In dit artikel

Ademhaling

Ademhaling (2023) | Ben jij je Bewust van jouw Ademhalingsstelsel?

In dit artikel

Ademen – het gebeurt helemaal vanzelf, en toch komt er meer bij kijken dan we zouden denken. Het ademhalingsstelsel van de mens is redelijk complex, en natuurlijk levensbelangrijk. Ademen is echter méér dan gewoon het uitwisselen van zuurstof en koolstofdioxide. De ademhaling gaat veel verder gaat dan een biologisch proces, en wat meer info daarover is hier dan ook op zijn plaats!

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Hoe werkt het ademhalingsstelsel?

Ademhalen lijkt eenvoudig, maar eigenlijk is het proces redelijk ingewikkeld. Via de neus en mond wordt zuurstofrijke lucht ingeademd, als reactie op een hoge koolstofdioxideconcentratie in het lichaam. Hoe meer CO2 ons lichaam bevat, hoe sterker we zullen inademen. Door middel van buikspieren, middenrifspieren en tal van andere ademhalingsspieren wordt zuurstofrijke lucht ingeademd, waarna koolstofdioxide-rijke zuurstof wordt uitgeademd. Op die manier wordt de balans tussen O2 en CO2 behouden.

Het proces van ademhalen is één ding, en dat gebeurt grotendeels onbewust, maar ook bewust ademen is mogelijk. En dat is één van de veelgebruikte technieken om een diepere staat van rust, concentratie en een betere gezondheid te bereiken!

Ademhalen als therapie

De ademhaling zorgt er niet enkel voor dat ons lichaam van voldoende zuurstof wordt voorzien. Ook is bewust ademhalen een goede vorm van therapie. De ademhaling werd al bij de Hindu’s en yogi’s gezien als een belangrijke lichaamsactiviteit, die meer inhoudt dan het opnemen van zuurstof. Bewust ademhalen is een manier om het lichaam tot rust te laten komen, de concentratie te verhogen en op ontelbare manieren gezonder te worden. Dat is dan ook waarom ademhaling bij onder andere meditatie zo belangrijk is.

En bewuste ademhaling is één van de sleutels voor een goede gezondheid. Eerst en vooral kan een bewuste ademhaling als therapie ervoor zorgen dat de ademhalingsfrequentie lager is. Hierdoor komt het lichaam tot rust, doordat het zogenaamde parasympathische zenuwstelsel wordt geactiveerd (ook wel het ‘rest and digest’ zenuwstelsel genoemd). Stresshormonen nemen af, het lichaam krijgt de kans om weefsel te herstellen en te recupereren. Door bewust te ademen kan de ademhaling vertraagd worden, en dat brengt ook mentale voordelen met zich mee: een betere concentratie, minder emotionele stress, enzovoort. Heb je ons nieuwe artikel over calcium tabletten al gelezen? Echt een aanrader!

De beste ademhalingsoefeningen voor een goede gezondheid

Ademhalingsoefeningen kunnen helpen om de ademhaling bewuster en rustiger te maken. Binnen de meditatie en de Ayurveda is ademhalen op de juiste manier erg belangrijk, en dat kan dankzij bepaalde oefeningen.

Zo zijn er ademhalingsoefeningen waarbij men op een normaal tempo via de neus inademt en dan ook via de neus dubbel zo lang uitademt. Andere oefeningen maken dan weer gebruik van inademing via één neusgat, en uitademen via het anderen. Het doel is echter altijd hetzelfde – het lichaam in een staat van rust brengen:

  • De hartslag daalt en wordt stabieler
  • De bloeddruk daalt
  • Stresshormonen als cortisol en adrenaline nemen af
  • De spieren ontspannen
  • Het zenuwstelsel kalmeert

De ademhaling meten is een goede manier om zich bewust te worden van de ademhaling. Ademhalingstherapie is kortweg een handige tool om lichaam én geest tot rust te brengen, en zo de gezondheid te bevorderen!

Meer informatie en gezondheid tips

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere punten zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzureneiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods zoals green juice.

Ook is er veel winst te behalen om meer met ontspanning bezig te zijn en hieronder valt zeker ook slaap. Meer bewegen zorgt voor een gezond lichaam en geest, hoeveel stappen zet jij per dag? Ook voeding en de rol van hormonen kan heel veel waarde toevoegen aan een optimale gezondheid.

Er is een verschil tussen het parasympatische en sympatische zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel is een belangrijke graadmeter voor een goede gezondheid. Hieronder vallen ademhaling, hartritmevariabiliteit, cellulair geheugen en hartslag. Het parasympatische zenuwstelsel richt zich meer op acties die in gang gezet worden. Dus daarmee kun je invloed hebben op energieniveau verhogen en metabolisme verhogen bijvoorbeeld.

Er bestaan mogelijkheden tot biohacking om tot meer inzicht te komen in je eigen gezondheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Lumen metabolisme tracker, Whoop of Oura ring. Andere tools als, BMI berekenen, vetpercentage berekenen en caloriebehoefte berekenen kunnen helpend zijn om jouw lifestyle aan te passen. Calorieën tellen kan erg prettig zijn om inzicht te krijgen in hoeveel koolhydraten per dag je mag eten. Een andere optie is om een EMB test, gezondheidstest, bloedtest, vitamine test, speekseltest, urinetest of DNA test af te laten nemen om jouw patronen bij te kunnen stellen waar nodig.

Wellicht helpt een boek over voeding hierbij om patronen te doorbreken. Over suikervrij eten of hoeveel water per dag te drinken is al heel erg helpend. Het kan ook zijn dat je biologische klok tikt en je die dikke buik bij overgang wil aanpakken of de overgangsklachten wil verminderen.

Om meer aan je immuunsysteem te werken en bijvoorbeeld hooikoorts of andere ziekteverschijnselen te voorkomen kun je ook denken aan een ijsbad of koud douchen.

In diverse programma’s wordt hier ook meer over gesproken en uitleg gegeven. Denk bijvoorbeeld aan Richard de Leth oersterk, My Shredded Lifestyle of lees het boek Brain Balance. Het kan ook zomaar zijn dat jij baat hebt bij een weekmenu planner van Puur Figuur.

Wil je meer weten over gezondheid? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je producten bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke tools jij in huis gaat halen!

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Ademhaling (2023) | Ben jij je Bewust van jouw Ademhalingsstelsel?

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips