelheid kalk of calcium in het lichaam op peil te houden. Voldoende bewegen helpt overigens ook om ontkalking van de botten tegen te gaan.

Wat gebeurt er bij calcium tekort?

Bij een calcium tekort kunnen verschillende dingen gebeuren. Zo worden verzwakte botten sneller broos en kunnen ze sneller breken. Dit zie je vooral bij oudere mensen gebeuren. Een calciumtekort kan ook leiden tot spierpijn, spierkramp en pijnlijke botten. Het is daarom belangrijk om je lichaam van voldoende calcium te voorzien. Dit is ook belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel en het behoud van een gezond energieniveau.

Hoe weet ik of ik een calciumtekort heb?

Om te bepalen of er sprake is van een calciumtekort, is het belangrijk om je voedingspatroon onder de loep te nemen. Zitten er dagelijks producten in jouw voedingspatroon die zuivel bevatten? Eet je granen, noten, groenten en peulvruchten? Dan is een calciumtekort erg onwaarschijnlijk. Maar eet je daarentegen volgens een speciaal dieet of ben je vegetarisch of veganistisch? Dan kan een calcium tekort zeker optreden en is het belangrijk om dit in de vorm van een extra supplement te nuttigen. Zo geef je je lichaam toch wat het nodig heeft. Heb je andere vragen over kalktabletten, opname van calcium, zuivelproducten zoals melk of andere mineralen? Laat het dan gerust weten.

Kunnen kalktabletten helpen bij de preventie van osteoporose?

Osteoporose is een aandoening waarbij botten zwak en broos worden, en de kans op botbreuken toeneemt. Het innemen van kalktabletten kan inderdaad helpen bij de preventie van osteoporose, omdat ze het lichaam voorzien van noodzakelijke calcium. Voldoende calcium is essentieel om botten sterk te houden. Het is ook belangrijk om voldoende vitamine D3 binnen te krijgen, aangezien vitamine D zorgt voor een goede opbouw en onderhoud van de botten door de opname van calcium te vergemakkelijken. Daarom worden calcium vitamine D3 supplementen vaak aanbevolen voor mensen die risico lopen op osteoporose. Voor een optimaal effect, dient men ook rekening te houden met dagelijkse voeding en voldoende blootstelling aan zonlicht, wat de natuurlijke productie van vitamine D stimuleert.

Moeten mensen die medicijnen gebruiken voorzichtig zijn met kalktabletten?

Ja, mensen die al medicijnen gebruiken, dienen voorzichtig te zijn met het gebruik van kalktabletten, omdat er interacties kunnen optreden tussen de tabletten en andere medicijnen. Bijvoorbeeld, bisfosfonaten remmen de afbraak van botweefsel en kunnen minder effectief zijn als ze samen met calciumsupplementen worden ingenomen. Het is essentieel om een arts te raadplegen voordat je kalktabletten gaat gebruiken, vooral als je ook medicijnen inneemt. Artsen schrijven soms andere medicijnen of voedingssupplementen voor om ervoor te zorgen dat patiënten voldoende calcium en vitamine D binnenkrijgen, afhankelijk van de individuele gezondheidscondities en behoeften.

Is het beter om kalktabletten op een lege maag te nemen?

Het is over het algemeen beter om kalktabletten met voedsel in te nemen. Het maagzuur dat wordt geproduceerd tijdens het eten, helpt bij de opname van calcium. Sommige vormen van calcium, zoals calciumcitraat, kunnen echter wel op een lege maag worden ingenomen, terwijl calciumcarbonaat het beste met voedsel kan worden ingenomen. Ongeacht de vorm, is het essentieel om de aanbevelingen op de verpakking te volgen en te overleggen met een arts over de beste manier om het supplement in te nemen, rekening houdend met de samenstelling van de kalktabletten en de individuele gezondheidstoestand van de gebruiker.

Hoeveel mg calcium zit er meestal in kalktabletten en hoeveel heeft men dagelijks nodig?

Het gehalte aan mg calcium in kalktabletten kan variëren, maar het ligt vaak tussen de 200 en 600 mg per tablet. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium hangt af van leeftijd, geslacht, en levensfase. Volwassenen hebben over het algemeen tussen de 1000 en 1300 mg calcium per dag nodig. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, hebben mogelijk meer calcium nodig. Het is belangrijk om naast het gebruik van kalktabletten ook te zorgen voor een gebalanceerd dieet rijk aan calcium en vitamine D, door voedingsmiddelen zoals melk, noten, en groene bladgroenten te consumeren, om aan de dagelijkse behoefte te voldoen.

Is het veilig om kalktabletten te gebruiken als men zwanger is of borstvoeding geeft?

Het gebruik van kalktabletten tijdens zwangerschap of borstvoeding kan veilig zijn, mits het in de juiste hoeveelheden gebeurt en onder toezicht van een arts. Tijdens deze periodes kunnen de behoeften aan calcium en vitamine D toenemen om zowel de moeder als de baby te ondersteunen. Voedingssupplementen kunnen een aanvullende bron van deze essentiële voedingsstoffen zijn, vooral als men niet voldoende calcium en vitamine D uit de dagelijkse voeding kan halen. Echter, overmatige inname van calcium kan leiden tot problemen zoals nierstenen, dus het is essentieel om de juiste dosering en balans te handhaven.

» Referenties


Weaver CM. Calcium. In: Marriott BP, Birt DF, Stallings VA, Yates AA, eds. Present Knowledge in Nutrition. 11th ed. Cambridge, Massachusetts: Wiley-Blackwell; 2020:321-48.
https://shop.elsevier.com/books/present-knowledge-in-nutrition/marriott/978-0-323-66162-1

Wawrzyniak N, Suliburska J. Nutritional and health factors affecting the bioavailability of calcium: a narrative review. Nutr Rev 2021.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33491051/

Cormick G, Betrán AP, Metz F, Palacios C, Beltrán-Velazquez F, García-Casal MLN, et al. Regulatory and policy-related aspects of calcium fortification of foods. Implications for implementing national strategies of calcium fortification. Nutrients 2020;12.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32276435/

Gallagher JC, Yalamanchili V, Smith LM. The effect of vitamin D on calcium absorption in older women. J Clin Endocrinol Metab 2012;97:3550-6.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22855333/

Wongdee K, Rodrat M, Teerapornpuntakit J, Krishnamra N, Charoenphandhu N. Factors inhibiting intestinal calcium absorption: hormones and luminal factors that prevent excessive calcium uptake. J Physiol Sci 2019;69:683-96.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31222614/

» Referenties

Conclusie beste Kalktabletten 2023

Charlotte Anne (Lotte) de Vries (Orthomoleculair Therapeut)

Charlotte Anne (Lotte) de Vries (Orthomoleculair Therapeut)

Charlotte Anne de Vries (1998), een toegewijde orthomoleculair therapeut, staat beter bekend als Lotte. In haar eigen praktijk helpt zij cliënten met uiteenlopende gezondheidsklachten, waaronder huidproblemen (zoals acne, psoriasis en eczeem), hormonale problemen, burn-out, overgewicht, darmklachten (PBD, leakygut, spijsverteringsklachten) en vermoeidheid. Haar aanpak combineert labtesten, voedingsadviezen, leefstijltips en een positieve mindset. Als je meer wilt weten of als je hulp nodig hebt, kun je haar bereiken via lotte@jouwpersoonlijkegroei.nl of bellen naar 033-2022144 tijdens kantooruren. Blijf op de hoogte van haar inzichten en tips door Lotte te volgen op LinkedIn en Instagram. Meer advies van Charlotte Anne (Lotte) de Vries
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Beste Kalktabletten | Review (2023) | 5x Test!

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips