In dit artikel

Mijn afvallen met maaltijdvervangers ervaringen

In dit artikel

Veel mensen worstelen met de vraag hoe ze effectief kunnen afvallen. Net zoals jij ben ik op die zoektocht gegaan en heb ik maaltijdvervangers geprobeerd – een methode waarbij in twee maanden iemand 11,8 kilo is kwijtgeraakt.

In dit artikel deel ik mijn persoonlijke ervaringen en geef ik inzicht in de voor- en nadelen van deze afslankmethode. Lees verder en ontdek of maaltijdvervangers ook voor jou de oplossing kunnen zijn.

Samenvatting

 • Maaltijdvervangers zoals shakes kunnen handig zijn om gewicht te verliezen, maar het is belangrijk om de ingrediëntenlijst goed te controleren op verborgen suikers en ongezonde toevoegingen.
 • Afvallen met shakes betekent vaak een lagere calorie – inname, wat resulteert in gewichtsverlies. Echter, voor langdurig succes is het ook nodig om genoeg water te drinken en gezonde voeding niet uit het oog te verliezen.
 • Hoewel shakes een praktische oplossing bieden voor snelle maaltijden, mist men soms essentiële voedingsstoffen die in een volledige maaltijd zitten. Een goede balans vinden tussen shakes en reguliere maaltijden is dus cruciaal.
 • Het zelf maken van shakes geeft controle over de ingrediënten en kan helpen om ongewenste toevoegingen zoals conserveermiddelen en extra suikers te vermijden.
 • Voor een succesvolle afvalervaring met maaltijdvervangers is het aan te raden een realistisch plan op te stellen, inclusief voldoende beweging en het stellen van haalbare doelen.

Wat is afvallen met shakes en maaltijdvervangers?

Een verscheidenheid aan gezonde smoothies en maaltijdvervangende repen in een natuurlijke omgeving.

Afvallen met shakes en maaltijdvervangers betekent dat je reguliere maaltijden vervangt door vloeibare varianten of repen die alle essentiële voedingsstoffen bevatten. Deze producten zijn zo ontworpen dat ze een minimum aan calorieën leveren terwijl ze toch voldoen aan je dagelijkse behoefte aan vitamines, mineralen en andere macronutriënten zoals eiwitten.

Het idee hierachter is simpel: je verlaagt je calorie-inname zonder dat je lichaam belangrijke bouwstenen mist.

Ik gebruik deze methode om af te slanken en merk dat een goed samengestelde shake mij een verzadigd gevoel geeft. Met een mix van nuttige voedingsvezels, vetten en eiwitten in mijn dieetshake, kan ik zonder honger de volgende maaltijd halen.

Toch is het belangrijk om genoeg water te drinken en te letten op de kwaliteit van de shakes; niet alle shakes zijn namelijk gelijk. Sommige bevatten te veel suikers of ongezonde toevoegingen.

Ik zorg er dus altijd voor dat ik de etiketten nauwlettend bestudeer voordat ik een shake kies als maaltijdvervanger.

Mijn ervaring met afvallen met shakes en maaltijdvervangers

Een vrouw geniet van een gezonde smoothie in een moderne keuken.

Mijn afslankavontuur met maaltijdvervangers begon toen ik de zoektocht startte naar een efficiënte manier om gewicht te verliezen zonder mijn hele leven om te gooien. In die periode ontdekte ik dat shakes niet alleen een trend zijn, maar ook een praktische oplossing kunnen bieden voor wie weinig tijd heeft en toch gezond wil afvallen.

Twee maanden afvallen met Kruidvat-shakes

Ik begon mijn afvalavontuur met een duidelijk doel: gewicht verliezen met behulp van Kruidvat shakes. De shakes, beschikbaar in smaken zoals vanille, aardbei en banaan, werden al snel deel van mijn dagelijkse routine.

Elke ochtend verving ik mijn ontbijt door een shake, en dat gaf me een vlotte start. Gedurende de dag lette ik op wat ik at en zorgde ik ervoor genoeg water te drinken om het jojo-effect te voorkomen.

Na twee maanden had ik merkbare resultaten. De weegschaal toonde aan dat de kilo’s eraf waren, en dat gaf me een enorme motivatieboost. De Kruidvat maaltijdshakes hadden echt bijgedragen aan het bereiken van mijn streefgewicht.

Maar dieet is meer dan alleen shakes; vis en andere voedingsmiddelen rijk aan vitaminen en mineralen bleven belangrijk voor mijn algehele gezondheid. Ik realiseerde me dat balans essentieel is – zelfs met maaltijdvervangers.

