In dit artikel

BCAA's Review

BCAA’s | Review (2023)

In dit artikel

BCAA’s, ofwel branched-chain amino acids, zijn een populair supplement onder sporters en fitnessliefhebbers. Maar wat zijn BCAA’s precies en waarom zijn ze zo belangrijk voor onze gezondheid? In deze blog zullen we dieper ingaan op wat BCAA’s zijn, waarvoor ze gebruikt worden, de gezondheidsvoordelen ervan en de mogelijke bijwerkingen. We zullen ook de 10 meest gestelde vragen over BCAA’s beantwoorden en de blog afsluiten met een samenvatting.

Beste eiwitten 2023; Mijn selectie 

 1. Beste eiwitten – Orangefit Protein
 2. Beste plantaardige eiwitten – Orangefit Protein
 3. Beste collageen – Luminous Beauty Shake
 4. Beste L-lysine – Vitals L-lysine
 5. Beste eiwitreep – Orangefit Protein Bar

Wat zijn BCAA’s?

BCAA’s zijn een groep van drie essentiële aminozuren: leucine, isoleucine en valine. Essentiële aminozuren zijn aminozuren die ons lichaam niet zelf kan produceren en moeten daarom via de voeding worden ingenomen. BCAA’s zijn vooral belangrijk voor het herstel en de groei van spieren.

BCAA's Review

Waar worden BCAA’s voor gebruikt?

BCAA’s worden vaak gebruikt als supplement bij spieropbouw en -herstel. Ze kunnen helpen bij het verminderen van spierafbraak, verbeteren van de insulinegevoeligheid en verhogen van de groei van de spieren. BCAA’s worden vaak gebruikt door bodybuilders, atleten en andere sporters die op zoek zijn naar een efficiëntere manier om spieren op te bouwen en te herstellen.

Feiten over BCAA’s

 • BCAA’s maken ongeveer 35% van de essentiële aminozuren in spieren uit.
 • Leucine is de meest effectieve van de BCAA’s voor spiergroei en herstel.
 • BCAA’s kunnen worden genomen in poedervorm, pilvorm of in een drankje.
 • BCAA’s kunnen worden genomen voor of na de training, of zelfs tussen maaltijden door.

Gezondheidsvoordelen van BCAA’s

 • BCAA’s kunnen helpen bij het verminderen van spierafbraak tijdens intense trainingen.
 • BCAA’s kunnen het herstel van spieren na een training versnellen.
 • BCAA’s kunnen helpen bij het verminderen van vermoeidheid en verbeteren van mentale focus tijdens trainingen.
 • BCAA’s kunnen ook helpen bij het verminderen van de kans op verwondingen door het versterken van de spieren.
BCAA's Review

Ervaringen met BCAA’s

Veel mensen die BCAA’s gebruiken, melden een sneller herstel van spieren na een training en een vermindering van vermoeidheid tijdens trainingen. Veel sporters merken ook een toename in spiermassa en kracht na het gebruik van BCAA’s.

Mogelijke bijwerkingen van BCAA’s

BCAA’s zijn over het algemeen veilig voor volwassenen die gezond zijn. Er zijn echter enkele mogelijke bijwerkingen die geassocieerd worden met het gebruik van BCAA’s. Deze bijwerkingen omvatten:

 • Verstoorde elektrolytenbalans
 • Leverproblemen
 • Verhoogd risico op hart- en vaatziekten
 • Verhoogde kans op diabetes type 2

Overige interessante informatie over BCAA’s

 • BCAA’s kunnen ook worden gebruikt als een natuurlijke behandeling voor sommige aandoeningen, zoals ALS (amyotrofische laterale sclerose) en cirrose.
 • BCAA’s kunnen ook worden gebruikt als een natuurlijke behandeling voor sommige aandoeningen, zoals ALS (amyotrofische laterale sclerose) en cirrose.
 • BCAA’s kunnen ook helpen bij het verminderen van symptomen van depressie en angst.
BCAA's Review

Meer over eiwitten voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementenomega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Persoonlijk ben ik fan van l-lysine en plantaardige eiwitten zoals vegan proteïne of vegan eiwitpoeder. Ik koop dit bijvoorbeeld bij Orangefit net als een krachtige protein bar, eiwitreep, proteïne reep en ook een aanvullende eiwit shake van eiwitpoeder of een proteïne shake van proteïne poeder. Daarnaast hebben aminozuren en BCAA’s ook een bewezen positief effect op je gezondheid net als creatine en whey protein.

Hoeveel eiwitten je per dag nodig hebt hangt af van verschillende factoren. Over het algemeen is het aan te raden om eiwitrijk voedsel te eten binnen een gevarieerd voedingsdieet.

Door de jaren heen heeft collageen (poeder) zoals bijvoorbeeld de Luminous Beauty Shake of Daily Nectar ook veel meer bekendheid verkregen. Wellicht is dit interessant voor jou.

Wil je nog meer de diepte ingaan qua eiwitten kijk dan zeker eens bij Vitals voor eiwitten zoals; PABA, l-carnitine, l-carnosine, 5-HTP, acetyl-l-carnitine, chondroitine, SAMe, taurine, MSM en lactoferrine.

Voedingssupplementen gaan vandaag de dag nog een stapje verder. Denk namelijk ook eens aan l-arginine, l-theanine, l-tyrosine, l-glutamine, tryptofaan, en n-acetyl-l-cysteïne.

Wil je meer weten over al deze voedingssupplementen? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

10 meest gestelde vragen over BCAA’s

Wat zijn BCAA’s precies?

BCAA’s zijn een groep van drie essentiële aminozuren: leucine, isoleucine en valine. (1)

Waarom zijn BCAA’s belangrijk voor spiergroei en herstel?

BCAA’s kunnen helpen bij het verminderen van spierafbraak tijdens intense trainingen en het herstel van spieren na een training versnellen.

Hoe neem ik BCAA’s?

BCAA’s kunnen worden genomen in poedervorm, pilvorm of in een drankje.

Wanneer is de beste tijd om BCAA’s te nemen?

BCAA’s kunnen worden genomen voor of na de training, of zelfs tussen maaltijden door.

Zijn BCAA’s veilig?

BCAA’s zijn over het algemeen veilig voor volwassenen die gezond zijn.

Wat zijn mogelijke bijwerkingen van BCAA’s?

Mogelijke bijwerkingen van BCAA’s zijn onder andere verstoorde elektrolytenbalans, leverproblemen, verhoogd risico op hart- en vaatziekten en verhoogde kans op diabetes type 2.

Kunnen BCAA’s worden gebruikt als een natuurlijke behandeling voor sommige aandoeningen?

Ja, BCAA’s kunnen worden gebruikt als een natuurlijke behandeling voor sommige aandoeningen, zoals ALS en cirrose.

Kunnen BCAA’s helpen bij het verminderen van symptomen van depressie en angst?

Ja, sommige studies suggereren dat BCAA’s kunnen helpen bij het verminderen van symptomen van depressie en angst.

Is het gebruik van BCAA’s als supplement noodzakelijk als ik al een gezonde voeding heb?

Nee, als je een gezonde voeding hebt met voldoende eiwitinname, is het niet noodzakelijk om BCAA’s als supplement te gebruiken.

Zijn er bepaalde groepen mensen die BCAA’s moeten vermijden?

Mensen met lever- of nierproblemen, of die bepaalde medicijnen gebruiken, moeten mogelijk BCAA’s vermijden. Het is raadzaam om eerst een arts te raadplegen voordat u begint met het gebruik van BCAA’s.

Samenvatting BCAA’s

BCAA’s, ofwel branched-chain amino acids, zijn een groep van drie essentiële aminozuren die van groot belang zijn voor spiergroei en herstel. Ze worden vaak gebruikt als supplement bij spieropbouw en -herstel. Hoewel BCAA’s over het algemeen veilig zijn, zijn er enkele mogelijke bijwerkingen die geassocieerd worden met het gebruik van BCAA’s. Mensen met lever- of nierproblemen, of die bepaalde medicijnen gebruiken, moeten mogelijk BCAA’s vermijden. Het is raadzaam om eerst een arts te raadplegen voordat u begint met het gebruik van BCAA’s.

Conclusie beste eiwitten 2023

 1. Beste eiwitten – Orangefit Protein
 2. Beste plantaardige eiwitten – Orangefit Protein
 3. Beste collageen – Luminous Beauty Shake
 4. Beste L-lysine – Vitals L-lysine
 5. Beste eiwitreep – Orangefit Protein Bar
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on BCAA’s | Review (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips