In dit artikel

Beginnen met vastgoed (2022) Stappenplan + Gouden Tip!

Beginnen met vastgoed? (2023) | Stappenplan + Gouden Tip!

In dit artikel

Beginnen met vastgoed klinkt voor velen als een droom, maar voor vrij weinig mensen is het ook echt realiteit. Je hebt namelijk een groot startkapitaal nodig. Of toch niet?

Wat als je wel kon investeren in vastgoed zonder een groot startkapitaal?

Sterker nog, wat als je zelfs met weinig geld kan vastgoed beleggen? In dit artikel neem ik je mee in de wereld van investeren van vastgoed en laat ik je kennismaken met de verschillende mogelijkheden.

En ik kan je alvast verklappen: een groot startkapitaal is helemaal niet nodig! Iedereen kan starten met het investeren in onroerend goed. Na het lezen van dit artikel ben je op de hoogte van alle geheimen omtrent het investeren in vastgoed met weinig kapitaal en kan je zelf de eerste stappen ondernemen om te starten met het investeren in vastgoed.

De beste vastgoed cursussen 2023: Mijn selectie

 1. Beste Vastgoed beleggen Cursus: Vastgoed Academy
 2. Beste Vastgoed Community: Vastgoed Community
 3. Beste vastgoed videotraining beginners: De Cashflow Box
 4. Beste Vastgoed vermogen blauwdruk: Vastgoed Community
 5. Beste Vastgoed beleggen Webinar gratis: Vastgoed Academy
Beginnen met vastgoed (2022) Stappenplan + Gouden Tip!

Wat is investeren in vastgoed?

Er zijn veel verschillende soorten investeringen, maar de meeste rijke mensen zien toch wel het meeste resultaat bij vastgoed. Als je gaat beleggen in onroerend goed, kies jij ervoor om je geld te beleggen in “stenen”. Dat betekent dat je dus gaat beleggen in kantoorpanden, huizen of in andere soorten gebouwen.

Van alle beleggingen die er zijn, wordt vastgoed beleggen gezien als een van de meest stabiele beleggingen voor de lange termijn. Daarnaast is de kans dat je met vastgoed een goed rendement behaalt behoorlijk groot.

Voordat je daadwerkelijk kunt gaan beginnen met actief investeren in vastgoed, is het wel belangrijk dat je van de juiste basiskennis bezit. Zodat je weet waarop je moet letten en welke panden je bijvoorbeeld absoluut niet moet kopen.

Om direct meer te leren over hoe je begint met vastgoed, kun je een gratis training vastgoedtraining volgen. Je kunt je hiervoor direct aanmelden en je plek reserveren.

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Beginnen met vastgoed zonder geld

De kans is groot dat je wel graag wilt beginnen met vastgoed beleggen, maar dat je niet precies weet of het allemaal wel gaat lukken. Bij investeren in vastgoed speelt natuurlijk geld een grote rol. Lang niet iedereen heeft geld liggen om zo maar even een huis te kopen.

Om te kunnen beginnen moet je dus kijken hoe je kunt starten met vastgoed zonder dat het direct veel geld kost. Gelukkig zijn daar verschillende manieren voor waar we later in dit artikel nog op terugkomen.

Veel mensen denken dat je überhaupt niet kunt beginnen met vastgoed als je geen kapitalist bent, maar dat is zeker niet het geval. Iedereen kan namelijk beginnen met vastgoed. Ook als je nog geen groot vermogen hebt opgebouwd kan je vandaag de dag investeren in vastgoed met weinig geld.

De voordelen van investeren in vastgoed

Je zult deze zin ongetwijfeld vaak voorbij hebben horen komen: “Investeren in vastgoed is altijd een goed idee!” Het is dan ook niet een zin die alleen lekker in de mond ligt, hij berust op de waarheid!

Actief investeren brengt over het algemeen altijd risico’s met zich mee. Als je je geld investeert, kun je namelijk je ingelegde geld kwijtraken. Denk hierbij aan het kopen van aandelen in bedrijven of handelen in bepaalde valuta’s.

De reden waarom deze markten zo kunnen schommelen, is omdat ze draaien op vraag en aanbod. Hoe meer vraag er is, hoe meer jouw aandeel waard is en des te meer je erop kunt verdienen. Dit werkt helaas ook de andere kant op.

Een van de grootste voordelen aan het geld investeren in vastgoed is dat het een markt is die nooit zal opdrogen. We leven namelijk in een als maar groter wordende wereldeconomie. Met deze groei neemt de vraag naar woningen en verzorgingstehuizen toe.

Met jouw investering in een of meerdere panden – en door vervolgens deze panden te gaan verhuren – kun je er dus voor zorgen dat je altijd een stabiel en passief inkomen hebt.

Beginnen met vastgoed (2022) Stappenplan + Gouden Tip!

Op welke manieren kun je beginnen met vastgoed?

Net als met veel dingen in het leven, is het nemen van de eerste stap vaak het moeilijkste. Je weet vaak niet zo goed waar je moet beginnen, wat de mogelijkheden zijn en wat de juiste aanpak is.

Actief geld investeren in vastgoed is voor beginners dan ook niet anders. Zodra je die eerste stappen hebt genomen dan kom je er al gauw achter dat de verhalen erover waar zijn. Vastgoed is namelijk altijd een betrouwbare manier om jouw geld te laten groeien en je inkomen te laten stijgen!

Maar waar begin je precies? En hoe zorg je ervoor dat die eerste stap een succes is? In dit artikel hebben wij verschillende cursussenwebinars en E-books onder de loep genomen die allemaal kunnen dienen als een perfecte eerste stap in jouw nieuwe vastgoed avontuur!

Nu je weet dat het voor iedereen mogelijk is om te kunnen beginnen met vastgoed beleggen, is het wellicht ook interessant om te weten op welke manieren je allemaal met vastgoed kunt starten. Of je nou veel of weinig geld hebt, succesvol beleggen in vastgoed is voor iedereen interessant. Helemaal als je nog veel tijd hebt om te investeren. Hieronder lees je meer over de verschillende mogelijkheden.

Zelf een beleggingspand kopen om te verhuren

Een van de meest lucratieve manieren om te gaan beleggen in vastgoed is natuurlijk om zelf een beleggingspand aan te kopen. Met deze manier van succesvol beleggen kun je veelal de hoogste rendementen behalen. Niet alleen kun je geld verdienen aan de waardestijging van het huis, je kunt ook nog een flink veel geld verdienen aan bijvoorbeeld het verhuren van de woning. Elke maand dat er iemand in jouw huis woont, ontvang jij maandelijks geld (passieve) inkomsten. Dit noemen we ook wel cashflow.

Wel is het natuurlijk belangrijk om te weten dat niet alle inkomsten winst zijn als je aan de slag gaat met het verhuren van een woning. Je moet natuurlijk ook rekening houden dat er bepaalde kosten zijn aan bijvoorbeeld onderhoud.

Beginnen met vastgoed (2022) Stappenplan + Gouden Tip!

Beleggingspand aankopen om door te verkopen

Een andere manier om geld te verdienen met vastgoed is natuurlijk om een beleggingspand aan te kopen, deze flink op te knappen en vervolgens met winst door te verkopen. Deze methode wordt ook wel houseflipping genoemd.

Met deze manier van succesvol beleggen in vastgoed, kun je in korte tijd veel geld verdienen, maar daar zit ook een grote keerzijde aan.

Om succesvol te zijn met houseflipping, moet je wel al behoorlijk wat van de vastgoedmarkt weten. Je wil natuurlijk niet zomaar een huis aankopen, waarvan je niet zeker weet of het na het opknappen wel flink in waarde zal stijgen.

Daarom is deze methode niet echt voor beginners, maar is het wel zeker de moeite waard om ook deze manier te benoemen, omdat sommige beleggers echt wel 25 tot 30% winst behalen op hun investeringen. Dat is natuurlijk een flink rendement.

Geld investeren in vastgoedfondsen

Naast het daadwerkelijk aankopen van een woning, heb je ook nog de mogelijkheid om je geld te investeren in vastgoedfondsen.

Er zijn een aantal bedrijven in Nederland waarmee je kunt investeren in vastgoed. Deze fondsen kopen dan diverse vastgoed objecten en jij kunt vervolgens geld investeren in hun bedrijf. Met het geld dat jij aan hun geeft, kopen zij weer nieuwe panden.

De rendementen die ze betalen, keren ze veelal voor het grootste gedeelte uit aan beleggers.

Dit gebeurt in de meeste gevallen maandelijks. Door je geld dus te beleggen bij deze vastgoedfondsen, kun je zonder dat je zelf panden hoeft te beheren, genieten van maandelijks geld, ook wel rendement genoemd.

Wel is het ook belangrijk om te weten dat de rendementen die je krijgt bij vastgoedfondsen vaak lager zijn dan wanneer je zelf een beleggingspand aankoopt.

Beginnen met vastgoed (2022) Stappenplan + Gouden Tip!

REITS kopen

Naast bovengenoemde manieren om te starten met vastgoed, heb je ook nog de mogelijkheid om via de aandelenmarkt te starten met vastgoed. Op de beurs kun je namelijk zogenoemde REITS kopen. Dit is de afkorting voor Real Estate Investment Trust.

Hiermee kun je via de beurs beleggen in bedrijven die zich bezighouden met geld investeren in vastgoed en zo dus meeprofiteren van de rendementen die zij behalen met beleggen in vastgoed.

Wel is het belangrijk om te weten dat het rendement ook weer een stuk lager ligt dan wanneer je bijvoorbeeld zelf een pand aankoopt, of gaat investeren in vastgoedfondsen.

Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat je vaak maar 1 keer per kwartaal uitbetaald krijgt in plaats van elke maand bij van wat je normaal gewend bent.

Beginnen met vastgoed (2022) Stappenplan + Gouden Tip!

De beste manier om te starten met vastgoed

Nu je weet welke manieren er zijn om te beginnen met vastgoed beleggen, is het natuurlijk ook goed om te weten wat nou echt de beste manier is om mee te beginnen. De allerbeste manier om te beginnen met vastgoed is echt door zelf een pand aan te kopen en te verhuren. Hiermee profiteer je in de meeste gevallen van het meeste rendement en ben je helemaal zelf verantwoordelijk voor het resultaat dat je behaalt.

Het is daarmee ook wel een stuk lastiger om zelf vastgoed kopen en te gaan verhuren. Daarom lijkt de drempel om te kiezen voor deze optie veel hoger. Gelukkig zijn er tegenwoordig een tal van mogelijkheden om te leren hoe vastgoed in elkaar zit. Een van die mogelijkheden is om de cursus Vrijheid Vastgoed te volgen. Hier leer je stap voor stap hoe jij je eerste vastgoed object aankoopt. Lees mijn uitgebreide review over de cursus Vrijheid Vastgoed van de Vastgoed Academy.

Optie 1: Vastgoed beleggen Cursussen

In onze huidige maatschappij is het opdoen en bezitten van kennis een van de meest waardevolle dingen. Van onderzoeker tot investeerder (en alles ertussenin), iedereen haalt er voordeel uit.

Gelukkig is het gemakkelijk om vandaag de dag kennis op te doen. Een van de meest geliefde manieren van investeerders om dit te doen is door het volgen van een cursus.

Een cursus is erg fijn voor veel investeerders om te volgen, omdat het een laagdrempelige manier is van het vergaren van kennis in een relatief korte tijd. Vaak duurt een cursus dan ook maar een paar weken, in tegenstelling tot een volwaardige opleiding die al gauw een paar jaar duurt.

Hieronder lichten we een cursus toe die jou kan omdopen tot een echte expert op het gebied van vastgoed!

Vastgoed Academy – Vrijheid Vastgoed

Het gaat hier om de cursus Vastgoed Academy van Vrijheid Vastgoed. Ondanks dat de cursus nog behoorlijk nieuw is, is dit wel een erg hoog aangeschreven cursus!

Beginnen met vastgoed (2022) Stappenplan + Gouden Tip

Deze cursus is opgericht door Martijn van den Berg. Als je al een beetje bekend bent in de wereld van beleggen vastgoed dan zal deze naam een belletje doen rinkelen. Martijn van den Berg is in de afgelopen jaren erg bekend geworden door zijn unieke verhaal.

Na zijn eerste pand te hebben gekocht in de zomer van 2018, is hij nu samen met zijn vrouw de eigenaar van meer dan 10 panden. Hij heeft zichzelf binnen 16 maanden compleet financieel onafhankelijk gemaakt en is goed voor meer dan €1,5 miljoen op het moment van schrijven.

Beginnen met vastgoed (2022) Stappenplan + Gouden Tip

Ook Martijn van den Berg heeft gebruikgemaakt van veel verschillende cursussen en workshops uit het veld. Sterker nog, hij was zó gedreven dat hij alles volgde wat op zijn pad kwam. Ondanks dat hij hierdoor een grote hoeveelheid kennis had opgedaan, vond hij toch dat er veel dingen ontbraken aan de cursussen. Martijn vond dat er behoorlijk wat te kort schoot op het gebied van nazorg en praktische tips en tools. Daarom heeft hij de cursus Vrijheid Vastgoed opgericht.

Dit houdt de cursus succesvol beleggen in:

In deze cursus krijg je veel verschillende tools, handvatten en informatie die jou gaan maken tot de top vastgoedmagnaat die jij wilt worden.

 • De cursus zelf: In deze cursus leert Martijn van den Berg jou persoonlijk alle dingen die hem hebben gemaakt tot de ondernemer die hij nu is. Hij leert jou precies waar je op moet letten, hoe je te werk moet gaan met bijvoorbeeld kredietverstrekkers en alles daar tussenin;
 • Wekelijkse groep coaching: Naast theorie en lezingen krijg je de mogelijkheid deel te nemen aan de wekelijkse groep coaching sessies. Hierin kun je jouw brandende vragen stellen, maar krijg je ook de mogelijkheid lessen van gastsprekers bij te wonen. Dit kan gaan over bijvoorbeeld crowdfunding, taxaties, financiering, belastingen en nog veel meer. Kun je er een keer niet bij zijn? Dan kun je de sessie gemakkelijk terugkijken;
 • Community Membership: Je krijgt volledige toegang tot de support community “CA$H FLOW KINGS”. In deze community kun je 24/7 terecht met jouw vragen. Deze worden beantwoord door andere leden van de community en door Martijn van den Berg zelf. Het wordt dan ook gezien als de beste vastgoed community van Nederland;
 • Cashflow Calculator: Naast lessen, coaching sessies en de mogelijkheid jouw brandende vragen altijd beantwoord te krijgen, krijg je ook toegang tot de handigste tools! De Cashflow (maandelijks geld) Calculator is een tool die jou alle informatie geeft om maximaal rendement te halen uit jouw toekomstige vastgoed. Hij laat jou zien hoeveel winst je gaat maken op een pand, wat het rendement op eigen vermogen is, wat de kosten zijn en nog veel meer. Dit is dé ideale tool om jou te helpen met de beslissing of je wel of niet vastgoed kopen;
 • Hefboom Roadmap: Ben jij op zoek naar een financiering voor een bepaald pand? Dan kun je er met de Hefboom Roadmap precies achter komen welke je moet hebben. Deze tool neemt je mee langs alle belangrijke vragen om de financiën goed in kaart te brengen die jij nodig hebt. Zo krijg je een stuk minder hoofdpijn bij jouw overwegingen;
 • De kennisbank: Toegang tot de kennisbank is toegang tot alle nodige documenten. Denk hierbij aan koopaktes, joint venture overeenkomsten, stappenplannen en checklists. Dit wordt allemaal verschaft door andere vastgoedeigenaren. Zo heb jij de meeste kans op succes.

Tevredenheid

Zoals je je misschien wel zou kunnen voorstellen zijn de mogelijkheden met de cursus van Vastgoed Vrijheid behoorlijk. Dit zorgt er dan ook voor dat de cursus met een erg hoge tevredenheid wordt ontvangen.

Dit komt niet alleen door de tools en de lessen zelf, maar vooral ook de persoonlijke aandacht, de mogelijkheid tot vragen stellen en door de lessen van Martijn van den Berg zelf.

Wij hebben de cursus ook gevolgd. Ben je benieuwd naar wat wij ervan vonden? Lees dan onze volledige review!


Klik hier voor korting!

Optie 2: Webinars en Trainingen

Vastgoed is voor beginners absoluut niet altijd even makkelijk om te begrijpen. De bovenstaande cursussen zijn een hele goede stap de goede richting op, maar er is altijd ruimte voor meer kennis. Wij zijn van mening dat we nooit te oud zijn om iets nieuws te leren. Als beginnende investeerder is het interessant om jezelf te verdiepen in webinars en trainingen. Deze zijn in veel gevallen gratis en zorgen ervoor dat jij jouw kennis nog meer uitbreidt!

Waarom een webinar of training?

We kunnen ons goed voorstellen dat je je misschien afvraagt waarom een webinar of training nodig is als je al van plan bent een cursus te doen. Dat is een volledig begrijpelijke vraag!

Een van de grotere voordelen van deze webinars is het feit dat deze vaak erg laagdrempelig zijn en voor iedereen toegankelijk. Dus als je wilt beleggen in vastgoed, maar je bent nog een beginner, dan is dit zeker aan te raden!

Naast de laagdrempeligheid van het webinar is er een andere factor die het volgen ervan aantrekkelijk maakt: het is gratis. Veel webinars geven je een kijkje in de wereld van vastgoed en zijn bereid dit gratis te doen. Op deze manier kun jij dus nog wat extra tips en trucs krijgen, zonder dat je meteen je portemonnee opentrekt.

Een webinar wordt meestal opgenomen en is na afloop vaak terug te vinden. Hierdoor kun je te allen tijde het webinar terugkijken. Dit is een toegankelijke manier om te leren hoe je moet beleggen in vastgoed wanneer je een beginner bent.

Webinar Vrijheid Vastgoed

Naast actief te zijn in het geven van online cursussen is Martijn van den Berg ook bezig met het geven van webinars en trainingen. Deze webinars zijn, net als de cursussen, van erg hoge kwaliteit.

De hoge kwaliteit komt uiteraard door de kennis van Martijn zelf. Na in verschillende kranten (De Telegraaf, NRC, Financieel Dagblad) te hebben gestaan met zijn verhaal, is het wel duidelijk dat hij weet waar hij het over heeft.

Het kan zijn dat je nu denkt dat het bijwonen van dit webinar daarom bakken met geld kost. Als je dat denkt dan zit je er naast. Dit webinar is, net als vele andere, volledig gratis te volgen voor iedereen die wilt. De enige voorwaarden die eraan vasthangt is dat er maar een beperkt aantal plekken zijn.

Beginnen met vastgoed (2022) Stappenplan + Gouden Tip!

Inhoud van dit webinar

Als je deelneemt aan een webinar dan wil je natuurlijk wel dat het je wat oplevert. Dus voordat je jezelf inschrijft wil je weten waar je aan toe bent. In het aankomende webinar leer je dan ook verschillende dingen. Of je nu een beginner bent of een vergevorderde, met dit webinar zit er altijd wel iets tussen dat jou gaat helpen in jouw vastgoed avontuur.

Je leert onder andere wanneer je jezelf financieel vrij kunt noemen aan de hand van vastgoed. Zo leer je dus precies hoe je ervoor kunt zorgen dat je je financieel nergens zorgen over hoeft te maken. Naast de financiële onafhankelijkheid leer je ook precies waarom vastgoed een goede investering is ten opzichte van andere passieve inkomstenbronnen.

Ook kom je achter alle risico’s en valkuilen die er zijn in dit vakgebied. Daarnaast leer je hoe je deze moet vermijden en hoe je de risico’s kunt minimaliseren. Martijn zal je ook precies vertellen welke drie manieren hij gebruikt om de beste deals van het moment te vinden. Zelfs in deze turbulente jaren bleek hij hier bijzonder succesvol in te zijn.

Tot slot leer je misschien wel het meest belangrijke van alles: hoe je kunt starten met vastgoed. Het maakt niet uit of je helemaal geen kennis of veel geld hebt, Martijn zal jou haarfijn uitleggen hoe je moet beginnen en waarom het juist nu het beste moment daarvoor is.

Voor wie is dit webinar bedoeld?

Natuurlijk is het de bedoeling van het webinar om zo veel mogelijk mensen verder te helpen in de wereld van vastgoed. Precies daarom is hij ontworpen: om een groot scala aan mensen te kunnen helpen.

De manier waarop Martijn van de Berg te werk gaat is duidelijk en dat deelt hij ook. Hij is erg open over het feit dat het gaat om inzet en de handen uit de mouwen steken. Er wordt duidelijk vermeld dat het niet gaat om een ‘get-rich-quick’ list, maar om hard werken en toewijding.

Als jij iemand bent die bereid is om de handen uit de mouwen te steken en er vol voor te gaan, dan ben je bij dit webinar aan het juiste adres. Met genoeg motivatie maakt het dus ook niet uit of je ondernemer, student of gepensioneerd bent. Zolang je de goede instelling hebt, ben je welkom bij het webinar Vrijheid Vastgoed.

Door deze toegankelijkheid is het vanzelfsprekend dat het niet uitmaakt of je een beginner bent of een gevorderde. Je leert gegarandeerd iets nieuws en je krijgt de mogelijkheid om je portfolio goed te beginnen of op te bouwen.


Klik hier voor het gratis webinar!

Optie 3: E-book en Community

Tot slot hebben we nog de derde stap voor jouw succesvolle nieuwe vastgoed avontuur. Een e-book is in veel gevallen behulpzaam en staat beladen met handige tips, trucs en waargebeurde verhalen van de auteur.

Een e-book kun je er altijd opnieuw bij pakken. Zo lees je met gemak iets terug en houd je alle informatie goed in je hoofd. Dit zorgt ervoor dat e-books een erg goede en fijne bron van informatie zijn. Daarom zijn ze van harte aan te bevelen.

Beginnen met vastgoed (2022) Stappenplan + Gouden Tip!

E-book: Vastgoed, De 12 Makkelijke Manieren

Een erg behulpzaam e-book om als beginner te beleggen is het E-book: Vastgoed, De 12 Makkelijke Manieren.

Het is niet vreemd dat dit e-book behulpzaam is: het is geschreven door niemand minder dan Martijn van den Berg. In zijn e-book vertelt hij precies hoe hij zichzelf van het begin naar de top heeft gewerkt.

Naast zijn verhaal beschrijft het ook goed hoe de mindset eruitziet die Martijn voor ogen heeft. Deze manier van denken is volgens hem cruciaal om jouw onderneming tot een succes te maken. Eén van deze dingen is bijvoorbeeld erachter komen waarom je in vastgoed wilt investeren.

Vervolgens geeft hij je niet 1, maar 12 manieren waarop jij makkelijk kunt beleggen in vastgoed. Dit staat verder volledig los van de ervaring die je hebt. Je kunt dus eigenlijk al zonder enige kennis van ondernemen investeren in vastgoed!

Het e-book is een handige en laagdrempelige vastgoed beginners guide die jou de beginselen van vastgoed ondernemen uitlegt. Of je nu een beginner bent of een professional die even een opfrisser nodig heeft, het komt altijd van pas!


Klik hier voor het gratis E-book!

Community: Vastgoed Community

Met een naam als Vastgoedcommunity.nl zet je natuurlijk je website wel duidelijk op de kaart. Deze community is dan ook een van de grootste vastgoed netwerken van Nederland.

In dit netwerk vind je een heleboel ophelderingen over de vastgoedhandel en alles wat daarbij komt kijken. Je komt ook gemakkelijk in contact met gelijke experts en beleggers. Zo kun je makkelijk onderdeel uitmaken van een gemeenschap die begrijpelijke informatie deelt.

Maar naast de laagdrempelige manier van netwerken vinden er ook maandelijks masterclasses plaats. Deze zijn compleet interactief en worden gegeven door experts uit het veld. Hierdoor heb je met een echte professional te maken. Je krijgt veel verschillende onderwerpen voorgeschoteld, zoals investeren in het buitenland of shortstay, transformaties en het vinden van panden.

Beginnen met vastgoed (2022) Stappenplan + Gouden Tip!

De community van Vastgoed Community zorgt er dus voor dat je een hele grote bron van informatie hebt, die aangevuld wordt door de ervaring van anderen. Tot slot kun je de complete 10-delige serie zien van de uitdaging die Thierry aanging om naar 12 panden te gaan in 4 maanden! Dit zit vol met praktijkvoorbeelden, de mindset, met welke problemen je te maken kunt krijgen en hoe je gebruik kunt maken van je netwerken.

Je kunt voor een klein vast bedrag per maand uitmaken van een van de meest vooruitstrevende gemeenschappen op het gebied van vastgoed. Lees ook mijn uitgebreide review over de Vastgoed Community.


Klik hier voor korting!

Je eerste beleggingspand aankopen in stappen

Nu je weet wat de beste manier is om aan de slag te gaan met investeren in vastgoed, wil je natuurlijk graag weten hoe je dat het beste kunt doen. Een van de belangrijkste dingen om te onthouden is dat je met vastgoed eigenlijk altijd de juiste stappen op het juiste moment moet nemen.

Je allereerste vastgoed als belegging is vaak dynamisch en voor je het weet vis je naast het net. Daarom is het vooral belangrijk om gestructureerd te werk te gaan en jezelf goed voor te bereiden op wat gaat komen. Hieronder lees je de belangrijkste stappen om door te lopen.

Kennis en vaardigheden ontwikkelen

Als je aan de slag wilt gaan met vastgoed is het vooral belangrijk om de kennis over vastgoed te bezitten. Zonder kennis van vastgoed, is de kans dat je succesvol wordt vrij klein en is het dus goed om je eerst flink te verdiepen in hoe vastgoed werkt en waar je allemaal op wilt letten. Een van de beste manieren om te leren hoe vastgoed werkt is door er een cursus voor te volgen. Een aantal plekken waar je terecht kunt voor meer kennis over vastgoed is:

Vooral als je nog nooit eerder een huis hebt gekocht, kan je in de vastgoedmarkt voor veel verrassingen staan. Veel dingen weet je nog niet en voor je het weet, doe je dingen die eigenlijk helemaal niet verstandig zijn. Hoe meer kennis je hebt over vastgoed in het algemeen, hoe groter de kans is dat je er daadwerkelijk succesvol mee gaat worden.

Over alle bovenstaande middelen hebben we een uitgebreide review geschreven. Ook is er een gratis webinar te volgen over hoe jij kunt starten met vastgoed. Reserveer gratis je plek voor de Vrijheid vastgoed Webinar.


Klik hier voor het gratis webinar!

Beginnen met vastgoed beleggen – Beginners Guide

Als je wilt beginnen in investeren in vastgoed dan zijn er natuurlijk de nodige stappen die je moet doorlopen voordat je er een passief inkomen uit kunt halen. Hieronder zullen we een stappenplan behandelen die jou in grote lijnen laat zien hoe je een vastgoedbeheerder wordt.

Stap 1: Kennis

Het is misschien wel de meest belangrijke en bovendien moeilijke stap van allemaal, de eerste stap. In de eerste stap ga je namelijk kennis opdoen over het onderwerp. In de rest van het artikel geven we je een heleboel verschillende opties om deze kennis op te doen!

Stap 2: Oriënteren

Zodra je de nodige informatie en kennis hebt over hoe je op de markt te werk moet gaan kun je je allereerste vastgoedbelegging gaat zoeken. Natuurlijk ga je eerst breed oriënteren en kijken wat je het beste kunt doen. Zodra je een pand hebt gekozen en een aankoopmakelaar hebt gevonden kun je door!

Stap 3: Kritisch kijken

Heb je een pand op het oog en heb je een aankoopmakelaar? Dan kun je gaan kijken naar een pand. Wees altijd wel kritisch op welk pand je aangeboden krijgt voor een bezichtiging. Een aankoopmakelaar wil namelijk snel zijn geld verdienen dus wees niet bang om vooral kritisch te zijn.

Beginnen met vastgoed (2022) Stappenplan + Gouden Tip!

Stap 4: Financiën

Je hebt een pand gevonden en alles ziet eruit alsof het werkt zoals je wilt. Maar vergeet niet dat je het wel moet kunnen betalen. Het is dus van belang een goed financieringsplan te hebben. Banken kunnen soms wat terughoudend zijn als het aankomt op het aanschaffen van vastgoed, dus zorg dat je een goede kredietverstrekker vind.

Stap 5: Keuren en kopen

Zodra je het geld hebt kun je kiezen om vastgoed kopen. Maar voordat je dit doet is het altijd verstandig om het pand nog even te laten keuren aan de hand van een bouwkundige keuring. Dit is vaak zinnig om te doen bij wat oudere panden. Dit, zodat je weet wat de mankementen zijn. Zodra alles goed is kun je het pand kopen.

Stap 6: Opknappen en verhuren

Nu heb je het pand gekocht, maar het ziet er nog niet helemaal uit zoals je wilt. Je moet er nu voor zorgen dat het pand helemaal in orde is voordat je het verhuurd. Het is dan ook verstandig om snel en zorgvuldig te werk te gaan. Je wilt toch niet betalen voor een pand en er geen huur uithalen? Zodra je pand in orde is kun je met een verhuurmakelaar rond de tafel en kun je op zoek naar een huurder.

Stap 7: Beheren – passief inkomen

Dit is natuurlijk de stap waarvoor je het doet. Na alles rond te hebben en je huurders in het pand te hebben kun je het pand gaan beheren. Hierbij ben jij als verhuurder verantwoordelijk dat je de huur ontvangt, zorgt voor het onderhoud en eventuele reparatie aan het pand.

Beginnen met vastgoed (2022) Stappenplan + Gouden Tip!

Starten in de vastgoedmarkt

Zodra je gaat starten in de vastgoedmarkt komt er veel op je af. Als je net begint weet je nog niet precies waar je op moet letten in de markt, maar heb je ook nog geen idee wat wel een goede aankoop is en wat niet.

Daarom is het belangrijk dat voordat je daadwerkelijk je eerste beleggingsobject gaat aanschaffen, om kennis op te doen van de lokale vastgoedmarkt. Zo leer je precies welke huizen parels zijn, welke wijken juist heel erg in trek zijn, maar ook waar je juist liever niet je huis wilt hebben staan.

Door zelf flink op onderzoek uit te gaan en bijvoorbeeld door verschillende buurten heen te rijden, krijg je al snel een goed beeld van de buurt en het soort huizen dat er te vinden zijn.

Ook krijg je direct al een indruk van welke soort mensen er wonen en of het voor jou mogelijk interessant is om in die buurt een huis te kopen.

Daarnaast is het ook handig om informatie in te winnen via bijvoorbeeld het CBS (Centraal Bureau voor Statistieken) en verschillende makelaarskantoren. Zij kunnen je namelijk al veel informatie geven over de markt.

Aankoopmakelaar inschakelen

Als je aan de slag gaat in de vastgoedmarkt, is het ook een goed idee om gebruik te maken van een aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar kan je helpen de beste prijs te krijgen voor een woning en kan je vaak al vertellen welke punten juist wel en juist niet goed zijn aan een woning.

De aankoopmakelaar heeft vaak al veel kennis over de lokale markt en scheelt je dat daarmee veel uitzoekwerk.

Bij het inschakelen van een aankoopmakelaar is het wel belangrijk om te weten dat er kosten aan verbonden zijn. Daarnaast zijn sommige aankoopmakelaars extreem duur en andere kunnen andere aankoopmakelaars weer een stuk goedkoper zijn.

De prijs die een makelaar vraagt staat lang niet altijd gelijk aan de waarde dat de makelaar biedt. Lang niet alle makelaars zijn namelijk even ervaren. Een duurdere makelaar is dus lang niet altijd de beste keuze.

Je kunt goed achter de ervaring van een aankoopmakelaar komen door bijvoorbeeld recensies over de makelaar te lezen. Ook helpt het plannen van een oriëntatiegesprek met de aankoopmakelaar vaak al om een goed beeld te krijgen van de betreffende makelaar.

Beginnen met vastgoed (2022) Stappenplan + Gouden Tip!

Zoeken naar woningen die interessant zijn

Als je eenmaal een goede makelaar hebt gevonden, is het tijd om te gaan zoeken naar het perfecte beleggingspand. Hierbij kun je twee dingen doen.

Je kunt de aankoopmakelaar het zoekwerk voor je laten doen, maar je kunt ook zelf kiezen om op stap te gaan en te gaan zoeken naar woningen in de buurt.

Op Funda.nl kun je veel woningen bekijken en hebben de advertenties bij Funda vaak veel foto’s en vaak zelfs een video.

Zo krijg je al snel een goed beeld van het huis en weet je eigenlijk direct of het jouw geld waard is om het huis te gaan bezichtigen.

Er is wel een kanttekening bij Funda. Vaak zie je namelijk dat huizen die op Funda komen al bijna verkocht zijn, omdat je vaak eerder bericht krijgt van het vrijkomen van huizen als je met een makelaar samenwerkt.

Zij laten namelijk eerst intern weten welke huizen er vrijkomen, voordat de woning pas op Funda geplaatst wordt.

Het is dus goed om te weten dat je vaak meer kans maakt als je direct gaat samenwerken met een makelaarskantoor. Meestal kun je ook gewoon gratis een inschrijving regelen op de mailinglijst van diverse makelaarskantoren zodat je op de hoogte gehouden wordt over nieuwe woningen die zij gaan aanbieden.

Wil jij toegang tot de Before-Market tools van ERA Focus Makelaars? Klik dan hier voor de beste Before-Market Deals.


Klik hier voor Before-Market deals!

Bezichtiging plannen

Als je eenmaal een huis hebt gevonden dat aan je verwachtingen voldoet, is het tijd om daarvoor een bezichtiging te gaan plannen. Een van de belangrijkste dingen om te onthouden om er vooral niet te lang mee te wachten. Hoe langer je wacht met het bezichtigen, hoe groter de kans is dat de woning al verkocht is.

Vaak als je bij een huis binnenkomt, krijg je er direct al een bepaald gevoel bij. Als het je een ontzettend goed gevoel geeft, betekent het nog niet direct dat je het huis maar direct moet gaan aanschaffen. De kans bestaat namelijk dat je verblind wordt door de liefde voor het huis. Hierdoor kan het gebeuren dat je een aantal cruciale problemen over het hoofd ziet.

Door het inschakelen van bijvoorbeeld een aankoopmakelaar, heb je daar al minder last van, omdat een aankoopmakelaar meestal geheel objectief kan kijken naar een huis.

Tijdens het bezichtigen van je eerste beleggingspand zijn er een aantal dingen belangrijk:

De omgeving

Voordat je al bij een huis naar binnengaat, zegt de omgeving rondom het huis vaak al veel over de buurt, de mensen die er wonen en wat de algehele sfeer is in de buurt.

Als jij de sfeer in de buurt niet goed vindt, of er ligt bijvoorbeeld veel troep op straat. Dan weet je eigenlijk al dat ook andere mensen daar waarschijnlijk niet graag willen wonen.

Bij het bekijken van de omgeving is het ook belangrijk om rekening te houden met faciliteiten in de buurt.

Zo is het altijd prettig als het bijvoorbeeld dicht bij een school te vinden is en een winkelcentrum of supermarkt. Daarnaast wil je natuurlijk ook graag dat je huis niet aan een al te drukke straat zit. Als het namelijk heel druk is op de straat, haken veel mensen af.

Beginnen met vastgoed (2022) Stappenplan + Gouden Tip!

De buitenkant van het huis

Ga je naar een bezichtiging? Kijk dan ook goed naar de buitenkant van het huis. Vaak ben je heel enthousiast om naar binnen te gaan, maar vergeet je eigenlijk te kijken naar de buitenkant van de woning.

Is de woning goed onderhouden? Zitten er scheuren in de muur? Hoe staat het met de dakpannen en kozijnen? Dat zijn allemaal belangrijke zaken die je van de binnenkant niet ziet.

Toch zegt de buitenkant van een woning al heel veel over het onderhoud van de woning en is het dus zeker belangrijk om daar ook heel goed naar te kijken.

Plan je bezichtiging op een mooie dag

Ben je van plan om een bezichtiging te gaan plannen? Dan is het vooral een goed idee om dat overdag te doen op een mooie dag. Als de zon schijnt, zie je nou eenmaal veel meer van het huis dan wanneer het een grauwe dag is. Als de zon naar binnen schijnt, zie je direct hoeveel lichtinval het huis heeft. Voldoende licht in huis is voor veel mensen een eis. Daarnaast zijn ook eventuele gebreken overdag veel beter zichtbaar dan wanneer het al wat schemerig is.

Wees niet te gehaast

Tijdens het bezichtigen van een huis, lijkt het waarschijnlijk alsof je maar heel even hebt om het huis te bezichtigen. Maar het is prima om gewoon ruim te tijd te nemen om te bezichtigen. Kijk vooral goed om je heen en probeer het zo veel mogelijk tot je te nemen.

Hoe meer tijd je neemt om het huis grondig te bekijken, hoe meer je ziet en een hoe beter beeld je krijgt. Je weet dan ook vaak direct al of het jouw geld waard is om eventueel een bod te doen of niet.

Ook wat betreft het doen van een bod, is het zeker niet handig om direct een bod uit te brengen. Hoe snel je ook graag wilt handelen, zorg eerst dat je een financiering hebt geregeld en een bouwkundige keuring hebt uitgevoerd.

De meeste mensen doen dat namelijk andersom en moeten dan een bod uitbrengen met veel voorwaarden. Als jij dat allemaal van tevoren al geregeld hebt, hoef jij die voorwaarden niet te stellen en is de kans groter dat jij het huis krijgt.

Beginnen met vastgoed (2022) Stappenplan + Gouden Tip!

Ga nooit alleen bezichtigen

Een andere belangrijke tip die ik je graag wil meegeven is dat je nooit alleen moet gaan bezichtigen. Met twee personen zie je nou eenmaal meer dan alleen. Het is vooral een goed idee om iemand mee te nemen die objectief kan blijven. Zo vallen jullie niet beide voor verliefdheid op het huis en kunnen jullie een betere keuze maken als het gaat om een huis kopen. De meeste beleggers die gaan investeren zijn zo enthousiast dat ze keuzes maken op emoties. Les 1 als je wilt investeren is om meerdere panden te bekijken en op een rationele manier te beoordelen. Dit kan op een laagdrempelige manier door bijvoorbeeld vrienden of familie mee te nemen naar de bezichtiging.

Stel ook veel vragen aan de aankoopmakelaar

De aankoopmakelaar kan je vaak heel veel vertellen over de woning en de omgeving. Een voordeel van het hebben van een aankoopmakelaar is natuurlijk dat hij een groot deel van dit proces al uit handen neemt. Maar tijdens het bezichtigen van een woning is het belangrijk om zo veel mogelijk informatie te vergaren zodat je snel een keuze kunt maken. Voel je echter niet verplicht om direct een bod uit te brengen. Het is veel beter om eerst de financiering en bouwkundige keuring te doen dan andersom.

Als je wilt investeren in onroerend goed kan dat zeker op een laagdrempelige manier. Je hoeft niet gelijk voor meerdere panden te gaan maar kan ook kiezen voor een appartement kopen. Vele denken enkel aan kapitaal en hoge winsten maar om in de financiële toekomst inkomen te genereren moet je hard werken en geduld hebben.

Financiering regelen – Hypothecaire leningen

Als je er zeker van bent dat je het huis geschikt is om te gaan verhuren als beleggingspand, is het tijd om de financiering te gaan regelen. Dit gaat iets anders dan wanneer je een huis gaat kopen voor jezelf. Voor het financieren van een woning om te gaan verhuren, vraag je vaak een ander soort financiering aan. Hierbij kun je vaak 60 tot 80% van het pand financieren. De rest moet je dan zelf neerleggen. Er zijn verschillende aanbieders die je graag een financiering geven voor je eerste beleggingspand. Wel is het belangrijk goed te kijken naar de voorwaarden van de financiering, omdat sommige verstrekkers betere voorwaarden hebben dan andere.

Bouwkundige keuring

Naast het bezichtigen van de woning is het natuurlijk ook belangrijk om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Bij een bouwkundige keuring wordt er onafhankelijk gekeken naar de bouwkundige staat van het huis.

Hier wordt in hoofdlijnen bekeken welke kosten je kunt verwachten nadat je de woning hebt aangeschaft. Zo kun je dan voor jezelf een schatting maken of het voor jou rendabel is om de woning op te knappen of niet. Wel is het belangrijk om te weten dat het uit laten voeren van een bouwkundige keuring altijd geld kost. Dit moet je dan natuurlijk wel meenemen in je begroting.

Bod doen

Als je eenmaal weet wat het je ongeveer gaat kosten om de woning helemaal in orde te maken en je vind het nog steeds de moeite waard om het huis aan te schaffen, dan is het een goed idee om een bod uit te brengen.

Voordat je daadwerkelijk een bod gaat uitbrengen heb je natuurlijk al gekeken naar wat je maximaal kunt lenen voor de financiering. In het beste geval heb je al een financiering zo goed als rond en kun je daarmee snel knopen doorhakken.

Als je namelijk al weet dat je een financiering kunt krijgen, kun je bepaalde voorwaarden achterwege laten waardoor een verkopende partij eerder geneigd is om met jou te gaan werken. Ze weten dan tenslotte dat de verkoop van hun woning zo goed als doorgaat.

Ook als je voor de tijd al een bouwkundige keuring hebt laten uitvoeren, weet je eigenlijk al waar je aan toe bent met het huis.

Ga je eerst een bod uitbrengen zonder dat je weet of je de financiering wel rond krijgt? Dan is het een goed idee om een bod te doen met ontbindende voorwaarden. Zo kun je nog steeds van de koop af als blijkt dat jij de financiering niet rond krijgt, of als er dermate gebreken aan het huis zijn, dat het niet de moeite waard blijkt te zijn.

Ook is het natuurlijk belangrijk om een goed beeld te hebben van de waarde van het huis, zodat je niet meer biedt dan dat het huis waard is.

Woningoverdracht

Als je een bod hebt gedaan en je bod is geaccepteerd. Is het tijd voor de overdracht van de woning. Hier ga je daadwerkelijk de overeenkomsten tekenen en wordt het huis daadwerkelijk van jou. In eerste instantie heb je een voorlopig koopcontract getekend nadat jouw bod op het huis is geaccepteerd. Het huis is dan nog niet officieel van jou. Het wordt namelijk officieel gemaakt met een woningoverdracht.

Beginnen met vastgoed (2022) Stappenplan + Gouden Tip!

Woning opknappen voor verhuur/verkoop

Als je eenmaal eigenaar bent van de woning en je hebt het huis in bezit, dan kan het opknappen van de woning gaan beginnen. Je hebt nu twee mogelijkheden:

Je kunt er namelijk voor kiezen om je huis zo op te knappen dat het heel fijn is om te huren, maar je kunt ook de belangrijkste punten van de woning aanpakken om het vervolgens weer door te verkopen. Je moet dan wel gaan investeren in een woning zonder verhuurde staat. Vele denken even een appartement kopen maar als je wilt gaan investeren wordt het pas interessant bij meerdere panden.

In de meeste gevallen ben je het beste af om een huis op te knappen voor de verhuur, omdat je hiermee op lange termijn ook passieve inkomsten kunt genereren.

Huis verhuren

Als je huis eenmaal klaar is en in gebruik genomen kan worden, wil je natuurlijk dat er zo snel mogelijk huurders in komen. Er zijn verschillende mogelijkheden om je huis aan te bieden voor verhuur. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je huis op marktplaats aan te bieden voor verhuur, maar je kunt ook via Funda advertentie aanbieden. Indien je een object hebt aangekocht in verhuurde staat is dit natuurlijk niet nodig.

Advertentie plaatsen op Funda

Om je woning aan te kunnen bieden op bijvoorbeeld Funda heb je wel eerst een makelaar nodig, omdat Funda alleen maar samenwerkt met makelaars. Daarnaast is het ook mogelijk om een makelaar in te schakelen die ervoor zorgt dat jouw huis zo weinig mogelijk leegstaat. Zij kunnen namelijk ook zorgen dat er zo snel mogelijk een verhuurder in je woning komt.

De makelaar neemt dan ook de verantwoordelijkheid voor het regelen van de contracten.

Contract opstellen

Bij het aangaan van een overeenkomst tussen jou en de huurder is het natuurlijk belangrijk dat er een huurcontract zal worden opgesteld. Dit contract moet aan bepaalde eisen voldoen. Er zijn diverse soorten modelcontracten te verkrijgen, maar je kunt ook een contract laten maken, dat is afgestemd op jouw wensen.

Beginnen met vastgoed (2022) Stappenplan + Gouden Tip!

Financiële achtergrond huurder

Hoewel je natuurlijk graag zo snel mogelijk een huurder in je huis wilt, is het niet onverstandig om selectief te zijn in het soort huurder. Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen is een financiële check doen voordat je in zee gaat met de huurder.

Als de financiële achtergrond van de huurder in orde is, kun je natuurlijk met een gerust hart een contract laten ondertekenen. Maar als er in de voorgeschiedenis of recentelijk veel betalingsproblemen waren, is het waarschijnlijk geen goed idee om met de huurder in zee te gaan. Je bent dan in de meeste gevallen beter af om nog even verder te zoeken.

Huis onderhouden

Natuurlijk is het wel belangrijk om er ook tijdens de periode dat het huis verhuurd is, te zorgen dat het huis netjes onderhouden blijft.

Je kunt met de huurder afspraken maken over welke dingen voor hem belangrijk zijn om bij te houden en voor welke zaken jijzelf verantwoordelijk bent. Door dit in samenwerking te doen met de huurder is de kans groot dat je huis een stuk netter blijft dan wanneer je er geen afspraken over maakt. De meeste beleggers die een appartement kopen voor de verhuur doen dit nog zelf.

Leegstand voorkomen

Als je een huis hebt gekocht om vervolgens te gaan verhuren, dan is een van de ergste dingen dat je kan overkomen; leegstand. Je wilt absoluut voorkomen dat je huis leeg komt te staan. Dit kun je doen door het bijvoorbeeld voor je huurders zo aangenaam mogelijk te maken om te blijven huren.

Als huurder wil je natuurlijk genieten van goede service en een prettige plek om te kunnen wonen. Aan jou als verhuurder dus om daarvoor te zorgen.

Extra tips als je wilt gaan starten met vastgoed

Nu je weet hoe het in zijn werk gaat om je eerste beleggingspand te gaan kopen, wil ik je graag nog even een aantal goede tips meegeven. Allereerst is het belangrijk om te weten dat het niet zomaar even gedaan is om een pand te kopen om vervolgens te gaan verhuren. Je moet namelijk aan allerlei regels en wetten voldoen.

Ook is het hebben van eigen beleggingspanden lang niet altijd rooskleurig en kan het soms ook flink tegenzitten. Maar als je het goed aanpakt en in de tussentijd ervaring krijgt, dan kan het hebben van een beleggingspand voor verhuur je voorzien van oneindige maandelijkse inkomsten en zelfs passief inkomen. Het is vooral een goed idee om ook een cursus te volgen, zodat je precies weet welke stappen je moet doorlopen. In de cursus leer je namelijk nog diepgaander over hoe jij je eerste beleggingspand koopt. Wil je nou meer weten over je eerste vastgoed object kopen? Volg dan dit gratis webinar.


Klik hier voor het gratis webinar!

Koop niet op emotie

Een van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden als je gaat investeren in vastgoed is dat je niet met emotie gaat kopen. Zodra je met emoties acties gaat ondernemen, zie je vaak dat je dingen doet waar je later spijt van gaat krijgen. Het is daarom belangrijk dat je vooral objectief blijft en dat je ervoor zorgt dat je alles van een afstandje blijft bekijken. Alleen zo maak je een goede beslissing. Dat geldt niet alleen voor wanneer je daadwerkelijk een beleggingspand gaat kopen, maar ook als je ervoor kiest om je geld te beleggen in vastgoedfondsen of REITS. Doe altijd eerst goed onderzoek voordat je ergens je geld in investeert. Zo voorkom je veel narigheid.

Kijk goed naar de daadwerkelijk waarde van het huis

Als je daadwerkelijk een beleggingspand gaat aankopen, is het ook erg belangrijk om te kijken naar de daadwerkelijke waarde van het huis.

Vaak zie je dat de vraagprijs van een huis veel hoger is dan dat het huis daadwerkelijk waard is. Vraag jezelf dan af of dit wel het huis voor jou is, of dat je beter nog even verder kunt kijken.

Denk goed na over wat voor een type investeerder jij bent

Voordat je gaat beginnen met vastgoed is het vooral belangrijk om na te denken over op welke manier jij aan de slag wilt gaan met vastgoed. Als je weinig geld hebt en toch wilt starten met vastgoed, is het wellicht verstandig om eerst te gaan voor een vastgoedfond. Zo kun je langzaam je vermogen uitbouwen, maar wel direct aan de slag gaan met investeren in vastgoed.

Ook als je ervoor kiest om bijvoorbeeld in vastgoedfondsen te investeren, kun je op lange termijn mooie rendementen behalen.

Koop niet direct het eerste huis dat je ziet

Het is verleidelijk om zo snel mogelijk een huis te kopen, maar het is een heel goed idee om eerst meerdere huizen te bekijken, zonder daadwerkelijk het huis te kopen. Hoe meer verschillende huizen je ziet, hoe meer je leert over wat goede en slechte eigenschappen zijn aan een huis.

Neem daarom rustig de tijd voordat je daadwerkelijk de knoop doorhakt.

Werk altijd met andere deskundigen

Als je net gaat beginnen in de vastgoedmarkt, denk je natuurlijk dat je het allemaal wel alleen kunt en wil je natuurlijk ook niet te veel geld kwijt zijn aan allerlei randzaken. Je hebt tenslotte nog niets verdiend.

Toch is het in de meeste gevallen zeker aan te raden om wel professionals in te schakelen die je kunnen helpen de juiste keuze te maken. Hierbij kun je denken aan samenwerken met een aankoopmakelaar, iemand voor de bouwkundige keuring en bijvoorbeeld ook een financieel adviseur. Je kan je ook aanmelden voor de Vastgoed Community.

Ook als je eenmaal een beleggingspand hebt is het verstandig om professionals in te huren voor bij voorbeeld het uitvoeren van reparaties en onderhoud aan de woning. Het lijkt allemaal heel makkelijk om alles zelf te doen, maar als je het overlaat aan professionals, zal je zien dat het je veel tijd en moeite gaat schelen.

Beginnen met vastgoed (2022) Stappenplan + Gouden Tip!

Wat heb je nodig om te starten met vastgoed?

Ben jij een echte startende vastgoedbelegger en wil je aan de slag met het aankopen van je eerste object? Dan heb je daarvoor een aantal dingen nodig. Het is belangrijk om een goed overzicht te hebben van bijvoorbeeld de kosten die komen kijken bij het investeren in vastgoed.

Eigen geld inbrengen

In de meeste gevallen kun je voor het aanschaffen van een beleggingspand zo’n 80% van het geld dat je nodig hebt financieren en moet je zo’n 20% zelf betalen. Dat maakt beleggen in vastgoed natuurlijk heel interessant.

Waar je wel rekening mee moet houden is dat je dus eigenlijk gaat beleggen met een hefboom. Je leent eigenlijk geld om te investeren.

Als je investering niet zo loopt als dat jij voor ogen had, heb je dus kans dat je met een behoorlijk restschuld achterblijft.

Daarom is het altijd belangrijk om eerst goed je financiën op papier te krijgen, zodat je zeker weet dat je de stap kunt gaan zetten. Een beleggingspand kopen is namelijk een hele grote stap en is zeker niet voor iedereen geschikt.

Als je nog niet zeker weet of het voor jou een goed idee is om te gaan investeren in vastgoed met een beleggingspand. Raad ik jou eerst aan om eens te kijken naar het webinar van Vrijheid Vastgoed. Hierin leer je meer over wat het eigenlijk betekent om te investeren in vastgoed.


Klik hier voor het gratis webinar!

Rekening houden met aanvullende kosten

Als je gaat beleggen in beleggingspanden is het ook belangrijk om rekening te houden met aanvullende kosten. Zo krijg je te maken met onderstaande kosten:

Financieel advies – succesvol beleggen

Tijdens het traject om je eerste beleggingspand aan te schaffen, krijg je in de meeste gevallen te maken met een financieel adviseur. Die moet natuurlijk ook betaald worden. Daarnaast is het ontzettend belangrijk om wel een financieel adviseur in te schakelen als je gaat beleggen in vastgoed. Zo weet je zeker dat je bepaalde financiële zaken niet over het hoofd ziet.

Taxatiekosten

Om zeker te zijn of de woning zijn geld waard is, moet de woning getaxeerd worden. Je wilt tenslotte niet de hoofdprijs betalen voor een woning dat eigenlijk de prijs helemaal niet waard is. Het is daarom zeker aan te raden en zelfs verplicht om de woning te laten taxeren. Hier komen kosten bij kijken.

Notariskosten

Heb je eenmaal een woning gevonden om te kopen? Dan is daar een notaris bij betrokken. Om ervoor te zorgen dat de woning op jouw naam komt te staan, heb je een notaris nodig. De notaris rekent daarvoor natuurlijk ook kosten.

Afsluitkosten

Deze kosten worden vaak vergeten door vastgoedbeleggers. Bij het aangaan van een financiering worden namelijk afsluitkosten gerekend. Deze kosten zijn vooral administratief maar kunnen bij sommige financieringen best hoog oplopen. Het is dus zeker belangrijk om daar rekening mee te houden.

Makelaarskosten

Om gebruik te kunnen maken van een aankoopmakelaar, zijn er natuurlijk kosten verbonden. De makelaar rekent soms een vast bedrag voor de diensten, maar soms zijn de kosten die gerekend worden ook flexibel. Het is een goed idee om vooraf duidelijke afspraken te maken over de kosten van de makelaar.

Begin klein met vastgoed

Als je wilt gaan beginnen met vastgoed hoef je daar niet direct heel veel geld voor te hebben. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om te beginnen met een klein object. Dit hoeft niet direct een woonhuis te zijn, maar je kunt bijvoorbeeld ook beginnen met het verhuren van een garagebox.

Garageboxen kunnen een goede investering zijn als de garagebox bijvoorbeeld makkelijk te bereiken is en veel ruimte heeft. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om eerst te beginnen met een vakantiewoning in plaats van een ruime eengezinswoning.

Zo hoef je niet direct een extreem grote investering te doen, maar ben je met zo’n €30.000 tot €50.000 klaar en is je eerste investering een feit.

Geld van je eerste investering herinvesteren

Een van de beste dingen die je kunt doen als je je eerste pand hebt gekocht en inmiddels in de verhuur hebt, is het geld dat je daarmee verdient, herinvesteren in een tweede project. Daarmee bouw je financiële zekerheid voor de lange termijn.

Hiermee zorg je ervoor dat je met vrijwel geen extra geld van jezelf een tweede pand kunt kopen om vervolgens ook te verhuren. Hoe meer panden je uiteindelijk hebt, hoe meer passieve inkomsten dat gaat opleveren.

Ga eerst voor voldoende kennis

Neem het leren over vastgoed niet te nauw en neem ruim de tijd om te leren hoe investeren in vastgoed werkt. Hoe meer werk je vooraf al doet om kennis te vergaren over vastgoed in het algemeen en over de markt, hoe groter de kans is dat je er succesvol mee zal worden.

Veel mensen willen graag direct beginnen met het kopen van hun allereerste vastgoedbelegging, maar komen er dan al snel achter dat het helemaal niet zo makkelijk is als dat ze dachten.

Door alles eerst te leren over hoe je moet beleggen in vastgoed en dan pas de stappen te zetten, is de kans op een goed rendement en succes op lange termijn veel groter.

De wereld van vastgoed lijkt een moeilijke wereld om in te komen. Je moet een flinke hoeveelheid verstand en know-how hebben van investeren en hoe de vastgoedwereld in elkaar steekt. Beleggen in vastgoed is voor beginners soms dan ook verwarrend.

Gelukkig leven we tegenwoordig in een wereld waarin informatie te vergaren is met een druk op de knop. Er bestaan namelijk talloze webinars en E-books die gaan over investeren in vastgoed voor beginners.

Beleggen in vastgoed is keihard werken

Wellicht denk je dat je niets hoeft te doen als je een pand hebt gekocht en het in de verhuur hebt, maar zolang je nog geen personeel in dienst hebt die bepaalde taken van je kunnen overnemen, moet je alle werkzaamheden nog zelf blijven doen.

Als je dus net begint met investeren in vastgoed, is het net als ieder ander bedrijf dat je opzet, keihard werken. Veel beginnende beleggers in vastgoed verkijken zich hierop. Je hebt een beperkt budget en dat geeft nog geen financiële zekerheid.

In het begin zullen alle taken op je afkomen zoals het onderhouden van de tuin van je beleggingspand (kun je ook laten doen door de huurder), onderhoud en renovatie van je woning, kleine problemen in en aan het huis oplossen, maar denk ook aan problemen met huurders, vragen en klachten van de huurder. Het is fijn als je object in verhuurde staat is en dat je een goede relatie hebt met de huurders.

Probeer het huis eerst zoveel mogelijk zelf op te knappen

Als belegger wil je natuurlijk geld voor je laten werken, toch is het verstandig om bij het eerste pand dat je gaat kopen eerst zelf je handen uit de mouwen te steken.

Het opknappen van kleine werkzaamheden aan een huis kan al snel in de papieren lopen.

Hoe meer je hier in het begin zelf aan kunt doen, hoe meer rendement je natuurlijk voor jezelf over hebt. Probeer daarom eerst zelf bepaalde dingen op te lossen of op te knappen. En als het echt niet lukt kun je altijd nog de hulp inschakelen van bouwprofessionals.

Zo zie je vaak dat het doen van de muren, het plafond en de vloer prima zelf te doen zijn als je er wat tijd in stopt. Terwijl je dit zou overlaten aan professionals het behoorlijk wat geld gaat kosten.

Probeer het pand zo goedkoop mogelijk aan te kopen

Hoewel je er meestal niet zo veel zeggenschap over hebt bij het aankopen van je eerste object, is het belangrijk dat je het pand zo goedkoop mogelijk aankoopt.

Hoe goedkoper je aan het pand kunt komen, hoe meer rendement het kan opleveren als je het weer gaat verkopen. Vooral als je nog flink wilt investeren in het vernieuwen van de woning, is het een goed idee om het object zo goedkoop mogelijk aan te kopen.

Gouden tip: Koop een groot pand en verdeel het in meerdere gedeeltes

Een laatste tip die ik nog wil meegeven: kijk ook naar grotere woningen.

Deze woningen zijn vaak duurder om aan te schaffen. Maar als je die grote woning kan opsplitsen in twee kleinere woningen, kun je daarmee je maandelijkse passieve inkomsten aanzienlijk verhogen.

Als je de mogelijkheid hebt om meer te lenen en een grotere woning aan te schaffen, is dat zeker aan te raden.

Beginnen met het investeren in vastgoed

Er zijn verschillende mogelijkheden als je wilt gaan beleggen in vastgoed. Je kunt ervoor kiezen om te investeren in vastgoedfondsen, REITS, maar je kunt ook daadwerkelijk een vastgoedobject aanschaffen. Welke vorm van beleggen in vastgoed je ook kiest, beleggen in vastgoed kan goede rendementen opleveren.

Heb je weinig geld, maar wil je toch investeren in vastgoed? Dan is het een goed idee om te kijken naar vastgoedfondsen en REITS. Maar ook bij het kopen van vastgoedobjecten hoef je vaak maar 20% van het aankoopbedrag zelf te betalen.

Voordat je gaat beginnen met beleggen in vastgoedobjecten is het wel verstandig om eerst de nodige kennis te vergaren. Dit kun je doen door een cursus te volgen. Goede cursussen om te volgen zijn de cursussen van Vastgoed Academy en de Vastgoed Community.

Bovenstaande partijen geven ook regelmatig gratis webinars waarmee je kennis kunt maken met de wereld van vastgoed.

Wil je meer weten over de Vastgoed Academy van Vrijheid Vastgoed? Lees dan mijn uitgebreide review over de Vastgoed Academy. Je kan je hier gratis aanmelden voor het gratis webinar van Vrijheid Vastgoed.

Mocht je interesse hebben in de Vastgoed Community dan heb ik goed nieuws voor je. Lees mijn uitgebreide review en profiteer van een mooie korting!

Laagdrempelig beginnen met het investeren in vastgoed? Download dan het Gratis E-Book en maak kennis met het investeren in vastgoed en alles wat daarbij komt kijken. Zo weet je na het lezen van het Gratis E-Book of het investeren in vastgoed wat voor jou is. En je weet welke vorm van vastgoed investeren het beste bij jou past.

Meer over geldzaken voor jouw financiële gezondheid!

Heb je interesse in geldzaken en wil je alles weten over investeren, cashflow en online geld verdienen? Verdiep je dan eens in de wereld van aandelen, crypto, edelmetalen en vastgoed.

We hebben voor jou de beste cursussen beleggen, beste vastgoed cursussen en beste crypto cursussen getest en vergeleken. Lees onze vergelijkende reviews en kies voor de cursus die het beste bij jou past als je wilt beginnen met vastgoed, wilt beginnen met beleggen of wilt beginnen met crypto.

Voor wat betreft cursussen over vastgoed hebben we onderscheid gemaakt in vastgoed voor de verhuur en investeren in garageboxen. We hebben ook nog uitgebreide reviews geschreven over onze met ervaringen met Vastgoed Academy (Vrijheid Vastgoed), Vastgoed Community, Cashflowbox, IBA Vastgoed en de BNB verhuurcursus.

Persoonlijk ben ik al jaren van fan investeren en heb ik methodes onderzocht zoals vastgoed investeren met crowdfunding, property sourcing en off market deals. Zelfs met weinig geld investeren in vastgoed is mogelijk. Wil je liever investeren in Brits vastgoed en in Spanje kan dat natuurlijk ook. De mogelijkheden met vastgoed zijn eindeloos en we helpen je graag op weg.

Meest gestelde vragen over beginnen met vastgoed

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Lees dan nog even verder. De meest gestelde vragen over beleggen in vastgoed vind je hieronder.

Hoe beginnen te investeren in vastgoed?

In dit artikel heb je precies kunnen lezen hoe beginnen in vastgoed mogelijk is. Volg de gegeven tips en stappen op, verdiep je in interessante e-books en cursussen over vastgoed of volg een gratis webinar! Ik weet zeker dat je op deze manier helemaal klaargestoomd wordt door de wereld van vastgoed. En dat je succes zal hebben, natuurlijk!

Hoeveel geld moet je hebben voor vastgoed?

Je kunt met een startkapitaal van zo’n €25.000 al investeren in vastgoed. Je hoeft vaak namelijk maar 20 procent eigen inbreng in te leggen om hypothecaire leningen bij een bank af te sluiten. Dat betekent dat je – als je die lening krijgt – met een veel groter bedrag kunt investeren in vastgoed. Daardoor behaal je naar verwachting ook sneller én meer rendement op je investering.

Waarom moet je investeren in vastgoed?

Waarom investeren in vastgoed een goed idee is? Omdat ‘stenen’ nooit verdwijnen. Anders dan investeren in meer tijdelijke projecten, zal er altijd vraag blijven naar woningen en panden. Daardoor is investeren in vastgoed relatief veilig, zelfs wanneer de markt verslechtert. Als je maar geduld hebt, dan sterkt hij vanzelf weer aan! (1)

Is beleggen in vastgoed nog een goed idee?

Ben je bang dat je de boot gemist hebt? Beleggen in vastgoed is nog steeds een goed idee, zelfs nu de prijzen zo hoog zijn geworden. Het is alleen wel belangrijk dat je op de hoogte bent van alle do’s and dont’s en dat je je hoofd koel houdt. Zeker wanneer het gaat om investeren met grote bedragen. Beleggen blijft altijd een gok, maar beleggen in vastgoed is wel een van de meest veilige én rendabele manieren van investeren.

Wat levert vastgoed op?

Afhankelijk van de rente die je over je investeringen in vastgoed ontvangt, kunnen de bedragen flink oplopen. Als je een bedrag investeert en daar 2% rente over krijgt, klinkt dat relatief misschien laag. Het is echter heel veel geld, als je het over een groot bedrag berekent. Investeren in vastgoed kan voor een modaal en passief inkomen zorgen of voor nog veel meer geld. Je kunt er zelfs financieel onafhankelijk door worden!

Hoe koop je je eerste pand?

Hierboven staat precies beschreven hoe je concreet aan de slag gaat met zakelijk investeren in vastgoed. Ben jij er klaar voor om je eerste pand te kopen? Of wil je meer weten over hoe dat in z’n werk gaat? Dan wordt het tijd om een vastgoed cursus te volgen die jou de praktische tools leert die je nodig hebt. Zoals ik al verteld heb, raad ik de cursussen Vrijheid Vastgoed – Vastgoed Academy en de Vastgoed Community aan om te starten.

Beginnen met vastgoed conclusie:

 1. Beste Vastgoed beleggen Cursus: Vastgoed Academy
 2. Beste Vastgoed Community: Vastgoed Community
 3. Beste vastgoed videotraining beginners: De Cashflow Box
 4. Beste Vastgoed vermogen blauwdruk: Vastgoed Community
 5. Beste Vastgoed beleggen Webinar gratis: Vastgoed Academy
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Beginnen met vastgoed? (2023) | Stappenplan + Gouden Tip!

Laat een reactie achter

Op zoek naar de beste Vastgoed Cursus?

Kies dan voor: De Vastgoed Academy

Op zoek naar de beste Vastgoed Cursus?

Kies dan voor: De Vastgoed Academy

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips