In dit artikel

Artrose magnesium: effect van magnesium op artrose

Artrose magnesium: effect van magnesium op artrose

In dit artikel

Vecht je tegen de pijn en stijfheid van artrose? Ik herken het gevecht maar al te goed, en weet dat magnesium een sleutelrol kan spelen; zestig procent van ons lichaamsmagnesium bevindt zich in de botten.

In dit artikel onthul ik hoe magnesium kan helpen bij het verlichten van artroseklachten. Lees verder en vind nieuwe hoop op verlichting!

Key Takeaway

Mijn beste magnesium van 2024 is Nutribites Magnesiumcitraat. Dit merk magnesium heeft een hoge, maar veilige dosering en een eerlijke prijs. Het is een organisch verbonden vorm, waardoor goed opneembaar door het lichaam.

Samenvatting

 • Magnesium speelt een sleutelrol in het versterken van de botten en kan helpen bij het verminderen van artroseklachten.
 • Een tekort aan magnesium kan leiden tot gewrichtsslijtage en pijn, wat vooral bij 60% van de Belgische bevolking voorkomt.
 • Het aanbrengen van magnesiumolie direct op de gewrichten kan verlichting bieden bij artrose door pijn en stijfheid te verminderen.
 • Door het gebruik van goed opneembare magnesiumsupplementen, zoals magnesiumcitraat, kunnen ontstekingen verminderen en de beweeglijkheid verbeteren.
 • Het is belangrijk om altijd eerst advies te vragen aan een arts of specialist voordat je met een nieuwe routine van magnesiumsupplementen begint.

Wat is artrose en de relatie met magnesium

Artrose magnesium: effect van magnesium op artrose

Artrose is een vorm van reumatische aandoening die gewrichtsslijtage veroorzaakt. Hierbij slijt het kraakbeenweefsel in de gewrichten, wat veel pijn en stijfheid kan geven. Dit kan ontstaan door verschillende factoren, zoals overgewicht en ouderdom, maar ook een tekort aan belangrijke mineralen zoals magnesium.

Magnesium is cruciaal voor het behoud van sterk botweefsel en een gezonde botmassa. Zonder voldoende magnesium kunnen botten zwakker worden en neemt de kans op botontkalking toe.

Ik zorg ervoor dat ik genoeg magnesium binnenkrijg omdat het essentieel is voor de gezondheid van mijn gewrichten. Dit mineraal helpt bij de opname van calcium en vitamine D, twee cruciale elementen voor sterke botten en het voorkomen van artritis en osteoporose.

Hoe meer ik lees over de invloed van magnesium op het lichaam, hoe meer ik begrijp hoe belangrijk het is om een tekort te vermijden. Het ondersteunt niet alleen mijn botgezondheid, maar heeft ook positieve effecten op mijn slapen en algemeen welzijn.

YouTube video

De invloed van magnesium op artrose

Artrose magnesium: effect van magnesium op artrose

De rol van magnesium in het lichaam is veelzijdig, en zijn potentieel om artrose te beïnvloeden is een onderwerp dat zeker onze aandacht verdient. Laten we eens dieper ingaan op hoe dit mineraal kan bijdragen aan de gezondheid van onze gewrichten en welke praktische stappen we kunnen nemen om ervoor te zorgen dat we genoeg binnenkrijgen voor ons welzijn.

YouTube video

Het effect van magnesiumtekort op gewrichtsslijtage

Een tekort aan magnesium kan de deur openzetten voor vervelende kwaaltjes zoals gewrichtsslijtage. Ik weet dat het klinkt als iets kleins, magnesium missen, maar het kan echt grote impact hebben.

Neem nu bijvoorbeeld onze Belgische bevolking; zowat 60% heeft niet genoeg magnesium in hun lichaam. Dat is alarmerend veel!

Het lichaam begint dan magnesium te onttrekken uit plekken waar het opgeslagen ligt, zoals in onze botten en gewrichten. Dit kan een negatieve spiraal starten waarbij gewrichten het steeds harder te verduren krijgen en artrose kan toeslaan.

Niet iets om licht over te denken dus, zeker als je bedenkt hoe belangrijk soepele gewrichten zijn voor onze dagelijkse bewegingen. Het is dus van cruciaal belang dat we ons magnesiumniveau op peil houden om onze gewrichten zo lang mogelijk gezond en sterk te houden.

Het gebruik van magnesiumolie bij reumatische klachten zoals artrose

Nu we hebben gezien hoe een tekort aan magnesium bij kan dragen aan gewrichtsslijtage, laat ons de rol van magnesiumolie bij de behandeling van artrose nader bekijken. Magnesiumolie biedt een praktische manier om magnesium direct op pijnlijke gewrichten aan te brengen.

Dit kan vooral nuttig zijn voor wie lijdt aan reumatische klachten zoals artrose, omdat het rechtstreeks bijdraagt aan de verlichting van pijn en stijfheid. Ik heb zelf ontdekt dat het toepassen van een kompres met magnesiumolie intensieve verlichting kan geven en soms voelt het alsof het de scherpe randjes van mijn pijn wegneemt.

Het dagelijks gebruik van magnesiumolie kan ook helpen om de beweeglijkheid te vergroten en ontstekingen te verminderen. Ik masseer de olie vaak voorzichtig in mijn huid rond de aangedane gewrichten en laat het absorberen, wat een diep penetrerend effect lijkt te hebben.

Dit is niet alleen rustgevend, maar ondersteunt ook mijn gewrichten tussen de actieve momenten door. Omdat artrose een chronische aandoening is, zoek ik altijd naar manieren om mijn symptomen beheersbaar te houden en ik ben dankbaar dat magnesiumolie daarbij een waardevolle rol speelt.

Tips voor het gebruik van magnesium bij artrose

Als je worstelt met artrose, zou je kunnen overwegen om magnesium aan je dagelijkse routine toe te voegen. Hier deel ik een aantal nuttige richtlijnen die je zullen helpen de potentie van magnesium volledig te benutten, of dat nu via supplementen of topische middelen is.

YouTube video

Aanbevolen magnesiumsupplementen en -olie voor artrose

Het kiezen van de juiste magnesiumsupplementen en -olie kan een wereld van verschil maken voor mensen met artrose. Ik let altijd op kwaliteit en de juiste samenstelling om mijn gewrichten zo goed mogelijk te ondersteunen.

 • Zoek naar magnesiumsupplementen die speciaal zijn geformuleerd voor gewrichtsondersteuning. Deze bevatten vaak een combinatie van magnesium met andere nuttige ingrediënten zoals glucosamine of chondroïtine.
 • Magnesiumcitraat is een populaire keuze omdat het goed wordt geabsorbeerd door het lichaam; dit helpt bij het verminderen van pijn en ontsteking.
 • Magnesiumolie biedt een praktische optie voor topicaal gebruik; je kunt het direct op de pijnlijke gewrichten aanbrengen voor snelle verlichting.
 • Controleer altijd de dosering om overmatig gebruik te voorkomen, aangezien dit bijwerkingen kan veroorzaken. Volg de aanbevelingen op de verpakking of overleg met een arts.
 • Voor extra spierontspanning kan ik ook baden nemen met Epsom – zout, dat rijk is aan magnesium; dit helpt bij het losmaken van stijve spieren rond mijn gewrichten.
 • Het is slim om ook rekening te houden met supplementen die B – vitamines bevatten, omdat deze in combinatie met magnesium kunnen helpen stressniveaus te verlagen, wat vooral belangrijk is voor mensen die worstelen met artrose gerelateerde angst.

Conclusie

Artrose en magnesium zijn nauw met elkaar verbonden, dat is duidelijk geworden. We zien hoe belangrijk dit mineraal is voor onze botten en gewrichten. Magnesiumolie biedt een simpele manier om de klachten van artrose aan te pakken.

Pijn en stijfheid kunnen verminderen door de juiste supplementen te gebruiken. Denk eraan, een gezond leven leidt tot sterkere botten. Laat magnesium jouw bondgenoot zijn in de strijd tegen artrose.

Veelgestelde Vragen

1. Kan magnesium olie helpen bij artrose?

Ja, magnesium olie kan verlichting bieden bij reumatische aandoeningen zoals artrose, omdat het ontstekingen kan verminderen en de gewrichtspijn kan verzachten.

2. Wat is de relatie tussen magnesium en ontstekingsreuma?

Magnesium heeft ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het beheersen van ontstekingsreuma, door het verminderen van pijn en stijfheid in de gewrichten.

3. Hoe gebruik ik magnesium voor aandoeningen zoals jicht?

Bij het behandelen van jicht, een vorm van artritis, kan het aanbrengen van magnesium olie direct op de huid rondom de getroffen gebieden helpen om symptomen te verlichten en de beweging te verbeteren.

4. Waar vind ik meer informatie en tips over het gebruik van magnesium bij artrose?

Voor meer feiten en praktische tips kun je inloggen op gespecialiseerde websites of contact opnemen met jouw zorgverlener voor advies op maat over het gebruik van magnesium bij artrose.

Picture of Charlotte Anne (Lotte) de Vries (Orthomoleculair Therapeut)

Charlotte Anne (Lotte) de Vries (Orthomoleculair Therapeut)

Charlotte Anne de Vries (1998), een toegewijde orthomoleculair therapeut, staat beter bekend als Lotte. In haar eigen praktijk helpt zij cliënten met uiteenlopende gezondheidsklachten, waaronder huidproblemen (zoals acne, psoriasis en eczeem), hormonale problemen, burn-out, overgewicht, darmklachten (PBD, leakygut, spijsverteringsklachten) en vermoeidheid. Haar aanpak combineert labtesten, voedingsadviezen, leefstijltips en een positieve mindset.Als je meer wilt weten of als je hulp nodig hebt, kun je haar bereiken via lotte@jouwpersoonlijkegroei.nl of bellen naar 033-2022144 tijdens kantooruren. Blijf op de hoogte van haar inzichten en tips door Lotte te volgen op LinkedIn en Instagram.Meer advies van Charlotte Anne (Lotte) de Vries

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips