Intermittent fasting dat ook wel periodiek vasten genoemd wordt of onderbroken vasten, neemt de laatste tijd in populariteit toe. Veel mensen hebben baat bij deze combinatie van eten en vasten. Wat een intermittent fasting schema precies is, hoe je er mee kunt afvallen en wat de voordelen ervan zijn, leg ik uit in dit artikel
Wat is intermittent fasting?
Onderbroken vasten houdt in dat je een deel van de dag aan het vasten bent en een ander deel gebruikt om voedsel te nuttigen. Jouw eet en vast patroon wordt bepaald door het zogenaamde eetvenster. Dit geeft aan hoelang je wel en niet eet. Een veelgebruikt eetvenster volgt het intermittent fasting schema 16/8. Dit wil zeggen 16 uur vasten dus dat je achter elkaar niets eet en in de resterende 8 uur voedsel tot je neemt. Tijdens het vasten mag je overigens wel gewoon water, thee of koffie drinken. Bij intermittent fasting (IF) speelt dus vooral de tijdsfactor een rol.
Vasten als gezonde levensstijl
Vasten is van alle tijden. Pythagoras bijvoorbeeld zag in het vasten een manier om geestelijk scherp te blijven. Volgens de Griekse historicus Herodotus was de gezondheid van de oude Egyptenaren een gevolg van het feit dat ze drie dagen per maand vasten. Ook religies hebben mensen altijd geïnspireerd om te vasten. Moslims bijvoorbeeld nemen nog jaarlijks deel aan de vastenmaand Ramadan waarbij het vasten wordt onderbroken nadat de zon is ondergegaan en weer hervat zodra de zon opkomt. Intermittent fasting is een moderne manier van vasten die zijn motivatie vindt in een gezonde levensstijl. Het is hierbij ook niet de bedoeling dat het onderbroken vasten beperkt blijft tot een maand per jaar. Periodiek vasten werpt het meeste vruchten af wanneer je dit voor een langere tijd doet. Afvallen past vandaag de dag uitstekend in een gezonde lifestyle. Het is inmiddels alom bekend dat overgewicht ongezond is en kan zorgen voor allerlei lichamelijke ongemakken.
Je ontbijt overslaan
Het woord ontbijt associeer je al gauw met de boterham met pindakaas of een schaaltje yoghurt met muesli in de ochtenduren. Maar eigenlijk betekent het woord ontbijt, dat stamt uit het Middelnederlands, ‘beginnen met eten’. In de Engelse taal is dat nog duidelijker. Breakfast betekent namelijk letterlijk het vasten (onder)breken. Ook het Franse déjeuner betekent letterlijk vertaald: ‘ont-vasten’. Hoe je het ook went of keert, ook bij periodiek vasten, zul je uiteindelijk dus toch gaan ‘ontbijten’. In de praktijk houdt intermittent fasting voor veel mensen in dat zij het ontbijt, in de zin van de ochtendmaaltijd, overslaan. Het onderbreken van het vasten wordt verschoven naar een later tijdstip op de dag. ‘Ontbijten’ gebeurt dan pas in de loop van de morgen of tijdens de lunch. Voor veel mensen is het overslaan van het ontbijt de makkelijkste en meest acceptabele manier om het 16/8 intermittent fasting schema uit te voeren. Het biedt je namelijk de mogelijkheid om wel gewoon te kunnen lunchen met je collega’s en samen met het gezin de avondmaaltijd te nuttigen. Maar ook wanneer je wilt gaan eten met vrienden zul je dat eerder in de avonduren doen dan tijdens het ontbijt.
Verschillende schema’s van intermittent fasting
- Het 16/8 schema is voor veel mensen een aantrekkelijk ‘fasting dieet’. In principe doe je dit 7 dagen per week, maar wil je de touwtjes wat laten vieren in het weekend dan is dat ook geen probleem. Je kunt het 16 / 8 dieet flexibel toepassen. Jouw eetvenster kan net zo makkelijk tussen 10 en 18 uur zijn als tussen 12 en 20 uur. Lukt het je niet om ’s avonds thuis voor 18- of 20 uur aan tafel te gaan, dan kun je er ook een 15/9 intermittent fasting schema van maken. Waar het bij onderbroken vasten uiteindelijk om gaat is dat jouw lichaam voor een langere periode geen voedsel binnenkrijgt. Hierdoor kan er namelijk voldoende vetverbranding plaatsvinden, waardoor je zult afvallen. Tijdens de acht uur dat je mag eten is het overigens wel de bedoeling dat je dit beperkt tot 2 of 3 eetmomenten per dag. Ook je voedingssupplementen zoals bijvoorbeeld krill olie neem je tijdens die eet window.
- Je kunt ook kiezen voor een intermittent vasten schema van 24 uur vasten. Hierbij is het de bedoeling dat je één of twee etmalen per week (bijvoorbeeld maandag en donderdag) gaat vasten. 24 uur vasten betekent in de praktijk dat je bijvoorbeeld om 6 uur ’s avonds je laatste maaltijd eet en wacht tot de volgende avond 6 uur voordat je opnieuw gaat eten.
- Andere manieren van periodiek vasten variëren van een rigoureus dieet van ‘één maaltijd per dag’ tot een vrijblijvende manier van ‘af en toe een maaltijd overslaan’. Vasten is toch net weer even wat anders dan een detox.
Beginnen met intermittent fasting
Wanneer je periodiek wil gaan vasten dan is het verstandig om dat rustig op te bouwen zodat je lichaam kan wennen aan deze nieuwe levensstijl. Schrap eerst het gebruik van suikers en geraffineerde koolhydraten van je menu. Probeer vervolgens het aantal maaltijden/tussendoortjes per eetvenster te verminderen totdat je na enkele weken uitkomt op 2 of maximaal 3 eetmomenten. Kies voor langzame koolhydraten. Ga in het begin zeker ook niet fanatiek aan het sporten. Dat zou opeens wel erg veel van je lichaam vergen.
Afvallen met intermittent fasting
Zo als we hebben gezien is vooral het 16/8 dieet goed vol te houden. Het zorgt bovendien voor goede resultaten wanneer je wilt afvallen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je door onderbroken vasten op een effectievere manier vetmassa verliest dan wanneer je een dieet volgt dat is gebaseerd op het beperken van het aantal calorieën. Wanneer je maaltijden overslaat, eet je vanzelf al minder calorieën. Maar er zijn ook andere factoren die een rol spelen. Periodiek vasten heeft namelijk invloed op je hormoonhuishouding en het verbetert de insulinegevoeligheid. Vasten zorgt er bijvoorbeeld voor dat het menselijke groeihormoon toeneemt. De hoeveelheid groeihormonen is weer van invloed op het verlies van lichaamsvet. Daarnaast draagt het bij aan een beter behoud van de spiermassa. (1)
Intermittent fasting zorgt er ook voor dat de insulinewaarden in je bloed lager worden en dat is gunstig voor je gewicht. Insuline speelt namelijk een belangrijke rol bij de vetopslag. Hoe hoger de insulinewaarden hoe minder vet er in je lichaam wordt verbrand. Vasten heeft daarnaast ook nog een gunstige invloed op de hoeveelheid noradrenaline. Dit stresshormoon stimuleert het vet buikvet verbranden.
De voordelen van intermittent vasten
Naast het feit dat je met behulp van onderbroken vasten kunt afvallen, levert het ook nog andere gezondheidseffecten op.
- IF vermindert de kans op ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en alzheimer. Dit komt onder meer omdat intermittent fasting helpt om de bloedsuikers te verlagen en (beschadigde) lichaamscellen beter kunnen herstellen, zo tonen verschillende onderzoeken aan. Ook de vermindering van oxidatieve stress en een verhoogde weerstand, dragen ertoe bij dat chronische ziekten worden voorkomen of beter kunnen worden bestreden.
- Je krijgt meer uithoudingsvermogen. Dit komt omdat de hoeveelheid menselijk groeihormoon toeneemt. (Bij mannen tot wel 2000% en bij vrouwen met 1300%.) De groeihormonen zorgen ervoor dat je spieren sneller zijn hersteld van je inspanningen tijdens het sporten.
- Het verbetert je hersenfunctie. Onderbroken vasten kan een gunstige invloed hebben op de groei van nieuwe zenuwcellen. ‘Zo blijf je geestelijk alert!’ Wat Pythagoras destijds onbewust al wist, wordt nu ook bevestigd door wetenschappelijk onderzoek.
Vastendieet, waarom vasten zo goed werkt
Een vastendieet volgen? Is dat nou wel zo verstandig? Werk je daar niet juist een jojo effect mee in de hand? Krijg je niet ontzettend veel trek tijdens zo’n dieet?
Er zijn veel onduidelijkheden rondom een zogenaamd vastendieet. Veel mensen krijgen de kriebels van lange periodes zonder eten.
Maar hoe zit dat precies met zo’n vastendieet? Is het slim om te doen of kun je er beter maar niet aan beginnen? In dit artikel ontdek je alles over het vastendieet. De laatste jaren krijgt het superfood ashwagandha steeds meer aandacht. Misschien eens interessant om naar te kijken!
Wat is een vastendieet?
Waarschijnlijk weet je maar al te goed wat een vastendieet is, toch wil ik het nog even kort uitleggen voor de mensen die het niet weten.
Een vastendieet is een dieet waarbij je een aantal uur vast per dag (niets eet) en de overige uren wel mag eten. Tijdens de periodes dat je wel mag eten eet je natuurlijk alleen maar gezonde voeding.
Er zijn ook varianten van vastendiëten waarbij je bijvoorbeeld 5 dagen per week normaal eet en 2 dagen per week minimaal eet, deze 2 dagen zijn de vastperiodes.
Deze afslank methode word ook wel intermittent fasting genoemd en is behoorlijk populair aan het worden.
Er zijn dus verschillende manieren om te vasten, dit zijn de twee meest populaire varianten:
- 16 uur vasten per dag, 8 uur per dag eten
- 2 dagen per week vasten, 5 dagen normaal eten
Vastendieet werkt niet?
Deze methode van afslanken kent vele positieve reacties van mensen die het ook daadwerkelijk ondervonden hebben.
Toch kent het vastendieet ook vele tegenstanders, mensen die beweren dat het vastendieet niet zou werken.
Als ik me niet in deze afslank methode had verdiept had ik dat misschien ook wel gezegd, het klinkt namelijk zo tegenstrijdig.
Van oorsprong is ons lichaam zo ontwikkelt dat we tijden zonder eten kunnen. Wist je dat we maar liefst 30 dagen zonder eten kunnen?
Het lijkt namelijk net of je een jojo effect aan het ontwikkelen bent omdat je de ene keer wel mag eten en de andere keer bijna tot niet.
Vooral als ik kijk naar mijn reviews over de afslankmethodes van bijvoorbeeld Simpel Slank en het Droog Trainen Protocol Vrouwen, waarbij je er juist voor moet zorgen dat de kachel blijft branden, klinkt het allemaal wat tegenstrijdig.
Toch is de gedachtegang achter een vastendieet niet raar, sterker nog, het klinkt allemaal best logisch.
Vroeger vasten we ook al
Het klinkt allemaal best logisch omdat we dit vroeger ook al deden. Vroeger was er geen thuisbezorgd.nl en kon je niet even naar de supermarkt om wat eten te halen.
Vroeger waren we afhankelijk van de jacht en konden we niet op elk gewenst moment gaan eten, soms betekende dat een periode zonder eten.
Om te overleven moest ons lichaam dus energie opslaan, energie die ingezet kon worden in periodes van voedselschaarste.
Dan is het toch eigenlijk best raar dat sommige diëten je aanraden om minimaal 6 keer per dag te eten? Vroeger waren er dagen dat je maar 1 keer kon eten.
- Duizenden jaren geleden was vasten heel normaal, er was gewoon geen garantie dat je elke dag voldoende eten kreeg
- Ons lichaam is zo intelligent ontwikkelt dat het langer periodes zonder voedsel kan
- Duizenden jaren geleden aten mensen soms maar 1 keer per dag, waarom dan nu minimaal 6 eetmomenten per dag? Het gaat geheel tegen onze natuur in.
Vastendieet schema
Ik vertelde je net al dat het vastendieet volgens een vast schema van vasten en eten gaat. Maar hoe gaat het precies in zijn werk? Hoeveel calorieën mag je bijvoorbeeld innemen als je wel mag eten?
Er zijn dus verschillende methodes van vasten, de meest populaire zijn de 5:2 methode, dus 5 dagen eten en 2 dagen vasten en de methode waarbij je 16 uur vasten per dag vast en 8 uur per dag wel eet.
Als je kiest voor de 5:2 methode vraag je, je natuurlijk af wat je dan tijdens deze 2 dagen vasten wel mag.
Want als je kiest voor deze methode mag je tijdens de 2 dagen vasten wel eten maar beperk je, je calorie inname tot 500 kcal voor vrouwen en 600kcal voor mannen. Bijna niets dus.
Maar wat mag je dan allemaal eten? Er word natuurlijk aangeraden om zoveel mogelijk gezond te eten omdat dit je lichaam langer verzadigd.
Toch word er niet heel erg streng over gedaan zolang je maar niet meer calorieën inneemt dan dat je verbrand.
Als je gaat voor de andere methode betekent dat, dat je gedurende 16 uur helemaal niets eet. Hoe dat precies in zijn werkt gaat ontdek je straks.
Vastendieet en de ervaringen
Zoals ik net al zei zijn de mensen die daadwerkelijk een vastendieet hebben gevolgd bijzonder enthousiast over deze methode.
Het is makkelijker vol te houden dan gedacht en de resultaten mogen er zijn. Toch is er ook een groepje mensen die aangeeft dat ze de vastperiodes juist zwaar vonden.
Waarom werkt vasten zo goed?
Maar als dit zo’n krachtige methode is en je lichaam er bij gebaat lijkt te zijn om periodes van vasten in te gaan zetten, waarom is dat dan?
Laten we vooropstellen dat de wetenschap het erover eens is, vasten werkt echt! Er zijn tal van onderzoeken uitgevoerd en de resultaten waren in alle gevallen positief.
De reden dat vasten zo enorm krachtig is, is omdat je lichaam door te vasten beter in staat is om vetten te verbranden.
Je lichaam is beter in staat om vetten te verbranden omdat je insuline gevoeligheid door te vasten omhoog gaat.
En omdat je lichaam nu beter met je insuline niveau om kan gaan is er veel minder insuline nodig en dit leidt kort gezegd tot een betere vetverbranding.
Daarnaast word het groeihormoon, door te vasten, enorm gestimuleerd. Het groeihormoon zorgt voor meer opbouw van spieren en een betere vetverbranding.
Dit hormoon word enorm gestimuleerd omdat er nauwelijks insuline in je bloed aanwezig is, een vereiste om dit hormoon te laten werken.
- Tal van onderzoeken hebben aangetoond dat vasten een super krachtige methode is om af te slanken en gezonder te worden
- Je lichaam weet insuline beter te reguleren en hierdoor zal je vetverbranding optimaal zijn
- Door te vasten word het groeihormoon enorm gestimuleerd omdat er nauwelijks insuline in je bloed is. Het groeihormoon zorgt voor meer opbouw van spieren en een betere vetverbranding
- Door te vasten kan je stofwisseling binnen korte tijd met wel 14% verhogen
- Je hormoonhuishouding verandert op ook dit draagt bij aan een betere vetverbranding
Daarnaast zijn er nog enkele positieve gezondheidsvoordelen als je besluit om te gaan vasten:
- Vasten helpt het ontgiften van je lichaam en het reinigen van je lever
- Vasten is goed voor je spijsvertering
- Vasten verlaagt de bloedsuikerspiegel aanzienlijk
Let wel op, niet iedereen kan zomaar aan een vastendieet beginnen. Ben je bijvoorbeeld zwanger, heb je een eetstoornis of slik je bepaalde medicijnen? Dan is het verstandig om niet te gaan vasten. (1)
My Shredded Lifestyle
Nu wil je natuurlijk weten wat ik je aanraad als het gaat om een vastendieet. Onlangs nam ik het populaire vastendieet My Shredded Lifestyle van Merijn Schoeber onder de loep. Dit dieet is met recht erg populair, het is laagdrempelig, heel duidelijk uitgelegd, het bevat intermittent fasting voedingsschema’s en veel tips en informatie. Lees de My Shredded Lifestyle review die ik erover schreef.
Kortom, My Shredded Lifestyle van Merijn Schoeber neemt je bij de hand en begeleidt je super goed om te gaan vasten en maximale resultaten te halen. Het is niet voor niets dat de positieve reviews bij onder andere Bol.com door het plafond gaan.
Klik hier voor de korting bij My Shredded Lifestyle
Wat is intermittent fasting? IF? Wat is onderbroken vasten?
Intermittent fasting, IF of ook wel onderbroken vasten genoemd, is een methode waarin het moment van eten en het moment van vasten centraal staat. Het is de bedoeling om voor langere tijd te vasten. Dit begint bij 16 uur vasten en kan oplopen tot volledige dagen. De. dr. Ludidi Vastenmethode beschrijft in detail hoe je verantwoord kan vasten. Dit boek is een echte aanrader!
Verschillende mogelijkheden: 16:8, 5:2 of alternate
Binnen Intermittent vasten heb je verschillende mogelijkheden. De meest voorkomende en op dit moment populaire vorm is de 16:8 vorm. Hierin eet je in een window van 8 uur al je calorieën en vast je de overige 16 uur. Tijdens het vasten nuttig je geen enkele vorm van calorieën. Ook geen vloeibare calorieën zoals vruchtensap of koffie met suiker. Bij de 5:2 methode vast je 2 aaneengesloten dagen in de week en neem je op deze dagen slechts 1 maaltijd. De overige 5 dagen eet je gewoon normaal. Alternate wil zegen dat je een dag normaal eet en dan een dag vast. Dit wissel je steeds om de dag af.
Moment van eten, niet wat je eet
Intermittent fasting is een methode die gericht is op het moment van eten. Niet specifiek op wat je eet. Uiteraard heeft deze methode het meeste effect als je ook de juiste voedingsstoffen neemt. Maar stel je blijft hetzelfde eten als normaal en je start met Intermittent vasten dan kan dit verschillende voordelen voor je opleveren.
Voordelen onderbroken vasten
- Je wordt minder afhankelijk van koolhydraten. Na een uur of 12 vasten is je maag leeg en ga je glycogeen (koolhydraten energieopslag) uit je spieren en lever verbranden. Dit is zo’n 500 gram en kan je 90 tot 120 min aan zware inspanning opleveren. Vervolgens gaat je lichaam vet omzetten naar ketonen, dit noemen we ketose. Je lichaam schakelt dus over van koolhydratenverbranding naar vetverbranding. Dit is vergelijkbaar met een ketogeen dieet.
- Een ander belangrijk voordeel is dat je lichaam tijdens het vasten tijd krijgt om herstelwerkzaamheden uit te voeren waar het normaal niet aan toe komt.
- Als laatste, je bent bewuster met je voeding bezig waardoor je ook bewustere keuzes gaat maken.
Ontbijt Overslaan? | Voordelen en Intermittent Fasting Ervaringen!
Is het goed of slecht als je je ontbijt overslaat? Is intermittent fasting gezond en helpt het bij vetverbranding en afvallen?
Mijn ervaring met Intermitten vasting
Ik zal je mijn ervaringen, resultaten en voordelen van Intermittent fasting, oftewel onderbroken vasten met je delen.
Met mijn “drukke” leven hield ik me altijd voor dat ik moest ontbijten. Dit vertelde mijn oma, mijn moeder, mijn vriendin en kwam ook regelmatig terug in verschillende media. “Je ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag”. Zonder mijn kwark met havermout en hardgekookte eitje was er geen goede start van de dag mogelijk, dacht ik.
Meer reistijd
Toen in februari vorig jaar mijn werk standplaats verplaatste van Utrecht naar Rotterdam kwam er ruim een uur reistijd bij. Vooral de files op de terugweg resulteerde in minder “motivatie” voor mijn crossfit trainingen. Crossfitters (en gedisciplineerde sporters) zullen begrijpen dat het uitschrijven van een WOD (training) als gevolg van de file heel frustrerend is. Er ontstond een noodzaak om ergens aanpassingen te doen.
Trainen in de ochtend om 6:00 uur
Ik besloot om per direct mijn crossfit training te verplaatsen van de avond naar de ochtend om 6:00 uur. Nu kon ik elke ochtend trainen zonder filestress en had ik een nog beter excuus om te moeten ontbijten. Want trainen op een nuchtere maag kon ik echt niet, dacht ik toen. Ik had het overigens nog nooit daadwerkelijk ervaren.
Crossfitters
In onze crossfit box waren enkele sporters geswitcht naar Intermittent Fasting. Voornamelijk naar de 8/16 variant. Dit betekent 8 uur calorieën innemen (eten) en 16 uur vasten (niet eten). De andere optie is 5/2 wat neerkomt op 2x 24 uur vasten en 5 dagen normaal eten per week.
Het begon mij op te vallen dat deze sporters elke ochtend hard trainden en beter gingen presteren. Crossfit is echt een sport waarin prestaties worden gemeten en vergeleken. Competitief dat we zijn, schrijven we na elke training onze scores op het whiteboard. Mijn nieuwsgierigheid in Intermittent vasten was gewekt.
Kennis maar geen noodzaak
Ongeveer 1,5 jaar geleden las ik de eerste blogs over de voordelen van Intermittent vasten, afgekort IF en ook wel onderbroken vasten genoemd. Enkele bekende artiesten, DJ’s en zakenmensen waren bijzonder enthousiast dat zij deze manier van “diëten” konden toepassen in hun drukke leven. Hoewel ik de methode interessant vond had ik niet de overtuiging dat het iets voor mij kon zijn met 5x per week crossfit. Inmiddels denk ik daar nu volledig anders over, ben ik nog bewuster met voeding bezig en voel me fitter en energieker dan ooit.
Cold turkey
In juni vorig jaar, toen ik me een beetje ziek voelde heb ik de knoop doorgehakt en ben ik “cold turkey” gestart met periodiek vasten.
Doordat ik me even niet lekker voelde en geen eetlust had voegde ik rozijnen, oftewel suikers toe aan mijn kwark met haver. Tijdens het eten werd ik er bewust van dat ik mezelf voor de gek aan het houden was om op deze manier eetlust op te wekken. Als ik me ooit nog een beetje ziek voel zal ik ervoor kiezen om mijn lichaam rust te geven en minimaal 24 uur te vasten.
Intermittent vasten 8/16
Ik heb gekozen voor de intermittent vasten 8/16 variant en mijn eet window is van 12:00 – 20:00. Ik vast dus 16 uur en neem mijn calorieën gedurende 8 uur. Voor mij hield dit in dat ik mijn ontbijt (kwark met haver en hardgekookte ei) en eerste tussendoortje (appel en banaan) naar de middag heb verschoven. Het is naar mijn mening geen goed idee om je ontbijt over te slaan maar je kan het wel verschuiven naar later op de middag. Mijn voormalige lunch is nu mijn ontbijt geworden en mijn voormalige ontbijt een stevig tussendoortje rond 15:00 uur. Dagelijks neem ik nog steeds hetzelfde aantal calorieën als voor het vasten. Ik eet dus nog exact hetzelfde alleen in een andere volgorde en op een ander tijdstip.
De dr. Ludidi Vastenmethode
In de crossfit box hadden we het steeds vaker over intermittent fasting en de resultaten bleven niet onopgemerkt. Tijdens het stretchen na een heftige WOD kreeg ik het advies om het boek “De dr. Ludidi Vastenmethode” geschreven door Samefko Ludidi te lezen. Dit boek is een echte aanrader voor iedereen die het verhaal achter intermittent fasting wilt weten. Het is namelijk veel meer dan alleen je ontbijt naar de middag verplaatsen. Het is een lifestyle dat je bewuster maakt en veel voordelen heeft voor zowel je lichaam als je mind.
E-consult
Toen ik het boek uit had was ik nog enthousiaster en heb ik via Instagram contact gezocht met Samefko Ludidi. Hij bood me aan om een e-consult in te plannen om zo dieper op de methode in te gaan. Ik had namelijk nog een brandende vraag omdat mijn vriendin ook interesse toonde in intermittent vasten. Mijn vriendin was echter net bevallen van onze dochter Tess en gaf toen nog borstvoeding. Het advies van Samefko was om nog even te wachten met de omschakeling naar IF omdat het lichaam al zoveel veranderingen doormaakt door de zwangerschap en de borstvoeding. Nog even geduld dus voor mijn vriendin.
Voordelen ervaren
Super tof vind ik het dat er inmiddels heel veel mensen in mijn omgeving doen aan Intermittent fasting. Ik adviseer iedereen om eerst de kennis van de methode tot zich te nemen, bijvoorbeeld met het boek van Samefko Ludidi en vervolgens toe te gaan passen.
Dr. Ludidi zat onlangs als specialist in het programma Dokters van morgen. Hierin werden de 8/16 en 5/2 methodes getest en als bijzonder positief ervaren.
Mijn eetwindow is zojuist gestart dus ik ga lekker eten. Mooie dag!
Meer over vasten voor je gezondheid!
Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan naast het vasten ook op voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.
Zelf pas ik intermittent fasting al jaren toe in mijn dagelijkse leven. Het begon met een beetje afvallen met intermittent fasting door het volgen van een intermittent fasting schema. Ik varieer nog wel eens tussen intermittent fasting 16/8, intermittent fasting 20/4, intermittent fasting 5/2, om de dag vasten, het OMAD dieet en verlengd vasten. Minder fan ben ik van sportvasten en het keto dieet. Ketose kan je namelijk ook bereiken met eerder genoemde vormen van intermittent fasting.
De geschiedenis van vasten gaat enorm ver terug. De jagers en verzamelaars zagen toen al de vele voordelen van vasten. Door de jaren heen is er steeds meer onderzoek gedaan naar intermittent fasting VS vasten, vasten en suiker, vasten en snelle koolhydraten en intermittent fasting en diabetes type 2.
Om je vasten te verbreken zijn er verschillende gezondheidsadviezen die we hebben onderzocht en we keken ook naar wat je kan eten tijdens intermittent fasting.
Wil je meer weten over al deze vormen van vasten? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!
Meest gestelde vragen over Afvallen intermittent fasting
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over intermittent fasting? Ben je benieuwd of het waar is dat je er ook van kunt aankomen? Of wil je weten hoe lang je moet vasten om überhaupt af te vallen? De meest gestelde vragen worden hieronder beantwoord.
Op de vraag hoe snel je met intermittent fasting kunt afvallen, is geen eenduidig antwoord te geven. Dat komt doordat elk lichaam anders is. Toch is de richtlijn dat je gemiddeld 1,5 tot 2kg per week zou kunnen afvallen met intermittent fasting. Afhankelijk van hoe strikt je vast en hoeveel je daarnaast beweegt, kan het daadwerkelijk gewichtsverlies hier iets van afwijken.
Als je gaat vasten om af te vallen, dan zal je niet na enkele dagen al resultaat opmerken. Gemiddeld moet je zo’n drie weken vasten om gewicht en vet te verliezen. Let op: met vasten wordt een gedeelte van de dag bedoeld waarin je niets eet. Het betekent niet dat je helemaal niets meer eet. Binnen bepaalde uren op de dag eet je alsnog gezonde en gevarieerde voeding. Dat heeft je lichaam nu eenmaal nodig om te functioneren en om in leven te blijven.
Intermittent fasting is een methode om je lichaam te resetten en kan leiden tot een proces van afvallen, maar ook tot aankomen. Het zit namelijk zo: als je gedurende het vasten een negatieve energiebalans creëert (minder caloriën nuttigen dan dat je verbrandt), val je af. Creëer je daarentegen een positieve energiebalans en eet je meer caloriën dan dat je verbrandt, dan zal je aankomen.
Geen reacties on Afvallen Intermittent Fasting (2023) | Voordelen Periodiek Vasten!