In dit artikel

Hoe Werkt een Acupressuur Mat? Een Gedetailleerde Uitleg

In dit artikel

Heb je ooit last gehad van stress, angst of lichamelijke pijn en heb je gehoord over de potentiële voordelen van een acupressuurmat? Net als jij, ben ik ook geïntrigeerd door deze alternatieve methode om dergelijke problemen aan te pakken.

Dit artikel is de vrucht van mijn uitgebreide onderzoek naar hoe een acupressuurmat werkt. Laten we samen duiken in de wereld van deze fascinerende thuisbehandeling.

Key Takeaway:

De beste Acupressuur Mat van 2023 is Flowee Spijkermat. Dit merk biedt de meest duurzame en kwalitatief hoogwaardige spijkermatten aan, samen met een fijne klantenservice.

Samenvatting

 • Een acupressuurmat werkt door het stimuleren van specifieke punten op het lichaam, bekend als acupressuurpunten, wat kan leiden tot ontspanning en verlichting van pijn, stress en angst.
 • Het gebruik van een acupressuurmat kan verschillende gezondheidsvoordelen bieden, zoals het verlichten van pijn en spanning, het bevorderen van ontspanning en een betere slaap, het verminderen van stress en hoofdpijn, evenals het helpen bij rugpijn en spierspanning.
 • Om een acupressuurmat effectief te gebruiken, leg je deze op een stevig oppervlak, zoals een vloer of bed, verdeel je je gewicht gelijkmatig over de puntjes en focus je op belangrijke drukpunten zoals de nek, rug en voetzolen. Begin met korte sessies van 10 minuten en bouw dit geleidelijk op naar maximaal 30 minuten.

Wat is een acupressuur mat?

Een acupressuur mat is een zacht matje met duizenden kleine plastic puntjes, ontworpen om druk uit te oefenen op specifieke punten op het lichaam.

Werking van acupressuur

Acupressuur werkt door het stimuleren van specifieke punten op het lichaam, bekend als acupressuurpunten. Deze punten zijn verbonden met meridianen – energiekanalen die door ons lichaam lopen.

Wanneer we deze punten beïnvloeden, verbeteren we de stroom van energie (ook bekend als ‘qi’ of ‘chi’) door deze meridianen. Dit kan potentieel leiden tot ontspanning en verlichting van pijn, stress en angst.

Een acupressuurmat, met duizenden kleine puntjes, bootst dit effect na. Het leggen of zitten op de mat oefent druk uit op deze specifieke punten, wat ervoor kan zorgen dat je lichaam zich meer ontspannen voelt en je geest kalmeert.

Gezondheidsvoordelen van een acupressuur mat

Een acupressuurmat biedt verschillende gezondheidsvoordelen. Door de drukpunten op het lichaam te stimuleren, kan het helpen bij het verlichten van pijn en spanning. Bovendien kan het gebruik van een acupressuurmat leiden tot ontspanning en een diepere slaap.

Het is ook bekend dat de mat stress vermindert en hoofdpijn verlicht. Daarnaast kan het helpen bij het verminderen van rugpijn en spierspanning. Al met al is een acupressuurmat een handige tool voor natuurlijke genezing en om te ontspannen na een lange dag.

Hoe gebruik je een acupressuur mat?

Om een acupressuur mat te gebruiken, leg je deze op een stevig oppervlak, zoals een vloer of een bed. Ga vervolgens voorzichtig op de mat liggen en verdeel je lichaamsgewicht gelijkmatig over de spijkertjes.

Probeer zoveel mogelijk ontspannen te blijven en adem rustig in en uit. Begin met een korte sessie van ongeveer 10 minuten en bouw dit langzaam op naar maximaal 30 minuten. Focus tijdens het gebruik van de mat op belangrijke drukpunten, zoals de nek, rug en voetzolen, om de beste resultaten te behalen.

Duur en frequentie van gebruik

Ik gebruik de acupressuurmat dagelijks gedurende 10-20 minuten. Ik begon met korte sessies en heb de duur geleidelijk verlengd naarmate ik eraan gewend raakte. Het is belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en te stoppen als je ongemak of pijn ervaart.

Sommige mensen ervaren een lichte pijn of tintelingen, maar dit kan verminderen naarmate je lichaam eraan gewend raakt. Het is niet nodig om de mat te gebruiken voor langere periodes, aangezien kortere sessies ook effectief kunnen zijn in het ontspannen van de spieren en het verminderen van stress en spanning.

Belangrijke drukpunten

Er zijn verschillende belangrijke drukpunten op het lichaam die gestimuleerd kunnen worden met een acupressuurmat voor maximale voordelen. Enkele van deze drukpunten zijn:

 1. Het drukpunt tussen de duim en wijsvinger: Dit punt kan helpen bij het verlichten van hoofdpijn en spanning in de nek en schouders.
 2. Het drukpunt op de binnenkant van de pols: Stimulatie van dit punt kan helpen bij het verminderen van misselijkheid en braken.
 3. Het drukpunt aan de basis van de schedel: Dit punt is nuttig bij het verlichten van hoofdpijn en pijn in de nek.
 4. Het drukpunt op de bovenkant van de voet: Door dit punt te stimuleren, kun je verlichting vinden bij pijnlijke menstruatiekrampen.
 5. Het drukpunt net onder de knie: Stimulatie van dit punt kan helpen bij het verlichten van kniepijn en stijfheid.

Voor wie is een acupressuur mat geschikt?

Een acupressuur mat is geschikt voor mensen die op zoek zijn naar natuurlijke pijnverlichting, ontspanning en stressvermindering.

Personen die baat kunnen hebben bij een acupressuur mat

Een acupressuur mat kan gunstig zijn voor verschillende mensen met verschillende behoeften. Hier zijn enkele groepen mensen die mogelijk baat kunnen hebben bij het gebruik van een acupressuurmat:

 • Mensen die last hebben van stress en spanning: De drukpuntstimulatie van de mat kan helpen om de spieren te ontspannen en stress te verminderen.
 • Personen die moeite hebben met slapen: Het gebruik van een acupressuurmat kan het lichaam helpen ontspannen, wat kan leiden tot een betere slaapkwaliteit.
 • Mensen die last hebben van hoofdpijn: De mat kan helpen bij het verlichten van hoofdpijn door de spanning in de nek en schouders te verminderen.
 • Personen met rugpijn: De stimulatie van drukpunten op de rug kan helpen om pijn in dit gebied te verlichten.
 • Mensen met spierspanning: Door de drukpunten op verschillende delen van het lichaam te stimuleren, kan een acupressuurmat helpen om spierspanning te verminderen.
 • Individuen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke genezingstechnieken: Acupressuur is een traditionele Chinese geneeskunde die gericht is op het herstellen van de balans in het lichaam zonder medicatie.

Personen die een acupressuur mat beter niet kunnen gebruiken

Er zijn bepaalde mensen die beter geen acupressuur mat kunnen gebruiken. Deze personen zijn onder andere:

 1. Mensen met open wonden: Als je open wonden hebt op het gebied waar je de acupressuur mat wilt gebruiken, is het beter om hiermee te wachten totdat de wonden volledig genezen zijn. De drukpunten van de mat kunnen de pijn verergeren en infecties veroorzaken.
 2. Mensen met huidinfecties: Als je last hebt van een huidinfectie in het gebied waar je de acupressuur mat wilt gebruiken, wordt het afgeraden om de mat te gebruiken. Dit kan leiden tot verdere verspreiding van de infectie en ongemak veroorzaken.
 3. Mensen met bloedingsstoornissen: Personen die lijden aan bloedingsstoornissen of die bloedverdunners gebruiken, moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van een acupressuur mat. Het aanbrengen van druk op de punten kan leiden tot bloedingen en complicaties.
 4. Zwangere vrouwen: Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van een acupressuur mat. Overleg altijd eerst met een arts voordat je besluit deze therapie toe te passen, omdat sommige punten op de mat geassocieerd kunnen worden met voortijdige weeën of andere complicaties.
 5. Personen met ernstige gezondheidsproblemen: Als je lijdt aan ernstige gezondheidsproblemen of chronische ziekten, zoals hartaandoeningen of kanker, is het verstandig om eerst met een arts te overleggen voordat je een acupressuur mat gaat gebruiken. Dit geldt ook voor mensen die recent een operatie hebben ondergaan.

Aanschaf en onderhoud van een acupressuur mat

Bij de aanschaf van een acupressuur mat is het belangrijk om te letten op de kwaliteit en de materialen waarvan de mat is gemaakt. Kijk naar maten en het aantal spijkers op de mat, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en behoeften.

Zorg ervoor dat je een mat kiest die duurzaam en gemakkelijk schoon te maken is. Het onderhoud van een acupressuur mat is eenvoudig: maak de mat regelmatig schoon met een zachte borstel of een vochtige doek.

Zorg ervoor dat je de mat goed laat drogen voordat je deze opbergt. Door goed voor je acupressuur mat te zorgen, kun je er langdurig gebruik van maken en blijven genieten van de ontspannende voordelen.

Meer over ‘acupressuur mat’

Je hebt misschien al gehoord over de wonderen van een acupressuur mat, maar wist je dat er diverse merken en types zijn waaruit je kunt kiezen? Zo biedt Lidl een betaalbare optie, terwijl Aldi ook een interessant assortiment heeft. Beide zijn ideaal voor wie de werking van deze matten wil ontdekken zonder een gat in de portemonnee te branden.

Als je op zoek bent naar een specifieke set, zou de Lifegoods acupressuur mat met kussen iets voor jou kunnen zijn. Voor een andere optie met hoogwaardige kwaliteit kun je kiezen voor een Sanbo acupressuur mat.

Natuurlijk, het is niet alleen belangrijk welke mat je kiest, maar ook hoe je deze gebruikt. Er zijn verschillende oefeningen die je kunt uitvoeren, zelfs gericht op specifieke delen van je lichaam zoals je buik. En als je een sportieve levensstijl hebt, kun je ook eens kijken naar het assortiment van Decathlon.

Er zijn vele voordelen aan het gebruik van een acupressuur mat, maar er zijn natuurlijk ook nadelen. Het is daarom cruciaal om je goed te informeren voordat je een aankoop doet.

Als je snel een acupressuur mat wilt proberen zonder veel te investeren, is er zelfs een variant verkrijgbaar bij Action. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in holistische benaderingen, is er een speciale Flowee mat die net dat beetje extra biedt. Ten slotte, om het meeste uit je acupressuur mat te halen, is het belangrijk om te begrijpen hoe je deze het beste kunt gebruiken.

Veelgestelde Vragen

1. Wat doet een acupressuur mat precies?

Een acupressuur mat stimuleert de drukpunten op je lichaam, wat kan helpen bij het verlichten van pijn, stress en spanning, het bevorderen van ontspanning en het verbeteren van de slaapkwaliteit.

2. Hoe gebruik ik een acupressuur mat?

Leg de acupressuur mat op een vlakke ondergrond zoals een bed of vloer, ga erop liggen en verdeel je gewicht gelijkmatig. Ontspan je lichaam en adem diep in en uit terwijl je de drukpunten stimuleert door middel van de kleine plastic spikes op de mat.

3. Zijn er risico’s verbonden aan het gebruik van een acupressuur mat?

Hoewel de meeste mensen de acupressuur mat comfortabel vinden, kunnen sommige mensen het aanvankelijk als pijnlijk of ongemakkelijk ervaren. Het is belangrijk om uw eigen persoonlijke grenzen te respecteren en het gebruik te verminderen of te stoppen als u ernstig ongemak of pijn ervaart.

4. Wie kan baat hebben bij het gebruik van een acupressuur mat?

Iedereen kan baat hebben bij het gebruik van een acupressuur mat, maar vooral mensen die last hebben van rugpijn, nekpijn, stress, spierspanning, slapeloosheid of vermoeidheid kunnen profiteren van de therapeutische effecten ervan.

» Referenties


1. Piyush Mehta, Vishwas Dhapte, Shivajirao Kadam, & Vividha Dhapted. (2017). Contemporary acupressure therapy: Adroit cure for painless recovery of therapeutic ailments. Journal of Traditional and Complementary Medicine, 7(2), 251–263.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5388088/

2. Na Li, Zongshuo Hao, Huiju Cao, Liting Guo, Hongwen Cao, Na Li, Yunfan Yang, Tifeng Jiao, Hailong Liu, & Mingli Wang. (2022). Acupressure mat-like nanostructure with improved SERS performance. Optics & Laser Technology, 148, 107765.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0030399221008537

3. Antonio Frizziero, Paolo Finotti, Cinzia La Scala, Giovanni Morone, Giovanni Piran, & Stefano Masiero. (2021). Efficacy of an Acupressure Mat in Association with Therapeutic Exercise in the Management of Chronic Low Back Pain: A Prospective Randomized Controlled Study. Applied Sciences, 11(11), 5211.
https://www.mdpi.com/2076-3417/11/11/5211

4. Kerr, Daniel P., Walsh, Deirdre M., & Baxter, David. (2003). Acupuncture in the Management of Chronic Low Back Pain: A Blinded Randomized Controlled Trial. The Clinical Journal of Pain, 19(6), 364-370.
https://journals.lww.com/clinicalpain/Abstract/2003/11000/Acupuncture_in_the_Management_of_Chronic_Low_Back.4.aspx

» Referenties

Conclusie beste Acupressuur Mat 2023

 • Beste Acupressuur Mat – Flowee
 • Meest toegankelijke Acupressuurmat – Brellavio
 • Beste Spijkermatras – Flowee
 • Beste Acupressuur Mat prijs/kwaliteit – Brellavio
 • Meest duurzame Acupressuur Mat – Flowee
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hoe Werkt een Acupressuur Mat? Een Gedetailleerde Uitleg

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips