Auto leasen of lenen?

Auto leasen of lenen?

Je wilt graag een nieuwe auto kopen, maar je wilt niet in een keer een groot bedrag uitgeven. Dan heb je twee opties, leasen of lenen voor een auto. Maar welke optie past het beste bij jou? In dit artikel verdiepen we ons in wat het inhoudt om een auto te leasen of te lenen.

Verschil tussen leasen en lenen voor auto?

Het leasen van een auto, ook wel private lease genoemd, is een contract waarbij je maandelijks een vast bedrag betaalt aan een leasemaatschappij in ruil voor een nieuwe auto. Alle kosten die te maken hebben met je auto zijn inbegrepen in het maandbedrag, zoals de autoverzekering, wegenbelasting en onderhoud. Het enige wat je zelf betaalt, is de brandstof.

Lenen voor een auto, zoals het woord al aangeeft, betekent dat je een lening afsluit, zodat je een auto kunt kopen. Je ontvangt in één keer het totale bedrag op je rekening. Vervolgens betaal je de lening maandelijks terug, inclusief rente. Bij het afsluiten van een lening staan het maandbedrag, de rente en de looptijd vast. Zo weet je precies wat je lening kost en wanneer deze is afbetaald. Vaak is een persoonlijke lening de meest geschikte vorm voor het financieren van een auto. Alle overige kosten die komen kijken bij het hebben van een auto, zoals de verzekering, wegenbelasting en onderhoud, betaal je zelf.

Budget en totale kosten leasen vs lenen

Het voordeel van het leasen van een auto is dat je precies weet wat je maandelijkse kosten zijn. Dit is handig als je van zekerheid houdt, want alle kosten rondom je auto zijn inbegrepen. Denk hierbij aan wegenbelasting, verzekering en onderhoud. 

Bij het leasen van een auto beïnvloeden verschillende factoren je totale kosten. Allereerst de auto die je kiest. Kleinere auto’s zijn vaak goedkoop om te leasen. Ook het aantal kilometers dat je per jaar wilt rijden beïnvloedt de kosten. Hoe meer je wilt rijden, hoe duurder je leasecontract. Rijd je meer dan het afgesproken aantal kilometers in je contract? Dan is het mogelijk dat je te maken krijgt met extra kosten.

Kijk je naar de totale kosten van geld lenen voor een auto, dan spelen je schadevrije jaren een rol. De schadevrije jaren beïnvloeden namelijk de premie die je betaalt voor je autoverzekering. Heb je weinig of geen schadevrije jaren, dan betaal je vaak veel premie als je een autoverzekering afsluit. Uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat de premie ook nog verschilt per leeftijdsgroep. Ben je jonger dan 25 jaar, dan betaal je relatief veel voor je autoverzekering. “Gemiddeld betalen jongeren meer voor hun autoverzekering doordat autoverzekeraars een opslag verwerken in de premie voor bestuurders tot en met 24 jaar. Die opslag verminder elk jaar minder en is op zijn hoogst op je 18e”, zegt Bulthuis. In dit geval kan een auto leasen voordeliger zijn.

Aan de andere kant biedt geld lenen voor een auto op lange termijn meer financiële flexibiliteit. Je spreidt de betalingen en aan het einde van de looptijd is de auto ook echt van jou. Een minpunt is dat jongeren bij vele kredietverstrekkers weinig of zelfs geen geld kunnen lenen. Dus, ben je 35 jaar of ouder en heb je veel schadevrije jaren, dan is geld lenen en zelf je autoverzekering afsluiten vaak goedkoper. Ben je jonger dan 35 jaar, dan is leasen vaak voordeliger. In het leasecontract zitten de kosten van je autoverzekering dan al verwerkt.

Rente bij lenen voor auto

Bij geld lenen voor een auto betaal je rente over de lening. Deze rente bepaalt de totale kosten van je lening. Hierbij geldt dat elke kredietverstrekker zijn eigen rentetarieven hanteert. Door goed te vergelijken vind je de lening met de laagste rente voor jouw auto, zodat je niet onnodig te veel betaalt.

Wat is voor jou belangrijk bij een auto leasen of lenen?

Het kiezen tussen een auto leasen of lenen draait niet alleen om geld. Het gaat ook om wat jij belangrijk vindt in je dagelijks leven. Hier zijn een aantal persoonlijke overwegingen bij het kiezen voor een auto leasen of lenen.

  • Vrijheid: Bij het leasen van een auto zijn er grenzen aan hoeveel je rijdt en wat je met de auto doet. Lenen geeft je alle vrijheid, rij zoveel je wilt, pas de auto aan naar wens, maar daar ben je ook zelf verantwoordelijkheid voor onderhoud en reparaties.
  • Nieuwste modellen: Leasen is ideaal als je graag steeds in de nieuwste auto’s rijdt. Geen gedoe met verkopen of inruilen, je stapt gewoon over op het nieuwste model met de laatste snufjes.
  • Lange termijnplanning: Wil je de auto lang te gebruiken, dan is lenen vaak voordeliger. Op lange termijn betaal je minder en na het afbetalen van de persoonlijke lening is de auto helemaal van jou. Geen maandelijkse betalingen meer, behalve natuurlijk je autoverzekering en wegenbelasting, en je kiest zelf of je de auto houdt of verkoopt.

Heb je nog steeds moeite met kiezen? Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen adviseert: “De keuze tussen leasen en lenen hangt sterk af van je persoonlijke situatie en voorkeuren. Weeg de financiële factoren zorgvuldig af, maar vergeet niet dat ook flexibiliteit en comfort een rol spelen in deze beslissing.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips