In dit artikel

Altruïsme (2022) Zo leef je Altruïstisch met Voorbeelden en Tips!

Altruïsme (2023) | Zo leef je Altruïstisch met Voorbeelden en Tips!

In dit artikel

Tegenwoordig kunnen we wel wat meer altruisme gebruiken: liefde voor en behulpzaamheid naar anderen toe is iets wat in de huidige maatschappij eigenlijk nog veel te zeldzaam is. Dat is jammer, want om een échte vredevolle samenleving te creëren, is het onmisbaar. Altruïsme, het onbaatzuchtige broertje van egoïsme, is waardevoller dan je op het eerste zicht zou denken. Want wat hebben we aan een wereld waarin we met elkaar samenleven, maar elkaar niet graag zien?

Wat is altruïsme, hoe kan je je altruïstisch gedragen en wat kan dat toevoegen aan het leven? Deze vragen verdienen een duidelijk en uitgebreid antwoord, en dat is wat dit artikel biedt!

Beste training persoonlijke ontwikkeling 2023: Mijn selectie

 1. Beste Training Persoonlijke Ontwikkeling: 365 Dagen Succesvol
 2. Beste Persoonlijke Ontwikkeling Platform: Brein TV
 3. Beste Mindset Mini-Cursussen: MindsetFlix
 4. Beste Training Persoonlijke Ontwikkeling Weerbaarheid: Unbreakable Academy
 5. Beste Cursus Zelfontwikkeling Spiritueel: Senang Masterclass
 6. Beste NLP training: Het NLP College

De betekenis van altruisme

Het woord altruïsme is een term die van het Latijn afstamt, en het betekent in feite: een manier van leven waarbij je anderen ziet als prioriteit. Behulpzaam zijn voor andere mensen is hierbij het belangrijkste en daarmee is het de tegenpool van egoïsme. Terwijl bij egoïsme de focus vooral ligt op het vervullen van de eigen behoeften en verlangens, is een altruïst iemand die eerst denkt aan wat anderen wensen en nodig hebben. En dat maakt het op zich al een nobele manier van leven.

Natuurlijk is anderen mensen als prioriteit stellen een beschrijving die nogal vaak onduidelijkheid teweeg kan brengen. Daarom is het een goed idee om wat meer info over altruïsme en de betekenis ervan te geven. Altruïsme is onlosmakelijk verbonden met de psychologie, juist omdat het gaat om een manier van leven en vooral van denken. En als we het hebben over altruïsme, dan is het een goed idee om eerst te bepalen waarom altruïsme misschien wel de wereld kan redden.

Waarom altruïstisch leven wel eens de oplossing zou kunnen

We hebben allemaal een deel in ons dat erop uit is om zo comfortabel mogelijk te leven, en zoveel mogelijk voor onszelf te verkrijgen en te houden. Egoïstisch, zou je denken, maar eigenlijk is het ook een beetje een deel van onze biologie. Als oermens al waren we geneigd onszelf, onze familie en onze woning of schuilplaats te beschermen tegen indringers of vijanden. Maar gaat het hier wel om egoïsme, of eerder een gewone overlevingsdrang?

Egoïsme is pas écht egoïsme als het ten koste gaat van anderen. Als je bijvoorbeeld steelt van iemand, is dat puur egoïsme. Je ontneemt iets van de ander om jezelf te bevoordelen, zonder schuldgevoelens of empathie voor die persoon. Een egoïstische mindset hangt dus eigenlijk samen met een gebrek aan empathie, of inlevingsvermogen. En in die zin is het de tegenpool van altruïsme, aangezien altruïsme juist draait om de kracht van compassie.

Altruïsme (2022) Zo leef je Altruïstisch met Voorbeelden en Tips!

Waarom is altruïsme nu precies zo goed? Eerst en vooral maakt altruïstisch gedrag je gelukkiger. Uiteindelijk halen we nog steeds de meeste voldoening uit het helpen van anderen. Geen enkel persoonlijk bezit kan daaraan tippen. Hoewel je met egoïstisch gedrag misschien meer kunt ‘hebben’, geeft een altruïstische ingesteldheid je de mogelijkheid om waarde toe te voegen aan het leven van anderen. En daar komt écht geluk uit voort.

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

De balans tussen altruïsme en zelfliefde

Zoals gezegd is altruïsme een term die vaak heel wat onduidelijkheid veroorzaakt. Dat komt vooral doordat mensen moeilijk de balans kunnen vinden tussen anderen helpen en ook jezelf verzorgen of graag zien. Vaak wordt gedacht dat altruïsme betekent dat je ALTIJD eerst aan naaste familieleden moet denken, zelfs als dat ten koste gaat van jezelf. Maar dat is helemaal niet waar! Want hoe kan je met de juiste intentie en energie anderen het leven beter maken, als je niet eerst jezelf graag ziet? Het is onmogelijk.

Onbaatzuchtigheid beoefenen begint dus eigenlijk, hoe tegenstrijdig dat ook mag klinken, bij het beoefenen van zelfliefde. En dan hebben we het niet over een mindset van ‘ikke en de rest kan stikken’, maar eerder over een gezond respect voor jezelf. Uiteindelijk is jezelf graag zien ook een vorm van altruïsme: want jij bent de enige persoon met wie je je hele leven lang moet leven.

Altruisme kan immers wel degelijk ongezond zijn, bijvoorbeeld als het ten koste gaat van je eigen gezondheid, welzijn, mentaal of fysiek. Altruïstisch gedrag dat voorkomt uit zelfverwaarlozing is vergiftigd, omdat er altijd een vorm van ‘gebrek’ achter zit. En zo’n energie vervuilt alles waarmee het in aanraking komt. Wil je dus altruïstischer gaan leven en anderen helpen? Goed zo! Stap één: leer jezelf aanvaarden en graag zien!

Hoe kan je altruïstischer gaan leven?

Gezond altruïsme is dus een liefde en respect voor anderen dat zelfliefde als basis heeft. Zodra je een goede relatie hebt met jezelf, kan je die liefde doortrekken en doorgeven aan anderen door goede daden te verrichten en onbaatzuchtig handelen. Altruisme en de kracht van compassie zijn een onscheidbaar duo, want met compassie of medeleven kan je iemand letterlijk helen. Ook jezelf!

Hieronder vind je enkele goede voorbeelden van manieren waarop je altruïstischer kunt gaan leven. De lijst kan je natuurlijk nog veel langer maken, en iedereen zal een andere manier hebben om waarde toe te voegen aan het leven van anderen.

#1 Anderen actief helpen

Andere mensen uit eigen beweging helpen is een van de mooiste dingen die je kan doen. Als je weet dat iemand in je omgeving hulp nodig heeft bij wat dan ook, is het belangrijk dat je die persoon uit jezelf een helpende hand biedt, zonder daarvoor iets terug te willen. Zodra je helpt om er zelf voordeel uit te slaan, is dat immers eigenlijk gewoon egoïsme vermomd als altruïsme. Effectief altruisme (nauwelijks eigenbelang) bestaat eruit de medemens te helpen en voldoening te halen uit dat gebaar zelf. Als he beseft dat we in de basis in sociale groepen leven dan is dit eigenlijk een puur menselijke eigenschap.

Altruïsme (2022) Zo leef je Altruïstisch met Voorbeelden en Tips!

#2 Een luisterend oor bieden

Natuurlijk is het mogelijk om de medemens op verschillende manieren van dienst te zijn. Zo hebben we als mens even vaak nodig aan een luisterend oor, als aan een helpende hand. Zit een vriend, familielid of je partner met zorgen? Luisteren naar wat op zijn of haar lever ligt is een van de mooiste gebaren die je kan doen. Altruïsme en empathie voor wat anderen voelen, gaan immers hand in hand. Niet alleen versterk je op die manier je band met die persoon, ook halen jullie beiden voldoening uit het helpen én het geholpen worden!

#3 Maak geen onderscheid tussen vriend en vreemde of vijand

Altruïstisch gedrag gaat echter verder dan je naasten helpen; het heeft ook betrekking op de mensen die je niet kent. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat je jezelf altijd moet wegcijferen voor de eerste de beste persoon. Het betekent echter wel dat je vreemden benadert zoals je je naasten benadert. Echt altruïsme sluit niet uit. Elke goede daad die je voor de één doet maar niet voor de ander, is alweer een vorm van egoïsme dat zich goed heeft weten te vermommen.

De bovenstaande altruisme voorbeelden zijn natuurlijk slechts een kleine greep uit de oneindige mogelijkheden om altruïstischer te gaan leven. Zoals gezegd is het belangrijkste vooral dat het gaat om oprecht anderen helpen, zonder daar zelf iets uit te willen halen. Om het praktisch wat gemakkelijker te halen, kan je bijvoorbeeld boeken lezen over altruïsme. Hieronder vind je echter ook een kort lijstje met eenvoudige altruïstische handelingen die je kan doen om anderen blij te maken – zomaar, omdat het kan!

 • Schrijf spontaan een brief voor een geliefde
 • Doe vrijwilligerswerk
 • Doe voorbijgangers op straat een plezier met een glimlach
 • Trakteer je collega’s op een lekker dessertje
 • Wees vergevingsgezind naar iemand die een fout heeft gemaakt

En zo kan je blijven doorgaan! Er zijn letterlijk geen grenzen aan wat je kan doen om mensen rondom je blij te maken. Hoe vaak we ook denken veel nodig te hebben om gelukkig te zijn, eigenlijk zijn het vaak de kleinste daden van oprechte goedheid die ons dat geluk brengen. En dat geldt zowel voor onszelf als voor andere mensen!

Boeken Tip: Altruisme

Hoe altruisme ook jouzelf kan helpen

De betekenis van altruisme, hoe je altruïstischer kunt leven en wat altruïstisch gedrag precies inhoudt, zijn nu al duidelijk. Maar zoals eerder vermeld is goedheid voor anderen gelijk aan goedheid voor jezelf! Hoe kan altruisme nu eigenlijk jouw eigen leven beter maken?

 • Een gevoel van voldoening

Eerst en vooral geeft altruïstisch gedrag je gewoon een enorme voldoening. Niet omdat je iets krijgt ten koste van de ander, maar juist het tegenovergestelde: zien dat iemand anders blij is en weten dat jij daartoe hebt kunnen bijdragen, meer is er niet nodig om zelf gelukkig te worden. (1)

Altruïsme (2022) Zo leef je Altruïstisch met Voorbeelden en Tips!
 • Een sterkere band met anderen

Daarbij is het vanzelfsprekend dat altruïstisch gedrag ook je vertrouwensband met anderen mensen sterker kan maken. En dan gaat het vooral om je naasten. Zomaar uit het niets een verrassing plannen voor je partner of je bejaarde moeder meenemen voor een wandeling in het park, het zijn slechts enkele voorbeelden. Dergelijke goede daden cementeren als het ware de band die je met die persoon hebt.

 • Anderen inspireren

Ten slotte kan je met oprechte goedheid, écht altruïstische handelingen, ook anderen aansporen om hetzelfde te doen. Als je handelt vanuit een puur verlangen om de ander te helpen, is de kans groot dat deze persoon zich geïnspireerd voelt om hetzelfde te doen. En dat kan, zowel op kleine als op grote schaal, zorgen voor een wereld waarin échte goedheid en liefde voor elkaar te vinden is. Dit zal het welzijn van anderen zoals naaste familieleden alleen maar voordeel opleveren. Waarschijnlijk ontstaat er zelfs wederkerig altruïsme zonder dat het een doel is.

Meer voor jouw persoonlijke ontwikkeling

Wil jij de volgende stap maken in jouw persoonlijke groei? Focus je dan naast persoonlijke ontwikkeling ook op je gezondheid en verdiep je in geldzaken.

Als jij je richt op persoonlijke groei, ben je vast bekend met de termen dankbaarheid, persoonlijke kernwaarden, zelfliefde en zelfontwikkeling. Mocht je nu zoekende zijn in wat jouw stap gaat zijn om zelfvertrouwen te vergroten, om te gaan met HSP of om uit jouw burn out te komen. Wellicht is en podcast zelfontwikkeling dan een goede eerste stap.

Het kan helpen om achter jouw positieve eigenschappen te komen en positief te denken, maar ook het onderzoeken van jouw belemmeringen en wat dit voor invloed heeft op zelfdiscipline en jouw mindset kan heel nuttig zijn. Hoe ben je geconditioneerd? En wat heeft dit voor invloed op zelfbewustzijn? Wat is mindhacking? Hiermee leer je meer over gezondheid en geluk, het levenswiel kan hier ook een onderdeel in spelen.

Leren middels neurofeedback en oude overtuigingen accepteren en loslaten is aan te raden. Op deze manier een gezonde relatie met jezelf en anderen visualiseren en een meer altruïstisch leven leiden.

Mocht je al dieper in de materie zitten dan zullen de woorden affirmaties, mantra, autosuggestie en het universum je niet onbekend voorkomen. Wellicht zijn ook de universele wetten als wet van de aantrekking en wet van compensatie al aan de orde gekomen. Zo niet lees dan zeker even door.

Met microdosing kun je tot diepere inzichten komen, ook door middel van andere methodes kun je jezelf beter leren kennen. Bijvoorbeeld gezichtlezen (fysionomie) of hypnose. Dan denk je vast, is hypnose gevaarlijk, NEE! Andere takken van holistische blik zijn familieopstellingen. Maar inzicht krijgen middels de sterren, human design kan ook veel inzichten in jezelf vergaren. Daar heb je dan geen documentaires persoonlijke ontwikkeling voor nodig.

Ben je juist meer opzoek naar een training of docu dan kun je je verdiepen in documentaire mindset of de beste mindset training of zelfs obstacle mindset. I am not your guru van Tony Robbins is ook inspirerend. Check ook eens de Black Friday persoonlijke ontwikkeling.

Middels al deze wegen kun je dichter bij je ikigai komen, jouw passie. Dit kan zijn leven vanuit minimalisme, een nieuwe opleiding in NLP volgen of de stroming wetenschap waarheid volgen. Alles is oké.

Wil je meer weten over de mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je ontwikkeling en gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart aan de slag. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke keuze jij gaat maken! Laat onder de blog een bedankt tekstje achter.

Meest gestelde vragen over Altruïsme

Heb jij nog vragen over altruïsme? Geen zorgen, ik heb hieronder een selectie van meest gestelde vragen rondom dit onderwerp gemaakt. Ga er rustig doorheen en ontdek de antwoorden op de vragen die het meest gesteld worden. Staat jouw vraag er niet tussen? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel.

Wat betekent altruïsme precies?

Altruïsme betekent dat je leeft op een manier waarbij je anderen prioriteit maakt. Dat betekent dat je altijd eerst bezig bent met de behoeften van anderen en niet per se met die van jezelf. Het is een hele nobele manier van leven, maar wellicht niet altijd de beste manier voor jezelf. Mensen die altruïstisch leven, doen dit vaak omdat zij niet over willen komen alsof zij alleen aan zichzelf denken. Dat is namelijk het andere uiterste.

Wat is het tegenovergestelde van het begrip altruïsme?

Het tegenovergestelde van altruïsme is het begrip egoïsme. Waar je als altruïst alleen maar bezig bent met de wensen en behoeften van andere mensen, zijn egoïsten juist alleen maar bezig met zichzelf. Zij kijken niet om naar anderen en doen dingen of zeggen dingen die juist ten koste van andere mensen gaan. Het is het doel om hierin een balans te vinden. Dan zorg je goed voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen.

Welke soorten of vormen altruïsme zijn er?

Er zijn verschillende soorten van altruïsme. Zo kun je genetisch altruïstisch zijn tegenover de mensen in je familie (bloedverwantschap), omdat je een connectie met elkaar voelt. Maar je kunt ook wederzijds altruïsme hebben, waarbij geven en nemen belangrijk is. Je wilt dan altijd iets terug doen als een ander iets voor jou doet. Zo kun je altijd quitte spelen met elkaar. Er is ook groep-geselecteerd altruïsme binnen bepaalde sociale groepen waarvan je deel uitmaakt. En er is puur altruïsme: iemand helpen zonder er iets voor terug te verwachten. 

Conclusie beste cursussen zelfontwikkeling 2023

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

2 Reacties on Altruïsme (2023) | Zo leef je Altruïstisch met Voorbeelden en Tips!

  Els beemer
  08/01/2023

  Ik heb je ebook gedownload. Dank voor je artikel. Heb je ervaring met add/ adhd en altruïsme. Ik merk dat ik sociaal contact lastig vind en dan moeite heb met echt luisteren naar een ander. Ook coachen van een jonge student vind ik lastig. Heb je tips??
  .

   Martijn (Ervaringsdeskundige)
   26/05/2023

   Beste Els, bedankt voor je bericht. Ik heb persoonlijk geen ervaring met add/adhd in combinatie met altruïsme.
   Wat mij altijd helpt om in verbinding te zijn is door te focussen op mijn ademhaling. Hoe dichter je bij jezelf komt hoe fijner je kan verbinden met anderen.

Laat een reactie achter

Op zoek naar de beste Training Persoonlijke Ontwikkeling?

Kies dan voor: 365 Academy

Op zoek naar de beste Training Persoonlijke Ontwikkeling?

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips