Een eetstoornis is een psychische aandoening waarbij het eetgedrag verstoord is. Sommige mensen met een eetstoornis eten te veel, anderen eten weer juist te weinig. Maar wat kun je doen als je een eetstoornis hebt?
Welke eetstoornissen zijn er?
Sommige eetstoornissen zijn niet direct zichtbaar. Denk hierbij aan een eetstoornis als boulimia en een eetbuistoornis. Mensen met eetstoornissen zoals deze lijden vaak in stilte en niemand heeft het gelijk door.
De meeste mensen die lijden aan een eetstoornis hebben een verstoord lichaamsbeeld en zijn bang om aan te komen in gewicht. Op een gegeven moment krijgen ze een obsessie over hun gewicht en wordt het lijnen, of zelfs braken, een verslaving. Vaak heeft dit een psychische oorzaak en lukt het mensen niet om controle te krijgen op hun leven.
Wat kun je zelf nog doen?
Als je klachten hebt die horen bij een eetstoornis is het belangrijk om daar iets aan te doen. Als eerst is het belangrijk om te kijken of je zelf al alles hebt geprobeerd om ervan af te komen. Zodra je merkt dat je klachten hebt die horen bij een eetstoornis is het belangrijk om dit bespreekbaar te maken. Probeer erover te praten met iemand in je omgeving waar je je veilig bij voelt, bijvoorbeeld een familielid of vriend. Als je niet met iemand uit je omgeving hierover wilt praten, kun je ook contact opnemen met een eetstoornis kliniek. Zij zullen met je in gesprek gaan en een advies geven. Besef ook dat je niet de enige bent die hier last van heeft. Zoek contact via een forum met mensen die met dezelfde problemen kampen. Daarnaast kan het ook helpen om een dagboek bij te houden en hierin te noteren wat je op een dag hebt gegeten. Vermeld hier ook de gedachten en gevoelens die je erbij had. Zo krijg je inzicht in je eetgedrag. Er zijn verschillende cashcow video’s die je verder op weg kunnen helpen.
Hulp inschakelen
Een eetstoornis is erg moeilijk om zelf te overwinnen. Als je zelf al van alles hebt geprobeerd, maar het niet heeft gewerkt, is het belangrijk om hulp in te schakelen. Hoe eerder je naar hulp zoekt, hoe groter de kans is dat je er vanaf komt. Maak het bespreekbaar met je huisarts. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een instelling, zoals kliniek breda, die gespecialiseerd zijn in therapieën voor mensen met een eetstoornis. Bij een instelling vind je erkenning, herkenning en begeleiding om van je eetstoornis af te komen. Als je last hebt van een ernstige eetstoornis, dan kan een opname noodzakelijk zijn. Dit kan je behandelaar voor je regelen, maar hiervoor kun je ook zelf contact opnemen.