In dit artikel

Berberine een Natuurlijke Boost voor je Gezondheid

Berberine: een Natuurlijke Boost voor je Gezondheid

In dit artikel

Berberine: een natuurlijke boost voor je gezondheid

Berberine is een veelbelovende natuurlijke stof die steeds vaker wordt gebruikt om diverse gezondheidsproblemen te behandelen. In dit artikel ga ik als orthomoleculair therapeut dieper in op Berberine, wat het is en hoe het kan bijdragen aan een betere gezondheid.

Key Takeaways

  1. Berberine kan bijdragen aan een betere gezondheid door het reguleren van de bloedsuikerspiegel, het verlagen van het cholesterolgehalte en het bevorderen van een gezonde darmflora.
  2. Berberine heeft ook ontstekingsremmende, antimicrobiële en immuunstimulerende eigenschappen die kunnen bijdragen aan een betere gezondheid.
  3. Raadpleeg altijd een arts voordat je Berberine gebruikt en wees bewust van mogelijke bijwerkingen en interacties met medicijnen.
Berberine: een Natuurlijke Boost voor je Gezondheid

Beste fytonutriënten van 2023: Mijn selectie 

  1. Beste Ashwagandha – Nutribites Ashwagandha
  2. Beste kurkuma – Nutribites Kurkuma C3
  3. Beste cranberry – Flinndal Cranberry (10% korting met kortingscode ‘GROEI’)
  4. Beste spirulina – Vitals Spirulina (10% korting met kortingscode ‘GROEI’)
  5. Beste saffraan – Vitals Saffraan LCS (10% korting met kortingscode ‘GROEI’)

Wat is Berberine?

Berberine is een alkaloïde, een organische verbinding die voorkomt in verschillende planten, waaronder de berberisplant, goudzegel en kurkuma. Het wordt al eeuwenlang in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt om een breed scala aan aandoeningen te behandelen.

Berberine heeft diverse eigenschappen die bijdragen aan de gezondheid, zoals ontstekingsremmende, antioxidatieve, antimicrobiële en immuunstimulerende eigenschappen. Daarnaast kan het ook bijdragen aan een betere bloedsuikerspiegel en een gezond cholesterolgehalte.

Berberine en diabetes

Een van de meest onderzochte eigenschappen van Berberine is het effect op de bloedsuikerspiegel. Uit verschillende studies blijkt dat Berberine kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, zowel bij diabetes type 2 als bij mensen zonder diabetes.

Berberine werkt door de insulinegevoeligheid te verbeteren en de opname van glucose in de cellen te verhogen. Hierdoor wordt de bloedsuikerspiegel verlaagd. Bovendien kan Berberine ook de aanmaak van glucose in de lever verminderen, waardoor de bloedsuikerspiegel nog verder daalt.

Een studie uit 2008 onderzocht het effect van Berberine op de bloedsuikerspiegel bij patiënten met diabetes type 2. De deelnemers kregen dagelijks 500 milligram Berberine of een placebo gedurende 12 weken. Na afloop van de studie bleek dat de Berberine-groep significant lagere nuchtere bloedsuiker- en HbA1c-waarden had dan de placebogroep.

Een ander onderzoek uit 2012 toonde aan dat Berberine zelfs net zo effectief kan zijn als het medicijn metformine bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel.

Berberine: een Natuurlijke Boost voor je Gezondheid

Berberine en cholesterol

Berberine kan ook bijdragen aan een gezond cholesterolgehalte. Uit verschillende studies blijkt dat Berberine kan helpen bij het verlagen van zowel het totale cholesterolgehalte als het LDL-cholesterolgehalte.

Berberine werkt door het remmen van de productie van cholesterol in de lever en het verhogen van de uitscheiding van cholesterol via de gal. Hierdoor wordt het cholesterolgehalte in het bloed verlaagd en wordt het risico op hart- en vaatziekten verminderd.

Een studie uit 2004 onderzocht het effect van Berberine op het cholesterolgehalte bij patiënten met een hoog cholesterolgehalte. De deelnemers kregen dagelijks 500 milligram Berberine of een placebo gedurende 3 maanden. Na afloop van de studie bleek dat de Berberine-groep significant lagere cholesterol- en LDL-cholesterolwaarden had dan de placebogroep.

Een ander onderzoek uit 2015 toonde aan dat Berberine ook kan helpen bij het verlagen van het triglyceridengehalte in het bloed, wat ook kan bijdragen aan een betere hart- en vaatgezondheid.

Andere gezondheidsvoordelen van Berberine

Naast het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verlagen van het cholesterolgehalte, zijn er nog andere gezondheidsvoordelen van Berberine. Zo kan Berberine ook ontstekingsremmende, antibacteriële en antivirale eigenschappen hebben.

Bovendien kan Berberine ook bijdragen aan een gezonde darmflora. Een studie uit 2019 toonde aan dat Berberine de diversiteit van de darmflora kan verhogen en de groei van gunstige bacteriën kan stimuleren. Hierdoor kan Berberine bijdragen aan een gezonde spijsvertering en een betere opname van voedingsstoffen.

Berberine: een Natuurlijke Boost voor je Gezondheid

Dosering en bijwerkingen

Berberine is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder capsules, tabletten en poeders. De dosering van Berberine kan variëren afhankelijk van de specifieke toepassing en het individu.

Over het algemeen wordt een dosering van 500 milligram Berberine per dag aanbevolen voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verlagen van het cholesterolgehalte. Voor andere toepassingen kan de dosering hoger zijn.

Hoewel Berberine over het algemeen als veilig wordt beschouwd, zijn er wel een aantal mogelijke bijwerkingen. Een van de meest voorkomende bijwerkingen is maagklachten, zoals misselijkheid en diarree. Daarnaast kan Berberine ook interageren met bepaalde medicijnen, waaronder bloeddrukverlagende medicijnen en antibiotica. Raadpleeg daarom altijd een arts voordat je Berberine gebruikt.

Conclusie Berberine

Berberine is een veelbelovende natuurlijke stof die diverse gezondheidsvoordelen kan bieden. Het kan bijdragen aan een betere bloedsuikerspiegel, een gezond cholesterolgehalte en een gezonde darmflora. Daarnaast heeft het ook ontstekingsremmende, antimicrobiële en immuunstimulerende eigenschappen.

Als orthomoleculair therapeut kan ik Berberine aanbevelen als aanvulling op een gezonde levensstijl. Raadpleeg altijd een arts voordat je Berberine gebruikt, vooral als je al medicijnen gebruikt.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om meer te weten te komen over Berberine en hoe het kan bijdragen aan een betere gezondheid.

Meer fytonutriënten (Planten, kruiden en specerijen) voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan naast fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) ook op andere punten zoals vitamines, mineralen en spoorelementenomega 3 vetzureneiwitten, en superfoods zoals bijvoorbeeld green juice.

De laatste jaren zijn fytonutriënten zoals ashwagandha, kurkuma, saffraan, spirulina en cranberry enorm populair geworden in de westerse wereld. En dat is natuurlijk niet voor niks. Maar wist je dat er zich nog veel meer krachtige stoffen in de natuur bevinden zoals bijvoorbeeld; boswellia, berberine, cordyceps, echinacea, ginkgo-biloba, mariadistel, OPC, pycnogenol en rhodiola rosea. Ook wordt de kracht van rode gist rijst, kaneel, valeriaan, knoflook, alsemkruid en artisjok steeds bekender. Steeds meer studies wijzen uit dat deze planten, kruiden en specerijen een verrijking voor onze gezondheid kunnen zijn.

De lijst is echter nog veel langer en wil ik graag met je delen. Ken jij bijvoorbeeld borageolie, bergamotpolyfenolen, bioflavonoïden of fenegriekzaden. Van groene thee-extract, kruidnagel, gember thee, monnikspeper en pompoenzaden hebben we waarschijnlijk allemaal wel gehoord maar ook deze hebben verschillende positieve krachten voor jouw gezondheid.

Omdat ik mij de afgelopen periode volledig heb laten onderdompelen in de wereld van fytonutriënten kan ik je nu ook alles vertellen over pygeum, policosanol, teunisbloemolie, zilverkaars, gaba, Mucuna en Aloë vera. Dit zijn een voor een interessante ingrediënten voor jouw gezonde levensstijl.

Wil je meer weten over al deze fytonutriënten ? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je aankopen doen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

Meest gestelde vragen over Berberine

Wat is Berberine en waar komt het vandaan?

Berberine is een alkaloïde die voorkomt in verschillende planten, waaronder de berberisplant, goudzegel en kurkuma. Het wordt al eeuwenlang in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt om een breed scala aan aandoeningen te behandelen. (1)

Welke gezondheidsvoordelen heeft berberine?

Berberine heeft diverse gezondheidsvoordelen, waaronder het reguleren van de bloedsuikerspiegel, het verlagen van het cholesterolgehalte, het verminderen van ontstekingen, het stimuleren van het immuunsysteem en het bevorderen van een gezonde darmflora.

Kan Berberine helpen bij het afvallen?

Er is enig bewijs dat Berberine kan bijdragen aan gewichtsverlies, mogelijk door de insulinegevoeligheid te verbeteren en de vetverbranding te stimuleren. Meer onderzoek is echter nodig om dit verder te bevestigen.

Hoe moet ik Berberine gebruiken?

Berberine is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder capsules, tabletten en poeders. De dosering van Berberine kan variëren afhankelijk van de specifieke toepassing en het individu. Raadpleeg altijd een arts voordat je Berberine gebruikt.

Is Berberine veilig?

Berberine wordt over het algemeen als veilig beschouwd, maar kan wel bijwerkingen hebben zoals maagklachten en interacties met bepaalde medicijnen. Raadpleeg daarom altijd een arts voordat je Berberine gebruikt.

Wat is het verschil tussen Berberine en curcumine?

Berberine en curcumine zijn beide natuurlijke stoffen die voorkomen in planten en diverse gezondheidsvoordelen hebben. Het belangrijkste verschil tussen beide is dat berberine vooral bekend staat om het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verlagen van het cholesterolgehalte, terwijl curcumine vooral bekend staat om zijn ontstekingsremmende eigenschappen.

Kan Berberine helpen bij diabetes type 1?

Er is geen bewijs dat Berberine kan helpen bij diabetes type 1, aangezien deze vorm van diabetes een auto-immuunziekte is die niet kan worden behandeld met insulinegevoeligheid.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van berberine?

Mogelijke bijwerkingen van Berberine zijn maagklachten, zoals misselijkheid en diarree, evenals interacties met bepaalde medicijnen. Raadpleeg daarom altijd een arts voordat je Berberine gebruikt.

Kan berberine helpen bij de behandeling van kanker?

Er zijn aanwijzingen dat Berberine kan bijdragen aan de behandeling van bepaalde vormen van kanker, zoals borstkanker en prostaatkanker. Meer onderzoek is echter nodig om dit verder te bevestigen.

Is Berberine geschikt voor kinderen?

Er is niet veel onderzoek gedaan naar het gebruik van Berberine bij kinderen. Raadpleeg daar om altijd een arts voordat je Berberine gebruikt, vooral als het gaat om kinderen of zwangere vrouwen. Berberine kan mogelijk interacties hebben met bepaalde medicijnen en is niet geschikt voor kinderen jonger dan 18 jaar.

Conclusie beste fytonutriënten van 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Berberine: een Natuurlijke Boost voor je Gezondheid

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips