Lichaam en geest in balans brengen met yoga

Lichaam en Geest in Balans brengen met Yoga (2023)

We vergeten er nog weleens bij stil te staan maar lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Jouw fysieke lichaam reageert op de gedachten die je hebt.
Denk heel simpel maar aan momenten waarop je bijvoorbeeld blij bent: dan voelt je lichaam waarschijnlijk ontspannen aan. Ben je boos, dan merk je meteen dat je lichaam meer gespannen voelt. Het is een wisselwerking tussen ons hoofd en lichaam.

Het belang van balans tussen lichaam en geest

Uiteindelijk is ons lichaam ook één werkend systeem waarin onder andere onze organen, spieren en ons zenuwstelsel allemaal een eigen functie hebben. In de praktijk merken we vaak dat onze gedachten ons niet altijd helpen maar juist kunnen tegenwerken.

Negatieve gedachten hebben ook een negatieve uitwerking op ons lichaam. Dat stress dus slecht is voor ons lichaam is oud nieuws. Door de huidige maatschappij waarin onder andere de druk van sociale media ons op de proef stelt is het belangrijker dan ooit geworden om een goede balans te vinden tussen lichaam en geest.

Er zijn verschillende manieren om een goede balans te vinden. Een manier die in Azië al eeuwenlang wordt uitgeoefend en de laatste jaren zijn weg ook naar Nederland heeft gevonden is yoga. Tegenwoordig zijn er online genoeg yoga scholen te vinden en zo zijn er ook genoeg verschillende yogastijlen te beoefenen.

Waarom yoga voor lichaam en geest?

Yoga heeft enorm veel positieve effecten voor verschillende lichamelijke ongemakken.
Zowel fysiek als mentaal. Algemeen staat bij yoga voorop dat het helpt om je hoofd weer leeg te maken. Daarnaast werkt het verlichtend voor spanningen in het lichaam.

Yoga wordt in India al honderden jaren beoefend en dat is niet voor niks.
Het woord yoga, ook wel vertaald als ’juk’, is afkomstig uit het Sanskriet en staat voor ’verbinding / verenigen’. Yoga brengt lichaam en geest bij elkaar, je wordt je bewuster van je lichaam.

Door regelmatig een (online) yogales te volgen of een yogareeks uit te voeren zal je op termijn merken dat het lichaam hierop reageert doordat spanningen afnemen en het lichaam soepeler wordt. De geest wordt kalmer en je bent beter in staat om je gedachten uit te zetten of ze te laten voor wat ze zijn.

Bij het beoefenen van yoga wordt het hele lichaam gebruikt wat goed is voor de balans. Los van de verschillende yoga oefeningen die er zijn, laat yoga je ook bewust worden van je ademhaling en maak je met de laatste asana (yoga houding) van bijna elke yoga reeks kennis met meditatie. Dat is namelijk liggen in savasana. Hierbij lig je plat op je rug op je yogamat met de armen langs het lichaam en de binnenkant van de handen naar boven gericht. Dit is een zeer ontspannen yoga houding als je hem goed doet maar de houding vraagt ook zeker enige discipline omdat je erg aangewezen bent op je geest. Ondanks dat je alleen maar plat op je rug ligt, heeft deze asana een sterke werking.

Yoga stijlen gericht op balans tussen lichaam en geest

Binnen de yoga zijn er specifieke yogastijlen die extra goed zijn voor het in balans brengen van lichaam en geest.
Hierbij kun je denken aan yoga stijlen die wat meer yin van aard zijn, daarmee wordt bedoeld, minder actieve yoga stijlen en eventueel deels gericht op meditatie.

Yoga stijlen die in dit plaatje vallen zijn bijvoorbeeld yin yoga, restorative yoga en hatha yoga. Yin yoga is een hele rustige yoga stijl waar de yoga oefeningen vaak voor een aantal minuten moeten worden aangehouden. Dit zorgt ervoor dat je met je bewustzijn gefocust bent op je lichaam.

Hatha yoga is een van de klassiekers binnen de yoga. Het is ook een van de eerste yoga stijlen. Hoewel hatha yoga vaak uit een reeks van oefeningen bestaat, is deze stijl niet dynamisch waardoor hatha yoga ook erg geschikt is voor het vinden van meer balans.

Restorative yoga is ook zeer geschikt voor het creëren van meer balans tussen lichaam en geest. De naam zegt het al: herstellende yoga. De insteek van deze yoga stijl is dat met de oefeningen het zelfhelend vermogen van ons lichaam getriggerd wordt. Net als bij yin yoga is het bij restorative yoga de bedoeling dat je voor langere tijd een yoga houding aanhoudt. Daarnaast focus je op de ademhaling waardoor je al snel wordt aangestuurd om de meditatieve richting op te gaan.

Yoga is ook goed te combineren met het gebruik van een flowee spijkermat of ander spijkerbed.

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Meer yoga voor jouw gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan naast yoga ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzureneiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Persoonlijk ben ik fan van om yoga online te doen. Er zijn verschillende platforms waarmee je gewoon thuis yoga kan beoefenen. Denk bijvoorbeeld aan YogaTV, Happy With Yoga of de Kundalini Yoga Club. Dit is ideaal als je wilt beginnen met yoga in jouw eigen vertrouwde omgeving. Je hebt enkel een abonnement nodig en je eigen yoga matras.

Mocht je wat meer de diepte op willen ingaan kijk dan eens naar yoga nidra of kundalini yoga. Mocht je de smaak echt te pakken hebben kan je je altijd nog inschrijven voor een yoga opleiding.

Wil je meer weten over al deze dingen voor jouw gezondheid? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart jouw aankopen doen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips