5 tips om je focus te vergroten (en beter te presteren)

5 tips om je focus te vergroten (en beter te presteren)

Je hoeft geen liters koffie te drinken om je focus te vergroten, er zijn genoeg natuurlijke manieren om je cognitieve prestaties te verbeteren. In dit artikel ontdek je er vijf.

5 tips om je focus te vergroten

Heb je moeite om je aandacht bij een taak te houden? Word je snel afgeleid door allerlei prikkels om je heen? De volgende vijf tips kun je gebruiken om je focus te vergroten.

1. Paddenstoelen supplementen als nootropic

Wist je dat paddenstoelen enorm veel gezondheidsvoordelen hebben? De normale witte paddenstoel, ofwel champignon, zit al boordevol voedingsstoffen, die goed zijn voor je lichaam en je brein:

  • Eiwitten: deze spelen een cruciale rol in de structuur en functie van je hersenen. Ze zijn de bouwstenen van neuronen, de cellen in je hersenen die elektrische signalen doorgeven. Ook zijn eiwitten nodig voor het herstel van spier- en hersenweefsel.
  • Vezels: vezels zijn nodig voor een goede spijsvertering. En een goede spijsvertering is weer essentieel voor een gezonde weerstand, een goed gemoed en goede cognitieve prestaties. Je darmen en je brein zijn nauw met elkaar verbonden.
  • Vitaminen: paddenstoelen bevatten vitamine D, vitamine B2 (riboflavine), vitamine B3 (niacine) en foliumzuur (vitamine B9). Dit zijn allemaal essentiële vitaminen voor goede hersenfuncties.
  • Mineralen: paddenstoelen bevatten ook kalium, fosfor, selenium en kleine hoeveelheden ijzer en zink.
  • Antioxidanten: antioxidanten bieden bescherming tegen oxidatieve stress. De hersenen zijn hier erg gevoelig voor, omdat ze veel zuurstof verbruiken en rijke vetzuren bevatten, waardoor ze kwetsbaar zijn voor oxidatie. Oxidatieve stress kan leiden tot schade aan cellen en weefsels in de hersenen, wat kan bijdragen aan neurodegeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer.

Paddenstoelen supplementen bieden een effectieve en makkelijke manier om al deze goede voedingsstoffen (en nog veel meer!) tot je te nemen op een consistente basis. Bovendien kunnen paddenstoelen supplementen een specifieke hoeveelheid van de actieve bestanddelen leveren, met name dual extracten die een hogere concentratie van bepaalde voedingsstoffen bevatten – dit verschilt per paddenstoelensoort.

Zo worden de Lion’s Mane paddenstoelen geassocieerd met het verhogen van zenuwgroeifactoren (Nerve Growth Factor, NGF). Deze spelen een cruciale rol bij de groei en het herstel van de neuronen in de hersenen.

Je kunt Lion’s Mane paddenstoelen supplementen kopen bij MushPeak, die enkel 100% biologische paddenstoelen supplementen verkoopt.

2. Let erop dat je voldoende slaap krijgt

Krijg je wel voldoende slaap? De meeste mensen hebben tussen de 7-8 uur slaap per nacht nodig. Zelfs als je denkt dat je prima kunt functioneren met 6 uur, kan een slaapgebrek onbewust vervelende gevolgen hebben.

Slaap is namelijk nodig voor je hersenen om zich te herstellen, waardoor je beter kunt omgaan met stress en je je beter kunt concentreren. Een nachtje minder slaap is vaak snel merkbaar. Je hebt het idee dat je hoofd vol zit met watten of dat je ‘zweeft’. Concentreren gaat maar lastig en je bent minder productief.

Herkenbaar? Ga dan wat eerder naar bed vanavond! Probeer voor 10.00 uur ‘s avonds in bed te liggen en het licht uit te hebben.

3. Minstens 30 minuten beweging per dag

Je hebt minstens dertig minuten tot een uur per dag aan beweging nodig. Beweging is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je hersenen. Regelmatige lichaamsbeweging verhoogt de bloedtoevoer naar de hersenen, wat de mentale alertheid en focus bevordert.

4. Je focus vergroten met meditatie en mindfulness

Meditatie en mindfulness helpen om stress te verminderen, gedachten te ordenen en je aandacht te vergroten. Daar is zelfs divers wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en de resultaten zijn veelbelovend. Begin met 5 minuten meditatie per dag, liefst in de ochtend nadat je wakker bent geworden of voordat je gaat slapen. Je kunt het langzaamaan opbouwen.

5. Afleiding zoveel mogelijk verminderen

Ruim je huis en je kantoor op om afleiding te minimaliseren. Schakel meldingen op je telefoon en computer uit tijdens het werken, en probeer taken in afgebakende periodes af te werken zonder onderbrekingen. Zet een timer op 30 minuten en werk in die tijd enkel aan één specifieke taak. Minder afleiding zorgt voor meer focus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips