In dit artikel

Beginnen met Crypto? Stappenplan + Gouden Tip!

In dit artikel

Cryptocurrency is een digitale valuta die gebruik maakt van cryptografie voor het verzenden en ontvangen van betalingen. Cryptocurrency wordt gedecentraliseerd verwerkt, wat betekent dat het niet wordt gecontroleerd door overheden of financiële instellingen. In plaats daarvan wordt het gereguleerd door een openbaar netwerk van computers, die samenwerken om transacties te verifiëren en te valideren.

Waarom beginnen met crypto?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen beginnen met cryptocurrency. Voor sommigen is het een manier om te beleggen in iets nieuws en opkomends. Voor anderen is het een manier om anoniem geld te versturen en te ontvangen. Cryptocurrency is ook een interessante optie voor mensen die geïnteresseerd zijn in technologie, aangezien het gebruikmaakt van blockchain-technologie, een innovatief systeem dat gebruikt wordt om transacties te verifiëren en te valideren.

Hoe kan je cryptocurrency kopen?

Er zijn verschillende manieren om cryptocurrency te kopen. De eenvoudigste manier is om het te kopen via een cryptocurrency exchange. Dit is een online platform waar je met fiatvaluta (zoals euro’s of dollars) cryptocurrency kunt kopen. Er zijn tal van exchanges beschikbaar, dus het is belangrijk om goed te kijken naar de verschillende opties en een exchange te kiezen die veilig en betrouwbaar is.

Ook kun je cryptocurrency kopen van een persoon die het al heeft. Dit kan via een peer-to-peer (P2P) platform, zoals LocalBitcoins, of door gebruik te maken van een exchange die P2P-transacties ondersteunt.

Wat is DeFi?

DeFi, of Decentralized Finance, is een term die wordt gebruikt om financiële diensten te beschrijven die worden aangeboden via blockchain-technologie. DeFi-diensten omvatten alles van lenen en lenen tot het uitgeven van creditcards en het verhandelen van activa. Het doel van DeFi is om financiële diensten toegankelijker te maken voor iedereen, ongeacht hun locatie of financiële situatie.

Hoe houd je je cryptocurrency veilig?

  • Gebruik een hardware wallet: een hardware wallet is een fysiek apparaat waar je je cryptocurrency op kunt opslaan. Deze wallets zijn veiliger dan software wallets, omdat ze niet verbonden zijn met het internet. Dit betekent dat hackers geen toegang hebben tot je cryptocurrency als je de wallet op een veilige manier bewaart.
  • Maak gebruik van twee-factor authenticatie: twee-factor authenticatie (2FA) is een manier om je account extra te beveiligen door naast je wachtwoord ook een andere factor te gebruiken om in te loggen. Dit kan bijvoorbeeld een sms-code zijn die je op je telefoon ontvangt, of een code die wordt gegenereerd door een app op je telefoon.
  • Gebruik een sterk wachtwoord: het is belangrijk om een sterk wachtwoord te gebruiken voor al je accounts, inclusief je cryptocurrency exchange en wallet. Zorg ervoor dat je wachtwoord moeilijk te raden is en gebruik geen wachtwoorden die je al op andere plekken hebt gebruikt.
  • Gebruik een cold storage wallet: een cold storage wallet is een wallet die niet verbonden is met het internet. Dit betekent dat hackers er geen toegang toe hebben. Cold storage wallets zijn een goede optie als je een grote hoeveelheid cryptocurrency wilt opslaan voor een langere periode.

Wat zijn de risico’s van crypto?

Er zijn een aantal risico’s verbonden aan het gebruik van cryptocurrency. Zo is het waardevolle doelwit voor hackers en kan het slachtoffer worden van frauduleuze activiteiten. Ook is de waarde van cryptocurrency erg volatiel, wat betekent dat de waarde ervan snel kan veranderen. Als je besluit om in cryptocurrency te beleggen, is het belangrijk om te begrijpen dat je geld kunt verliezen.

Stappenplan beginnen met crypto

Als je wilt beginnen met cryptocurrency, zijn er een aantal stappen die je kunt volgen:

  1. Leer over blockchain en crypto: voordat je begint met het kopen van cryptocurrency, is het belangrijk om te begrijpen hoe het werkt. Er zijn veel middelen beschikbaar om te leren over blockchain-technologie en cryptocurrency, zoals online cursussen, boeken en video’s.
  2. Kies een veilige crypto exchange: er zijn tal van exchanges beschikbaar waar je cryptocurrency kunt kopen. Kies een exchange die veilig en betrouwbaar is en doe goed onderzoek voordat je je aanmeldt.
  3. Kies je eerste cryptomunt: er zijn honderden verschillende cryptocurrencies beschikbaar, dus het is belangrijk om te beslissen welke je wilt kopen. Doe onderzoek naar verschillende munten en kijk naar factoren zoals hun marktwaarde, hoe ze worden gebruikt en hoe ze worden gedecentraliseerd.
  4. Beheer coins in een wallet: eenmaal je cryptocurrency hebt gekocht, is het belangrijk om deze op te slaan in een veilige wallet. Zoals eerder vermeld, zijn hardware wallets een goede optie omdat ze fysiek zijn en niet verbonden zijn met het internet.
  5. Verkoop bij winst: als je besluit om te beleggen in cryptocurrency, is het belangrijk om een plan te hebben voor wanneer je je munten wilt verkopen. Bepaal van tevoren hoeveel winst je wilt maken en houd dit in de gaten. Als je winst hebt gemaakt, kun je ervoor kiezen om je munten te verkopen.

Meer over geldzaken voor jouw financiële gezondheid!

Heb je interesse in geldzaken en wil je alles weten over investeren, cashflow en online geld verdienen? Verdiep je dan eens in de wereld van aandelen, crypto, edelmetalen en vastgoed.

We hebben voor jou de beste vastgoed cursussen en beste cursus beleggen getest en vergeleken. Lees onze vergelijkende reviews en kies voor de cursus die het beste bij jou past als je wilt beginnen met crypto.

Voor wat betreft de beste crypto cursussen heb ik onderscheid gemaakt in Bitcoin cursussen en NFT cursussen. We hebben ook nog uitgebreide reviews geschreven over onze ervaringen met Madelon VosMoney MasteryAllesOverCryptoCryptonite AcademyDoopiecashCryptoCommunity en De Bitcoin Consultant. Super interessant om te lezen en met mooie kortingen!

Persoonlijk maak ik al jaren gebruik van de ‘dollar cost averaging‘ strategie waarmee ik maandelijks automatisch investeer in crypto, ETF’s en edelmetalen. Crypto kopen doe ik op deze beste crypto exchanges onder andere Bitocol met veel plezier. Al met al voldoende informatie om te werken aan jouw financiële gezondheid.

5 meest gestelde vragen over beginnen met crypto

Is het veilig om in cryptocurrency te beleggen?

Zoals met elke belegging, is het belangrijk om het risico te begrijpen voordat je in cryptocurrency belegt. Het is altijd een goed idee om je eigen due diligence te doen en te begrijpen wat het risico is voordat je geld investeert.

Hoeveel geld heb ik nodig om te beginnen met cryptocurrency?

Er is geen specifiek bedrag dat je nodig hebt om te beginnen met cryptocurrency. Je kunt al kleine bedragen investeren als je wilt, hoewel het wel verstandig is om te investeren wat je je kunt veroorloven om te verliezen.

Welke cryptocurrency moet ik kopen?

Er zijn honderden verschillende cryptocurrencies beschikbaar, dus het is belangrijk om te beslissen welke het beste bij je past. Doe onderzoek naar verschillende munten en kijk naar factoren zoals hun marktwaarde, hoe ze worden gebruikt en hoe ze worden gedecentraliseerd.

Hoe bewaar ik mijn cryptocurrency veilig?

Er zijn verschillende manieren om je cryptocurrency veilig te bewaren, zoals het gebruik van een hardware wallet of een cold storage wallet. Het is ook belangrijk om twee-factor authenticatie te gebruiken en een sterk wachtwoord te hebben.

Kan ik geld verliezen als ik in cryptocurrency beleg?

Zoals met elke belegging, is het mogelijk om geld te verliezen als je in cryptocurrency belegt. De waarde van cryptocurrency is erg volatiel, dus het is belangrijk om te begrijpen dat je geld kunt verliezen. Het is daarom belangrijk om alleen te beleggen wat je je kunt veroorloven om te verliezen. Bovendien is het verstandig om een plan te hebben voor wanneer je je munten wilt verkopen, zodat je winst kunt maken als de waarde stijgt.

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Beginnen met Crypto? Stappenplan + Gouden Tip!

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips