Een bedankt tekst: hét bewijs van dankbaarheid!
7 april 2021 

Een bedankt tekst: hét bewijs van dankbaarheid!

Dankbaarheid is belangrijk, daar is iedereen het ongetwijfeld mee eens. Hoewel we allemaal uitdagingen het hoofd moeten bieden en soms tegenslag hebben, is er altijd iets om dankbaar voor te zijn: een dak boven ons hoofd, een liefdevolle partner, eten op ons bord en nog veel meer. Als je op zoek bent naar manieren om gelukkiger te worden en aan je persoonlijke groei te werken, dan is het een goed idee om die dankbaarheid te tonen, bijvoorbeeld aan mensen om je heen.

Een van de beste manieren om dat te doen, is door een bedankt tekst te schrijven aan hen die jouw leven mooier maken. Aan de andere kant is het ook mogelijk om bedankt teksten te schrijven voor gebeurtenissen en kansen, aangezien ook deze je de mogelijkheid geven om jezelf te blijven ontwikkelen. Wil je je dankbaarheid oefenen, zodat zowel jijzelf als de mensen om je heen zich gelukkiger voelen? Deze blog kan je op weg helpen om je dankbaarheid in woorden om te zetten!

50 Praktische Groei Tips - Download Gratis - Jouw Persoonlijk Groei

> Download het GRATIS E-BOOK <<

Iets meer over dankbaarheid en bedankt tekstjes

De meeste mensen denken aan dankbaarheid als ze iets krijgen van iemand, of als hen iets goed overkomt. Dat is logisch, want als het leven goed gaat is het gemakkelijk om je goed te voelen en dankbaar te zijn voor al het mooie in je leven. Niettemin kunnen we eigenlijk altijd voor iets dankbaar zijn, en vaak zijn dat de dingen die we misschien wel vanzelfsprekend vinden.

Dankbaarheid is een van de meest krachtige emoties die er zijn, maar het is er ook één die we als mens snel verliezen. Zodra er weer slecht nieuws de kop opsteekt, voelen we ons minder goed en verliezen we de moed. Onze dankbaarheid verdwijnt als sneeuw voor de zon. Toch zijn er manieren om jezelf te doen beseffen dat je wel degelijk heel wat hebt om dankbaar voor te zijn – zoals een bedankt tekst!

Een dergelijk tekstje is erg eenvoudig en kort, maar kan een licht werpen op de zaken, personen en gebeurtenissen die je hebben geholpen in je leven of dat nog steeds doen. Een bedankt tekstje geeft je de kans om je dankbaar te voelen voor iets of iemand waar je normaal gezien misschien weinig aandacht aan besteedt. Je dankbaarheid getuigen door middel van een bedankt tekst klinkt misschien kinderachtig, maar het kan een heel krachtig middel zijn om gelukkiger te worden. Hieronder de belangrijkste voordelen van zoiets eenvoudigs als een bedankt tekst:

1. Een bedankt tekst is gemakkelijk en eenvoudig op te stellen

Als je een persoon in je leven (al is het jezelf) wilt bedanken voor iets wat hij of zij gedaan heeft, dan heb je misschien de neiging om daar veel woorden voor te gebruiken. In veel gevallen is minder echter méér, en dat geldt ook voor een bedankt tekstje! Een kort, eenvoudig tekstje als uiting van je dankbaarheid kost helemaal niets, en daarbij duurt het ook niet lang. Er is dus geen enkel excuus om je dankbaarheid niet op deze manier te uiten!

2. Een bedankt tekst is in heel wat situaties gepast

Daarbij kan je een bedankt tekst in tal van situaties gebruiken. Zoals vermeld is er altijd wel een reden om dankbaar te zijn, hoe klein en onbelangrijk dat op het eerste zicht ook mag lijken. Als je jezelf oefent in het schrijven van bedankt tekstjes voor kleine gebeurtenissen of een kleine goede daad van een ander persoon, dan zal je ook beseffen hoeveel je hebt om dankbaar voor te zijn!

3. Je wordt zelf gelukkiger van een bedankt tekst

Je dankbaarheid uiten voor een ander persoon door middel van een bedankt tekst is een goede manier om die persoon zelf een goed gevoel te geven – maar wie zegt dat je daar ook zelf niet iets uit kunt halen? Als je je dankbaar voelt en dat ook durft tonen, dan zet je als het ware je hart open. Het resultaat is dat je liefde voelt, en dat is de sterkste emotie die er bestaat. Iemand of iets anders bedanken is dus een goede manier om ook zelf gelukkiger te worden!

4. Met weinig woorden veel zeggen

Vervolgens is een bedankt tekst het bewijs dat je met weinig woorden heel wat kunt doen. Woorden zijn sowieso al een krachtig iets, en dienen als ‘medium' voor het overbrengen van emoties en gedachten. Als je een bedankt tekst schrijft met de allerbeste intentie, dan kan je er van op aan dat de ontvanger die intentie zal aanvoelen. Een paar zinnetjes als uiting van je dankbaarheid kan voldoende zijn om héél veel te zeggen, ook al lijkt dat niet zo.

5. Een bedankt tekst voor personen én gebeurtenissen

Zelf een bedankt tekst schrijven is een goede manier om je dankbaarheid te uiten voor een ander persoon, maar het is ook een goed idee om een onpersoonlijke bedankt tekstje te schrijven. Dat klinkt misschien vreemd, maar je dankbaarheid opschrijven voor positieve gebeurtenissen (zoals een geboorte) of leuk nieuws is een van de beste manieren om je ‘dankbaarheidsspier' te oefenen. Ook train je jezelf op die manier om meer oog te hebben voor dingen en mensen waar je dankbaar voor kunt zijn!

Kortom, dankbaarheid is een krachtige emotie – één die jou en de anderen om je heen zoveel gelukkiger kan maken als je het kunt uiten. Er zijn oneindig veel situaties waarin dankbaarheid gepast is, en meestal is het dan ook een goed idee om die dankbaarheid te uiten in de vorm van een bedankt tekstje. In het volgende stukje van deze blog vind je enkele van de beste voorbeelden!

Bedankt Tekst | #50 Mooie Bedankt Teksten Privé en Zakelijk

Situaties waarin een bedankt tekstje gepast is, en enkele voorbeelden!

Een bedankt tekstje kan dus heel wat toevoegen aan je eigen leven en dat van je geliefden – maar wanneer is een bedankt tekstje nu precies gepast? Goed nieuws: er zijn haast geen grenzen aan de situaties waarin je een bedankt tekst kunt gebruiken. Hieronder een overzichtje van enkele voorbeelden!

1. Een bedankt tekst voor een geboorte

Er zijn heel wat dingen om dankbaar voor te zijn, maar de geboorte van een kindje is toch wel écht iets bijzonders! Een dergelijk tekstje is leuk om te schrijven voor je eigen baby (hoewel dat misschien vreemd lijkt), maar je kan het natuurlijk ook schrijven voor de baby van een vriend of vriendin, of een familielid.

 • “Bedankt om ons leven met jouw aanwezigheid zoveel mooier te maken”
 • “Dank je, kleintje, om de wereld te verlichten”
 • “Dank je om de geboorte van ons kindje met ons te delen”
 • “Bedankt om de geboorte van jullie wondertje samen met ons te delen”
 • “Dank jullie allemaal om op de kraamvisite van ons kindje aanwezig te zijn”

2. Een bedankt tekst voor een huwelijk

De verbinding tussen twee mensen is zeker iets om dankbaar voor te zijn. Er zijn heel wat verschillende manieren om zo'n bedankt tekst te schrijven: je kan je dankbaarheid uiten aan je partner, omdat hij of zij je onvoorwaardelijk graag ziet. Ook kan je als familielid en bedankt tekst schrijven voor het huwelijk tussen je broer, zus en zijn of haar partner.

 • “Bedankt dat je jouw leven met me wilt delen”
 • “Ik ben dankbaar voor een man/vrouw als jij in mijn leven”
 • “Dank je om zo'n goede man/vrouw voor mijn broer/zus te zijn!”
 • “Bedankt om ons huwelijk als familie met ons te vieren”
 • “Onze trouwdag wordt nog zoveel mooier met jullie erbij!”

3. Een bedankt tekst voor collega's en medewerkers

Als je je relatie met je collega's en medewerkers wilt verbeteren, dan is het altijd een goed idee om een bedankt tekst te schrijven. Zo'n tekstje zal de band tussen collega's alleen maar sterker maken. Uiteindelijk breng je heel wat tijd met andere mensen op je werk door, dus waarom zou je hen niet laten weten dat je dankbaar voor ze bent? Ook als je afscheid neemt van je collega's of werk, bijvoorbeeld omdat je verandert van job of met pensioen gaat, is een bedankt tekst een goed idee!

 • “Afscheid is nooit gemakkelijk – zeker niet van een pracht collega als jij!”
 • “Ik had me nooit een betere collega'/collega's kunnen inbeelden. Bedankt!”
 • “Team work makes the dream work. Bedankt voor alles!”
 • “Je verandert dan misschien wel van werk, maar je blijft altijd in ons hart.”
 • “Geen idee hoe we het zonder jou zullen redden, maar we zullen ons best doen. Bedankt!”
 • “Beste team, jullie zijn allemaal gewoonweg top. Bedankt!”

Ultieme Powernap Formule - 2 uur Energie Tanken! In Slechts 5 Minuten

4. Een bedankt tekst voor een overlijden

Het klinkt misschien vreemd, maar een bedankt tekstje kan ook een goed idee zijn bij een overlijden. Hierbij kan je bijvoorbeeld je dankbaarheid uiten voor het feit dat je tijd met die persoon hebt kunnen doorbrengen, en dat hij of zij er altijd voor je is geweest. Veel mensen zien een overlijden als iets negatiefs, maar als je dankbaar bent voor wat is geweest krijgt het toch een iets mooiere betekenis.

 • “Bedankt om er al die jaren voor ons te zijn geweest. Je hebt ons leven zoveel mooier gemaakt.”
 • “We willen jullie bedanken om op deze dag aanwezig te zijn. Het maakt het afscheid toch een stukje gemakkelijker.”
 • “Jullie medeleven is onmisbaar voor ons om deze moeilijke periode door te komen.”
 • “Jullie zijn een écht lichtpunt in deze donkere periode. Dank je om er voor ons te zijn.”
 • “We missen je ontzettend, maar we zijn zo dankbaar voor al die tijd samen.”

5. Een bedankt tekst voor de dokter

Je gezondheid, dat is iets wat je niet vanzelfsprekend mag vinden! Het is belangrijk dat je dankbaar bent voor je lichaam en wat het doet om je in goede gezondheid te houden. Ook kan je je dankbaarheid uiten jegens de dokter, bijvoorbeeld als die je heeft geholpen om een gezondheidsprobleem aan te pakken of een ziekte te overwinnen.

 • “Zonder jou hadden we het niet gekund – bedankt dokter!”
 • “Bedankt voor de goede zorgen, en voor een betere morgen!”
 • “Een prachtdokter, dat ben jij. En ik kan het weten!”
 • “Om ons te helpen in tijden van nood en onzekerheid, daar danken wij je voor.”
 • “Dank je om in deze moeilijke periode altijd voor ons klaar te staan!”

Bedankt Tekst | #50 Mooie Bedankt Teksten Privé en Zakelijk

6. Een geliefde bedanken

Waarom zou een bedankt tekst altijd een specifieke reden moeten hebben? Je kan ook zomaar eens je dankbaarheid uiten naar je partner, zodat deze weet dat je hem of haar naar waarde schat. Een kleine goede daad kan voldoende zijn om de band tussen elkaar zoveel sterker te maken – en een bedankt tekst is daar perfect voor!

 • “Jij maakt van mijn leven een écht paradijs. Dank je lieve schat!”
 • “Wat zou ik toch zonder jou moeten doen? Bedankt om er voor me te zijn!”
 • “Woorden schieten tekort om te zeggen hoe graag ik je zie.”
 • “Jij hebt me laten zien hoe het is om écht graag gezien te zijn.”
 • “Elke dag opnieuw bij jou kunnen zijn, is het mooiste geschenk dat er bestaat.”

7. Een bedankt tekstje voor een vriend of vriendin

Ook voor een goede vriend of vriendin mag je dankbaar zijn, want échte vriendschap is zeldzaam. Je kan zomaar een bedankt tekst schrijven voor een vriend(in), maar het kan natuurlijk ook als hij of zij je met iets heeft geholpen of er voor je is geweest in een moeilijke periode.

 • “Dank je om er altijd voor me te zijn, ook als ik misschien zelf niet de beste vriend(in) ben geweest!”
 • “You've got a friend in me!”
 • “Het leven draait niet om WAT je hebt, maar om WIE je bij je hebt.”
 • “Echte vriendschap kent geen grenzen, en dat heb jij bewezen.”
 • “Zo fijn dat wij vriendinnen zijn!”

8. Een bedankt tekst voor een kinderdagverblijf

De opvoeding van een kindje is vaak een uitdaging, en kunnen steunen op een kinderdagverblijf dat voor je klaar staat is een zegen. Waarom stuur je geen bedankt tekstje, zodat ze weten dat je er dankbaar voor bent? Ook voor een kraamhulp of een andere begeleider is zo'n tekstje een goed idee!

 • “Van knutselen tot dansen, tekenen en meer – we zijn dankbaar voor alles wat je ons kindje hebt geleerd!”
 • “Het mooiste geschenk dat je hebt kunnen geven, is jouw aandacht en liefde”
 • “Ik ben vandaag een grote vent en verlaat daarom deze tent!”
 • “Ik zeg nu dag omdat ik naar de peuterschool mag.”
 • “Duizend maal dank voor de helpende hand – nu wordt het tijd dat je zelf eens ontspant!”

9. Een bedankt tekst voor de juf

Of je kindje nu naar een andere school gaat, een moeilijke periode heeft weten te overbruggen dankzij een begripvolle juf of je gewoon zomaar je dankbaarheid wilt tonen aan een juf of meester, een bedankt tekstje is een goed idee. Hieronder enkele leuke ideetjes!

 • “Een leuk schooljaar – dat is het mooiste liefdesgebaar!”
 • “Bedankt voor de prachtige tijd!”
 • “Je bent een top juf/meester!”
 • “Bedankt juf/meester, dat je me hebt helpen groeien en bijleren!”
 • “Het jaar zit er op, en jij bent gewoon top!”

10. Vergeet ook jezelf niet te bedanken!

Ten slotte is het een goed idee om jezelf te bedanken, hoe vreemd dat voor sommige mensen misschien ook mag lijken! Dankbaarheid aan jezelf tonen is een van de beste manieren om je meteen beter te voelen, en dat straal je hoe dan ook uit naar de mensen om je heen. Wees dankbaar voor je eigen lichaam, maar ook voor het comfort dat je elke dag ervaart: lekker eten, een gezellig huis, je gezin, of zelfs gewoon het feit dat je leeft.

 • “Dank je, (je eigen naam), om jezelf te durven zijn.”
 • “Dank je voor al het goede in mijn leven.”
 • “Ik ben dankbaar voor mijn prachtige gezin/mijn lichaam/…
 • “Bedankt, universum, om mij de kans te geven van het prachtige leven te genieten.”
 • “Bedankt, (je eigen naam), om jezelf graag te zien.”

Vitaily Korting - Alle supplementen in één! - Kortingscode - Richard de Leth

De beste tips voor een mooi bedankt tekstje

Hoe mooi het schrijven van een bedankt tekst ook mag lijken op papier, veel mensen komen in de problemen als ze eenmaal willen beginnen met het schrijven van zo'n tekstje. Het is immers niet altijd gemakkelijk om spontaan een bedankt tekst te schrijven, zeker als je wilt dat de boodschap goed overkomt en de persoon waaraan het tekstje is gericht heel belangrijk voor je is.

Gelukkig bestaan er manieren om je creativiteit wat te boosten, zodat je er een mooi tekstje van kunt maken. Hieronder vind je enkele handige tips!

 • Minder is vaak meer

Als je écht dankbaar bent voor iets of iemand, dan heb je misschien zin om er een heel boek over te schrijven! Op zich is daar natuurlijk niets mis mee, en het bewijst zelfs dat je dankbaarheid oprecht is. Aan de andere kant kan je ook met heel weinig woorden veel zeggen, zoals de bovenstaande voorbeelden bewijzen. Het is vooral de intentie die telt, en het gevoel dat je in je bedank tekst steekt.

Een klein kaartje met enkele welgemeende woorden van dankbaarheid kan al voldoende zijn om je dankbaarheid te uiten. Als je de persoon in kwestie goed kent, bijvoorbeeld een familielid of goede vriend, dan kan je natuurlijk iets uitgebreider schrijven. Het is echter niet nodig om drie pagina's vol te schrijven: vaak hebben weinig woorden een veel groter effect!

 • Schrijf wat goed voelt

Vaak zien mensen het schrijven van een bedankt tekst als een rationele daad, maar het tegendeel is waar. Enkel als je echt schrijft wat je voelt, en als je zelf aanvoelt dat datgene uit je hart komt, kan je je dankbaarheid op een oprechte manier tonen. Bij de ene persoon is dat een tekstje vol grapjes, de ander schrijft iets serieuzer en minder uitgelaten.

Probeer je in elk geval niet te forceren om je bedankt tekst op een bepaalde manier te schrijven. Schrijf wat goed voelt (desnoods maak je eerst een klad versie als je niet zeker bent!) en voor je het weet heb je een prachtig bedankt tekstje opgesteld!

 • Neem er de tijd voor

Als je de persoon die je wilt bedanken écht belangrijk vindt, dan neem je de tijd om voor hem of haar een bedankt tekstje te schrijven. Het heeft geen zin om zomaar iets neer te pennen tussendoor, want dan kan je niet echt de juiste intentie in het kaartje steken. Ga zitten, neem pen en papier bij de hand en geef jezelf ruim voldoende tijd om iets moois te schrijven.

Als je de tijd neemt voor een bedankt tekst, dan kan je veel intuïtiever schrijven en meer gevoel in je tekstje steken. De ontvanger zal deze intentie hoe dan ook aanvoelen, en dat maakt een schijnbaar ‘normaal' bedankt tekstje meteen een stuk waardevoller voor de persoon in kwestie!

Bedankt Tekst | #50 Mooie Bedankt Teksten Privé en Zakelijk

Voor wie of wat ben jij dankbaar?

Hopelijk heeft deze blog je getoond dat een kort bedankt tekstje meer dan genoeg kan zijn om je dankbaarheid jegens andere mensen én jezelf te uiten. Het hoeft niet altijd groots en opvallend te zijn, en vaak volstaan een aantal woorden om de ander een goed gevoel te geven. Je kan tegenwoordig gemakkelijk zelf een bedankt tekstje schrijven voor een bepaalde gebeurtenis en versturen via een website als Greetz.nl. Bovenstaande voorbeelden bewijzen daarbij dat er ook al heel wat prachtige bedank tekstjes bestaan. Hoe dan ook zal een origineel bedankt tekstje helpen om je geliefden, jezelf en je leven nog beter naar waarde te schatten – en dat is het begin van alle geluk!

Gratis Workshop Superslapen - Slaap Expert Floris Wouterson

Jouwpersoonlijkegroei.nl is hét Platform voor Zelfontwikkeling

We hebben een exclusief overzicht gemaakt met de Beste Tools voor de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei.

Daarnaast vind je op Jouwpersoonlijkegroei.nl de beste Documentaires, inspirerende Podcast tips, super leerzame Events, en de beste Boeken over Persoonlijke Ontwikkeling.

👉 Tip: Deze voedingssupplementen heb je elke dag nodig!

Heel veel succes en vooral plezier met de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei!

Laat je een reactie achter?

Laat je even weten in een reactie of jij ervaring hebt met een Bedankt Tekst? Hiermee kan je ook anderen inspireren en ik zal altijd reageren 🙂

50 Praktische Groei Tips - Download Gratis - Jouw Persoonlijk Groei

> Download het GRATIS E-BOOK <<

Over de schrijver
Martijn is oprichter van het platform Jouw persoonlijke groei, heeft een relatie met Anouk en vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In zijn gratis E-book deelt Martijn de beste 50 Praktische Tips om groei te ervaren . >>Download Gratis<<
Reactie plaatsen

50 Praktische Groei Tips 

Op welk onderdeel zou jij willen groeien?


 • Meer energie?
 • Regelmatiger bewegen?
 • Uitgeruster wakker worden?
 • Bewuster worden van je mindset?
 • De voordelen van meditatie ervaren?
 • Meer geluk ervaren?

Je kan niet op alle gebieden tegelijk groeien.


Door te focussen op één onderdeel maak je de volgende stap in jouw persoonlijke groei.


Download nu het  GRATIS E-book.  

50%
Het E-book: De volgende stap in jouw persoonlijke groei
GRATIS in je mailbox
Ja, ik wil het E-book
50 praktische groei tips download