In dit artikel

Fluoride | Review (2023)

In dit artikel

Fluoride is een mineraal dat voorkomt in de natuur en wordt vaak gebruikt om de gezondheid van tanden en botten te verbeteren. Er zijn veel voordelen van fluoride, maar er zijn ook enkele mogelijke bijwerkingen. In deze blog zullen we dieper ingaan op wat fluoride precies is, waarvoor het wordt gebruikt, de feiten over fluoride, de gezondheidsvoordelen, de mogelijke bijwerkingen en overige interessante informatie. We sluiten af met de meest gestelde vragen over fluoride.

Wat is Fluoride?

Fluoride is een mineraal dat voorkomt in de natuur, waaronder in grond, water en voedselbronnen. Het wordt vaak toegevoegd aan tandpasta en mondwater om de gezondheid van tanden en botten te verbeteren. Fluoride kan ook worden gebruikt in supplementvorm.

Waar wordt Fluoride voor gebruikt?

Fluoride wordt voornamelijk gebruikt voor de preventie van tandbederf. Wanneer fluoride in contact komt met de tanden, helpt het de tanden te versterken en beschermt het tegen de groei van bacteriën die tandbederf veroorzaken. Fluoride kan ook worden gebruikt om bestaande tandbederf te behandelen.

Feiten over Fluoride

 • Fluoride is een mineraal dat voorkomt in de natuur.
 • Fluoride wordt vaak toegevoegd aan tandpasta en mondwater om de gezondheid van tanden en botten te verbeteren.
 • Fluoride wordt ook gebruikt om tandbederf te voorkomen en te behandelen.
 • Fluoride kan ook worden gebruikt in supplementvorm.

Gezondheidsvoordelen van Fluoride

 • Voorkomt tandbederf: Fluoride helpt tanden te versterken en beschermt tegen de groei van bacteriën die tandbederf veroorzaken.
 • Helpt bij het herstellen van tandbederf: Fluoride kan worden gebruikt om bestaande tandbederf te behandelen.
 • Verbetert de gezondheid van botten: Fluoride kan helpen bij het versterken van botten en het voorkomen van osteoporose.

Mogelijke bijwerkingen van Fluoride

 • Overmatige fluoride-inname kan leiden tot fluorose, een aandoening waarbij de tanden geel of bruin worden en kleine witte vlekjes krijgen.
 • Hoge doses fluoride kunnen leiden tot misselijkheid, braken, diarree en vermoeidheid.
 • In sommige gevallen kan fluoride ook leiden tot huidirritatie of allergische reacties.

Overige interessante informatie over Fluoride

 • Fluoride wordt vaak toegevoegd aan drinkwater om tandbederf te voorkomen. In sommige landen is fluoride echter niet aanwezig in drinkwater, waardoor er een grotere kans is op tandbederf.
 • Fluoride is ook aanwezig in sommige voedingsmiddelen, zoals vis en groenten die in gebieden groeien waar fluoride in de grond aanwezig is.

Meer mineralen en spoorelementen voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Minerealen en spoorelementen zijn er tegenwoordig in heel veel varianten. Denk bijvoorbeeld aan ijzer, koper, calcium, zink, kalium en borium. Persoonlijk ben ik groot fan van magnesium citraat en magnesium bisglycinaat. Ben je daar al bekent mee?

Ook jodium, selenium, fosfor, natrium, chloor, mangaan, molybdeen, chroom, multi mineralen en fluoride behoren tot de familie der mineralen en spoorelementen.

Wil je meer weten over al deze mineralen en spoorelementen? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

5 meest gestelde vragen over Fluoride:

Is fluoride veilig om te gebruiken?

Ja, fluoride is veilig om te gebruiken wanneer het wordt gebruikt volgens de aanbevolen doseringen. Overmatige fluoride-inname kan echter leiden tot bijwerkingen.

Kan fluoride leiden tot tandbederf in plaats van het voorkomen?

Nee, fluoride helpt tandbederf te voorkomen door de tanden te versterken en te beschermen tegen de groei van bacteriën die tandbederf veroorzaken.

Kan fluoride ook worden gebruikt voor het behandelen van tandbederf bij volwassenen?

Ja, fluoride kan worden gebruikt om tandbederf bij volwassenen te behandelen, evenals bij kinderen.

Is het veilig om fluoride te gebruiken tijdens de zwangerschap of borstvoeding?

Ja, fluoride is veilig om te gebruiken tijdens de zwangerschap en borstvoeding, maar het is aan te raden om een arts te raadplegen voordat u fluoride supplementen inneemt.

Is er een verschil tussen natuurlijke fluoride en toegevoegde fluoride?

Ja, er is een verschil tussen natuurlijke fluoride die voorkomt in de natuur en toegevoegde fluoride, die vaak wordt toegevoegd aan tandpasta, mondwater en drinkwater. Toegevoegde fluoride is ontworpen om tandbederf te voorkomen, terwijl natuurlijke fluoride kan variëren in hoeveelheid en kwaliteit.

Om samen te vatten, fluoride is een mineraal dat voorkomt in de natuur en vaak wordt gebruikt om de gezondheid van tanden en botten te verbeteren. Er zijn veel voordelen van fluoride, zoals het voorkomen van tandbederf en het versterken van botten, maar er zijn ook enkele mogelijke bijwerkingen, zoals fluorose. Het is belangrijk om fluoride te gebruiken volgens de aanbevolen doseringen en raadpleeg een arts als u vragen of twijfels heeft over het gebruik ervan. Het is ook belangrijk om te weten dat fluoride alleen een onderdeel is van een gezonde mondhygiëne routine en dat het ook belangrijk is om regelmatig te poetsen, flossen en tandartsbezoeken te hebben om tandbederf en andere mondproblemen te voorkomen.

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Fluoride | Review (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips