Afvallen Intermittent Fasting | Ontdek de Voordelen van Periodiek Vasten!
16 juni 2021 
19 min. leestijd

Afvallen Intermittent Fasting | Ontdek de Voordelen van Periodiek Vasten!

Intermittent fasting dat ook wel bekend is onder de namen periodiek vasten of onderbroken vasten, neemt de laatste tijd in populariteit toe. Veel mensen hebben baat bij deze combinatie van eten en vasten. Wat intermittent fasting precies is, hoe je er mee kunt afvallen en wat de voordelen ervan zijn, leg ik uit in dit artikel

50 Praktische Groei Tips - Download Gratis - Jouw Persoonlijk Groei

Download het Gratis E-book

Wat is intermittent fasting?

Onderbroken vasten houdt in dat je een deel van de dag aan het vasten bent en een ander deel gebruikt om voedsel te nuttigen. Jouw eet en vast patroon wordt bepaald door het zogenaamde eetvenster. Dit geeft aan hoelang je wel en niet eet. Een veelgebruikt eetvenster volgt het 16/8 schema. Dit wil zeggen dat je 16 uur achter elkaar niets eet en in de resterende 8 uur voedsel tot je neemt. Tijdens het vasten mag je overigens wel gewoon water, thee of koffie drinken. Bij intermittent fasting (IF) speelt dus vooral de tijdsfactor een rol.

Vitaily Korting - Alle supplementen in één! - Kortingscode - Richard de Leth

Lees onze uitgebreide review over Vitaily supplementen

Vasten als gezonde levensstijl

Vasten is van alle tijden. Pythagoras bijvoorbeeld zag in het vasten een manier om geestelijk scherp te blijven. Volgens de Griekse historicus Herodotus was de gezondheid van de oude Egyptenaren een gevolg van het feit dat ze drie dagen per maand vasten. Ook religies hebben mensen altijd geïnspireerd om te vasten. Moslims bijvoorbeeld nemen nog jaarlijks deel aan de vastenmaand Ramadan waarbij het vasten wordt onderbroken nadat de zon is ondergegaan en weer hervat zodra de zon opkomt. Intermittent fasting is een moderne manier van vasten die zijn motivatie vindt in een gezonde levensstijl. Het is hierbij ook niet de bedoeling dat het onderbroken vasten beperkt blijft tot een maand per jaar. Periodiek vasten werpt het meeste vruchten af wanneer je dit voor een langere tijd doet. Afvallen past vandaag de dag uitstekend in een gezonde lifestyle. Het is inmiddels alom bekend dat overgewicht ongezond is en kan zorgen voor allerlei lichamelijke ongemakken.

Je ontbijt overslaan

Het woord ontbijt associeer je al gauw met de boterham met pindakaas of een schaaltje yoghurt met muesli in de ochtenduren. Maar eigenlijk betekent het woord ontbijt, dat stamt uit het Middelnederlands, ‘beginnen met eten’. In de Engelse taal is dat nog duidelijker. Breakfast betekent namelijk letterlijk het vasten (onder)breken. Ook het Franse déjeuner betekent letterlijk vertaald: ‘ont-vasten’. Hoe je het ook went of keert, ook bij periodiek vasten, zul je uiteindelijk dus toch gaan ‘ontbijten’. In de praktijk houdt intermittent fasting voor veel mensen in dat zij het ontbijt, in de zin van de ochtendmaaltijd, overslaan. Het onderbreken van het vasten wordt verschoven naar een later tijdstip op de dag. ‘Ontbijten’ gebeurt dan pas in de loop van de morgen of tijdens de lunch. Voor veel mensen is het overslaan van het ontbijt de makkelijkste en meest acceptabele manier om het 16/8 schema uit te voeren. Het biedt je namelijk de mogelijkheid om wel gewoon te kunnen lunchen met je collega’s en samen met het gezin de avondmaaltijd te nuttigen. Maar ook wanneer je wilt gaan eten met vrienden zul je dat eerder in de avonduren doen dan tijdens het ontbijt.

Beste Green Juice Review Korting

Klik hier en vergelijk de beste Green Juices met korting

Verschillende schema’s van intermittent fasting

 • Het 16/8 schema is voor veel mensen een aantrekkelijk ‘dieet’. In principe doe je dit 7 dagen per week, maar wil je de touwtjes wat laten vieren in het weekend dan is dat ook geen probleem. Je kunt het 16 / 8 dieet flexibel toepassen. Jouw eetvenster kan net zo makkelijk tussen 10 en 18 uur zijn als tussen 12 en 20 uur. Lukt het je niet om ’s avonds thuis voor 18- of 20 uur aan tafel te gaan, dan kun je er ook een 15/9 schema van maken. Waar het bij onderbroken vasten uiteindelijk om gaat is dat jouw lichaam voor een langere periode geen voedsel binnenkrijgt. Hierdoor kan er namelijk voldoende vetverbranding plaatsvinden, waardoor je zult afvallen. Tijdens de acht uur dat je mag eten is het overigens wel de bedoeling dat je dit beperkt tot 2 of 3 eetmomenten per dag.
 • Je kunt ook kiezen voor een intermittent fasting schema van 24 uur. Hierbij is het de bedoeling dat je één of twee etmalen per week (bijvoorbeeld maandag en donderdag) gaat vasten. 24 uur vasten betekent in de praktijk dat je bijvoorbeeld om 6 uur ’s avonds je laatste maaltijd eet en wacht tot de volgende avond 6 uur voordat je opnieuw gaat eten.
 • Andere manieren van periodiek vasten variëren van een rigoureus dieet van ‘één maaltijd per dag’ tot een vrijblijvende manier van ‘af en toe een maaltijd overslaan’.

Beginnen met intermittent fasting

Wanneer je periodiek wil gaan vasten dan is het verstandig om dat rustig op te bouwen zodat je lichaam kan wennen aan deze nieuwe levensstijl. Schrap eerst het gebruik van suikers en geraffineerde koolhydraten van je menu. Probeer vervolgens het aantal maaltijden/tussendoortjes per eetvenster te verminderen totdat je na enkele weken uitkomt op 2 of maximaal 3 eetmomenten. Ga in het begin zeker ook niet fanatiek aan het sporten. Dat zou opeens wel erg veel van je lichaam vergen.

De Beste Detox Sapkuur Deal bij Sap.je Kortingscode Korting

Lees onze uitgebreide review over de sapjes van Sap.je

Afvallen met intermittent fasting

Zo als we hebben gezien is vooral het 16/8 dieet goed vol te houden. Het zorgt bovendien voor goede resultaten wanneer je wilt afvallen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je door onderbroken vasten op een effectievere manier vetmassa verliest dan wanneer je een dieet volgt dat is gebaseerd op het beperken van het aantal calorieën. Wanneer je maaltijden overslaat, eet je vanzelf al minder calorieën. Maar er zijn ook andere factoren die een rol spelen. Periodiek vasten heeft namelijk invloed op je hormoonhuishouding en het verbetert de insulinegevoeligheid. Vasten zorgt er bijvoorbeeld voor dat het menselijk groeihormoon toeneemt. De hoeveelheid groeihormonen is weer van invloed op het verlies van lichaamsvet. Daarnaast draagt het bij aan een beter behoud van de spiermassa.

Intermittent fasting zorgt er ook voor dat de insulinewaarden in je bloed lager worden en dat is gunstig voor je gewicht. Insuline speelt namelijk een belangrijke rol bij de vetopslag. Hoe hoger de insulinewaarden hoe minder vet er in je lichaam wordt verbrand. Vasten heeft daarnaast ook nog een gunstige invloed op de hoeveelheid noradrenaline. Dit stresshormoon stimuleert de vetverbranding.

De voordelen van intermittent fasting

Naast het feit dat je met behulp van onderbroken vasten kunt afvallen, levert het ook nog andere gezondheidseffecten op.

 • IF vermindert de kans op ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en alzheimer. Dit komt onder meer omdat intermittent fasting helpt om de bloedsuikers te verlagen en (beschadigde) lichaamscellen beter kunnen herstellen, zo tonen verschillende onderzoeken aan. Ook de vermindering van oxidatieve stress en een verhoogde weerstand, dragen ertoe bij dat chronische ziekten worden voorkomen of beter kunnen worden bestreden.
 • Je krijgt meer uithoudingsvermogen. Dit komt omdat de hoeveelheid menselijk groeihormoon toeneemt. (Bij mannen tot wel 2000% en bij vrouwen met 1300%.) De groeihormonen zorgen ervoor dat je spieren sneller zijn hersteld van je inspanningen tijdens het sporten.
 • Het verbetert je hersenfunctie. Onderbroken vasten kan een gunstige invloed hebben op de groei van nieuwe zenuwcellen. ‘Zo blijf je geestelijk alert!’ Wat Pythagoras destijds onbewust al wist, wordt nu ook bevestigd door wetenschappelijk onderzoek.

Intermittent Fasting Boeken Tip

Vastendieet, waarom vasten zo goed werkt

Een vastendieet volgen? Is dat nou wel zo verstandig? Werk je daar niet juist een jojo effect mee in de hand? Krijg je niet ontzettend veel trek tijdens zo’n dieet?

Er zijn veel onduidelijkheden rondom een zogenaamd vastendieet. Veel mensen krijgen de kriebels van lange periodes zonder eten.

Maar hoe zit dat precies met zo’n vastendieet? Is het slim om te doen of kun je er beter maar niet aan beginnen? In dit artikel ontdek je alles over het vastendieet.

Wat is een vastendieet?

Waarschijnlijk weet je maar al te goed wat een vastendieet is, toch wil ik het nog even kort uitleggen voor de mensen die het niet weten.

Een vastendieet is een dieet waarbij je een aantal uur per dag niets eet en de overige uren wel mag eten. Tijdens de periodes dat je wel mag eten eet je natuurlijk alleen maar gezonde voeding.

Er zijn ook varianten van vastendiëten waarbij je bijvoorbeeld 5 dagen per week normaal eet en 2 dagen per week minimaal eet, deze 2 dagen zijn de vastperiodes.

Deze afslank methode word ook wel intermittent fasting genoemd en is behoorlijk populair aan het worden.

Er zijn dus verschillende manieren om te vasten, dit zijn de twee meest populaire varianten:

 • 16 uur per dag vasten, 8 uur per dag eten
 • 2 dagen per week vasten, 5 dagen normaal eten

Ultieme Powernap Formule - 2 uur Energie Tanken! In Slechts 5 Minuten

Klik hier voor de Ultieme Powernap Formule

Vastendieet werkt niet?

Deze methode van afslanken kent vele positieve reacties van mensen die het ook daadwerkelijk ondervonden hebben.

Toch kent het vastendieet ook vele tegenstanders, mensen die beweren dat het vastendieet niet zou werken.

Als ik me niet in deze afslank methode had verdiept had ik dat misschien ook wel gezegd, het klinkt namelijk zo tegenstrijdig.

Van oorsprong is ons lichaam zo ontwikkelt dat we tijden zonder eten kunnen. Wist je dat we maar liefst 30 dagen zonder eten kunnen?

Vastendieet | Waarom Vasten zo Goed Werkt + Tips!

Het lijkt namelijk net of je een jojo effect aan het ontwikkelen bent omdat je de ene keer wel mag eten en de andere keer bijna tot niet.

Vooral als ik kijk naar mijn reviews over de afslankmethodes van bijvoorbeeld Simpel Slank en het Droog Trainen Protocol Vrouwen, waarbij je er juist voor moet zorgen dat de kachel blijft branden, klinkt het allemaal wat tegenstrijdig.

Toch is de gedachtegang achter een vastendieet niet raar, sterker nog, het klinkt allemaal best logisch.

Vroeger vasten we ook al

Het klinkt allemaal best logisch omdat we dit vroeger ook al deden. Vroeger was er geen thuisbezorgd.nl en kon je niet even naar de supermarkt om wat eten te halen.

Vroeger waren we afhankelijk van de jacht en konden we niet op elk gewenst moment gaan eten, soms betekende dat een periode zonder eten.

Om te overleven moest ons lichaam dus energie opslaan, energie die ingezet kon worden in periodes van voedselschaarste.

Dan is het toch eigenlijk best raar dat sommige diëten je aanraden om minimaal 6 keer per dag te eten? Vroeger waren er dagen dat je maar 1 keer kon eten.

 • Duizenden jaren geleden was vasten heel normaal, er was gewoon geen garantie dat je elke dag voldoende eten kreeg
 • Ons lichaam is zo intelligent ontwikkelt dat het langer periodes zonder voedsel kan
 • Duizenden jaren geleden aten mensen soms maar 1 keer per dag, waarom dan nu minimaal 6 eetmomenten per dag? Het gaat geheel tegen onze natuur in.

Vastendieet schema

Ik vertelde je net al dat het vastendieet volgens een vast schema van vasten en eten gaat. Maar hoe gaat het precies in zijn werk? Hoeveel calorieën mag je bijvoorbeeld innemen als je wel mag eten?

Er zijn dus verschillende methodes van vasten, de meest populaire zijn de 5:2 methode, dus 5 dagen eten en 2 dagen vasten en de methode waarbij je 16 uur per dag vast en 8 uur per dag wel eet.

Als je kiest voor de 5:2 methode vraag je, je natuurlijk af wat je dan tijdens deze 2 dagen vasten wel mag.

Vastendieet | Waarom Vasten zo Goed Werkt + Tips!

Want als je kiest voor deze methode mag je tijdens de 2 dagen vasten wel eten maar beperk je, je calorie inname tot 500 kcal voor vrouwen en 600kcal voor mannen. Bijna niets dus.

Maar wat mag je dan allemaal eten? Er word natuurlijk aangeraden om zoveel mogelijk gezond te eten omdat dit je lichaam langer verzadigd.

Toch word er niet heel erg streng over gedaan zolang je maar niet meer calorieën inneemt dan dat je verbrand.

Als je gaat voor de andere methode betekent dat, dat je gedurende 16 uur helemaal niets eet. Hoe dat precies in zijn werkt gaat ontdek je straks.

Vastendieet en de ervaringen

Zoals ik net al zei zijn de mensen die daadwerkelijk een vastendieet hebben gevolgd bijzonder enthousiast over deze methode.

Het is makkelijker vol te houden dan gedacht en de resultaten mogen er zijn. Toch is er ook een groepje mensen die aangeeft dat ze de vastperiodes juist zwaar vonden.

Waarom werkt vasten zo goed?

Maar als dit zo’n krachtige methode is en je lichaam er bij gebaat lijkt te zijn om periodes van vasten in te gaan zetten, waarom is dat dan?

Laten we vooropstellen dat de wetenschap het erover eens is, vasten werkt echt! Er zijn tal van onderzoeken uitgevoerd en de resultaten waren in alle gevallen positief.

De reden dat vasten zo enorm krachtig is, is omdat je lichaam door te vasten beter in staat is om vetten te verbranden.

Je lichaam is beter in staat om vetten te verbranden omdat je insuline gevoeligheid door te vasten omhoog gaat.

En omdat je lichaam nu beter met je insuline niveau om kan gaan is er veel minder insuline nodig en dit leidt kort gezegd tot een betere vetverbranding.

Daarnaast word het groeihormoon, door te vasten, enorm gestimuleerd. Het groeihormoon zorgt voor meer opbouw van spieren en een betere vetverbranding.

Dit hormoon word enorm gestimuleerd omdat er nauwelijks insuline in je bloed aanwezig is, een vereiste om dit hormoon te laten werken.

 • Tal van onderzoeken hebben aangetoond dat vasten een super krachtige methode is om af te slanken en gezonder te worden
 • Je lichaam weet insuline beter te reguleren en hierdoor zal je vetverbranding optimaal zijn
 • Door te vasten word het groeihormoon enorm gestimuleerd omdat er nauwelijks insuline in je bloed is. Het groeihormoon zorgt voor meer opbouw van spieren en een betere vetverbranding
 • Door te vasten kan je stofwisseling binnen korte tijd met wel 14% verhogen
 • Je hormoonhuishouding verandert op ook dit draagt bij aan een betere vetverbranding

Daarnaast zijn er nog enkele positieve gezondheidsvoordelen als je besluit om te gaan vasten:

 • Vasten helpt het ontgiften van je lichaam
 • Vasten is goed voor je spijsvertering
 • Vasten verlaagt de bloedsuikerspiegel aanzienlijk

Let wel op, niet iedereen kan zomaar aan een vastendieet beginnen. Ben je bijvoorbeeld zwanger, heb je een eetstoornis of slik je bepaalde medicijnen? Dan is het verstandig om niet te gaan vasten.

My Shredded Lifestyle..

Nu wil je natuurlijk weten wat ik je aanraad als het gaat om een vastendieet. Onlangs nam ik het populaire vastendieet My Shredded Lifestyle van Merijn Schoeber onder de loep. Dit dieet is met recht erg populair, het is laagdrempelig, heel duidelijk uitgelegd, het bevat voedingsschema’s en veel tips en informatie. Lees de My Shredded Lifestyle review die ik erover schreef.

Vastendieet | Waarom Vasten zo Goed Werkt + Tips!

Kortom, My Shredded Lifestyle van Merijn Schoeber neemt je bij de hand en begeleidt je super goed om te gaan vasten en maximale resultaten te halen. Het is niet voor niets dat de positieve reviews bij onder andere Bol.com door het plafond gaan.

Korting Beste Deal My Shredded Lifestyl

Klik hier voor de korting bij My Shredded Lifestyle

Jouwpersoonlijkegroei.nl is hét Platform voor Zelfontwikkeling

We hebben een exclusief overzicht gemaakt met de Beste Tools voor de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei.

Daarnaast vind je op Jouwpersoonlijkegroei.nl de beste Documentaires, inspirerende Podcast tips, super leerzame Events, en de beste Boeken over Persoonlijke Ontwikkeling.

👉 Tip: Deze voedingssupplementen heb je elke dag nodig!

Heel veel succes en vooral plezier met de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei!

Laat je een reactie achter?

Laat je even weten in een reactie of jij ervaring hebt met Intermittent Fasting? Hiermee kan je anderen inspireren en ik zal altijd persoonlijk reageren 🙂

50 Praktische Groei Tips - Download Gratis - Jouw Persoonlijk Groei

Download het Gratis E-book

Over de schrijver
Martijn is oprichter van het platform Jouw persoonlijke groei, heeft een relatie met Anouk en vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In zijn gratis E-book deelt Martijn de beste 50 Praktische Tips om groei te ervaren . >>Download Gratis<<
Reactie plaatsen

50 Praktische Groei Tips 

Op welk onderdeel zou jij willen groeien?


 • Meer energie?
 • Regelmatiger bewegen?
 • Uitgeruster wakker worden?
 • Bewuster worden van je mindset?
 • De voordelen van meditatie ervaren?
 • Meer geluk ervaren?

Je kan niet op alle gebieden tegelijk groeien.


Door te focussen op één onderdeel maak je de volgende stap in jouw persoonlijke groei.


Download nu het  GRATIS E-book.  

50%
Het E-book: De volgende stap in jouw persoonlijke groei
GRATIS in je mailbox
Ja, ik wil het E-book
50 praktische groei tips download