arrow_drop_up arrow_drop_down
20 maart 2020 

Hoe kan je loslaten? Lees mijn loslaten-tips

Accepteren en loslaten maakt je leven een stuk rustiger. En een minder gecompliceerd leven wil toch iedereen, nietwaar? Word beter in loslaten dankzij de 5 tips die ik je vandaag aanreik in dit blogartikel. Ik ben graag jouw ‘leren loslaten boek’ voor een zinvol bestaan.

1. Accepteren wat je niet kunt veranderen

Hoe confronterend het ook is: laat los waar je geen controle over hebt. Het is een proces waar ik dagelijks mee bezig ben en het levert me vrijheid, blijdschap en rust op.

Er zijn situaties waar je volledige controle over hebt, maar ook zaken waar je geen controle over kunt uitoefenen. We piekeren, klagen en filosoferen vaak over dingen die we niet kunnen veranderen. Je verleden is bijvoorbeeld iets wat je niet kunt uitwissen, net zoals je het gedrag van familieleden niet kunt veranderen. Maar ook op het nieuws en het weer is geen invloed uit te oefenen. En wat dacht je van je uiterlijk? Dat is grotendeels iets wat je niet kunt veranderen of bijstellen.

Wat is accepteren? Bemerk je spanning of negatieve gevoelens bij dit soort voorbeelden? Stel jezelf de vraag of je hier wel controle over hebt. Is dit niet het geval, laat het dan los en leg je erbij neer. Kan je er wel controle over uitoefenen? Maak dan een plan van aanpak en doe wat in je vermogen ligt om te doen. Dit geeft beslist de rust die je zoekt! Leren loslaten en vertrouwen kost tijd, maar met jouw inzet en motivatie gaat dit je ongetwijfeld lukken.

2. Laat los wat iemand anders van je vindt

Je hebt nooit volledige controle over wat iemand van jou denkt. Mensen denken nu eenmaal wat ze voelen en daarbij houden ze vaak geen rekening hoe jij je daarover voelt.

Maar eigenlijk is het ook helemaal niet belangrijk wat iemand van je denkt. Het is namelijk jouw leven en het gaat erom dat jij je verhaal op deze planeet vertelt. Jouw ervaringen zijn van onschatbare waarde en jezelf druk maken over wat anderen van je vinden is eigenlijk niet meer dan een nutteloze bezigheid.

Ga daarom aan de slag met hoe jij naar jezelf kijkt. Houd van jezelf, daag je uit om het goede te doen en wandel in liefde. En leef je leven vooral in overeenstemming met de waarden die voor jou belangrijk zijn. Dit geeft rust en kost je veel minder energie.

3. Probeer niet langer perfect te zijn

Het is onmogelijk om perfect te zijn – hoe graag je dat misschien ook wilt. Het leven en ook jouw bestaan zijn niet altijd maakbaar. Bovendien is het onmogelijk om alles perfect te doen. Hoe meer je streeft naar perfectie, hoe verder je afstaat van de realiteit. Je kunt nu eenmaal niet veranderen wat is.

Stop daarom deze onzinnige strijd. Het is goed om imperfect te zijn. Doe vooral wat in jouw macht ligt zónder dat je dit perfect wilt doen.

Daar hoort ook een stukje pijn accepteren bij. Want de strijd die je voert om perfect te zijn, brengt vaak allerlei negatieve en pijnlijke gevoelens met zich mee. Wees mild voor jezelf en geef loslaten betekenis.

4. Gooi al je overbodige verlangens overboord

Als mens wil je vaak meer en dit staat je soms aardig in de weg. Ontevredenheid kan je plotseling overvallen waardoor je leven niet langer leuk lijkt of zin heeft voordat je een bepaald product hebt gekocht.

Zowel kleine als grote verlangen sluipen stiekem je brein binnen en geven je een gevoel van ontevredenheid. Toch speel jij hierin een cruciale rol. Jij beslist namelijk wat je ermee doet. Observeer wat je voelt en laat het verlangen naar meer los. En vertel jezelf hoe goed je het hebt en dat je leven ook nu leuk genoeg is. Er is tenslotte genoeg om dankbaar voor te zijn!

Het is beslist de moeite waard om het eens te proberen!

5. Stel je verwachtingen bij

Veel problemen in relaties ontstaan door te hoge verwachtingen van anderen. Ga maar eens op onderzoek uit wat jij zoal verwacht van de mensen in je nabije omgeving. Vind je dit redelijk?

Je leven is niet afhankelijk van hoeveel ‘likes’ je krijgt op je social media platformen en of mensen in je nabije omgeving je leven ook op Facebook en Instagram bewonderen.

Leren loslaten in je relatie, leren loslaten op je werk, het loslaten van een ex of het loslaten van een kind, het zijn thema’s waar velen dagelijks mee worstelen. En vaak hebben ze alles te maken met verwachtingen.

Verwachtingen loslaten voorkomt flink wat frustratie. En onthoud dat het goed is om veel bij jezelf te houden. Doe iets zonder wat terug te verwachten of probeer je verwachtingen bij te stellen. Op die manier voorkom je flink wat verwarring.

Het is onmogelijk om andere mensen te veranderen. Wat je wel kunt is jezelf veranderen. Besteed daar je tijd en aandacht aan. Laat daarom los en verwacht minder voor een gelukkig leven.

 

Tot slot: loslaten kun je leren. Leer een situatie accepteren zoals hij is. Daar hoef je geen leren loslaten workshop voor te volgen, want je kunt er vandaag al mee beginnen.

 

Laat je een reactie achter?

Heb jij een uitdaging om te accepteren of los te laten? Hiermee kan je anderen inspireren en ik zal altijd reageren 🙂

Over de schrijver
Martijn is oprichter van het platform Jouw persoonlijke groei, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess. Hij heeft passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Martijn neemt jullie mee in zijn verhaal aan de hand van inzichten die hij heeft verkregen door het luisteren van podcasts, het bekijken van documentaires, het lezen van boeken en het volgen van seminars.
Reactie plaatsen