In dit artikel

Artisjok van Mediterraans Gerecht tot Superfood

Artisjok: van Mediterraans Gerecht tot Superfood

In dit artikel

Artisjokken zijn een veelzijdig en smakelijk voedsel dat steeds populairder wordt, niet alleen in de Mediterrane keuken, maar ook in de rest van de wereld. Het is een voedingsmiddel met een lange geschiedenis en vele gezondheidsvoordelen. In dit artikel zullen we een overzicht geven van alles wat u moet weten over artisjokken, van hun oorsprong en voedingswaarde tot de manieren waarop ze kunnen worden bereid en gebruikt in de keuken.

Beste fytonutriënten van 2023: Mijn selectie 

  1. Beste Ashwagandha – Nutribites Ashwagandha
  2. Beste kurkuma – Nutribites Kurkuma C3
  3. Beste cranberry – Flinndal Cranberry (10% korting met kortingscode ‘GROEI’)
  4. Beste spirulina – Vitals Spirulina (10% korting met kortingscode ‘GROEI’)
  5. Beste saffraan – Vitals Saffraan LCS (10% korting met kortingscode ‘GROEI’)

Geschiedenis van de artisjok

De artisjok is een lid van de composietenfamilie en is afkomstig uit de Middellandse Zee. Het wordt al meer dan 2000 jaar in de traditionele Mediterrane keuken gebruikt. De oude Grieken en Romeinen waardeerden de artisjok voor zijn medicinale eigenschappen en gebruikten het om leverproblemen te behandelen. De artisjok werd later naar Europa gebracht en verspreidde zich vanuit daar over de rest van de wereld.

Traditioneel worden artisjokken vaak gekookt en geserveerd met een vinaigrette of een citroen-olie dip. Ze kunnen ook worden gebakken, gefrituurd of gerold in deeg en gevuld met kaas of vlees.

Artisjok van Mediterraans Gerecht tot Superfood

Voedingswaarde en gezondheidsvoordelen

Artisjokken zijn rijk aan vezels, vitamines en mineralen. Ze bevatten onder andere vitamine C, kalium, foliumzuur, magnesium en vitamine K. Ook bevatten artisjokken antioxidanten, waaronder silymarine, die de lever beschermen tegen schade.

Orthomoleculair specialisten adviseren artisjokken vooral om de lever te ondersteunen. Artisjokken stimuleren de lever en de galblaas om hun werk te doen, waardoor het lichaam beter in staat is om afvalstoffen af te voeren. Ook kan artisjok helpen bij het verlagen van cholesterol, bloeddruk en het verminderen van ontstekingen in het lichaam.

Artisjokken zijn echter niet geschikt voor iedereen. Sommige mensen kunnen een allergische reactie krijgen op artisjokken, en zwangere vrouwen wordt afgeraden om artisjokken te consumeren.

Artisjok van Mediterraans Gerecht tot Superfood

Bereidingswijze en gebruik in keuken

Er zijn vele manieren om artisjokken te bereiden en te gebruiken in de keuken. Een populaire bereidingswijze is om de artisjokken te koken of te stomen, waarna de binnenste bladeren en het hart worden gegeten. Hieronder volgen enkele andere bereidingswijzen:

  • Gebakken artisjokken: Snijd de artisjokken in plakjes en bak ze in een pan met een beetje olie tot ze goudbruin zijn. Serveer met een citroen-olie dip of een knoflookmayonaise.
  • Gefrituurde artisjokken: Snijd de artisjokken in plakjes of ringen en frituur ze tot ze knapperig zijn. Serveer met een dip naar keuze.
  • Gevulde artisjokken: Verwijder de buitenste bladeren en snijd het bovenste deel van de artisjok af. Meng kaas, vlees of groenten en vul de artisjok hiermee. Bak of kook vervolgens de gevulde artisjokken.
  • Artisjokken in salade: Snijd de artisjokken in stukjes en meng ze met sla, tomaat en andere groenten. Maak een dressing met olie, azijn, knoflook en kruiden naar smaak.

Tips voor het kopen en bewaren van artisjokken

Kies voor stevige, groene artisjokken met stevige bladeren en een compact hart. Vermijd artisjokken die bruin of slap zijn of die een gele kleur hebben.

Artisjokken kunnen worden bewaard in de koelkast, in een plastic zak of afgedekt met folie. Ze kunnen tot een week worden bewaard. Als de artisjokken zijn bereid, kunnen ze in de koelkast worden bewaard, maar het is het beste om ze binnen een paar dagen op te eten.

Conclusie artisjokken

Artisjokken zijn een smakelijk en gezond voedingsmiddel met een rijke historie. Ze zijn rijk aan vezels, vitamines en mineralen en bevatten antioxidanten die de lever beschermen tegen schade. Orthomoleculair specialisten adviseren artisjokken vooral om de lever te ondersteunen. Er zijn vele manieren om artisjokken te bereiden en te gebruiken in de keuken, van gekookt tot gefrituurd en gevuld. Bij het kopen en bewaren van artisjokken is het belangrijk om te kiezen voor stevige, groene artisjokken en ze op een juiste manier te bewaren.

Artisjok van Mediterraans Gerecht tot Superfood

Meer fytonutriënten (Planten, kruiden en specerijen) voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan naast fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) ook op andere punten zoals vitamines, mineralen en spoorelementenomega 3 vetzureneiwitten, en superfoods zoals bijvoorbeeld green juice.

De laatste jaren zijn fytonutriënten zoals ashwagandha, kurkuma, saffraan, spirulina en cranberry enorm populair geworden in de westerse wereld. En dat is natuurlijk niet voor niks. Maar wist je dat er zich nog veel meer krachtige stoffen in de natuur bevinden zoals bijvoorbeeld; boswellia, berberine, cordyceps, echinacea, ginkgo-biloba, mariadistel, OPC, pycnogenol en rhodiola rosea. Ook wordt de kracht van rode gist rijst, kaneel, valeriaan, knoflook, alsemkruid en artisjok steeds bekender. Steeds meer studies wijzen uit dat deze planten, kruiden en specerijen een verrijking voor onze gezondheid kunnen zijn.

De lijst is echter nog veel langer en wil ik graag met je delen. Ken jij bijvoorbeeld borageolie, bergamotpolyfenolen, bioflavonoïden of fenegriekzaden. Van groene thee-extract, kruidnagel, gember thee, monnikspeper en pompoenzaden hebben we waarschijnlijk allemaal wel gehoord maar ook deze hebben verschillende positieve krachten voor jouw gezondheid.

Omdat ik mij de afgelopen periode volledig heb laten onderdompelen in de wereld van fytonutriënten kan ik je nu ook alles vertellen over pygeum, policosanol, teunisbloemolie, zilverkaars, gaba, Mucuna en Aloë vera. Dit zijn een voor een interessante ingrediënten voor jouw gezonde levensstijl.

Wil je meer weten over al deze fytonutriënten ? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je aankopen doen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

Meest gestelde vragen over artisjokken

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van het eten van artisjokken?

Artisjokken bevatten vezels, vitamines en mineralen en antioxidanten die de lever beschermen tegen schade. Ze kunnen ook helpen bij het verminderen van cholesterolgehalte en het verbeteren van de spijsvertering. (1)

Hoe worden artisjokken het beste bereid?

Er zijn veel manieren om artisjokken te bereiden, zoals koken, stomen, bakken, frituren en gevuld. Een populaire bereidingswijze is om de artisjokken te koken of te stomen, waarna de binnenste bladeren en het hart worden gegeten.

Wat zijn enkele recepten met artisjokken?

Er zijn veel recepten met artisjokken, zoals gebakken artisjokken met citroenolie dip, gevulde artisjokken met kaas, vlees of groenten en artisjokken in salade met sla, tomaat en groenten.

Wat is het verschil tussen een artisjok en een cichorei?

Een artisjok is een plant uit de composietenfamilie, terwijl een cichorei een groente is die behoort tot de familie van de composieten. Beide groenten worden vaak in de Mediterraanse keuken gebruikt, maar hebben een andere smaak en textuur.

Wanneer zijn artisjokken in het seizoen?

Artisjokken zijn in het seizoen van april tot en met juni.

Waar komen artisjokken vandaan?

Artisjokken komen oorspronkelijk uit de Middellandse Zee.

Wat is het verschil tussen een wilde artisjok en een kweekartisjok?

Wilde artisjokken groeien in de wilde, terwijl kweekartisjokken worden geteeld in de tuin of op de boerderij. Wilde artisjokken zijn vaak kleiner en hebben een bitterder smaak dan kweekartisjokken.

Hoe lang kun je artisjokken bewaren?

Artisjokken kunnen tot een week in de koelkast worden bewaard. Als de artisjokken zijn bereid, kunnen ze in de koelkast worden bewaard, maar het is het beste om ze binnen een paar dagen op te eten.

Zijn er contra-indicaties voor het eten van artisjokken?

Artisjokken worden algemeen als veilig beschouwd, maar mensen met een allergie voor composieten zoals chrysanten, margrieten of daisy’s moeten voorzichtig zijn met het eten van artisjokken. Ook mensen die bloedverdunners gebruiken, moeten voorzichtig zijn met het eten van artisjokken omdat ze de bloedstolling kunnen beïnvloeden.

Kan je artisjokken kweken in een tuin?

Ja, artisjokken kunnen worden gekweekt in een tuin als ze worden geplant in een goed gedraineerde grond in een zonnige locatie. Ze hebben een lange groeiseizoen en moeten regelmatig worden gegoten en bemest.

Conclusie beste fytonutriënten van 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Artisjok: van Mediterraans Gerecht tot Superfood

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips