Baby wil niet in eigen Bed Slapen (2021) | Pas deze #15 Tips toe!
27 april 2021 
in Slaap

Baby wil niet in eigen Bed Slapen (2021) | Pas deze #15 Tips toe!

Ouder zijn, dat is een prachtige ervaring. Je ziet je kindje opgroeien, elke dag is een nieuw geschenk en daarbij voel je een ongelofelijke liefde voor dat kleine mensje, dat jij en je partner op de wereld hebben gezet. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat het altijd gemakkelijk is om een ouder te zijn. Eén van de grootste uitdagingen waar nieuwe ouders mee te maken krijgen, is dat hun baby'tje niet wil slapen, of moeilijk in zijn/haar eigen bed kan slapen.

Je kan je kleintje natuurlijk niet in slaap toveren, maar toch zijn er bepaalde manieren om het slaperig te maken, en zowel de slaapduur als slaapkwaliteit te bevorderen. Zou je graag zien dat je eigen baby'tje beter slaapt, zodat het gezond groeit en jij ook beter in je vel zit? Dan is deze blog zeker iets voor jou!

50 Praktische Groei Tips - Download Gratis - Jouw Persoonlijk Groei

Download het Gratis E-book

Het belang van slaap voor jouw baby

Slaap is belangrijk, dat weten we allemaal – maar voor baby's is het des te belangrijker om goed en voldoende te slapen. Baby's staan bekend om hun lange slaap periodes, maar daar is natuurlijk een reden voor. Als we heel klein zijn, zijn zowel ons lichaam als onze hersenen in volle ontwikkeling. Er is heel wat energie en tijd voor nodig om het complexe organisme dat ons lichaam is, te doen groeien. Tijdens de slaap gebeurt er van alles:

  • Spierweefsel ontwikkelt zich, zodat het sterker wordt
  • De hersenen groeien, zodat deze meer capaciteit hebben en kunnen bijleren
  • Informatie wordt opgeslagen in het lange termijn geheugen, zodat er plaats vrij is voor het leren van nieuwe dingen
  • Het immuunsysteem ontwikkelt zich én blijft sterk genoeg om virussen, bacteriën en andere indringers af te weren

De lijst is nog veel langer, maar meteen is duidelijk dat voldoende slaap essentieel is. Wij als volwassenen weten dat, en we kunnen er dan ook iets aan doen als onze slaapkwaliteit minder goed is. Kinderen beseffen dat echter nog niet, en daarom is het aan de ouders om hen een handje te helpen. Wat kan je nu doen als jouw baby moeilijk in slaap valt of niet in zijn eigen bed wil slapen? In het volgende deel van deze blog vind je enkele handige tips!

Wil je baby niet slapen? 15 handige tips om je baby te helpen slapen!

We weten allemaal dat het moeilijker is om in slaap te vallen als je het té graag wilt. Het is een vreemde paradox, die gepaard gaat met een zeker mate van bewustzijn en analytisch vermogen. Gelukkig hebben baby'tjes daar meestal nog geen last van, maar er zijn wel andere factoren die het slapen moeilijker kunnen maken!

In het onderstaande overzicht vind je enkele van de beste tips om je baby'tje te helpen slapen, bij jou in in een eigen bed. Op die manier krijgt je kindje alle nodige rust om gezond te worden en goed te groeien, maar ook jouw mentale én lichamelijke gezondheid zullen er beter van worden!

Baby wil niet in eigen Bed Slapen | Pas deze #12 Effectieve Tips toe!

1. White Noise – hét geluid om je baby te doen slapen!

White Noise, of Witte Ruis, is een handig hulpmiddel om de slaapkwaliteit van je baby te verbeteren. White Noise is eigenlijk zogenaamd achtergrondgeluid, een soort constante ruis die ervoor zorgt dat baby's tot rust komen. De reden waarom is eenvoudig: het doet je kindje denken aan het stromen van het bloed door je lichaam, toen het nog in je baarmoeder zat. Er zijn heel wat White Noise systemen verkrijgbaar, zoals Numsy, die dergelijke ruis imiteren en je baby'tje snel tot rust brengen!

Lees onze uitgebreide Numsy White Noise review met exclusieve Numsy kortingscode voor 15% korting.

Numsy Original White Noise (witte ruis)

2. Baby Slaap Geheimen – de beste methodes voor een goede nachtrust!

De methodes in “Baby Slaap Geheimen” geven je meer inzicht in de manier waarop baby's slapen, en bieden interessante tips om je kindje een goede nachtrust te geven. Of je baby nu niet alleen in bed wil slapen, 's nachts om de haverklap wakker wordt of een andere oorzaak aan de basis van het slaapprobleem ligt – deze module kan je helpen!

Klik hier voor de Baby Slaap Geheimen.

Baby wil niet in eigen Bed Slapen Pas deze #11 Effectieve Tips toe! Baby Slaap Geheimen korting

3. Ontwikkel al vroeg een vast slaappatroon

Als je je pasgeboren baby al vanaf dag één wilt helpen om goed te slapen en te groeien, dan is het belangrijk dat je een vast slaappatroon ontwikkelt. Op zich is dat niet zo moeilijk, want het is gewoon een kwestie van oefening. Je kan eventueel gebruik maken van Slaaproutines, een complete slaapgids met de beste tips om baby'tjes van 0 tot 4 jaar te helpen slapen.

In de eerste fase van het leven van een baby'tje gebeurt het opbouwen van een patroon natuurlijk helemaal onbewust. Zodra die basis is gelegd, zal het voor je kindje een stuk gemakkelijker zijn om zelfstandig te slapen, en diep te slapen. Ook als het ouder wordt!

Klik hier voor de Slaapgids Voorbeeldroutines 0-4 jaar.

Baby wil niet in eigen Bed Slapen Pas deze #11 Effectieve Tips toe! Slaapgids Voorbeeldroutines 0-4 jaar korting

4. Leg je baby'tje eens wakker in bed

Het mag dan misschien tegenstrijdig lijken, je baby wakker in bed leggen is wel degelijk een goede manier om het slaperig te maken. Kleine kindjes kunnen nog niet goed communiceren, dus is het moeilijk voor hen om te zeggen dat ze moe zijn. De enige taal die ze kennen is: huilen.

Als ouder moet je natuurlijk zelf een beetje aanvoelen wat de oorzaak daarvan is, maar vaak is het vermoeidheid. Leg je baby'tje dus als het slaaptijd is in bed, zelfs al is het nog klaarwakker. De kans is groot dat je kindje toch tot rust komt en snel in een diepe slaap valt!

5. Creëer een comfortabele slaapplaats

We weten allemaal hoe leuk het is om in een aangenaam bed en een rustgevende slaapkamer te slapen. Voor baby'tjes is dat echter niet anders! Er zijn heel wat manieren waarop je de slaapkamer van de baby leuker en rustgevender kunt maken. Zorg voor een goede ventilatie en probeer rook en andere vuiligheid in de lucht zoveel mogelijk buiten te houden.

Ook is het belangrijk dat de kamertemperatuur in de slaapkamer constant én aangenaam is. Koop een stevige matras, zodat het baby'tje goed ligt. Daarbij is het ook een goed idee om géén kussen te kopen, de gordijnen dicht te doen en je baby'tje niet te warm in te kleden!

Vitaily Korting - Alle supplementen in één! - Kortingscode - Richard de Leth

Lees onze uitgebreide review over Vitaily supplementen

6. Breng je baby voor het slapen tot rust

Als je zelf moeite hebt met slapen, dan besef je waarschijnlijk het belang van een goede voorbereiding op je nachtrust. Voel je dat je baby'tje zelf nog helemaal niet tot rust is gekomen voor het slapengaan, help hem of haar daar dan bij. Aai eens over het kopje, blijf even bij je baby'tje en neem het even tegen de borst. Praat altijd met een zachte stem, en onderneem geen activiteiten (zoals spelen of televisie kijken).

Licht is één van de signalen voor het lichaam om wakker te worden, dus vermijd felle verlichting aan het einde van de dag. Geef je baby'tje ten slotte een speen om tot rust te komen, ten minste tijdens de eerste maanden. Op die manier creëer je de perfecte omstandigheden voor een diepe nachtrust!

7. Ontspan zelf ook op het einde van de dag!

Vaak wil je baby niet slapen omdat hij of zij aanvoelt dat je zelf nerveus bent of nog te druk bezig bent. Het is dus ook belangrijk dat je even rust neemt, zodat je baby'tje zich veilig en comfortabel voelt! Neem minstens een kwartier de tijd om zelf te ontspannen, eventueel met je kindje bij je, zodat jullie allebei diep kunnen rusten.

Zelfs als je baby huilt of nog actief is, is het belangrijk dat jij toch rustig blijft. Door een rustgevende atmosfeer teweeg te brengen, activeer je het natuurlijke slaapinstinct van je kindje. Daarbij zal je zelf ook een stuk beter slapen!

Ultieme Powernap Formule - 2 uur Energie Tanken! In Slechts 5 Minuten

Klik hier voor de Ultieme Powernap Formule

8. Geniet van de wakkere momenten!

Wil je dat je baby beter slaap, in zijn eigen bed of ergens anders? Probeer dan ook te genieten van de moment waarop hij of zij wakker is! Als je je baby enkel aandacht geeft als het huilt of moet gaan slapen, dan leert het minder goed aan om op andere manieren te communiceren. Zoek rustig contact met je kindje op de momenten dat het alert en wakker is, zelfs als het niet huilt.

Niet alleen maak je zo een sterke band aan met je kindje, ook zal het zich veel veiliger voelen. Daarbij heb jij de kans om nog méér van je pasgeboren baby'tje te genieten – en dat is natuurlijk erg belangrijk!

9. Zorg voor je eigen gezondheid

Elke ouder weet hoe lichamelijk en mentaal uitdagend het kan zijn om een pasgeboren baby'tje te hebben. Ja, het is een wonder, maar dat wil niet zeggen dat jij je af en toe niet moe of gefrustreerd kunt voelen. Draag dus ook zorg voor jezelf, zodat je mentaal en fysiek weerbaarder bent. Op die manier voel jij je beter, en dat zal de gezondheid van je kindje alleen maar ten goede komen.

Wissel verantwoordelijkheden af als partners, rust voldoende uit als je baby'tje zelf slaapt en wees ook realistisch over je eigen grenzen. Probeer ook niet te hard te zijn voor jezelf, en stel eventueel je persoonlijke verwachtingen bij op het vlak van huishouden en werk.

De Beste Detox Sapkuur Deal bij Sap.je Kortingscode Korting

Lees onze uitgebreide review over de sapjes van Sap.je

10. Zoek uit wat werkt voor jouw baby'tje

Elk kindje is anders, en heeft dan ook andere noden op het vlak van slapen. Vaak wordt gedacht dat het pikdonker moet zijn om goed te kunnen slapen, maar sommige baby'tje hebben liever dat er toch wat ligt schijnt. Voor het ene kindje is iets warmer beter, terwijl andere baby'tje s dan weer dieper slapen als het wat kouder is.

Wees aandachtig als je je baby'tje wilt doen slapen, en kijk uit naar signalen dat het misschien niet comfortabel ligt of zich minder goed voelt. Op die manier kan je nieuwe dingen uitproberen, en voor je het weet vind je de perfecte omstandigheden om je baby'tje snel in slaap te helpen vallen!

11. Heb geduld met je baby'tje

Je baby in zijn of haar eigen bed laten slapen, dat is een hele verandering. Als je altijd bij je ouders of in een wieg hebt geslapen, dan kan het eng zijn om plots in je eigen bed te slapen. Als je baby niet alleen wil slapen, dan kan de overgang bijvoorbeeld geleidelijk aan invoeren. Zet bijvoorbeeld eerst het bedje in je eigen slaapkamer, en probeer daarna af te wisselen tussen een dag samen slapen (of in de wieg slapen) en een dag apart slapen.

Op die manier is de transitie naar alleen slapen minder plots, waardoor het kindje zich beter kan aanpassen. Uiteindelijk leert je baby of kindje dan toch zelfstandig slapen, en dat is trouwens ook belangrijk voor het zelfvertrouwen!

Baby wil niet in eigen Bed Slapen | Pas deze #12 Effectieve Tips toe!

12. Je baby inbakeren of in een slaapzak

Eén van de belangrijkste redenen waarom pasgeboren baby's of kleine kindjes moeite hebben met afzonderlijk slapen, is omdat ze de omgeving nog niet kennen. In de baarmoeder zitten ze al die maanden gezellig ingeduffeld, lekker warm en veilig, en dan plots slapen ze in een open ruimte zonder omhulsel of bescherming!

Je kan dit baarmoeder-effect een beetje nabootsen door je kindje een kleine slaapzak aan te doen (Overzicht geschikte babyslaapzakjes), of in te bakeren. Hierdoor voelt het zich een stuk veiliger en lekker warm, en heeft je baby zelf geen last meer van willekeurig bewegende armpjes en beentjes.

13. Zorg voor een leuke, gezellige en veilige atmosfeer overdag

Hoe geliefder, veiliger en beter je baby'tje zich voel toverdag, hoe beter het ook zal slapen! Probeer je dus niet enkel blind te staren op de kwaliteit van de slaap, de inrichting van de slaapkamer en alles wat met slaap te maken heeft. Geef je kindje overdag voldoende aandacht en liefde, en creëer een veilige leefomgeving.

Niet alleen zal je baby'tje op die manier minder stresshormoon aanmaken – waardoor het gemakkelijker tot rust komt – ook krijgt het veel meer zelfvertrouwen. En dat maakt in een eigen bedje slapen nog zoveel gemakkelijker!

Beste Green Juice Review Korting

Klik hier en vergelijk de beste Green Juices met korting

14. Gebruik de slaapkamer of het bed niet als straf!

Een laatste goede tips om je kindje (en dat geldt dan vooral als het iets ouder is) niet naar bed te sturen als het iets verkeerd heeft gedaan. Elke keer dat je je kind naar bed of de slaapkamer stuurt als straf, gaat het zijn of haar bed associëren met iets negatiefs. En dat is niet bepaald bevorderlijk voor een goede slaapkwaliteit!

Probeer al vroeg duidelijk te maken aan je baby'tje of kindje dat de slaapkamer een plaats is van rust, liefde en zorg. Op die manier zal het zijn of haar bed associëren met die eigenschappen, en dat zal de slaapkwaliteit zoveel beter maken.

Deze tips maken duidelijk dat er wel degelijk heel wat is dat jij als ouder kan doen om je baby'tje te helpen slapen. Of het nu sowieso moeite heeft met slaap, of gewoon moeilijk in zijn eigen bedje kan slapen – volhouden is de boodschap. Uiteindelijk is het voor het kindje of baby'tje een hele aanpassing, en als je daar als ouder begrip voor hebt gaat het alleen maar gemakkelijker!

15. Rooming In: een betere nachtrust voor jij én je baby'tje!

Ten slotte is er Rooming In, een techniek die vaak wordt toegepast bij baby's die niet in hun eigen bed willen slapen. Het gaat om een soort van overgangsperiode, waarbij het kindje tijdelijk in de slaapkamer van de ouders slaapt. Op die manier voelt het zich veiliger, waardoor het beter slaapt. Ook is het zo als moeder een stuk gemakkelijker om borstvoeding te geven, aangezien je niet elke keer je halve huis door moet lopen!

Verwen jouw baby én ook jezelf met een goede nachtrust

Uitgerust zijn, dat is één van de belangrijkste factoren die bijdragen tot een goede levenskwaliteit. En dat geldt ook voor je baby'tje! Als je kindje niet in zijn of haar eigen bed wil slapen, besef dan dat dat tijdelijk is – en dat je als ouder wel degelijk heel wat kunt doen om het te helpen. De tips die je hier hebt gelezen zullen de overgang naar slapen in een eigen bedje zeker een stuk gemakkelijker maken. Voor jouw baby, maar ook voor jezelf.

Hoe dan ook horen slaapproblemen bij het opgroeien en opvoeden van een kindje of baby. Zolang je echter een gezonde, liefdevolle en veilige leefomgeving creëert en enkele van bovenstaande tips toepast, is er geen reden waarom jouw baby'tje niet diep en rustig zou kunnen slapen. Als jouw eigen slaap- én levenskwaliteit daardoor ook nog eens verbeteren, dan is dat natuurlijk alleen maar mooi meegenomen!

Baby wil niet in eigen Bed Slapen | Pas deze #12 Effectieve Tips toe!

Jouwpersoonlijkegroei.nl is hét Platform voor Zelfontwikkeling

We hebben een exclusief overzicht gemaakt met de Beste Tools voor de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei.

Daarnaast vind je op Jouwpersoonlijkegroei.nl de beste Documentaires, inspirerende Podcast tips, super leerzame Events, en de beste Boeken over Persoonlijke Ontwikkeling.

👉 Tip: Deze voedingssupplementen heb je elke dag nodig!

Heel veel succes en vooral plezier met de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei!

Laat je een reactie achter?

Laat je even weten in een reactie of jij ervaring hebt met een baby die niet wil slapen? Hiermee kan je ook anderen inspireren en ik zal altijd reageren 🙂

50 Praktische Groei Tips - Download Gratis - Jouw Persoonlijk Groei

Download het Gratis E-book

Over de schrijver
Martijn is oprichter van het platform Jouw persoonlijke groei, heeft een relatie met Anouk en vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In zijn gratis E-book deelt Martijn de beste 50 Praktische Tips om groei te ervaren . >>Download Gratis<<
Reactie plaatsen

50 Praktische Groei Tips 

Op welk onderdeel zou jij willen groeien?


  • Meer energie?
  • Regelmatiger bewegen?
  • Uitgeruster wakker worden?
  • Bewuster worden van je mindset?
  • De voordelen van meditatie ervaren?
  • Meer geluk ervaren?

Je kan niet op alle gebieden tegelijk groeien.


Door te focussen op één onderdeel maak je de volgende stap in jouw persoonlijke groei.


Download nu het  GRATIS E-book.  

50%
Het E-book: De volgende stap in jouw persoonlijke groei
GRATIS in je mailbox
Ja, ik wil het E-book
50 praktische groei tips download