Nu overweeg ik de voordelen en nadelen van deze methode.

De voordelen en nadelen

Na twee maanden uitsluitend Kruidvat-shakes te hebben gebruikt, heb ik zowel positieve als negatieve kanten ervaren. Hieronder deel ik de voordelen en nadelen van mijn afvalproces met shakes.

 • Eenvoudige maaltijdplanning: Mijn leven werd makkelijker omdat ik niet hoefde na te denken over wat te eten. Een shake is snel gemaakt en zorgt voor minder keuzestress.
 • Duidelijke calorie-inname: Door de shakes wist ik precies hoeveel calorieën ik binnenkreeg, wat hielp bij het creëren van een calorietekort en zo bijdroeg aan het afvalproces.
 • Hogere eiwitinname: De shakes waren rijk aan eiwitten, waardoor ik spiermassa kon behouden terwijl ik vet verloor – een groot pluspunt aangezien proteïne essentieel is voor het lichaam.
 • Gemak tijdens drukke dagen: Op hectische dagen vormden de shakes een snelle oplossing waardoor ik gezond kon blijven eten zonder veel tijd kwijt te zijn aan voorbereiden of koken.
 • Tekort aan vitamines en mineralen: Hoewel sommige shakes beweren complete maaltijdvervangers te zijn, merkte ik dat ze niet alle essentiële voedingsstoffen bevatten die in een gebalanceerd dieet thuishoren.
 • Gevoel van honger: Ondanks de nuttige aspecten was er vaak nog steeds een hongergevoel vanwege het lage volume van de vloeibare maaltijd.
 • Gebrek aan variatie in smaken: Soms werd het eentonig om dezelfde smaken te drinken. Variatie in maaltijden speelt ook een rol bij het volhouden van een dieet.
 • Mogelijk ongezonde ingrediënten: Ik ontdekte dat sommige shakes schadelijke zoetstoffen bevatten of een hoog suikergehalte hebben, wat niet ideaal is voor iemand die wil afvallen op een gezonde manier.

Populaire afval shakes

In mijn zoektocht naar het ideale gewicht heb ik diverse populaire afval shakes uitgeprobeerd, die elk hun eigen beloftes en benaderingen op het gebied van gewichtsverlies hebben. Van de bekende Kruidvat-shakes tot de specifiek geformuleerde Dieet Pro varianten, de keuze is reusachtig en de ervaringen uiteenlopend.

Afvallen shakes Kruidvat

Ik heb twee maanden lang geprobeerd af te vallen met Kruidvat-shakes en ik moet zeggen, ik was best onder de indruk. In het begin was het even wennen aan de smaak, maar al snel merkte ik dat mijn broek losser begon te zitten.

Met een duidelijk plan mixte ik de shakes met water en zorgde ik ervoor dat ze deel uitmaakten van mijn koolhydraatarm dieet. Het gewichtsverlies dat volgde, een indrukwekkende 11,8 kilo, voelde als een flinke overwinning.

De shakes van Kruidvat kwamen met verschillende smaken, waarvan aardbeienpoeder toegevoegd was aan de aardbeiensmaak. Toch was de vanillesmaak niet helemaal mijn ding; na een paar weken stapte ik over naar een ander merk.

Wat echt fijn was, is dat deze maaltijdvervangers vol zitten met belangrijke vitaminen en mineralen, waardoor ik me verzadigd voelde en toch alle voedingsstoffen binnenkreeg die ik nodig had.

Het was wel belangrijk om naast de shakes ook ten minste één uitgebalanceerde maaltijd per dag te eten om gezond en langdurig af te vallen.

Dieet pro shakes

Na mijn ervaring met de Kruidvat-shakes was ik benieuwd of de Dieet Pro varianten anders zouden zijn. De shakes van Dieet Pro vielen direct op door hun lage caloriegehalte en de belofte dat ze bijna suikervrij en vetvrij zijn.

Dit prikkelde mijn nieuwsgierigheid, want wie wil er nu niet afvallen zonder hongergevoel? Met smaken zoals aardbei en chocolade, die bekendstaan om hun heerlijke smaak, werd het een genot om ze te bereiden.

Een shake met water mixen kostte me maar een paar minuten, en het resultaat was een romige en bevredigende drank.

Het effect van de Dieet Pro shakes was merkbaar. Ze gaven me een vol gevoel waardoor ik minder snel naar snacks greep tussen maaltijden door. Verschillende gebruikers online bevestigen dat ze goede resultaten hebben behaald met deze shakes.

Zelfs als ik druk bezig was, kon ik snel een Dieet Pro shake klaarmaken, wetende dat ik mijn lichaam voorzag van iets gezonds. Toch hield ik altijd in gedachte dat ieder lichaam anders reageert en dat wat voor mij werkt, niet altijd voor een ander hoeft te werken.

Weight care maaltijdshakes

Ik ben echt onder de indruk van Weight Care maaltijdshakes, want ze zijn niet alleen handig, maar ook nog eens vol met voeding. Voor slechts 200 calorieën krijg je een volledige maaltijd die zowel vult als de nodige energie geeft.

Ze pakken uit met maar liefst 23 extra vitaminen en mineralen, wat indrukwekkend is voor een shake. Dit maakt ze een betrouwbare partner in mijn strijd tegen de kilo’s.

Elke keer dat ik kies voor een Weight Care shake, weet ik dat ik goed bezig ben. Deze shakes bieden me een complete en lekkere maaltijd die past binnen mijn afslankdoelen. Het is alsof ik mijn eigen diëtiste in mijn keuken heb staan, die ervoor zorgt dat ik alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijg zonder overtollige calorieën te consumeren.

Met Weight Care kan ik gezond eten zonder al te veel gedoe en blijf ik op koers met mijn gewichtsverlies.

Atkins dieet afval shake

De Atkins dieet afval shake is een krachtige maaltijdvervanger boordevol vezels, vitaminen en mineralen. Deze shakes sluiten perfect aan bij mijn koolhydraatarme levensstijl en zijn een handige optie voor de drukke dagen.

Ze zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel en bevatten maar liefst 1 gram suiker per 325 ml, waardoor ik ze met een gerust hart kan drinken zonder bang te zijn voor een schommelende bloedsuikerspiegel.

Tijdens mijn reis om gewicht te verliezen, kwamen de Atkins shakes goed van pas als vervanger van ontbijt of lunch. Ze waren niet alleen makkelijk te bereiden, maar ondersteunden ook mijn doel om over te schakelen naar vetverbranding.

Hierdoor zag ik geleidelijk aan de kilo’s verdwijnen en voelde ik mij energieker. Bovendien werkt het Atkins dieet samen met mijn lichaam om op een effectieve manier af te vallen, wat mij extra motiveerde om door te gaan.

Ervaringen met afvallen met maaltijdvervangers

Tijdens mijn zoektocht naar een effectieve manier om gewicht te verliezen, kwam ik veel verhalen tegen over afvallen met maaltijdvervangers. Mensen spraken vaak over hoe gemakkelijk het was om een maaltijd te vervangen door een shake of reep, vooral als ze weinig tijd hadden.

Ze merkten op dat ze in eerste instantie snel kilo’s verloren, maar dit bleek soms tijdelijk te zijn. Uit onderzoek is gebleken dat sommige van deze producten te veel suikers bevatten en niet genoeg eiwitten of andere essentiële voedingsstoffen om echt gezond te kunnen zijn.

Ik heb geleerd dat het cruciaal is om de ingrediëntenlijst zorgvuldig te checken voordat je besluit voor een maaltijdvervanger te kiezen. Het viel me op hoe vaak ik maaltijdvervangende repen vond die vol zaten met verborgen suikers en toevoegingen die ik liever wil vermijden.

Daarbij viel het me ook op dat mensen vaak te snel weer terugvielen in oude gewoontes nadat ze stopten met de maaltijdvervangers, waardoor de verloren kilo’s er zo weer aan waren. Het delen van ervaringen hielp mij en anderen om slimmere keuzes te maken en het afvallen leuker en doeltreffender te maken.

De risico’s van afvallen met shakes en maaltijdvervangers

Afvallen met shakes en maaltijdvervangers klinkt als een snelle weg naar gewichtsverlies, maar het is belangrijk om bewust te zijn van de potentiële risico’s die deze methode met zich mee kan brengen.

Laten we een kritische blik werpen op wat er schuilgaat achter deze populaire afvalstrategie en onderzoeken hoe gezond of ongezond dit echt voor ons kan zijn.

Te veel eiwitten

Het consumeren van grote hoeveelheden eiwitten kan zwaar op de maag liggen en problemen met de stofwisseling veroorzaken. Ik merkte dat wanneer ik te veel eiwitrijke shakes dronk, ik mij vaak moe voelde en mijn ontlasting onregelmatig werd.

Het is belangrijk een balans te vinden, want een overschot aan eiwitten is niet wat ons lichaam nodig heeft.

Zorgvuldige afweging van mijn eiwitinname was essentieel om deze bijwerkingen te vermijden. Ik leerde dat een evenwichtige voeding met voldoende vezels en vitaminen, naast eiwitten, ook cruciaal is voor een gezonde levensstijl.

Nu ik dit weet, ben ik extra alert op de aanwezigheid van schadelijke toegevoegde zoetstoffen in maaltijdvervangers.

Toevoeging schadelijke zoetstoffen

Naast de kwestie van te veel eiwitten, duiken er zorgen op over zoetstoffen in deze afval shakes. Vaak denken we dat zoetstoffen een gezond alternatief zijn voor suiker, maar dat valt tegen.

Uit grondig onderzoek blijkt dat deze toevoegingen ons niet helpen afvallen en zelfs schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. Zo kunnen ze bij langdurig gebruik het risico op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes type 2 verhogen.

Ik ontdekte dat de shakes vol zaten met deze kunstmatige zoetmakers en begon me zorgen te maken over de mogelijke gevolgen. Ondanks hun belofte om suikervrij te zijn, kan dit misleidend zijn.

Want wat je niet in calorieën binnenkrijgt, kan je wel in andere gezondheidsrisico’s betalen. Het is dus belangrijk om kritisch te kijken naar wat er precies in je maaltijdvervanger zit, vooral als je van plan bent deze voor een langere periode te gebruiken.

Afslank producten vol met tarwe en gluten

Veel afslank shakes en repen die ik ben tegengekomen bevatten verrassend genoeg veel tarwe en gluten. Hoewel ze bedoeld zijn om gewichtsverlies te ondersteunen, kunnen deze ingrediënten juist averechts werken, vooral als je gevoelig bent voor gluten.

Voor iemand met een glutenintolerantie of coeliakie kan dit zelfs ernstige gezondheidsproblemen opleveren.

Ik ontdekte dat er glutenvrije opties op de markt zijn, maar deze zijn niet altijd beter voor het afslanken. Ze kunnen gevuld zijn met andere hoogcalorische ingrediënten die het afvallen vertragen.

Dit maakte me alert op het lezen van etiketten en kiezen voor producten die echt bij mijn doelen passen. Het is belangrijk om alert te blijven op wat er in je maaltijdvervanger zit, omdat niet alles wat als ‘gezond’ of ‘voor gewichtsverlies’ wordt verkocht, ook daadwerkelijk goed is voor je lichaam of je afvaltraject.

Zelfgemaakte shakes als alternatief

Mijn keuken verandert vaak in een kleine laboratorium waar ik experimenteer met zelfgemaakte shakes. Het is ongelooflijk leuk om te spelen met verschillende smaken en ingrediënten.

Ik gooi een handvol spinazie, wat bevroren bessen en een banaan in mijn blender, voeg water toe en binnen enkele seconden heb ik een voedzame shake. Zo’n zelfgemaakt drankje is perfect als snel ontbijt of als energierijk tussendoortje.

Zelf shakes maken heeft me geleerd dat ik controle heb over wat ik drink. Ik gebruik alleen verse producten en vermijd de toegevoegde suikers en conserveermiddelen die vaak in kant-en-klare maaltijdvervangers zitten.

Eiwitpoeder of een lepel pindakaas voeg ik soms toe voor extra vulling. Natuurlijk smaakt het ook heerlijk met alleen water, maar als ik wil variëren, gebruik ik ook weleens amandelmelk of kokoswater.

Dit alles ondersteunt mijn gezonde levensstijl en houdt mijn afvalproces op koers zonder dat ik me beroofd voel van smaak of variatie.

De effectiviteit van afvallen met shakes en maaltijdvervangers

Veel mensen denken dat snel kilo’s verliezen gegarandeerd is met maaltijdshakes en vervangers, maar de realiteit is complexer. Wetenschappelijke studies tonen aan dat je effectief kunt afvallen door twee maaltijden per dag te vervangen met deze producten, volgens onderzoek van de EFSA.

Echter, het is cruciaal om te letten op de samenstelling; veel shakes bevatten namelijk te weinig eiwitten en juist te veel suikers, wat het afvallen kan bemoeilijken.

Ik heb zelf ervaren dat het belangrijk is hier kritisch naar te kijken. Het kiezen van de juiste shakes die passen bij mijn voedingsbehoeften en insulinegevoeligheid speelde een grote rol.

Ik zorgde ervoor dat ik genoeg water dronk en hield mijn bloedsuikerspiegel stabiel door shakes met lage hoeveelheden fructose te gebruiken, wat neerslachtigheid voorkwam. Ook probeerde ik evenwichtig te blijven eten om mijn vitamine C binnen te krijgen en goed te slapen – twee essentiële factoren voor succesvol gewichtsverlies.

Mijn conclusie over afvallen met shakes en maaltijdvervangers

Na twee maanden intensief testen van verschillende soorten maaltijdvervangers, kan ik zeggen dat afvallen met shakes een efficiënte methode is. Het vereist discipline en een bewuste keuze voor kwalitatieve producten.

Nuttige voedingsstoffen zijn essentieel, dus let goed op wat je consumeert. Voor wie een snelle start wil maken met gewichtsverlies, bieden deze producten een praktische uitkomst. Laat mijn positieve ervaring je inspireren om ook deze reis naar een gezonder lichaam te beginnen.

Tips voor zij die willen afvallen met shakes en maaltijdvervangers

Het afvallen met shakes en maaltijdvervangers heeft een duidelijke strategie nodig. Ik deel mijn persoonlijke tips die je kunnen helpen bij het bereiken van je doelen.

 1. Kies shakes met voldoende eiwitten om spierverlies te voorkomen en hongergevoelens te verminderen.
 2. Let op de suikerinhoud; vermijd maaltijdvervangers met hoge suikerniveaus die gewichtsverlies kunnen belemmeren.
 3. Drink genoeg water naast je shakes om hydratatie te bevorderen en de stofwisseling op gang te houden.
 4. Wissel maaltijdvervangers af met gezonde, volwaardige maaltijden om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen.
 5. Plan je maaltijden en snacks vooruit zodat je niet in de verleiding komt om ongezond te eten als je haast hebt.
 6. Controleer altijd het etiket voor verborgen ingrediënten zoals kunstmatige zoetstoffen of conserveermiddelen die niet passen binnen een gezond dieet.
 7. Integreer lichaamsbeweging in jouw routine; dit helpt bij het verbranden van calorieën en verstevigen van je lichaam tijdens het afvallen met shakes.
 8. Stel realistische doelen voor gewichtsverlies om teleurstelling en demotivatie te voorkomen.
 9. Zoek steun bij vrienden, familie of online gemeenschappen die ook bezig zijn met afvallen door middel van shakes, voor motivatie en advies.
 10. Wees geduldig; snelle resultaten bestaan vaak niet zonder risico’s, dus focus op een gestage progressie naar een gezondere levensstijl.

Slotwoord

Mijn reis met maaltijdvervangers was een avontuur met ups en downs. Ik heb geleerd dat een persoonlijk eetpatroon dat dicht bij de oermens staat, vaak gezonder is dan moderne dieet hypes.

Water drinken speelde hierbij een cruciale rol; het hield mijn lichaam gehydrateerd en hielp bij het afvoeren van afvalstoffen.

Een crashdieet met shakes mag dan snel resultaat geven, maar ik raad aan om ook te kijken naar de langetermijneffecten op je gezondheid. Maaltijdvervangers kunnen handig zijn, maar ze vervangen nooit de volledige diversiteit en voedingswaarde van echte maaltijden.

Afslanken draait tenslotte niet alleen om de prijzen van shakes of het aantal kilo’s op de weegschaal, maar ook om je gelukkig en energiek voelen in je eigen lichaam.

Veelgestelde Vragen

1. Wie is Oscar Helm, MSc en wat heeft hij te maken met afvallen?

Oscar Helm, MSc, is een expert op het gebied van gezondheid en afslanken; hij heeft de Afslank Receptenbijbel geschreven en beheert de website HappyHealthy.nl, waar hij kennis deelt over effectief afvallen.

2. Wat houdt het glutenvrij dieet in volgens HappyHealthy.nl?

Het glutenvrij dieet wordt op HappyHealthy.nl benaderd als een manier om af te vallen waarbij je geen gluten consumeert, wat kan helpen bij het verbeteren van je spijsvertering en het verminderen van gewicht.

3. Hoe kan de menselijke geschiedenis ons leren over effectief afvallen?

Door naar onze voorouders in de prehistorie te kijken, zien we dat de mensheid oorspronkelijk een dieet had dat rijk was aan natuurlijke voedingsmiddelen; inzichten hieruit kunnen ons inspireren tot het maken van gezondere voedingskeuzes.

4. Biedt de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm maaltijdvervangers aan?

Ja, in de Afslank Receptenbijbel geeft Oscar Helm advies over maaltijdvervangers die kunnen bijdragen aan het afvalproces door het verstrekken van gebalanceerde voeding ter vervanging van reguliere maaltijden.

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Mijn afvallen met maaltijdvervangers ervaringen

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips