In dit artikel

Wat is Acetyl-L-carnitine en hoe kan het je Gezondheid verbeteren

Wat is Acetyl-L-carnitine? Hoe kan het je Gezondheid Verbeteren?

In dit artikel

Acetyl-L-carnitine, of ALC, is een natuurlijk voorkomende stof in het lichaam die kan worden verkregen uit bepaalde voedingsmiddelen of supplementen. Deze stof heeft veelbelovende voordelen voor de gezondheid, vooral voor de hersenen, het zenuwstelsel, het metabolisme en de energieproductie. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat ALC precies is, hoe het de gezondheid kan verbeteren, en hoe je het veilig kunt verkrijgen.

Key Takeaways

 1. Acetyl-L-carnitine kan voordelen bieden voor de hersenfunctie, het metabolisme en de energieproductie, evenals de gezondheid van het hart, de spieren en de lever.
 2. ALC-supplementen worden over het algemeen als veilig beschouwd, maar het is belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden en met een zorgverlener te praten voordat je begint met het gebruik van ALC-supplementen.
 3. Orthomoleculaire therapie kan een holistische benadering bieden voor het verbeteren van de gezondheid, inclusief voedingsstrategieën en het gebruik van supplementen zoals ALC, en het is belangrijk om een evenwichtige en gevarieerde voeding te handhaven als basis voor een goede gezondheid.

Beste eiwitten 2023; Mijn selectie 

 1. Beste eiwitten – Orangefit Protein
 2. Beste plantaardige eiwitten – Orangefit Protein
 3. Beste collageen – Luminous Beauty Shake
 4. Beste L-lysine – Vitals L-lysine
 5. Beste eiwitreep – Orangefit Protein Bar

Wat is Acetyl-L-carnitine?

Acetyl-L-carnitine is een aminozuur dat van nature voorkomt in het lichaam en dat betrokken is bij het metabolisme van vetzuren. Het kan worden gesynthetiseerd in het lichaam uit het aminozuur L-carnitine en acetyl-CoA, een stof die nodig is voor energieproductie in de cel. ALC speelt een belangrijke rol bij het transport van vetzuren naar de mitochondriën van de cel, waar ze kunnen worden omgezet in energie.

AC is vooral belangrijk voor de hersenen en het zenuwstelsel, omdat het de bloed-hersenbarrière kan passeren en de productie van acetylcholine kan stimuleren, een neurotransmitter die betrokken is bij leren, geheugen en aandacht. Het kan ook de productie van belangrijke antioxidanten in de hersenen verhogen en bescherming bieden tegen oxidatieve stress.

Wat is Acetyl-L-carnitine en hoe kan het je Gezondheid verbeteren

Hoe kan Acetyl-L-carnitine je gezondheid verbeteren?

ALC heeft vele potentiële voordelen voor de gezondheid, waaronder:

Verbetering van de hersenfunctie en stemming

Onderzoek heeft aangetoond dat ALC de hersenfunctie kan verbeteren en de symptomen van leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang kan verminderen. Het kan ook de stemming verbeteren en de symptomen van depressie verminderen. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Psychopharmacology toonde aan dat ALC de symptomen van depressie bij oudere volwassenen aanzienlijk verminderde.

Verbetering van het metabolisme en de energieproductie

ALC kan het metabolisme van vetten verbeteren en de energieproductie in de cel stimuleren. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen die willen afvallen of die lijden aan vermoeidheid en verminderde energie. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nutrition and Metabolism toonde aan dat ALC de vetverbranding kan verhogen bij mensen die een caloriearm dieet volgen.

Mogelijke voordelen voor de gezondheid van het hart

ALC kan ook voordelen hebben voor de gezondheid van het hart. Het kan de bloeddruk verlagen, de bloedstroom verbeteren en de insulinegevoeligheid verhogen. Dit kan leiden tot een vermindering van het risico op hartaandoeningen en andere chronische ziekten.

Mogelijke voordelen voor de spieren en fysieke prestaties

ALC kan ook voordelen hebben voor de spieren en fysieke prestaties. Het kan de spierfunctie verbeteren en de spiervermoeidheid verminderen, waardoor het een nuttig supplement kan zijn voor atleten en mensen die fysieke activiteit beoefenen. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Strength and Conditioning Research toonde aan dat ALC de fysieke prestaties van oudere volwassenen aanzienlijk verbeterde.

Mogelijke voordelen voor de gezondheid van de lever

ALC kan ook voordelen hebben voor de gezondheid van de lever. Het kan de vetophoping in de lever verminderen en de leverfunctie verbeteren, wat kan helpen bij het voorkomen van leverziekte en andere leveraandoeningen.

Wat is Acetyl-L-carnitine en hoe kan het je Gezondheid verbeteren

Hoe kun je Acetyl-L-carnitine verkrijgen?

Er zijn verschillende manieren om ALC te verkrijgen, waaronder:

Natuurlijke bronnen van ALC

ALC komt van nature voor in voedingsmiddelen zoals rood vlees, vis, kip, zuivelproducten en avocado’s. Hoewel deze voedingsmiddelen kleine hoeveelheden ALC bevatten, is het vaak niet genoeg om de voordelen voor de gezondheid te ervaren.

Supplementen met ALC

ALC-supplementen zijn verkrijgbaar in capsule- of poedervorm en kunnen worden gekocht bij de meeste natuurvoedingswinkels of online. Het is belangrijk om een supplement te kiezen van een betrouwbaar merk en om de aanbevolen dosering te volgen. Het is ook raadzaam om met een zorgverlener te praten voordat je ALC-supplementen gaat gebruiken.

Dosering en veiligheid

De aanbevolen dosering van ALC kan variëren, afhankelijk van het doel van de inname. Over het algemeen wordt aanbevolen om tussen de 500 en 2000 milligram ALC per dag in te nemen. ALC-supplementen worden over het algemeen als veilig beschouwd, maar er zijn enkele mogelijke bijwerkingen, waaronder misselijkheid, hoofdpijn en slapeloosheid. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden en om een zorgverlener te raadplegen voordat je begint met het gebruik van ALC-supplementen.

Conclusie Acetyl-L-carnitine

Acetyl-L-carnitine is een natuurlijk voorkomende stof die veelbelovende voordelen heeft voor de gezondheid, vooral voor de hersenen, het zenuwstelsel, het metabolisme en de energieproductie. Het kan worden verkregen uit bepaalde voedingsmiddelen of supplementen, en de aanbevolen dosering varieert afhankelijk van het doel van de inname. ALC-supplementen worden over het algemeen als veilig beschouwd, maar het is belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden en om een zorgverlener te raadplegen voordat je begint met het gebruik van ALC-supplementen.

Als orthomoleculair therapeut raad ik aan om altijd te streven naar een evenwichtige en gevarieerde voeding als basis voor een goede gezondheid. Als aanvulling op een gezonde voeding kan ALC nuttig zijn voor mensen die willen profiteren van de voordelen voor de gezondheid. Het kan vooral nuttig zijn voor oudere volwassenen die te maken hebben met leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang of verminderde energie. Het is echter belangrijk om te onthouden dat supplementen niet bedoeld zijn om een ​​gezonde voeding te vervangen en dat het altijd het beste is om eerst met een zorgverlener te praten voordat je begint met het gebruik van supplementen.

Als je geïnteresseerd bent in het gebruik van ALC-supplementen, raad ik je aan om eerst met een orthomoleculair therapeut te praten om te bepalen of het geschikt is voor jouw individuele behoeften en gezondheidssituatie. Orthomoleculaire therapie is een holistische benadering van gezondheid die gericht is op het herstellen van de balans van voedingsstoffen in het lichaam om de gezondheid en het welzijn te verbeteren. Een orthomoleculair therapeut kan je helpen bij het bepalen van de juiste voedingsstrategieën en supplementen om je gezondheidsdoelen te bereiken.

Ten slotte is het belangrijk om te onthouden dat gezondheid een holistisch concept is dat verder gaat dan alleen voeding en supplementen. Het omvat ook aspecten zoals lichaamsbeweging, slaap, stressbeheersing en sociale interactie. Een orthomoleculair therapeut kan je helpen bij het ontwikkelen van een alomvattende aanpak van gezondheid die past bij jouw individuele behoeften en levensstijl.

In dit artikel hebben we besproken wat Acetyl-L-carnitine is en hoe het de gezondheid kan verbeteren, evenals manieren om het veilig te verkrijgen. Als orthomoleculair therapeut benadruk ik het belang van het gebruik van supplementen als aanvulling op een gezonde voeding en levensstijl. Ik raad aan om altijd met een zorgverlener te praten voordat je begint met het gebruik van supplementen en om te streven naar een holistische benadering van gezondheid die gericht is op het bereiken van een optimale gezondheid en welzijn.

Wat is Acetyl-L-carnitine en hoe kan het je Gezondheid verbeteren

Meer over eiwitten voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementenomega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Persoonlijk ben ik fan van l-lysine en plantaardige eiwitten zoals vegan proteïne of vegan eiwitpoeder. Ik koop dit bijvoorbeeld bij Orangefit net als een krachtige protein bar, eiwitreep, proteïne reep en ook een aanvullende eiwit shake van eiwitpoeder of een proteïne shake van proteïne poeder. Daarnaast hebben aminozuren en BCAA’s ook een bewezen positief effect op je gezondheid net als creatine en whey protein.

Hoeveel eiwitten je per dag nodig hebt hangt af van verschillende factoren. Over het algemeen is het aan te raden om eiwitrijk voedsel te eten binnen een gevarieerd voedingsdieet.

Door de jaren heen heeft collageen (poeder) zoals bijvoorbeeld de Luminous Beauty Shake of Daily Nectar ook veel meer bekendheid verkregen. Wellicht is dit interessant voor jou.

Wil je nog meer de diepte ingaan qua eiwitten kijk dan zeker eens bij Vitals voor eiwitten zoals; PABA, l-carnitine, l-carnosine, 5-HTP, acetyl-l-carnitine, chondroitine, SAMe, taurine, MSM en lactoferrine.

Voedingssupplementen gaan vandaag de dag nog een stapje verder. Denk namelijk ook eens aan l-arginine, l-theanine, l-tyrosine, l-glutamine, tryptofaan, en n-acetyl-l-cysteïne.

Wil je meer weten over al deze voedingssupplementen? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

Meest gestelde vragen over Acetyl-L-carnitine

Wat zijn de voordelen van het nemen van Acetyl-L-carnitine-supplementen?

Acetyl-L-carnitine-supplementen kunnen de hersenfunctie verbeteren, het metabolisme en de energieproductie stimuleren, voordelen hebben voor de gezondheid van het hart en de spieren, en mogelijk ook de gezondheid van de lever bevorderen.

Is Acetyl-L-carnitine veilig om te nemen?

Over het algemeen wordt ALC-suppletie als veilig beschouwd, maar het is belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden en met een zorgverlener te praten voordat je begint met het gebruik van ALC-supplementen.

Wat is het verschil tussen Acetyl-L-carnitine en L-carnitine?

Acetyl-L-carnitine en L-carnitine zijn beide aminozuren die betrokken zijn bij het transport van vetzuren naar de mitochondriën van de cel, maar ALC kan de bloed-hersenbarrière passeren en de productie van acetylcholine stimuleren, terwijl L-carnitine voornamelijk betrokken is bij het transport van vetzuren in het lichaam.

Welke voedingsmiddelen bevatten Acetyl-L-carnitine?

ALC komt van nature voor in voedingsmiddelen zoals rood vlees, vis, kip, zuivelproducten en avocado’s.(1)

Hoeveel Acetyl-L-carnitine moet ik per dag nemen?

De aanbevolen dosering van ALC kan variëren afhankelijk van het doel van de inname, maar over het algemeen wordt aanbevolen om tussen de 500 en 2000 milligram ALC per dag in te nemen.

Kan Acetyl-L-carnitine de symptomen van depressie verminderen?

Ja, er is onderzoek dat aantoont dat ALC de symptomen van depressie bij oudere volwassenen kan verminderen.

Kan Acetyl-L-carnitine helpen bij het afvallen?

Ja, ALC kan het metabolisme van vetten verbeteren en de vetverbranding verhogen, wat kan helpen bij gewichtsverlies.

Is Acetyl-L-carnitine geschikt voor veganisten en vegetariërs?

Ja, ALC-supplementen zijn geschikt voor veganisten en vegetariërs en kunnen worden verkregen uit plantaardige bronnen.

Kan Acetyl-L-carnitine helpen bij het verbeteren van de fysieke prestaties?

Ja, ALC kan de spierfunctie verbeteren en de spiervermoeidheid verminderen, wat kan leiden tot verbeterde fysieke prestaties.

Kan Acetyl-L-carnitine helpen bij het verminderen van oxidatieve stress?

Ja, ALC kan de productie van antioxidanten in de hersenen verhogen en bescherming bieden tegen oxidatieve stress.

Conclusie beste eiwitten 2023

 1. Beste eiwitten – Orangefit Protein
 2. Beste plantaardige eiwitten – Orangefit Protein
 3. Beste collageen – Luminous Beauty Shake
 4. Beste L-lysine – Vitals L-lysine
 5. Beste eiwitreep – Orangefit Protein Bar
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Wat is Acetyl-L-carnitine? Hoe kan het je Gezondheid Verbeteren?

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips