In dit artikel

De Belasting op Goud: Wat Moet Je Weten? (2023)

In dit artikel

Je staat op het punt goud te kopen of verkopen, maar je zit met een vraag: hoe zit het eigenlijk met de belasting op goud? Geloof mij, je bent niet de enige met deze vraag. Om dit raadsel te ontrafelen, heb ik diepgaand onderzoek gedaan en ontdekt dat goud niet is vrijgesteld van belasting en geen btw over beleggingsgoud wordt geheven.

In dit artikel zal ik je alles vertellen wat je moet weten over belasting op goud in Nederland. Lees snel verder, want juiste informatie kan je geld besparen!

Key Takeaway

Het beste goud kopen platform van 2023 is Goldrepublic. Hier is goud kopen mogelijk op een Nederlands platform en je belegging is 100% verzekerd tegen diefstal en schade.

Samenvatting

  • Goud is niet vrijgesteld van belasting en er wordt geen btw geheven op beleggingsgoud.
  • Goud moet worden opgegeven als vermogen in Box 3 van de inkomstenbelasting.
  • Gouden sieraden zijn belastingvrij, maar er geldt een waardegrens van €500 per sieraad.
  • Hou rekening met fiscale regels en verplichtingen bij het kopen en verkopen van goud.

Belasting op goud in Nederland

Bij het kopen van goud in Nederland moet je rekening houden met belastingen.

Goud kopen en belasting betalen

Je betaalt belasting als je goud koopt. Dit komt omdat goud als vermogen geldt. Je moet dit aangeven in je aangifte inkomstenbelasting. Beleggingsgoud heeft geen btw. Dit geldt als je goud koopt bij GoldRepublic.

Als je fysiek goud koopt bij een handelaar of webshop, weet dan wat LBMA is. Voordat je goud verkoopt, moet je weten wat voor soort goud je hebt. Als je goud hebt in een BV, betaal je belasting volgens de gewone regels.

Jaarlijkse peilwaarde van goud

Wanneer je goud bezit, moet je de waarde ervan aangeven in je belastingaangifte. Dit gebeurt aan de hand van de jaarlijkse peilwaarde van goud. Op 1 januari van het jaar van je aangifte moet je de waarde van je beleggingsgoud en -zilver opgeven.

Bij Goudzaken kun je als klant de waarde van je goud op 2 januari van het nieuwe jaar krijgen voor je belastingaangifte. Het is belangrijk om deze peilwaarde te kennen om ervoor te zorgen dat je de juiste informatie doorgeeft aan de Belastingdienst.

Houd er rekening mee dat de waarde van goud kan fluctueren, dus het is verstandig om regelmatig de actuele waarde te controleren.

Btw op goud

Gelukkig hoef je geen btw te betalen als je beleggingsgoud koopt. Dit betekent dat je geen extra kosten hebt bij het kopen van goudbaren of -munten. De btw-vrijstelling is een voordeel voor beleggers, omdat het de kosten van het bezitten van goud verlaagt.

Het is belangrijk om dit te weten bij het kopen van goud, zodat je niet onnodig extra geld hoeft te betalen.

Tips en informatie over belasting op goud

– Belasting op goud valt onder Box 3, dus het is belangrijk om het op te nemen in je aangifte inkomstenbelasting.

– Gouden sieraden vormen een uitzondering en zijn belastingvrij, maar let op de waardegrens van €500 per sieraad.

– Houd rekening met fiscale aspecten zoals vermogensbelasting en belastingtarieven bij het kopen en verkopen van goud.

Goud als vermogen in box 3

Goud moet worden opgegeven als vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting. Dit betekent dat de waarde van je goud wordt meegerekend bij het berekenen van je belastbare vermogen. Je moet de waarde van je goud opgeven op 1 januari van het jaar waarin je belastingaangifte doet.

Het gaat hierbij om beleggingsgoud en niet om gouden sieraden. Het is belangrijk om te weten dat er geen belastingvrijstelling is voor goud en dat je er dus belasting over moet betalen.

Bij het kopen en verkopen van goud is het verstandig om rekening te houden met de fiscale regels en verplichtingen.

Uitzondering voor gouden sieraden

Als het gaat om belasting op goud, is er een uitzondering voor gouden sieraden. Deze sieraden vallen niet onder de belastingplicht voor goud als vermogen in box 3. Dit betekent dat je geen belasting hoeft te betalen over de waarde van je gouden sieraden.

Dit geldt zowel voor oudere sieraden als voor nieuwe aankopen. Het is belangrijk om te weten dat deze uitzondering alleen geldt voor sieraden die bedoeld zijn om te dragen, en niet voor investeringsgoud of beleggingsmunten.

Als je dus gouden sieraden bezit, hoef je hier geen vermogensbelasting over te betalen.

Fiscale aspecten van goudbeleggingen

Als het gaat om fiscale aspecten van goudbeleggingen, zijn er een paar belangrijke punten om te overwegen. Ten eerste moet je je realiseren dat goud niet vrijgesteld is van belasting en dat er geen btw wordt geheven over beleggingsgoud.

Dit betekent dat je belasting moet betalen over de waarde van je goudbeleggingen.

Ten tweede moet je je bewust zijn van de regels omtrent vermogensbelasting. Goud valt onder je vermogen en moet worden opgegeven in je aangifte inkomstenbelasting. De waarde van je beleggingsgoud en -zilver op 1 januari van het jaar van de aangifte moet worden aangegeven.

Het kan handig zijn om bij het kopen van goudbaren te letten op de LBMA-certificering, dit kan invloed hebben op de fiscale behandeling van het goud.

Het is ook belangrijk om te weten dat er uitzonderingen zijn voor gouden sieraden. Deze vallen niet onder de vermogensbelasting en hoeven dus niet te worden opgegeven in je aangifte.

Meer over ‘Goud kopen’

Als je overweegt om goud aan te schaffen, is het essentieel om je eerst grondig te verdiepen. Begin met onze goud kopen startgids, die je een uitgebreid overzicht geeft van het proces en waar je op moet letten. Naast de basisprincipes van aankoop is het ook belangrijk om te begrijpen wat de goudkoers drijfveren zijn en welke soorten goud er beschikbaar zijn voor aanschaf. Voor degenen die naar goud kijken als een potentieel investeringsmiddel, bieden onze artikelen over investeren in goud en goud als investeringsmiddel diepgaande inzichten.

De historie van goud is fascinerend en geeft inzicht in hoe dit edelmetaal door de eeuwen heen is gewaardeerd en gebruikt. In de moderne economie spelen zaken als goud en inflatie een cruciale rol, evenals de verwachtingen voor de toekomst van goud. Mocht je ooit besluiten om je goud weer van de hand te doen, dan is het van belang om te weten hoe je dit het beste kunt goud verkopen. En voor een dieper inzicht in de nuances van goud als een investeringsoptie, bekijk onze artikelen over goud kopen investering, goud en zilver vergelijking, de goudwinning milieu effecten en de impact van belasting op goud.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de belasting op goud?

De belasting op goud valt onder de Fiscale regelingen voor goud en is een belasting die je betaalt bij goud verkopen of goud schenken in Nederland.

2. Wanneer moet ik belasting betalen op mijn gouden sieraden?

Als je gouden sieraden wilt verkopen, dan moet je op de peildatum rekening houden met de belastingen op goudinvesteringen en het doen van een fiscale aangifte.

3. Hoe beïnvloedt de goudprijs de belasting die ik moet betalen?

De belastingtarieven op goud zijn vaak gebaseerd op de huidige goudprijs. Als de goudprijs stijgt, dan kan het bedrag dat je aan belasting moet betalen ook stijgen.

4. Kan ik mijn spaargeld in goud omzetten zonder belasting te betalen?

Er kunnen nog steeds belastingen gelden als je spaargeld omzet in goud. Dit kan onder de goudbelastingen in Nederland vallen, dus het is belangrijk om dit na te gaan.

5. Is er een belastingvrijstelling voor goud?

Sommige soorten van goudhandel en bepaalde gouden voorwerpen kunnen wellicht profiteren van een belastingvrijstelling voor goud, maar dit hangt af van verschillende factoren. Het is altijd handig om dit met een expert te bespreken.

» Referenties


1. Hayes, A. (2023, August 10). Has Gold Been a Good Investment Over the Long Term? Investopedia. Reviewed by J. R. Brown. Fact checked by K. MuniChiello.
https://www.investopedia.com/ask/answers/020915/has-gold-been-good-investment-over-long-term.asp

2. Gold.org. (2023, August 8). Gold Market Commentary: An unseasonal August may lie ahead.
https://www.gold.org/goldhub/research/gold-market-commentary-july-2023

» Referenties

Conclusie beste Goud kopen 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on De Belasting op Goud: Wat Moet Je Weten? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips