In dit artikel

Mijn Beste Kalium Supplement (2024) | 5x Test en Ervaringen!

Mijn Beste Kalium Supplement | 5x Test en Ervaringen!

In dit artikel

Een gezonde levensstijl begint bij goede voeding en voldoende beweging. Toch kan het soms lastig zijn om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Zo kan het voorkomen dat je te weinig kalium binnenkrijgt, terwijl deze stof juist zo belangrijk is voor het lichaam. Samen met natrium, is kalium een van de belangrijkste elektrolyten. In dit artikel vertel ik je alles over kalium en deel ik de beste kalium supplementen met je. 

Kort samengevat:

De beste kalium van 2024 is Vitals Kalium. Dit merk heeft een veganistische formule en is vrij van onnodige toevoegingen.

Kalium vergelijken; hoe doen we dat? 

In dit artikel ontdek je wat de beste kalium capsules zijn, maar hoe onderzoek ik dat eigenlijk? Daarvoor kijk ik onder andere naar de vorm waarin het supplement verkocht wordt (pillen, capsules, poeder, etc.), de prijs per verpakking, eventuele verzendkosten, mogelijke kortingscodes, het gebruiksgemak van de supplementen en eventuele extra’s. Uiteraard neem ik ook klantbeoordelingen mee in mijn kalium test.

Beste Kalium Tabletten Keuzehulp

ProductAdviesprijsPer dagVeganHoeveelheid Kalium
1. Vitals Kalium€23,95€0,24 – €0,48Ja200mg
2. Vitals€49,95€1,66Ja300mg
3. AOV€18,95€0,42Ja200mg
4. Bonusan€20,99€0,63 – €1,31Ja1206mg
5. Pfluger€12,99€0,20Ja250mg

1. Vitals Kalium

Ben je op zoek naar het beste allround kalium én de beste in de categorie kalium tabletten? Bekijk dan eens deze Vitals Kalium capsules. Deze capsules werken vele malen sneller dan andere kalium pillen. Dat komt door de plantaardige capsules en vloeibare inhoud. Elke capsule bevat 200 mg kalium in de vloeibare en goed opneembare vorm kalium citraat.

Beste Kalium Supplement  Review

Kalium is een mineraal dat, samen met natrium en chloride, een van de belangrijkste intracellulaire elektrolyten in het lichaam is. Dit betekent in feite dat deze stoffen binnenin onze cellen werken. Kalium heeft verschillende functies in het lichaam, waaronder het reguleren van de bloeddruk en de uitscheiding van natrium met de urine te stimuleren. Daarnaast speelt kalium een rol in de geleiding van zenuwprikkels en de samentrekking van spieren. Deze Vitals Kalium capsules zijn ook goed voor de bloeddruk, spelen een belangrijke rol in het functioneren van de zenuwen en zijn belangrijk voor een normale spierwerking.

Vitals Kalium bevat geen onnodige toevoegingen en is geschikt voor vegetariërs en veganisten. Deze kalium supplementen worden geleverd in een doosje gemaakt van landbouwafval en een biobased plastic pot die volledig recyclebaar is. Het is dus ook nog eens een hele duurzame keuze. In een verpakking zitten 100 capsules en je dient er 1 tot 2 per dag in te nemen met water. Extra leuk: gebruik bij je bestelling de kortingscode ‘GROEI’ voor 20% korting op je complete bestelling. 

Voordelen Vitals Kalium

✅ 20% korting op je totale bestelling met kortingscode ‘GROEI’;

✅ 100% vegan: de capsule is gemaakt van plantaardig materiaal;

✅ Bevat geen onnodige vulstoffen;

✅ Draagt bij aan een normale bloeddruk en normale werking van het zenuwstelsel;

✅ Werkt ondersteunend bij de juiste vochtbalans van het lichaam;

✅ Bevat het snelle en goed opneembare kalium citraat.

Nadelen Vitals Kalium

❌ Overschrijd de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet, want in grote hoeveelheden kan kalium schadelijk zijn voor je gezondheid. 


Bekijk meer productinformatie

2. Vitals Elke Dag Platinum

Vitals Elke Dag Platinum heeft de hoogst gedoseerde en meest complete samenstelling. De mensen achter Vitals Elke Dag Platinum weten dat in de generieke supplementen veel belangrijke stoffen achterwege worden gelaten. Er is simpelweg geen ruimte voor in de tabletten. Bij het ontwikkelen van Elke Dag Platinum is wel rekening gehouden met deze uitdagingen. En door uit te gaan van 2 tabletten per dag, is er meer ruimte gecreëerd. Zo worden de optimale doseringen bereikt, zonder dat er extra supplementen nodig zijn. Het resultaat is een multi met royale doseringen van kalium (300 mg), vitamine C (400 mg), calcium (200 mg), magnesium (100 mg), vitamine K2 (180 μg) en vitamine D3 (50 μg). 

Beste Kalium Supplement  Review

Vitals Elke Dag Platinum is speciaal ontwikkeld voor volwassenen en ouderen die behoefte hebben aan hogere doseringen en die niet apart nog calcium-, magnesium-, kalium- en/of vitamine C-, D- of K-supplementen willen slikken. Het is de perfecte formule voor mensen met een actieve levensstijl (bijvoorbeeld een drukke baan, zwaar fysiek werk of een intensieve sport). Of voor diegenen die er alles aan willen doen om op een hele gezonde manier oud te worden. De samenstelling van Elke Dag Platinum is gebaseerd op recente gegevens en inzichten. Er is gekozen voor snelle en goed opneembare stoffen en precies de juiste verbindingsvormen, optimale verhoudingen en correcte doseringen. De samenstelling is afgestemd op de gemiddelde inname van volwassenen en ouderen. 

Vitals Elke Dag Platinum bestaat uit 60 tabletten per verpakking. Uiteraard is ook bij dit Vitals supplement een duurzame, milieuvriendelijke verpakkingsmethode gebruikt. Het advies is om 2 tabletten per dag in te nemen met water. Daardoor doe je er precies 1 maand mee. Ook op deze kalium supplementen ontvang je 20% korting als je bij het bestelproces de kortingscode ‘GROEI’ invult. 

Voordelen Vitals Elke Dag Platinum

✅ Scoor met kortingscode ‘GROEI’ 20% korting op je complete bestelling;

✅ Correcte doseringen, de juiste verbindingsvormen en snel opneembare stoffen;

✅ Unieke combinatie van stoffen die elkaar versterken;

✅ Uitstekende manier om je algehele gezondheid naar een hoger niveau te tillen;

✅ Geschikt voor langdurig gebruik als aanvulling op gezonde voedingsmiddelen;

✅ Slechts 2 tabletten per dag nodig.

Nadelen Vitals Elke Dag Platinum

❌ Vitals Elke Dag Platinum kalium supplementen zijn wat aan de dure kant. Niet iedereen heeft zo’n bedrag per maand over voor supplementen. 

❌ Als je moeite hebt met suppletie doorslikken, dan zijn 2 tabletten per dag misschien wat lastig voor je.


Bekijk meer productinformatie

3. AOV 562 Kalium Citraat

De AOV 562 Kalium Citraat capsules zijn een goed voorbeeld van hoe je je gezondheid een flinke boost kunt geven. Deze capsules zijn vrij van hulp- en vulstoffen en zijn geschikt voor vegetariërs en veganisten. Het unieke van kalium citraat is dat het altijd goed wordt opgenomen, zelfs wanneer er sprake is van onvoldoende maagzuurproductie.

Beste Kalium Supplement  Review

We weten inmiddels dat kalium een essentieel mineraal is dat betrokken is bij verschillende lichaamsfuncties. Het draagt onder andere bij aan een normale bloeddruk en ondersteunt bij de spierwerking en vochtbalans. Wist je dat kalium vooral te vinden is in groente en fruit, aardappelen, vlees en noten? Helaas haalt niet iedereen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid uit alleen voeding. Maar gelukkig is daar AOV 562 Kalium Citraat om je lichaam toch voldoende van dit belangrijk mineraal te geven. 

Kalium speelt ook een belangrijke rol in het functioneren van zenuwen en het overbrengen van zenuwprikkels. Een goede werking van de spieren is dan ook niet mogelijk zonder AOV 562 Kalium Citraat. Het zorgt ervoor dat de spieren zich goed kunnen samentrekken en ontspannen. De aanbevolen dosering is om twee keer per dag 1 capsule met water in te nemen. Doe dit tijdens of direct na een maaltijd in, tenzij anders geadviseerd. Er zitten 90 capsules in een verpakking. Ook op deze kalium supplementen ontvang je 20% korting als je bij het bestelproces de kortingscode ‘GROEI’ invult. 

Voordelen AOV 562 Kalium Citraat

✅ Geschikt voor vegetariërs en veganisten, dankzij de plantaardige capsule;

✅ Scoor met kortingscode ‘GROEI’ 20% korting op je bestelling;

✅ Snel opneembare vorm: kalium citraat;

✅ Geen onnodige hulp- en vulstoffen in de capsules;

✅ Wordt ook goed opgenomen in het lichaam bij onvoldoende maagzuurproductie.

Nadelen AOV 562 Kalium Citraat

❌ Met een lengte van 2 centimeter zijn de capsules aan de grote kant. Voor sommige mensen zijn ze daarom lastig door te slikken.

❌ Twee keer per dag een supplement innemen kan misgaan als je het snel vergeet.


Bekijk meer productinformatie

4. Bonusan Basenpoeder

Bonusan heeft een bijzondere formule ontwikkeld: een alkaliserend mineralenpoeder, genaamd Bonusan Basenpoeder. Dit poeder bevat een unieke samenstelling van kalium, natrium en magnesium citraat. Daardoor is het extra effectief. Kalium komt in dit supplement in twee vormen terug: als citraat en bicarbonaat. De totale hoeveelheid kalium ligt daardoor een stuk hoger in dit supplement dan bij de andere merken. In totaal krijg je 1.206 mg kalium binnen per maatlepel. Dat is een grote hoeveelheid kalium.

Beste Kalium Supplement  Review

Waarom hiervoor gekozen is? Magnesium citraat wordt gemakkelijk opgenomen door het lichaam en helpt bij het verminderen van vermoeidheid. Bonusan Basenpoeder is niet alleen goed voor het lichaam, het draagt ook bij aan een gezonde geest. Dankzij de aanwezige kalium en magnesium, werkt dit supplement namelijk positief op het zenuwstelsel. Daarnaast ondersteunt het de normale werking van de spieren, wat vooral voor sporters van groot belang is.

Veel mensen krijgen niet voldoende groente en fruit binnen, waardoor Bonusan Basenpoeder een handige aanvulling kan zijn op de dagelijkse voeding. Het poeder lost bovendien gemakkelijk op, zodat je op ieder moment van de dag kunt genieten van een verfrissend glas ‘basisch water’. Los 1 à 2 maal daags een afgestreken maatlepel (ca. 3,6 gram) Bonusan Basenpoeder op in een glas water, vruchten- of groentesap en drink het op. Er zit 120 gram in een verpakking.

Voordelen Bonusan Basenpoeder

✅ Deze kalium komt in een handige poederformule die snel opgenomen wordt in je lichaam;

✅ Geliefd onder sporters en mensen met een actieve levensstijl;

✅ Goede samenstelling van kalium, natrium en magnesium;

✅ Veel gebruiksgemak, omdat je geen suppletie hoeft door te slikken;

✅ Hoge hoeveelheid kalium per maatlepel.

Nadelen Bonusan Basenpoeder

❌ Je moet het poeder nog oplossen in een drankje. En alhoewel dat geen grote moeite is, is het wel meer werk dan eens per dag een capsule doorslikken.

❌ Je doet niet zo lang met een verpakking (0,5 tot 1 maand);

❌ De kans op een te grote hoeveelheid kalium in je lichaam is aanwezig, door het hoge aantal mg kalium in dit supplement.


Bekijk meer productinformatie

5. Pfluger Celzout 05 Kalium Phosphoricum D6

Pfluger Celzout 05 Kalium Phosphoricum D6 is een homeopathisch middel waarvoor je geen doktersvoorschrift nodig hebt. Er zit 250 mg kalium in per tablet. Hoeveel kalium jij nodig hebt, is heel persoonlijk. Laat dit altijd even testen, zodat je de juiste hoeveelheid kalium kunt vaststellen voor gebruik. Dit supplement is glutenvrij.

Beste Kalium Supplement  Review

Pfluger Celzout 05 Kalium Phosphoricum D6 is een fijne oplossing voor wie dit belangrijk mineraal wil innemen, maar niet graag tabletten of capsules doorslikt. Kalium komt ook in poedervorm, maar is dat ook niets voor jou omdat je het voor onderweg niet handig vindt? Dan ben je vast blij te horen dat deze tabletten met een goede hoeveelheid kalium op je tong mogen smelten, alvorens door te slikken. Zo wordt het voor iedereen toegankelijk, ook voor kinderen.

De dosering is als volgt: volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar worden geadviseerd om drie keer per dag 2 tabletten in te nemen, te laten smelten en dan door te slikken. Indien nodig mogen er tot zeven keer per dag 2 tabletten extra ingenomen worden, maar let op: niet meer dan 20 tabletten per dag. In een verpakking Pfluger Celzout 05 Kalium Phosphoricum D6 zitten 400 tabletten. Het mag gebruikt worden door zwangere vrouwen, maar wellicht niet in combinatie met bepaalde medicijnen. Raadpleeg daarom altijd een arts of orthomoleculair therapeut om negatieve effecten te voorkomen.

Voordelen Pfluger Celzout 05 Kalium Phosphoricum D6

✅ Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar;

✅ Optimaal gebruiksgemak voor wie niet graag suppletie doorslikt;

✅ Het bevat 250 mg kalium per tablet;

✅ Deze kalium komt in een glutenvrij supplement;

✅ Aangevuld met natuurlijke hulpstoffen.

Nadelen Pfluger Celzout 05 Kalium Phosphoricum D6

❌ Omdat homeopathische geneesmiddelen nu aan nieuwe regels moeten voldoen, mag er niet meer op de verpakking staan waar het voor is;

❌ Je moet dagelijks vrij veel tabletten nemen;

❌ Het lijkt alsof je lang met de inhoud doet, maar dat valt dus wel mee.


Bekijk meer productinformatie

Mijn beste kalium van 2024

En dan nu het gedeelte waarvoor je op deze pagina bent gekomen: wat is het beste kalium supplement van 2024? Na uitvoerig onderzoek, heb ik Vitals Kalium benoemd tot beste allround kalium én tot beste kalium tabletten. Dit heeft met meerdere factoren te maken.

Beste Kalium Supplement  Review

Zo is bij de productie van Vitals Kalium aan een breed publiek gedacht. Door te kiezen voor plantaardige capsules is dit kalium supplement namelijk ook geschikt voor vegetariërs en veganisten. De capsules bevatten natuurlijke hulpstoffen die de werking van kalium ondersteunen. Daarbij koos Vitals voor de snelle en goed opneembare variant van kalium. Bij de productie is ook rekening gehouden met het duurzame karakter van Vitals. De doosjes zijn namelijk gemaakt van landbouwafval en de plastic potjes zijn gemaakt van biobased plastic. Gebruik de kortingscode ‘GROEI’ voor 20% korting op je bestelling. 


Kalium reviews en ervaringen

Ben je benieuwd naar hoe klanten het gebruik van deze kalium supplementen ervaren? Ik vertel je er alles over in de onderstaande ervaringen en reviews. 

Vitals Kalium review 

Over de Vitals Kalium capsules vind ik veel positieve ervaringen. Gebruikers delen in hun reviews dat ze merken dat ze na het bewegen minder spierpijn hebben. Een enkeling deelt ook dat deze supplementen een positief effect hebben gehad op de bloeddruk. Al met al zijn klanten heel positief over dit kalium supplement. De prijs wordt ook als heel redelijk ervaren. 

Vitals Elke Dag Platinum review

Deze Vitals Elke Dag Platinum capsules worden als heel goed beoordeeld. Klanten zijn enthousiast over de resultaten. Veel klanten geven aan minder vermoeid te zijn en over het algemeen beter in hun vel te zitten. Daarentegen zijn er ook enkele geluiden over de vrij hoge prijs. Hoewel dit supplement dit waard is volgens klanten, is dat wel iets om rekening mee te houden. 

Beste Kalium Supplement  Review

AOV 562 Kalium Citraat review

Hoewel deze kalium capsules vrij groot zijn, zijn gebruikers heel positief over dit supplement. Klanten geven aan snel resultaat te merken dankzij AOV 562 Kalium Citraat en over het algemeen lekkerder in hun vel te zitten. De grootte van de supplementen maakt ze echter minder geschikt voor kinderen. Klanten geven echter aan de capsule open te maken en de inhoud op te lossen in water. Ook het feit dat de capsules plantaardig zijn, wordt als positief ervaren. 

Bonusan Basenpoeder ervaringen

Hoewel Bonusan Basenpoeder geen daadwerkelijke indicatie op de verpakking heeft staan, zijn klanten toch heel enthousiast over het gebruik van dit product. Met name sporters en mensen die regelmatig fitnessen merken bijvoorbeeld dat ze minder vaak spierpijn hebben en dat de zich tijdens hun workout beter kunnen focussen. Over het algemeen beschrijven gebruikers dat ze zich minder vermoeid voelen en dat de heel positief zijn over het product. 

Pfluger Celzout 05 Kalium Phosphoricum D6 ervaring

Het lastige van de nieuwe wet voor homeopathische geneesmiddelen is dat er niet meer op de verpakking mag staan waarvoor het gebruikt kan worden. Dit maakt het lastig om er een review over te schrijven, want wat voor verschillen merk je nu? Ik kon online dan ook niet veel reviews vinden. Klanten zijn over het algemeen wel positief over het Pfluger Celzout 05 Kalium Phosphoricum D6. Zij vinden het ook fijn dat er gebruik is gemaakt van natuurlijke hulpstoffen.

Charlotte Anne - Orthomoleculair Therapeut - Stel je vraag

Kalium kopen checklist

Nu je weet dat de functie van kalium essentieel is voor een goede gezondheid, wil je misschien gelijk een kalium supplement kopen. Lees deze alinea nog wel even goed door, want ik vertel je waar je op moet letten. 

1. Bepaal de soort kalium die je wilt gebruiken

Kalium komt in verschillende soorten kaliumsupplementen. In dit artikel heb ik er een paar behandeld. Kalium komt bijvoorbeeld niet alleen in capsules, maar ook in poedervorm. Denk na over het gebruiksgemak, want niet iedereen vindt capsules en tabletten doorslikken gemakkelijk. Kaliumchloride in poedervorm biedt dan wellicht de uitkomst.

Beste Kalium Supplement  Review

2. Stel vast of je een tekort hebt (normale bloeddruk)

Wat je je ook goed moet realiseren, is dat te weinig kalium kan leiden tot gezondheidsklachten, maar een te veel aan kalium is ook niet gezond. Een kaliumoverschot kan in ernstige gevallen zelfs leiden tot hartfalen. Je kaliumtekort aanvullen is dus hartstikke goed, maar nuttig de kalium suppletie met mate. Waar je eveneens op moet letten is of je een magnesium én kalium tekort hebt. Je hebt dan wellicht een supplement met magnesium nodig. 

3. Bepaal vooraf je budget

Welke hoeveelheid kalium je ook nodig hebt, het is verstandig om vooraf na te denken over je budget. Wil je dit belangrijk mineraal aanschaffen en er langdurig gebruik van maken? Dan is het geen overbodige luxe om even stil te staan bij de prijs. Haal je al genoeg kalium uit voedingsmiddelen, dan is het wellicht voor jou niet nodig. Kan je lichaam wel wat ondersteuning gebruiken bij belangrijke processen? Koop dan alleen een supplement dat je op de lange termijn kunt blijven betalen. Mijn kortingscodes helpen daar al bij!

4. Pas op voor bijwerkingen (kijk naar mg kalium)

Te veel mg kalium in je lichaam is ongezond. Gebruik je bepaalde medicijnen of heb je een hoge bloeddruk? Pas dan op voor negatieve effecten die kunnen optreden door het gebruik van dit belangrijk mineraal. Er zijn ernstige gevallen bekend waarbij hevig braken en verzwakte spieren ontstonden. Houd je lichaam te allen tijde goed in de gaten en overleg met een professional over hoeveel kalium per dag gezond is voor jouw situatie.

Even voorstellen: Charlotte Anne, orthomoleculair therapeut

Mijn naam is Charlotte Anne (roepnaam Lotte) en ik ben werkzaam als orthomoleculair therapeut om mensen te begeleiden naar de beste versie van zichzelf. Daarbij staat een gezond leven centraal. Één waarin men zich fit, gelukkig en vrij van klachten voelt. Dat kan iedereen naar mijn mening bereiken door te leren voelen wat hij of zij nodig heeft. Dan ga je namelijk leven vanuit je ware kern. 

Na een jarenlange zoektocht en last te hebben van allerlei “vage” buikklachten, maar ook vermoeidheids- en huidklachten (psoriasis), ging ik op onderzoek uit. Ik ben me toen helemaal gaan verdiepen in de orthomoleculaire geneeskunde. Inmiddels voel ik mezelf fit en vol energie, want ik weet wat ik kan eten en wat ik beter kan vermijden. En nu wil ik jou ook helpen! 

Charlotte-Anne-Orthomoleculair-Therapeut

Tijdens een intakegesprek zullen we samen je leefstijl, voeding en lichamelijke klachten onder de loep nemen. Ook zet ik ( als dat nodig is) een labtest in om inzicht te krijgen in jouw waardes. Ik vind het belangrijk om te kijken naar jouw persoonlijke situatie, want ieder mens is uniek. Je kunt bij mij terecht voor verschillende trajecten/consulten. Kijk welk onderdeel van mijn aanbod bij jou past! Of neem contact met mij op om het samen te bespreken. 


Klik hier voor persoonlijk advies

Beste Kalium Supplement  Review

Meest gestelde vragen over kalium

In dit artikel hebben we het uitvoerig gehad over kalium, maar wil je nog meer weten over deze essentiële stof en de klachten die je krijgt bij een kaliumtekort? Hieronder heb ik enkele meest gestelde vragen en de bijbehorende antwoorden voor je uitgelicht. 

Wat is het beste kalium supplement?

Wat de beste kalium tabletten zijn, hangt onder andere af van de mate van je kaliumtekort. Mijn favoriet is in elk geval Vitals Kalium! Heb je een flink tekort, dan kan een hogere dosering kalium een betere optie zijn. Wil je alleen je kaliumtekort aanvullen, dan heb je aan kalium supplementen met uitsluitend kalium voldoende. In de categorie beste kalium algemeen, is Vitals Kalium de allerbeste. Deze capsules worden veel sneller opgenomen dan tabletten én ze zijn geschikt voor veganisten en vegetariërs. Met de kortingscode ‘GROEI’ krijg je bovendien 20% korting op je bestelling. 

Hoe los ik een kaliumtekort op?

Als je vermoedt dat je een kalium te kort hebt, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om een kaliumtekort op te lossen. Eén van de eerste dingen die je kunt doen is kaliumrijk voedsel nuttigen, zoals bananen, avocado’s, aardappelen en spinazie. Het is belangrijk om te onthouden dat te veel kalium schadelijk kan zijn, dus doe dit met mate. Als het nodig is om snel het kaliumniveau in je lichaam te verhogen, dan kun je kiezen voor kaliumsupplementen. Tot slot: als je een kaliumtekort hebt, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Overleg eventueel met je arts om te bepalen hoeveel kalium je nodig hebt. 

Wat doet kalium in je lichaam?

Hoe kalium werkt en wat het doet in je lichaam, kan wat ingewikkeld zijn. Kalium is een elektrolyt (meer specifiek een intracellulaire elektrolyt) en dat betekent dat kalium binnenin onze cellen werkt. Hier speelt het een belangrijke rol bij veel lichaamsprocessen, waaronder spiercontractie, zenuwimpulsen en het reguleren van de bloeddruk en vochtbalans. Kalium werkt samen met natrium, een andere intracellulaire elektrolyt, om een elektrochemische gradiënt te creëren en te behouden. Hierbij stroomt natrium de cel uit, terwijl kalium de cel instroomt. Daardoor ontstaat een elektrische lading die nodig is voor de communicatie tussen verschillende lichaamscellen.

Waarom is kalium belangrijk?

Waarom kalium een belangrijk mineraal is, vertel ik graag. Het is belangrijk om voldoende kalium binnen te krijgen, want een tekort aan kalium kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen. Onder deze kaliumtekort symptomen valt bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk. Ook kun je met een kaliumtekort last krijgen van verschillende lichamelijke klachten als spierkrampen, vermoeidheid en constipatie. De negatieve effecten zijn dus serieus. Kalium is een van de elektrolyten die helpen bij het handhaven van de elektrochemische balans in het lichaam, essentieel voor het goed functioneren van zenuwen en spieren. Zorg er daarom voor dat je gevarieerd blijft eten en gebruikmaakt van een goed kaliumsupplement, dat ook andere belangrijke elektrolyten kan bevatten om de algemene gezondheid te ondersteunen.

Welke voedingsmiddelen bevatten veel kalium?

Voedingsmiddelen die een hoge hoeveelheid kalium bevatten zijn onder meer bananen, aardappelen, spinazie en avocado’s. Maar kalium komt ook voor in groente zoals broccoli, erwten en tomaten. Eigenlijk is het zo dat bijna alle voedingsmiddelen een bepaalde hoeveelheid kalium bevatten. Van alle voedingsmiddelen waarin voeding kalium komt, zijn echter fruit, groente en aardappelen de grootste bronnen.

Wat zijn de symptomen van een teveel aan kalium?

Een te hoge hoeveelheid kalium in het lichaam kan verschillende symptomen veroorzaken. Dit kan variëren van verzwakte spieren en vermoeidheid tot hevig braken. Ook kan het leiden tot problemen met de vochtbalans en bloeddruk. Het is daarom essentieel om de juiste hoeveel kalium per dag te consumeren. Bij twijfel over de inname is het belangrijk om te overleggen met een arts.

Zijn er groepen mensen die extra op hun kaliuminname moeten letten?

Ja, er zijn zeker groepen die extra op hun kaliuminname moeten letten. Bijvoorbeeld zwangere vrouwen, omdat zij zowel voor zichzelf als voor hun ongeboren kind moeten zorgen. Ook mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, kunnen gevoeliger zijn voor veranderingen in hun kaliumniveau. Het is daarom altijd belangrijk om te overleggen met een arts of diëtist over de ideale hoeveelheid kalium voor jouw situatie.

Hoe wordt kalium door het lichaam verwerkt?

Kalium wordt voornamelijk door de dunne darm opgenomen en vervolgens via de nieren uitgescheiden. De nieren spelen een cruciale rol in het handhaven van een juiste kaliumbalans. Wanneer we een teveel aan kalium consumeren, helpen de nieren om het overschot via de urine uit te scheiden, waardoor de vochtbalans en bloeddruk gereguleerd blijven.

Kan ik kalium ook uit supplementen halen?

Ja, naast voedingsmiddelen is kalium ook beschikbaar in supplementvorm, zoals kaliumchloride. Deze supplementen bieden een geconcentreerde hoeveelheid kalium, vaak in milligram uitgedrukt, en kunnen handig zijn voor mensen die moeite hebben om voldoende kalium uit hun dieet te halen. Echter, te veel kalium, zowel uit voeding als supplementen, kan schadelijk zijn. Daarom is het belangrijk om bij gebruik van supplementen altijd de aanbevolen dosering te volgen en te overleggen met een arts.

» Referenties


1. Potassium. Fact Sheet for Health Professionals.
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Potassium-HealthProfessional/

2. Volker Römheld & Ernest A. Kirkby. (2010). Research on potassium in agriculture: needs and prospects. Plant and Soil, 335, 155–180.
https://link.springer.com/article/10.1007/s11104-010-0520-1

3. R. Curtis Morris Jr., MD, Olga Schmidlin, MD, Lynda A. Frassetto, MD & Anthony Sebastian, MD. (2006). Relationship and Interaction between Sodium and Potassium. Journal of the American College of Nutrition, Volume 25, Issue sup3, 262S-270S.
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2006.10719576

4. Philip J. White & Alison J. Karley. Potassium. In Cell Biology of Metals and Nutrients, pp 199–224.
https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-642-10613-2_9

» Referenties

Picture of Charlotte Anne (Lotte) de Vries (Orthomoleculair Therapeut)

Charlotte Anne (Lotte) de Vries (Orthomoleculair Therapeut)

Charlotte Anne de Vries (1998), een toegewijde orthomoleculair therapeut, staat beter bekend als Lotte. In haar eigen praktijk helpt zij cliënten met uiteenlopende gezondheidsklachten, waaronder huidproblemen (zoals acne, psoriasis en eczeem), hormonale problemen, burn-out, overgewicht, darmklachten (PBD, leakygut, spijsverteringsklachten) en vermoeidheid. Haar aanpak combineert labtesten, voedingsadviezen, leefstijltips en een positieve mindset.Als je meer wilt weten of als je hulp nodig hebt, kun je haar bereiken via lotte@jouwpersoonlijkegroei.nl of bellen naar 033-2022144 tijdens kantooruren. Blijf op de hoogte van haar inzichten en tips door Lotte te volgen op LinkedIn en Instagram.Meer advies van Charlotte Anne (Lotte) de Vries