In dit artikel

Fytonutriënten Beste Planten, Kruiden en Specerijen!

Fytonutriënten (2023) | Beste Planten, Kruiden en Specerijen!  

In dit artikel

Zet jij je gezondheid al op nummer 1? Dat is ontzettend belangrijk; je lichaam is namelijk je vervoersmiddel hier op aarde. Daar moet je goed voor zorgen! Fytonutriënten kunnen je hierbij helpen. Dit zijn bioactieve stoffen: voedingsstoffen die we uit de natuur halen. Denk aan groenten, fruit, noten, granen, maar ook kruiden en specerijen. Er bestaan ontzettend veel fytonutriënten. Om erachter te komen wat de beste optie is op elk gebied, heb ik dit artikel geschreven. Je vindt hieronder alle soorten fytonutriënten waarover ik geschreven heb én de beste aanbieders daarvan. Lees je mee?

Beste fytonutriënten van 2023: Mijn selectie 

  1. Beste Ashwagandha – Nutribites Ashwagandha
  2. Beste kurkuma – Nutribites Kurkuma C3
  3. Beste cranberry – Flinndal Cranberry (10% korting met kortingscode ‘GROEI’)
  4. Beste spirulina – Vitals Spirulina (10% korting met kortingscode ‘GROEI’)
  5. Beste saffraan – Vitals Saffraan LCS (10% korting met kortingscode ‘GROEI’)

Wat zijn fytonutriënten?

Fytonutriënten zijn dus gezonde voedingsstoffen die we uit de natuur halen. Ze worden ook wel superfoods genoemd, omdat ze zo effectief zijn en bevorderlijk zijn voor onze gezondheid. Maar ook kruiden en specerijen horen erbij, net als bepaalde planten, zaden en oliën. Ik vertel je er graag meer over, want er bestaan heel veel fytonutriënten. Hieronder vind je ze per categorie. En wil je meer weten over een bepaald thema? Klik dan op de link om naar het bijbehorende artikel te gaan!

Welke fytonutriënten heb ik nodig? 

Bioactieve stoffen zoals fytonutriënten, hebben een positief effect op onze gezondheid. Toch is er geen bepaalde behoefte of hoeveelheid voor vastgesteld. Ze zijn namelijk bedoeld als extra manier om je lichaam te beschermen, te voeden en te helpen herstellen. Planten maken deze stoffen aan om zichzelf te beschermen tegen stralingen van buitenaf, infecties, enzovoort. En als mensen kunnen wij daar (letterlijk) de vruchten van plukken voor ons eigen welzijn! Kijk dus vooral naar welke stoffen jou aanspreken en ontdek wat ze voor je kunnen betekenen.

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Superfoods

We starten met de superfoods. Je hebt hier vast wel van gehoord, want de laatste jaren zijn ze enorm populair geworden. Van superfoods is namelijk bekend dat ze veel bioactieve stoffen en andere voedingsstoffen bevatten die het lichaam goed kan gebruiken. Denk aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Ze zorgen voor positieve effecten en zijn bijvoorbeeld goed voor hart- en bloedvaten, helpen je stemming te verbeteren of stimuleren het afvalproces. Voorbeelden van populaire en minder populaire superfoods die absoluut de moeite waard zijn?

Fytonutriënten Beste Planten, Kruiden en Specerijen!

Ashwagandha 

Ashwagandha (wat letterlijk ‘de wetenschap van lang leven’ betekent), is een interessante superfood. Het geeft energie en vermindert o.a. stress, vermoeidheid en angsten. Bij vrouwen kan het zelfs seksuele problemen verhelpen. 

Kurkuma

Kurkuma is goed voor o.a het ontgiften van het lichaam (bijvoorbeeld bij ontstekingen) en het draagt bij aan een gezonde spijsvertering. Verder verlicht het maag-darmklachten, helpt het bij de vertering van vetten en kan het een opgeblazen gevoel verminderen. 

Gember thee

Wie dol is op gember thee, profiteert ook van verschillende gezondheidsvoordelen. Zo is gember goed voor de weerstand, helpt het tegen misselijkheid en menstruatiepijn en bevordert het de vruchtbaarheid. 

Fytonutriënten Beste Planten, Kruiden en Specerijen!

Cranberry 

Met cranberry kun je je lichaam detoxen en het is o.a. goed voor je hart, een schoon gebit en voor je immuunsysteem. Cranberries bevatten namelijk veel vitaminen. Denk aan vitamine B1, B2, B5, B6, B11, vitamine C en E en ook vitamine K!

Spirulina

Dan is er spirulina: belangrijk voor weefselopbouw (van huid en spieren) en het werkt goed tegen vermoeidheid. Doordat er kleine hoeveelheden van omega 3 en 6 vetzuren in zitten, is spirulina heel gezond.

Artisjok

Met Artisjok ondersteun je je lever- en galfunctie en ook de spijsvertering. Het is rijk aan vitamines (A, B, C en D), mineralen (magnesium, ijzer, calium, mangaan en chroom) en bevat verschillende antioxidanten.

Echinacea

Echinacea is nuttig bij huiduitslag, een verminderde weerstand en een verkoudheid. Ben je ziek of voel je je niet zo fit? Dan kun je deze plant in tablet- of druppelvorm innemen. Gaan je klachten na 2 weken niet over, dan is het verstandig om alsnog de huisarts in te schakelen. Tot die tijd is het een fijn hulpmiddel uit de natuur dat zeker effectief kan zijn!

Fytonutriënten Beste Planten, Kruiden en Specerijen!

Gaba

Heb je last van angsten, PMS of ADHD? Verdiep je dan in de superfood Gaba. Deze neurotransmitter gaat angstgevoelens tegen en zorgt ervoor dat signalen van stress en slapeloosheid worden afgezwakt. Daardoor zal je je beter voelen als je ADHD hebt, maar kan het dus ook verlichting geven bij klachten die optreden voordat je ongesteld moet worden.

CBD

CBD wordt veel ingezet om de balans van neurotransmitters in de hersenen te herstellen. Dit helpt bijvoorbeeld om depressiviteitsklachten te verminderen, maar ook om minder pijn te voelen en beter te slapen.

Kruiden en specerijen

Op het gebied van kruiden en specerijen is de keuze reuze. Ben je benieuwd naar waar bepaalde kruiden en specerijen goed voor zijn? Klik op de linkjes om de bijbehorende artikelen te lezen. Daar ga ik er dieper op in. De volgende fytonutriënten ken je misschien nog niet allemaal, maar je wilt er nu vast meer over weten! 

Fytonutriënten Beste Planten, Kruiden en Specerijen!

Boswellia

Van Boswellia zuren uit het Boswellia-extract is bekend dat het een ontstekingsremmende functie heeft. Ook werkt het pijnstillend. Daarom worden voedingssupplementen met Boswellia regelmatig ingezet bij verschillende onstekingsreacties.

Berberine

Heb je weleens gehoord van berberine? Het verhoogt de weerstand, remt ontstekingen af, werkt pijnstillend en anti-allergisch, maar ook antimicrobieel. Bovendien beschermt het je organen, verlaagt het de bloeddruk en ga zo nog maar even door!

Cordyceps

Dankzij cordyceps krijgen je lichaam en geest een oppepper. De cellulaire energieproductie wordt namelijk gestimuleerd, maar ook de zuurstofutilisatie en de bloedsomloop worden bevorderd. Verder zorgt het voor een goede doorbloeding van de organen.

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Ginkgo-biloba

Dankzij ginkgo-biloba stroomt bloed gemakkelijker door de vaten. Ondanks dat dit niet wetenschappelijk bewezen is op alle vlakken, lijkt het wel te werken. Bij de bloedingsstoornis etalagebenen is wel officieel enige effectiviteit aangetoond.

Bioflavonoïden

Wil jij je bloedvaten sterk en wijd houden en voorkomen dat vitamine C in je lichaam oxideert? Dan zijn bioflavonoïden wat je zoekt. Deze komen voor in verschillende noten, zaden, groenten, fruit en kruiden, maar ook in thee, wijn en cacao. En je kunt ze als voedingssupplement innemen.

Fytonutriënten Beste Planten, Kruiden en Specerijen!

OPC

OPC’s zijn krachtige antioxidanten. Ze dragen bij aan gezonde gewrichten, bloedvaten, hersenen, ogen en een gezond hart. Ze houden ook vrije radicalen tegen en helpen de aderen (ook de slagaderen) om sterk en soepel te blijven.

Pycnogenol

Pycnogenol is een voedingssupplement voor je hart en bloedvaten. Het remt ontstekingen af, omdat het een sterke antioxidant is en ook vrije radicalen vangt en afvoert. Een mooie aanvulling op je suppletie, dus!

Rhodiola rosea

Weleens gehoord van adaptogenen? Rhodiola rosea is er één die zorgt voor balans in het lichaam. Ook kan je lichaam hierdoor beter aan veranderende omstandigheden aanpassen. Zo kun je over het algemeen beter tegen emotionele en fysieke stress als je dit supplement tot je neemt.

Mariadistel

Wil je je lever, hart, nieren, longen, hersenen en alvleesklier beschermen? Mariadistel werkt ontstekingsremmend, maar ook neuroprotectief, cholesterol verlagend en antioxidatief.

Fytonutriënten Beste Planten, Kruiden en Specerijen!

Rode gist rijst

Om je cholesterolgehalte in het bloed normaal te houden, wordt rode gist rijst aangeraden. Wil je hiervoor liever geen medicijnen gebruiken of kan dat niet? Dan is rode gist rijst een plantaardig alternatief met een soortgelijke werking.

Alsemkruid

Om je lever te ondersteunen, maagzuur af te remmen en de spijsvertering te ondersteunen, kun je aan de slag gaan met alsemkruid. Het stimuleert bovendien de eetlust en gaat een vol gevoel tegen in de maag.

Bergamot polyfenolen

Bergamotsap wordt in Zuid-Italië in Calabrië gebruikt tegen hartproblemen. Ook zou het een oplossing zijn tegen dichtslibbende slagaders. Bergamot polyfenolen zijn de antioxidanten uit bergamot.

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Saffraan

Saffraan is een vrij prijzige specerij, maar de gezondheidsvoordelen zijn veelbelovend. Het helpt namelijk bij verschillende aandoeningen (PMS, maagdarmproblemen, een laag libido, depressie, geheugenproblemen, astma, maar ook bij pijn. Verder zou het ook de bloedcirculatie verbeteren.

Kaneel

Kaneel heb je vast wel in je keukenkastje staan. Wist je dat deze specerij heel gezond is en je lichaam beschermt tegen infecties en bacteriën die anders tot ontstekingen kunnen leiden? Beschadigde lichaamscellen worden dankzij kaneel sneller hersteld en het kan verlichting bieden bij jeuk.

Fytonutriënten Beste Planten, Kruiden en Specerijen!

Valeriaan

Bij slaapproblemen wordt valeriaan vaak aangeraden. Het heeft namelijk een rustgevende werking, maar niet extreem. Zo kan je het gebruiken bij slapeloosheid, maar bijvoorbeeld ook wanneer je last hebt van stress en spanning. Het kan dus zowel overdag als ‘s avonds van pas komen.

Knoflook

Ook knoflook heb je waarschijnlijk in de keuken liggen (heel of in poedervorm). Wist je dat het niet alleen erg lekker is als smaakmaker, maar dat het ook positieve effecten heeft op het hart en de bloedvaten? Het kan de bloeddruk namelijk verlagen, maar ook het cholesterolgehalte. Verder zou het artherosclerose vertragen.

Kruidnagel

En dan hebben we nog kruidnagel: het verbetert de spijsvertering, helpt tegen een opgeblazen gevoel en diarree, maar maakt ook bepaalde klachten in maag en darmen minder ernstig. Denk aan winderigheid en maagzuur. Kruidnagel werkt pijnstillend en ontstekingsremmend en is effectief tegen allerlei bacteriën, schimmels, virussen en zelfs tegen parasieten.

Fytonutriënten Beste Planten, Kruiden en Specerijen!

Planten en zaden

Het is niet voor niets dat complete stammen en bevolkingsgroepen vroeger volledig konden leven van de natuur. Er is zoveel moois in te vinden voor de gezondheid! 

Aloë vera

Zo kun je aloë vera gebruiken voor het afvallen, maar ook om je immuunsysteem een boost te geven. Het wordt ook toegevoegd aan verzorgingsproducten voor de huid en het lichaam, mede doordat het positief is voor het herstellen van de natuurlijke barrière van de huid en de vochtbalans.

Fytonutriënten Beste Planten, Kruiden en Specerijen!

Groene thee-extract

En met groene thee-extract ondersteun je je lichaam met het afbreken van giftige stoffen. Er wordt beweerd dat het ook helpt om af te vallen, maar de meningen hierover zijn nogal verdeeld. Hoewel het een gezond extract is om te gebruiken, zal je er waarschijnlijk geen kilo’s gewicht door verliezen.

Fenegriekzaden

Andere interessante planten en zaden zijn fenegriekzaden. Deze werken namelijk ontstekingsremmend, pijnstillend en zelfs kankerremmend. Dit is een typisch gevalletje van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. Je kunt het dus een kans geven. Wie weet doet het inderdaad veel goeds voor je gezondheid!

Fytonutriënten Beste Planten, Kruiden en Specerijen!

Pompoenzaden

Pompoenzaden zijn een bron van antioxdanten. Ze verlagen de hoge bloeddruk en cholesterolwaarden, waardoor het risico op hartziekten afneemt. Doe een handje door een soep of yoghurt en je profiteert al snel van de voordelen ervan.

Monnikspeper

Monnikspeper werkt goed voor een verstoorde hormoonbalans en/of verminderde vruchtbaarheid. Heb je op dit gebied problemen of denk je je lichaam wel te kunnen ondersteunen? Dan is het verstandig om een supplement met monnikspeper te gebruiken.

Dwergpalm

Besjes van de dwergpalm worden al heel lang gebruikt bij verschillende mannenkwalen. Denk aan prostatitis, impotentie en/of een erectiele dysfynctie. Ook bij lagere urinewegklachten (door een goedaardige prostaatvergroting) helpt het goed.

Pygeum

De werking van pygeum is vergelijkbaar met die van dwergpalm. Ook dit extract helpt bij lagere urinewegklachten door een goedaardige prostaatvergroting.

Policosanol

Om de cholesterolsynthese te laten dalen, is policosanol effectief. Het kan o.a. LDL-cholesterol afbreken, de triglyceridenspiegel verlagen en de HDL-cholesterolspiegel juist verhogen.

Mucuna

Mucuna is een natuurlijke bron van levodopa (wat weer de voorloper is van dopamine, een stofje in de hersenen). Die neurotransmitter kan verhoogd worden door mucuna in te nemen. En zoals je misschien weet zorgt dopamine voor een positievere stemming en gemoedstoestand.

Fytonutriënten Beste Planten, Kruiden en Specerijen!

Sint Janskruid

Van Sint Janskruid weet je misschien wel dat het een antidepressieve werking heeft. Het beïnvloedt namelijk lichaamseigen stoffen die van invloed zijn op je emoties en je stemming.

Zilverkaars 

En wist je dat zilverkaars vooral effectief is bij menstruatie- en overgangsklachten? Het wordt ook gebruikt om weeën op te wekken. 

Oliën

Natuurlijk kunnen bepaalde stoffen uit de natuur ook als olie gebruikt worden. Sterker nog: er zijn oliën die ontzettend effectief zijn, maar waar nog niet iedereen van af weet. Daarom heb ik er interessante artikelen over geschreven. Hieronder geef ik alvast een voorproefje!

Fytonutriënten Beste Planten, Kruiden en Specerijen!

CBD olie

Dankzij CBD olie als slaapmiddel kan jij voortaan weer goed doorslapen en word je uitgerust wakker. Vooral wanneer je depressiviteitsklachten hebt, is dat gunstig. CBD olie herstelt namelijk de balans van neurotransmitters in de hersenen. Daardoor ervaar je minder van die negatieve gevoelens en gedachten.

Teunisbloemolie

Teunisbloemolie is goed voor haar en nagels en voorziet ook de huid van de belangrijkste voedingsstoffen. Daarnaast werkt het hydraterend en verbetert het de huidelasticiteit. 

Borageolie

Van borageolie is bekend dat het een ontstekingsremmende werking heeft en ziektes bestrijdt. Het is een drogende olie die goed in de huid trekt. Daarnaast zorgt hij voor een goede doorbloeding, wat weer leidt tot een mooiere huid. Vooral wanneer je last hebt van een droge huid met schilfers, is borageolie effectief. Het verbetert de weerstand van je huid en laat deze er weer gezond uitzien.

Fytonutriënten Beste Planten, Kruiden en Specerijen!

Meer voor je gezondheid!

Ben je inmiddels helemaal enthousiast geworden? Je kunt tegenwoordig heel gemakkelijk heel veel doen voor je gezondheid. Zoals je wellicht weet, heeft je lichaam nu eenmaal vitamines nodig, maar ook mineralen en spoorelementen. Die kun je elke dag gemakkelijk innemen door de juiste voedingssupplementen in huis te halen. Daar horen eventueel ook de eerder genoemde superfoods bij. En wat dacht je van omega-3 vetzuren EPA/DHA?

Verder is het belangrijk om je lichaam dagelijks van gezonde voeding te voorzien. Eet je gevarieerd en gezond, dan merk je dat in hoe je je voelt. Daarbij is het ook belangrijk om voldoende water te drinken op een dag én om regelmatig te bewegen. Fanatieke sporters hebben – naast voldoende koolhydraten en gezonde vetten – ook extra eiwitten nodig. Die helpen je spieren namelijk om te herstellen en te groeien na een work-out. Wat op dat gebied de beste keuze is, lees je in het bijbehorende artikel. Klik maar op het linkje, dan ontdek je het vanzelf!

Fytonutriënten Beste Planten, Kruiden en Specerijen!

Meest gestelde vragen over fytonutriënten

Ik heb je een heleboel informatie gegeven in dit artikel, dus ik snap het best als je een beetje overweldigd bent. Heb je op dit moment al vragen over fytonutriënten? Dan raad ik je aan om eerst op het linkje van het onderwerp te klikken, zodat je het bijbehorende artikel kunt lezen. Daar staat namelijk al heel veel uitgelegd. Wordt je vraag daarmee nog niet beantwoord? Laat dan gerust een reactie achter onder het artikel waar je vraag over gaat. Is dat over fytonutriënten in het algemeen? Plaats hem dan gerust hieronder!

Wat zijn de beste fytonutriënten?

De beste fytonutriënten vind je in dit artikel terug. Er zijn namelijk ontzettend veel fytonutriënten. Ik heb er een heleboel genoemd in dit artikel en je kunt ook meteen zien wie het beste product aanbiedt in elke categorie. Zo zie je in een oogopslag de beste Ashwagandha aanbieder, beste cranberry aanbieder, beste cordyceps aanbieder, enzovoort. Lees dit artikel rustig door en verdiep je ook in de thema’s die ik benoem. Ik heb overal uitgebreid onderzoek naar gedaan om jou zo goed mogelijk te kunnen informeren.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van fytonutriënten? 

De gezondheidsvoordelen van fytonutriënten zijn niet op twee handen te tellen. In dit artikel heb ik daarom per categorie de verschillende fytonutriënten benoemd en ook uitgelegd wat (een deel van) de werking ervan is. Het geeft je alvast een beeld van welke fytonutriënten interessant kunnen zijn voor jouw gezondheid – en welke juist minder relevant zijn voor je. Wil je meer weten over een bepaalde fytonutriënt? Klik dan op het linkje dat erbij staat om het achterliggende artikel te lezen. Daarin ga ik meer de diepte in en vertel ik je alles wat je moet weten! (1)

Wie heeft baat bij fytonutriënten gebruiken?

Wie baat heeft bij fytonutriënten gebruiken, is vooral de persoon die zich er door aangetrokken voelt. Als je bepaalde fysieke en/of mentale klachten hebt, dan kan het heel goed zijn dat jij bepaalde fytonutriënten uit dit artikel interessant vindt en er meer over wilt weten. Heb je geen specifieke klachten, maar wil je wel het beste voor je lichaam en geest? Ook dan zijn er fytonutriënten die interessant zijn en waarvan het zeker de moeite waard is om je er verder in te verdiepen. Luister vooral naar je gevoel hierin en doe ook zelf onderzoek. 

Mag je alle fytonutriënten gebruiken?

Of je alle fytonutriënten mag gebruiken, hangt af van de fytonutriënten die je kiest, je huidige gezondheidsniveau, of je bepaalde medicijnen gebruikt, enzovoort. Ik kan daar helaas niet zo over oordelen. Twijfel je of je bepaalde fytonutriënte kunt gebruiken, omdat je bijvoorbeeld medicijnen neemt? Laat je dan altijd adviseren door een arts of voedingsdeskundige. Je kunt ook contact opnemen met orthomoleculair therapeut Lotte. Zij vertelt je graag meer over de voordelen, eventuele bijwerkingen en risico’s in jouw situatie.

Conclusie beste fytonutriënten van 2023

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Fytonutriënten (2023) | Beste Planten, Kruiden en Specerijen!  

Laat een reactie achter