In dit artikel

Aminozuren Review

Aminozuren | Review (2023)

In dit artikel

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en spelen een belangrijke rol in onze gezondheid. In deze blog gaan we dieper in op wat amin ozuren precies zijn, waar ze voor gebruikt worden, de gezondheidsvoordelen ervan en mogelijke bijwerkingen. We zullen ook een aantal vaak gestelde vragen over amin ozuren beantwoorden.

Beste eiwitten 2023; Mijn selectie 

 1. Beste eiwitten – Orangefit Protein
 2. Beste plantaardige eiwitten – Orangefit Protein
 3. Beste collageen – Luminous Beauty Shake
 4. Beste L-lysine – Vitals L-lysine
 5. Beste eiwitreep – Orangefit Protein Bar

Wat zijn Aminozuren?

Aminozuren zijn organische verbindingen die bestaan uit een aminegroep, een carboxylgroep en een zijketen. Deze combinatie van groepen maakt aminozuren uniek en essentieel voor ons lichaam. Er zijn 20 verschillende aminozuren die ons lichaam nodig heeft, waarvan acht essentieel zijn, wat betekent dat ons lichaam ze niet zelf kan produceren en dat we ze dus via onze voeding moeten binnenkrijgen.

Waar worden Aminozuren voor gebruikt?

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten, die ons lichaam nodig heeft voor groei en reparatie van weefsels. Ze zijn ook van belang voor hormonen, enzymen en immuunsysteem. Aminozuren helpen ook bij het transport van stoffen door het lichaam en bij het opruimen van afvalstoffen.

Aminozuren | Review

Feiten over Aminozuren

 • Er zijn 20 verschillende aminozuren die ons lichaam nodig heeft.
 • Acht van deze aminozuren zijn essentieel, wat betekent dat ons lichaam ze niet zelf kan produceren.
 • Ons lichaam gebruikt aminozuren voor de groei en reparatie van weefsels, hormonen, enzymen en immuunsysteem.

Gezondheidsvoordelen van Aminozuren

 • Een van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van aminozuren is dat ze helpen bij de groei en reparatie van weefsels.
 • Ze helpen ook bij het transport van stoffen door het lichaam en bij het opruimen van afvalstoffen.
 • Aminozuren kunnen ook helpen bij het verminderen van vermoeidheid en spierpijn na intensieve training.
 • Sommige aminozuren, zoals taurine en glutamine, worden aangetoond dat ze helpen bij het verminderen van stress en angst.
Aminozuren | Review

Ervaringen met Aminozuren

Veel mensen ervaren positieve effecten van het gebruik van aminozuren supplementen, zoals verbeterde spiergroei en vermindering van spierpijn na intensieve training. Andere ervaringen zijn vermindering van stress en angst, verbetering van de huid en haar, en het versterken van het immuunsysteem. Het is wel belangrijk om te onthouden dat aminozuren supplementen niet bedoeld zijn als vervanging voor een gezonde voeding en dat het altijd aangeraden wordt om een arts te raadplegen voordat je begint met het gebruik van supplementen.

Mogelijke bijwerkingen van Aminozuren

Hoewel aminozuren over het algemeen veilig zijn, kunnen sommige mensen bijwerkingen ervaren, zoals maagklachten, diarree of braken. Het is daarom aangeraden om aminozuren supplementen te nemen met voedsel en om de aanbevolen dosering niet te overschrijden. Ook mensen met nier- of leverproblemen, of die bepaalde medicijnen gebruiken, moeten voorzichtig zijn met het gebruik van aminozuren supplementen en eerst advies vragen aan hun arts.

Overige interessante informatie over Aminozuren

 • Sommige aminozuren, zoals arginine en lysine, worden aangetoond dat ze helpen bij de behandeling van impotentie en herpes.
 • Andere aminozuren, zoals tyrosine, worden gebruikt in de productie van melanine, een stof die verantwoordelijk is voor onze huidskleur.
 • Er zijn ook non-essentiële aminozuren, die ons lichaam zelf kan produceren, maar die toch belangrijk zijn voor onze gezondheid.
Aminozuren | Review

Meer over eiwitten voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementenomega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Persoonlijk ben ik fan van l-lysine en plantaardige eiwitten zoals vegan proteïne of vegan eiwitpoeder. Ik koop dit bijvoorbeeld bij Orangefit net als een krachtige protein bar, eiwitreep, proteïne reep en ook een aanvullende eiwit shake van eiwitpoeder of een proteïne shake van proteïne poeder. Daarnaast hebben aminozuren en BCAA’s ook een bewezen positief effect op je gezondheid net als creatine en whey protein.

Hoeveel eiwitten je per dag nodig hebt hangt af van verschillende factoren. Over het algemeen is het aan te raden om eiwitrijk voedsel te eten binnen een gevarieerd voedingsdieet.

Door de jaren heen heeft collageen (poeder) zoals bijvoorbeeld de Luminous Beauty Shake of Daily Nectar ook veel meer bekendheid verkregen. Wellicht is dit interessant voor jou.

Wil je nog meer de diepte ingaan qua eiwitten kijk dan zeker eens bij Vitals voor eiwitten zoals; PABA, l-carnitine, l-carnosine, 5-HTP, acetyl-l-carnitine, chondroitine, SAMe, taurine, MSM en lactoferrine.

Voedingssupplementen gaan vandaag de dag nog een stapje verder. Denk namelijk ook eens aan l-arginine, l-theanine, l-tyrosine, l-glutamine, tryptofaan, en n-acetyl-l-cysteïne.

Wil je meer weten over al deze voedingssupplementen? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

10 meest gestelde vragen over Aminozuren

Wat zijn aminozuren?

Aminozuren zijn organische verbindingen die bestaan uit een aminegroep, een carboxylgroep en een zijketen. Deze combinatie van groepen maakt aminozuren uniek en essentieel voor ons lichaam. (1)

Hoeveel aminozuren heeft ons lichaam nodig?

Ons lichaam heeft 20 verschillende aminozuren nodig. Acht van deze aminozuren zijn essentieel, wat betekent dat ons lichaam ze niet zelf kan produceren en dat we ze dus via onze voeding moeten binnenkrijgen.

Welke aminozuren zijn essentieel?

De acht essentiële aminozuren zijn: valine, leucine, isoleucine, lysine, methionine, fenylalanine, treonine en tryptofaan.

Waarvoor worden aminozuren gebruikt?

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en worden gebruikt voor groei en reparatie van weefsels, hormonen, enzymen en het immuunsysteem. Ze helpen ook bij het transport van stoffen door het lichaam en bij het opruimen van afvalstoffen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van aminozuren?

De gezondheidsvoordelen van aminozuren zijn onder andere vermindering van vermoeidheid en spierpijn na intensieve training, vermindering van stress en angst, verbetering van de huid en haar en het versterken van het immuunsysteem.

Kan ik aminozuren supplementen nemen als vervanging voor een gezonde voeding?

Nee, aminozuren supplementen zijn geen vervanging voor een gezonde voeding. Het is belangrijk om een gezonde en gevarieerde voeding te eten om voldoende aminozuren binnen te krijgen.

Wat zijn mogelijke bijwerkingen van aminozuren supplementen?

Mogelijke bijwerkingen van aminozuren supplementen zijn onder andere maagklachten, diarree of braken.

Kan ik aminozuren supplementen nemen als ik bepaalde medische problemen heb?

Als je bepaalde medische problemen hebt, zoals nier- of leverproblemen, of als je bepaalde medicijnen gebruikt, is het aangeraden om advies te vragen aan je arts voordat je begint met het gebruik van aminozuren supplementen.

Wat zijn de non-essentiële aminozuren?

Non-essentiële aminozuren zijn amin ozuren die ons lichaam zelf kan produceren, maar die toch belangrijk zijn voor onze gezondheid. Voorbeelden hiervan zijn glutamine, taurine, ornithine, citrulline, arginine en tyrosine.

Kan ik te veel aminozuren binnenkrijgen?

Het is mogelijk om te veel aminozuren binnen te krijgen, vooral wanneer je grote hoeveelheden supplementen neemt. Het is daarom belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden en om aminozuren supplementen te nemen met voedsel. Het is ook aan te raden om advies te vragen aan een arts of een voedingsdeskundige voordat je begint met het gebruik van supplementen.

Samenvatting aminozuren

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en spelen een belangrijke rol in onze gezondheid. Er zijn 20 verschillende aminozuren die ons lichaam nodig heeft, waarvan acht essentieel zijn. Ze worden gebruikt voor de groei en reparatie van weefsels, hormonen, enzymen en het immuunsysteem. Er zijn veel gezondheidsvoordelen van aminozuren, zoals vermindering van vermoeidheid en spierpijn na intensieve training, vermindering van stress en angst en verbetering van de huid en haar. Er zijn ook mogelijke bijwerkingen van aminozuren supplementen, zoals maagklachten, diarree of braken. Voordat je begint met het gebruik van supplementen is het altijd aan te raden om een arts te raadplegen. Non-essentiële aminozuren zijn ook belangrijk voor onze gezondheid. Er zijn veel vaak gestelde vragen over aminozuren en het is belangrijk om te weten dat een gezonde voeding de beste manier is om aminozuren binnen te krijgen.

Conclusie beste eiwitten 2023

 1. Beste eiwitten – Orangefit Protein
 2. Beste plantaardige eiwitten – Orangefit Protein
 3. Beste collageen – Luminous Beauty Shake
 4. Beste L-lysine – Vitals L-lysine
 5. Beste eiwitreep – Orangefit Protein Bar
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Aminozuren | Review (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips