In dit artikel

Bewegen voor Beginners: Hoe je een Gezonde Gewoonte Opbouwt

In dit artikel

Bewegen is een onmisbaar onderdeel van een gezonde levensstijl. Helaas vinden veel mensen het moeilijk om te beginnen met bewegen. Misschien voelen ze zich onzeker over hun conditie, of weten ze niet goed waar ze moeten beginnen. Als bewegingsspecialist wil ik graag helpen om deze barrières weg te nemen en iedereen in staat stellen om de voordelen van regelmatige beweging te ervaren.

In dit artikel geef ik informatie over de gezondheidsvoordelen van bewegen, tips voor het opbouwen van een bewegingsroutine en hoe je bewegen kunt opbouwen tot een gezonde gewoonte.

Waarom is bewegen zo belangrijk?

Regelmatige beweging is een van de beste dingen die je kunt doen voor je gezondheid. Het kan helpen bij het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten, diabetes, beroerte, kanker en vele andere aandoeningen. Beweging helpt ook bij het verbeteren van de mentale gezondheid, waardoor je je beter gaat voelen en minder snel gestresst bent.

Volgens de richtlijnen van de World Health Organization (WHO) is het aanbevolen om elke dag minstens 150 minuten matig intensief of 75 minuten intensief te bewegen. Dit komt neer op ongeveer 30 minuten per dag. Het is echter nog beter om meer te bewegen, dus probeer zoveel mogelijk te bewegen gedurende de dag.

Hoe begin je met bewegen?

Het begint met kleine stappen. Als je nog nooit eerder hebt gesport, begin dan met een wandeling van 10 minuten per dag. Voeg elke dag een paar minuten toe totdat je aan de richtlijnen van de WHO voldoet. Probeer ook verschillende activiteiten uit om te zien waar je het meest van geniet. Dit kan variëren van wandelen, fietsen, zwemmen, dansen, yoga of zelfs huishoudelijk werk.

Een van de grootste uitdagingen bij het beginnen met bewegen is het vinden van de tijd en motivatie. Probeer een vast tijdstip in je dag te reserveren voor beweging. Dit kan bijvoorbeeld ‘s ochtends vroeg zijn voordat je naar je werk gaat of ‘s avonds voordat je gaat slapen. Je kunt ook een workout-maatje zoeken om je te motiveren.

Hoe bouw je bewegen op tot een gezonde gewoonte?

Het opbouwen van bewegen tot een gezonde gewoonte is een proces dat tijd kost. Het is belangrijk om te begrijpen dat een gewoonte een automatisch patroon van gedrag is dat we onbewust uitvoeren. Dit kan zowel positief als negatief zijn.

Een van de belangrijkste dingen om een gewoonte op te bouwen is om een “trigger” te creëren. Dit is iets dat je herinnert aan het gedrag dat je wilt ontwikkelen. Bijvoorbeeld, als je wilt dat bewegen een dagelijkse gewoonte wordt, kun je een trigger creëren door bewegen te combineren met iets wat je al dagelijks doet, zoals het ontbijt eten of het kijken naar je favoriete programma op televisie.

Het is ook belangrijk om realistische doelen te stellen en je progressie bij te houden. Begin met kleine doelen en voeg geleidelijk meer uitdaging toe. Het bijhouden van je progressie kan helpen om gemotiveerd te blijven en te zien hoe ver je al bent gekomen.

Het is natuurlijk niet altijd makkelijk om een gewoonte op te bouwen. Er zijn altijd dagen waarop je geen zin hebt of het te druk hebt. Het is belangrijk om niet te hard voor jezelf te zijn en te blijven doorgaan. Herinner jezelf eraan waarom je begonnen bent en hoeveel beter je je zult voelen als je regelmatig beweegt.

Conclusie beginnen met bewegen

Bewegen is essentieel voor een gezonde levensstijl. Het kan helpen bij het verminderen van het risico op vele aandoeningen en verbetert ook de mentale gezondheid. Het opbouwen van een bewegingsroutine en het omzetten in een gezonde gewoonte kan een uitdaging zijn, maar met de juiste mindset, realistische doelen en triggers kun je deze barrières overwinnen. Wees trots op elke stap die je maakt en blijf doorgaan, want het is nooit te laat om te beginnen met bewegen en je gezondheid te verbeteren.

Meer bewegen voor jouw gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan naast bewegen ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzureneiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Persoonlijk ben ik fan van om regelmatig een rondje te wandelen, te fitnessen in combinatie met yoga en ik speel graag padel. Mocht je het ook fijn vinden om te wandelen zou je eens kunnen kijken naar de wandeltrainer. Echt een aanrader als je wilt beginnen met bewegen. Mocht je klachten hebben aan je voeten kan je in eerste instantie ook bij de voetentraining terecht. Dan krijg je persoonlijk advies met oefeningen en kan je weer snel beter bewegen. Wil je meer dan enkel wandelen dat zijn er ook beginnen met hardlopen schema’s waarmee je rustig kan opbouwen.

Als je gaat padellen zorg dan dat je het beste padel racket voor jou hebt zodat je geen last krijgt van overtraining zoals bijvoorbeeld een tennisarm.

Wil je juist juist meer gaan bewegen voor spieropbouw dan kunnen buikspieroefeningen helpen, pilates of droog trainen als vrouw. Om meer kennis op te doen heb ik documentaires over sport bekeken en boeken over sport gelezen. Vooral de crossfit documentaires ‘The Fittest‘ en hoe een crossfitter zijn rug breekt en hersteld zijn mijn favorieten.

Wil je meer weten oom meer te bewegen voor jouw gezondheid? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart jouw aankopen doen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

Meest gestelde vragen over beginnen met bewegen

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van beginnen met bewegen?

Regelmatige beweging kan helpen bij het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten, diabetes, beroerte, kanker en vele andere aandoeningen. Beweging helpt ook bij het verbeteren van de mentale gezondheid, waardoor je je beter gaat voelen en minder snel gestresst bent.

Hoeveel beweging is aanbevolen volgens gezondheidsexperts?

Volgens de richtlijnen van de World Health Organization (WHO) is het aanbevolen om elke dag minstens 150 minuten matig intensief of 75 minuten intensief te bewegen. Dit komt neer op ongeveer 30 minuten per dag. Het is echter nog beter om meer te bewegen, dus probeer zoveel mogelijk te bewegen gedurende de dag.

Wat zijn enkele tips voor het opbouwen van een bewegingsroutine?

Begin met kleine stappen, voeg elke dag een paar minuten toe totdat je aan de richtlijnen van de WHO voldoet. Probeer ook verschillende activiteiten uit om te zien waar je het meest van geniet. Reserveer een vast tijdstip in je dag voor beweging, zoals ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds voordat je gaat slapen. Zoek een workout-maatje om je te motiveren.

Hoe kan ik bewegen opbouwen tot een gezonde gewoonte?

Creëer een “trigger” door bewegen te combineren met iets wat je al dagelijks doet, zoals het ontbijt eten of het kijken naar je favoriete programma op televisie. Stel realistische doelen en houd je progressie bij. Wees niet te hard voor jezelf als het soms moeilijk is om aan je gewoonte te voldoen en herinner jezelf eraan waarom je begonnen bent.

Hoe kan ik gemotiveerd blijven om te blijven bewegen?

Stel realistische doelen en houd je progressie bij. Zoek een workout-maatje om je te motiveren. Probeer verschillende activiteiten uit om te zien waar je het meest van geniet. Herinner jezelf eraan waarom je begonnen bent en hoeveel beter je je zult voelen als je regelmatig beweegt.

Wat zijn enkele uitdagingen bij het beginnen met bewegen?

Tijdgebrek, motivatieproblemen, onzekerheid over conditie.

Wat zijn de beste tijden om te bewegen?

Er is geen specifiek tijdstip dat het beste is om te bewegen, het belangrijkste is dat je het op een vast tijdstip in je dag doet, waar je het meest gemakkelijk volhoudt, zoals ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds voordat je gaat slapen.

Wat voor soort beweging is het meest effectief?

Er is geen specifiek type beweging dat het meest effectief is, het belangrijkste is dat je iets doet waar je van geniet en waarmee je je doelen kunt behalen. Het is aanbevolen om een combinatie van cardiovasculaire en krachttraining te doen, zoals wandelen, fietsen, zwemmen, dansen, yoga of gewichtheffen.

Wat zijn enkele oefeningen die geschikt zijn voor beginners?

Wandelen, fietsen, zwemmen, yoga, lichte gewichtheffen, dans-oefeningen.

Hoe kan ik mijn conditie verbeteren als ik net begonnen ben met bewegen?

Het opbouwen van conditie is een proces dat tijd kost. Begin met kleine stappen en voeg geleidelijk meer uitdaging toe. Houd je progressie bij en focus op regelmatigheid in plaats van snelheid of intensiteit. Overleg eventueel met een personal trainer of arts voor advies op maat.

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Bewegen voor Beginners: Hoe je een Gezonde Gewoonte Opbouwt

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips